Хмм... когато дискутираме CLAMP не е ли по-разумно да дискутираме мангите им, понеже както знаем мангаките нямат голям пръст в правенето на аниметата като цяло.
![Surprised :o](./images/smilies/icon_surprised.gif)
Е както и да е... (пък и те са манга-група, не са студио, но да не издребнявам)
Общо взето, аз много ги харесвам. Може би най-голямо впечатление отначало прави рисунъкът им, който е невероятно красив и изпипан. Повечето им истории може да не съдържат някаква кой знае каква философия, но за сметка на това са доста заплетени и пристрастяващи. + това са Приказни с главно П - карат те да се чувстваш все едно наистина си паднал в някоя приказка. (в случая на Х малко кофти приказка, но и такива трябва да има
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
)
Любими произведения - Х и хххHOLiC, мангата Wish също е много добра. (аaa Tokyo Babylon също) От гледва точка на история и герои определено Х може би е най-добрата им манга. (макар че тя всъщност не е довършена, тъй че да кажем анимето) За Холик пък специално мога да си дрънкам цял час, но не искам да отегчавам никого. Chobits е сладурско (а Чи е истински бонбон), но като цяло не обичам много лигави ечи истории. Cardcaptor-а пък е насочено към по-детска публика, макар че си има добрите моменти, пък и аз на моменти се чувствам като едно голямо дете.
Magic Knight Rayearth не ми харесва много, а за най-глупава манга на Clamp официално мога да обявя Miyuki-chan in Wonderland. Не ми е ясно докато са я правили с какво са се били напушили.
![Surprised :o](./images/smilies/icon_surprised.gif)
RG Veda е малко странно и объркано (пък е и една от най-ранните им творби), но бих казала, че също е доста добро. Мисля, че единственото тяхно нещо, което не съм чела/гледала е Angelic Layer. Трябва да поправя грешката някой ден, ама като цяло нещо не ме влече.
За десерт - най-обсъжданото им произведение в момента (поне в чужбина, в нашия форум няма много активити
) - Tsubasa Chronicle. Честно казано в началото изобщо не ми хареса, но понеже някъде беше писано, че е добре да го четеш в комплект с Холик и затова го продължих. Сега не съжалявам - Тзубаса е доста добра манга, въпреки че в началото почва малко мудно и не използва пълния потенциал на героите. Ако някой го е осъдил като детско и глупаво обаче да почака анимето да стигне до края на 2-ри сезон (по мои сметки). Тогава всичко претърпява обрат на 180 градуса.
Леле... колко изписах. Май си личи, че харесвам Clamp ^^ Като оценка ще им дам 8. Едната точка им я отнемам, понеже мангите им все пак имат доста трески за дялане, а другата - по лични причини.