|
Дата и час: Чет Фев 06, 2025 5:11 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Пон Фев 23, 2009 8:47 pm |
|
Pres |
|
|
|
Хората, които не могат, са на позиция, че не трябва. Всеки да учи ако иска, аз лично наблягам на това, което би ми трябвало, но всичко е от значение. Лично аз не признавам особено хора, нямащи ни най-малка обща култура (с които е пълно навсякъде) и с някаква странна изкривена представа за това какво можеш и какво не бива да правиш. Образователната система не е зле, както се изказаха много хора, тя е планът, по който се учи материалът в училище. То е задължително, така че тя трябва да се спазва. Друг вече е въпросът кой от какво се интересува и какво може и знае след средно и висше образование. Zenith написа: Искам да знам защо трябва да уча физика, за да покрия нужния минимум, при положение, че аз, семейството ми и всички останали сме наясно, че не това е моето поприще. За да може като излезеш да имаш представа защо ако се спуснеш надълбоко във водата някои органи могат да ти се пръснат, за да си имаш някаква представа от пространство, пътища, скорости и т.н. и като цяло да имаш поне общи знания по физика. Същото се отнася и за другите предмети, независимо дали в бъдеще ще станеш графичен дизайнер (ако Вего чете това - не за теб, за колежката ми става въпрос ) и няма да са ти ясни елементарни неща или ще метеш улиците и всичко това няма да ти трябва. На всеки му се налага някога да ползва знания, които е смятал за ненужни. Хайде, добре, пише ми се още малко - относно въпросът с "бързите висши" - никакъв смисъл, никой работодател не се интересува толкова от грамотата. Дори кръстникът ми каза, че не взема на работа вишисти с пълно 6, защото "не ми трябват хора, които знаят повече от мен" (това само за пример). Така вярно не се пилеят 4 години в курсове, някои от които не са толкова важни, но стига да си избрал сферата, в която ще търсиш бъдещата си работа (и без такива 'няма работа', навсякъде по света се търсят кадри, в България безработицата е висока, но и свободните работни места не са толкова по-малко), няма знание, което може да се окаже ненужно. Вярно, електрониката прави ежедневните дейности по-прости и лесни, но кой създава тази електроника? Нали трябват хора, които много добре разбират заобикалящите ги неща, за да улеснят останалите? И все пак някои неща не могат да бъдат заменени, знанията са едно от тях. Пример (възможно най-прост) - включваш програма, която ти смалява mp3-ките, за да си качиш повече на плейъра. И какво? Като нямаш представа какво точно прави, можеш или да питаш някой друг какви са по-подходящите настройки (изключвам възможността да си музикален инвалид и да не те е грижа какво е качеството), или да се опиташ да скалъпиш нещо на принципа проба-грешка, или да се заинтересуваш и да разбереш например, че V0 е една от новите опции на lame енкодъра, при която почти няма загуба на качество, или че плейърът поддържа и OGG файлове (т.е. корек Vorbis), при които загубата на качество е по-малка? Ето - технология, улеснява те, но не можеш да я използваш правилно, стига да нямаш нужните познания. Какви са 3D дизайнерите на игри по света, неуки селяни, които са прекарали няколко години пред Maya, за да се научат как се работи с подобен тип програми? Бе изобщо ... добре, мислете си, че училището, образованието като цяло и "излишните знания" наистина са излишни. Късмет.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Пон Фев 23, 2009 11:18 pm |
|
Wind_Falcon |
|
|
Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 2:32 am Мнения: 8640 Местоположение: The Megastructure
|
Прес по-леко... Във връзка с това което каза - аз тия неща за lame-то и encoding и editing не само на аудио но и на видео мислиш ли че в даскало съм го научил? Не разбира се. Покрай зарибявката ми с игрите, подчертавам игрите (не компютъра). Тези гейм дизайнери за да направят добра игра, освен да ги знаят програмистичните булшитове, трябва и те да са играли някакво количество игри за да знаят какво се харесва, какво ще е иновативно и какво да се стремят да създат. В даскало и в университета не съм чувал за специализиран час по "изследване пазара на развлекателня софтуер"... Това е само във връзка с тия 2 неща които ти каза, не оспорвам по горните ти писания...
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Вто Фев 24, 2009 11:11 pm |
Bleed4me |
|
|
Регистриран на: Сря Ное 02, 2005 9:47 pm Мнения: 2991 Местоположение: Германия, Бремен
|
Ще цитирам един мой печен познат, той е футболист. "Верно сичко това може са баси глупостите, но идеята е да се научим да мислим"
Как така да не учим бе момци и м'дами. Неща научени извън даскало не са повод. Самото училище като институцуя, която събира подрастващи хора в период от 12 години редовно по половин ден през половината година, е достатъчно повод за хейл ту скуул. Индивидуалност винаги има време да се изгражда, но базата трябва да я има. Сега разбирам повечето се мислят за такива гений, че нямат нужда от училище, за да им предаде тези лесни и ненужни знания. Епа аз съм тъп, ако не бях ходил на училище щях да съм още по-тъп и неописуемо асоциален.
Без да ходиш на училище няма "биричка след даскало", няма ги всичките други фън работи. Без значение дали е полезно, дали е смилсено, дали може съотвтният човек да го възпроизведе пълноценно, училището си е важно.Точка. Изгражда навици и някакъв вид дициплина. Може току що до завърших, но даскало вече ми липсва, всички тези безмислени предмети и излишни глупости.
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Чет Мар 19, 2009 9:29 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
saber_rider написа: ама на мен не ми се учи, въпреки че мога.. А, напомни ми нещо... нз можеш или не можеш и не ме интересува - нищо лично, просто ми напомни за масовия случай: Учители често имат тенденцията да коментират и обсъждат ученици-бунтарчета и тем подобни неспазващи училищните регулации изпадняци за "той е умно момче, ама що така не учи". Умно момче ли? Има капацитета ли? Той е умен, но не учи ли? What Aко беше умен, нямаше да отрепка пушеща/пиеща/друсаща по време на час, който може да го обогати с 2% спрямо сегашните му знания, а щеше да иде и освен 2та %та да се поинтересува за 3ти и 4ти % и щяхме да имаме общество, а не мутрество. Но този коментар се прави повече, за да се омилостивят родителите и белким да се наемат да заставят челядта си. За съжаление това не се случва, защото родителите са също толкова зле, особено на новите поклоления... Ам, а за тези, за които не си струва.. lzpres написа: добре, мислете си, че училището, образованието като цяло и "излишните знания" наистина са излишни. Късмет. Подкрепям! Но аз не ви желая късмет. Поне не искренно ^о^v
|
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Чет Мар 19, 2009 10:52 pm |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Ако ми дадете гаранция, че ще влезна в НАТФИЗ само с успех - ще почна да уча...
Ако не - спрете се правите на по-висши...
Въпреки че аз уча... - тва че на учителите не им харесва начина ми на учене е друг въпрос.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Пет Мар 20, 2009 9:41 am |
|
yavor |
|
|
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 1:34 pm Мнения: 204 Местоположение: Варна
|
Като се питаш дали си струва начи имаш две неща... едното е цената, а другото е продукта който получаваш. Тука трябва да отбележим няколко неща: -продукта (образованието) не навсякъде е един и същ като качество -ти какво търсиш - да си почиваш, да имаш "тапийка" или да научиш нещо от тази област? Да кажа и за себе си и за качеството на образованието ще кажа, за да има за кво да се караме още, няма проблем. Средното образование, такова каквото аз го изкарах съм доста доволен от него - поне научих немски на достатъчно добро ниво. От останалите предмети също има полза, не отричам. Малко ми се губи смисъла на математиката след 7ми клас и нагоре, но за химията, биологията, географията, физиката - не може да се отрече че са полезни за обща култура и понятие от света. Висшето не знам до колко е висше, особено в наща мила родина. Мене на моменти даже ми се струва направо низше не заради идеята, а заради изпълнението Аз лично не е като да си имам пълна представа от което и да е висше, започнах три и трите ги зарязах още преди края на първия семестър. Първото беше техническо и в чужбина обаче нито ми хареса следването, нито обстановката на мястото дето живеех иии имаше доста Както и да е второто ми висше беше нещо средно между това "да взема тапийка" и да отърва казармата. То идеално си свърши работата, ама до тапийка не се стигна, щото просто не можах да изтърпя някои от преподавателите които не само на думи, а съвсем чистосърдечно бяха там с идеята че трябва да убият времето - своето и на следващите. Не може да се каже че аз съм бил тъп или нещо, бях втори по бал в листата на кандидатстващите с изпита, който бях положил и аз за съответната специалност. Третото беше "по любов" - отдавна ме влече да се занимавам с психологически и мистични теми. Обаче осъзнах че там не ми е мястото, щото още в първите лекции стана ясно че преподавателите не ги интересува нищо друго освен това което някой е написал в някоя книжка, т.е. поемат само "рафинирана" информация. През това времепочнаха да ми се избистрят някои неща като например, че обучението е по-изгодно за преподавателите, отколкото за учащите. Както ми се избистри и какво по-точно искам да направя с живота си, вярно, по метода на изключването. Доколкото си спомням май го беше казал Едисон като го питали не се ли натъжава като се провалят експериментите, а той отвърнал, че просто е открил още един начин по който няма да стане и съответно начините по които не става са намалели с един, т.е. вече е по-близо до целта. Мога като цяло да ви дам едно заключение от всичките тия неща дето съм ги видял, щото не видях някой до тука да дава някви градивни идеи... То е че висшето образование е тъпкано с излишна информация (и кадри) и ако искаме да функционира, то трябва да се разбие на теми и всеки да изучава именно това дето му е по душа или му трябва по работа, човек да се записва на отделни курсове, каквито са в момента курсовете по езици. Разбира се това е крайно неудобно за преподавателите във ВУЗ понеже голяма част от тях никой няма да им иде на курса, понеже преподават неща дето на никой не са му нужни.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Сря Май 06, 2009 11:15 pm |
|
dream_dragon |
|
|
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
snookie написа: Ако ми дадете гаранция, че ще влезна в НАТФИЗ само с успех - ще почна да уча...
Ако не - спрете се правите на по-висши...
Въпреки че аз уча... - тва че на учителите не им харесва начина ми на учене е друг въпрос. Прав си. Там ти трябват яко мангизи, за да влезеш. Не сериозно, ако не учиш по дадената специалност по която кандидастваш, забрави изобщо да помиришеш втори кръг.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Сря Май 06, 2009 11:42 pm |
evip |
|
|
|
Не
_________________ Акаунтът е изключен
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Струва ли си да учиш? Публикувано на: Нед Юни 07, 2009 5:47 pm |
|
ChaosLegion |
|
|
Регистриран на: Сря Дек 31, 2008 6:08 pm Мнения: 549 Местоположение: София
|
Според мен си струва...ако искаш в бъдеще да се занимаваш с нещо,което ти доставя удоволствие...Е,разбира се това се отнася до висшето образование...то е ясно,че доста неща,които се учат в средното и основно образование може никога да не ми потрябват,но и те са един вид обща култура,така че и те не са вредни... slun4o написа: мога да кажа че професионалните спортисти също учат, те учат тялото си не главата си което е по трудно Ти защо реши,че е по-трудно...защото се потят?
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|