Дата и час: Пет Фев 07, 2025 7:44 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Филм: Home (2009) - by Yann Arthus-Bertrand
МнениеПубликувано на: Нед Юни 07, 2009 12:15 am 
Аватар

Изображение

Name: Home
Year: 2009
Director: Yann Arthus-Bertrand
Release Date:05 June 2009 (in over 50 countries)
Country: France
Runtime:90 min
Format:movie theatre, TV, DVD and Internet

Сюжет:
Цитат:
Става въпрос за мащабния екопроект на фотографа Ян Артюс-Бертран, който повече от две десетилетия работи за зелената идея. Сигурно сте го запомнили с изложбата му Земята от високо, която украси Моста на влюбените през есента на 2007 и още веднъж показа колко красива е планетата ни. Широкоекранният му дебют Дом, заснет от хеликоптер изцяло на HD, освен убийствени кадри има и разтърсващо послание. Съзерцаваме екрана с притаен дъх, докато Глен Клоуз разказва зад кадър съдбата на Земята – син оазис, който човешката дейност е на път да превърне в пустиня. Целта на режисьора Бертран и продуцента Люк Бесон е да внушат лична и колективна отговорност пред природата.
---> взет от http://www.programata.bg

Връзки: Programata или Официален сайт
Информация:http://www.home-2009.com/us/index.html

Пуснат по едно и също време (Световният ден за опазване на околната среда) в над 50 страни, филмът, според мен, има едно голямо предимство: идеята, че трябва да е достъпен за всички.

Аз лично го гледах в малката, но удобна зала на Евро-Българския Културен Център с още други 5-ма човека. Може желаещите да не бяхме много, но точно тази обстановка ме накара да погледна сериозно на филма, който избрах отчасти за да си запълня свободното време и отчасти понеже след изложбата прес 2007 започнах да се интересувам от подобни теми.

Хубавото на филма е, че ако не ви се разхожда до центъра на София, където ще трябва да си купите билет, може да си останете вкъщи, да кликнете на лика на официалния сайт, където ще ви прехвърлят в една обща папка от youtube със същия този филм, на няколко езика – английски, френски, немски и т.н. Никакви части. Пълният филм.

Хареса ми подхода. Започва почти като част от приказка – някъде в миналото и след минути с обяснения бавно и плавно започва да се движи към настоящето..... Хареса ми подбора на кадрите, който ти дава впечатлението, че летиш, през една тема на друга, както и всъщност се случва.... Музиката съвпадаше перфектно на повечето от моментите, някои от сцените даже ме накараха да настръхна....Недостатък е, че в опита си да дадът колкото се може повече информация, са пропуснали да синхронизират преминаването от една тема в друга, от което останах на няколко пъти с впечатлението, че не успяха да аргументират част от тезите си.....

Филмът цели да представи реална картина на това какво си случва с нашия „дом“ в момента и как се е стигнало до този момент, но за мен краят беше доста странен..... хареса ми, че завършиха с оптимистична нотка и дават част от нещата, върху които се работи за да се намерят решения. Но цялостната атмосфира на филма за мен беше сериозна и песимистична, ако така или иначе щяха да зъвршат с този тон, можеха да отделят и малко повече внимание на идеята за „устойчиво развитие“.

Въпреки това, филмът си заслужава. Емоционален и много вълнуващ, той ни напомня за мястото където живеем и ролята, която имаме в кръговрата на живота, ако мога така да го кажа. Факт е, че много рядко се сещаме, че всички сме свързани и сме една малка част от цялата планета. Благодаря на авторите на филма, че споделиха тази своя визия с мен и ме вдъхновиха. Образованието и солидарността са изключително важни ценности, които заслужават да бъдат насърчавани и култивирани, ако искаме наистина да променим начина си на живот към по-добро.

Профил  

Заглавие: Re: Филм: Home (2009) - by Yann Arthus-Bertrand
МнениеПубликувано на: Нед Юни 07, 2009 11:29 am 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Гледах го днес.Невероятно красив филм.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 10, 2009 11:53 pm 
Аватар

изглежда интересно.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 17, 2009 1:46 pm 
Аватар

Вчера го гледах, имаше няколко неточности, но иначе е добър. А и бях учуден от начина на заснемане, изключително ефектно и пленяващо (:

МнениеПубликувано на: Съб Юни 20, 2009 2:09 am 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
@samara е написала доста добър пост като за начало.Аз си преодолях мързела и ще се опитам да задам няколко въпроса.Дали някой ще отговори си е негова работа.

• За начало хареса ли ви филма като качество,като подбор на кадри,като избрани места,за да се свържат с концепцията?Достави ли ви визуално удоволствие?
  • Как се чувствахте докато гледате филма?Имахте ли чувството, че дикцията на четеца,кадрите и посланията в контекста на тези две неща предизвикват смесени чувства във вас?Забелязахте ли дали тялото ви реагира по странен начин поради напрежението,което се създава от филма?
  • Мислите ли че фактите и предположенията във филма са 100% реални или имат малка(или голяма) част ,която се стреми да ви пропагандира за целите на филма,макар били те и добри?
  • Какво смятате за надписите към края на филма?За цифрите,които се споменават,за тези така плашещи цифри,които се повтарят отново и отново през целия филм?Знаехте ли,че положението е толкова зле,и ако не сте,какво ви карат да си мислите тези цифри?
  • Защо според вас 90% от филма засягаше тема,за почти непреодолимата криза,в която се намира човечеството и Земята и само 5-10% точно преди края беше отделено за оптимистичен поглед към бъдещето?Режисьорска идея?Контраст?
    Какво е според вас?
  • Как се чувствате след филма?Разбрахте ли нещо ново?Ако не,то поне погледнахте ли проблема малко по-трезво?
  • Какво ще направите сега?Ще потърсите ли начин да се включите в някоя организация,за да спомогнете по какъвто и да е минимален начин за спасяването на Земята,или просто след 30 мин. -максимум 3-4 дни ще забравите за филма и ще оставите съзнанието си да заличи неприятния спомен,за да не ви терзаят проблеми,на които не може да се повлияе според вас?

Ако някой се престраши да отговори може би и аз ще си отговоря на въпросите ^^

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юни 20, 2009 2:15 am 
Аватар
Цар Алко

Luc Besson, няма какво друго да кажа. :thumb: :rocknroll: Наистина този филм трябва да се гледа от всеки за да усети колко нищожни сме, и колко значими сме за оцеляването на планетата Земя.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юни 20, 2009 12:16 pm 
Аватар

На въпроси не ми се отговаря, ама ше изкажа някои мнения гледайки да се придържам горе-долу.
Филма е ефектен, и наистина много хубаво и нагледно обяснява как всичко е свързано на тази планета, представя я като това което наистина е, а именно жив организъм.
Казват неща които наистина са верни, сегашният начин на живот не може да продължава(вероятно).Но после идва момента в които знаейки, че филма е спонсориран от многомилионни компании, факта,че споменават "устойчивото развитие" и глобалното затопляне и както вие казахте песимистичната нотка и хипнотизиращите цифри накрая, разбираш, че филма е поредната пропаганда, която ще представят като пълна, спешна, неизбежна истина когато изземат частната собственост на хората и намалят храната и водата.
Предлагам ви да се поинтересувате какво представлява Устоичиво развитие(Sustained Development), програмата която Ал Гор, САЩ, ООН... се опитват да пробутат.
Също така, ако вече не сте гледали, вижте и филма на Ал Гор Неудобната истина.Там доста по-лесно се забелязва пропагандата и начина по които трябва да те психира, този е направен по-изкусно.След това потърсете мненията за глобалното затопляне на всякаквите учени хорица,на които не са им отпуснали пари за изследвания и не им дават възможност да изкажат мнението си по медиите.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]