|
Дата и час: Вто Фев 11, 2025 9:04 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Laputa: Castle in the Sky (лято 1986) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Юни 08, 2009 4:08 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6528_1515365020.png) |
Wind_Falcon |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 2:32 am Мнения: 8640 Местоположение: The Megastructure
|
Заглавие: Laputa: Castle in the Sky / Tenkuu no Shiro Laputa Тип: Филм Година: 02.08.1986 Жанр: Adventure, Fantasy, Military, Mina, Sci-Fi, Ghibli Продуцент: Studio Ghibli Режисьор: Hayao Miyazaki Повече информация: AniDB MyAnimeListТа понеже описанията в AniDB и MyAnimeList смучеха яко, ще напиша мое което ще смуче още повече... Laputa - летящият остров от познатата на всички ни книга Пътешествията на Гъливер. Макар книгата да е измислица, бащата на главния герой - Pazu - успява да фотографира част от знаменитият остров и вярва че изоставеният замък на него е пълен със съкровища. Разбира се никой не му вярва, и докрая на живота му го смятат за лъжец. Осиротял Pazu е изправен пред тежък живот и работи в мината която се намира до неговото село. Той обаче вярва в думите на баща си и строи самолет с който се надява да достигне летящият замък. Действието започва със странната среща на Pazu със едно момиче, Sheeta, с която помощ той ще достигне до Laputa. Колкото и клиширано да звучи, то просто не е. Шапка му свалям на Миязаки - човекът е истински гений. Със всеки следващ филм той изгражда все по-истински светове и все по-силни герои. Толкова реални че малко са въобще творбите под каквата и да е форма които ги достигат. Миязаки не се остава на никакви стереотипи - прави невероятена приказка с фантастични елементи, с жанрове и елементи които не бих помислил че могат да бъдат събрани накуп. Филм задължителен за абсолютно всеки - аниме фен или не. Интересен факт е че Миязаки е черпил вдъхновение от книгата на C.W. Nicol - The Boy Who Saw the Wind, което също е направено на аниме, макар че много по късно (2000). Веднага ще видите приликите като прочетете описанието. И да питам аз, защо във форума няма теми за по-старички анимета? И то не кои да са а именно на Ghibli шедьоврите... Само бози се обсъждат по темите...
Последна промяна Wind_Falcon на Пет Дек 23, 2011 10:14 pm, променена общо 2 пъти
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Laputa: Castle in the Sky ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Юни 14, 2009 1:33 am |
![Аватар](http://img264.imageshack.us/img264/3783/1287505975846s1.jpg) |
voin_bg |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
|
Wind_Falcon написа: И да питам аз, защо във форума няма теми за по-старички анимета? И то не кои да са а именно на Ghibli шедьоврите...
Само бози се обсъждат по темите... Еми няма защото хората не им се гледат такива стари неща.А сигурно и щото няма лолита Иначе анимето си е супер - историята е типичното приключенско фентъзи на Миязаки и рисуването е класи над аниметата от онова време.
_________________ pulp fiction
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Laputa: Castle in the Sky ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Юни 14, 2009 2:10 pm |
![Аватар](http://img264.imageshack.us/img264/3783/1287505975846s1.jpg) |
voin_bg |
|
|
dripper написа: Бабата направо разбиваше на моменти. Гледал съм го отдавна ама да не се бъркаш с бабата от Howl's Moving Castle?Не помня да е имало баби в Лапута
_________________ pulp fiction
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Laputa: Castle in the Sky (лято 1986) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Юни 14, 2009 7:28 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4725_1390742682.jpg) |
Kotori |
RyuKo FanSubs |
|
Да, наистина анимето е много хубаво. От онези приказки, които всеки може да гледа, независимо от пол, възраст или вкус. Героите бавно, но безвъзвратно ти влизат под кожата, историята очарова, a bekround-а (или както там се водят сцените на действие) е просто невероятен! Класика, която наистина си струва отделеното време, както и всички други филми на това студио. Но и Wind_Falcon е прав - човек трудно се навива да ги гледа, особено ако види годната. Макар точно годината за мен да беше предимство, character design-a не ме грабваше и все го подминавах. А когато най-после го изгледах, разбрах колко много съм пропускала до този момент. Залужава си! Определено!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Laputa: Castle in the Sky (лято 1986) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Яну 24, 2014 5:08 pm |
![Аватар](http://forum.sdc-bg.com/download/file.php?avatar=133_1455985921.png) |
samara |
|
Регистриран на: Пон Юли 18, 2005 8:39 pm Мнения: 2483 Местоположение: някъде в облаците
|
Много ми дойде цялата гонитба в анимето. И то на такива постоянни интервали. По едно време забравих откъде започна историята. Различните и разнообразни сцени свързани с летене бяха омагьосващи. Историята беше леко предсказуема. Героите са приятни и забавни. Най-много ми допаднаха пиратите. Хубаво приключение тип Гибли. Напомни ми мъничко на Howl's Moving Castle.
_________________ Good & Evil /// http://www.sdc-bg.com/
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Laputa: Castle in the Sky ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Юни 08, 2015 2:35 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=52377_1695987142.jpg) |
bg_voin |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
|
voin_bg написа: Wind_Falcon написа: И да питам аз, защо във форума няма теми за по-старички анимета? И то не кои да са а именно на Ghibli шедьоврите...
Само бози се обсъждат по темите... Еми няма защото хората не им се гледат такива стари неща.А сигурно и щото няма лолита Иначе анимето си е супер - историята е типичното приключенско фентъзи на Миязаки и рисуването е класи над аниметата от онова време. ![:spinin:](./images/smilies/spinin.gif) Много е добро да. Хора с въображението и уменията на Миядзаки се раждата веднъж на 100 години. И саундтрака на Хисаши кърти мивки.
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Laputa: Castle in the Sky (лято 1986) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Юни 11, 2018 12:02 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4586_1691886832.jpg) |
velush |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
|
Дръпнах му един мини маратон на няколко филми от Хаяо Миязаки. Без да е голяма изненада - освен графично, анимационно и откъм сетинг не си падам по героите и сюжетите му, още повече, че това са заглавия от по-ранните му периоди, пълни с жизнерадост, наивитет и опростенчески идеи. Последното донякъде идва и от факта, че са предназначени предимно за детска публика. От една страна не мога да се съглася с мнението на множество кино критици, че Миязаки е най-великият, от друга страна признавам, че е един от най-влиятелните в японската анимацията. Въпросните филми събудиха у мен спомени за множество по-късни и несвързани с Ghibli проекти.
Tenkuu no Shiro Laputa - едни от най-големите филми на Миязаки. Голям, като продукция. Огромно количество фантастични и сложно планирани локации, оригинален steam punk механичен дизайн, комплексна митология и разнообразни герои. Колкото и филмите на Ghibli да са красиви и детайлни, в мащаб трудно могат да се сравнят с Laputa. Може би само Kariosutoro no Shiro е съизмерим, но той е с парите и под шапката на Toei Animation. Характерно за този период на Миязаки сюжетът съдържа сериозни теми, които обаче са развити опростенчески. Както се полага на голям филм, влиянието му е огромно и може да се забележи в множество заглавия от One Piece (Skypiea, Thriller Bark и въобще, където има гигантски механизми) до Last Exile. Дори първоначалната идея за Laputa е реализирана години по-късно от Gainax под името Fushigi no Umi no Nadia. Понеже съм го гледал ми беше забавно да видя същите идеи - и сюжетни, и визуални (енергически кристали, въздушни кораби, дистопични индустриални пейзажи) реализирани от различни автори.
Последна промяна velush на Пон Юни 11, 2018 1:30 pm, променена общо 1 път
_________________ Mama, don't whoop little Buford Mama, don't pound on his head Mama, don't woop little Buford I think you should shoot him instead
BANG!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|