|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 10:45 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Как да оставим обект без сянка? Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 10:39 am |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Взимаме една пирамида и я оставяме някъде. Къде трябва да я оставим, за може пирамидата да не образува нито една сянка, без намесата на човек/лампи и т.н., при условието, да бъде осветявана пряко от слънцето?
верния отговор според мен написа:
#1. На екватора?! Тоест - там, където слънцето се пада точно отгоре на обекта, поставен на морското равнище, в равнина перпендикулярна на лъчите на слънцето. #2. Ако става въпрос за мъничък обект - да го "поставим" във въздуха, но това не може пък да стане.
И впрочем - губи ли се според вас, сянката на самолета?
http://en.wikipedia.org/wiki/Shadow
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 11:07 am |
|
BuPyC |
|
|
Регистриран на: Пет Ное 25, 2005 12:05 pm Мнения: 1057 Местоположение: On the runway. I am a Speed Demon !
|
не съм съгласен с тва за пирамидата
ако е за пирамида не е задължително да е на екватора защото стените и са под наклон и за да остане без сянка трябва лъчите да падат под ъгъл такъв че да може най далечната спрямо слънцето страна на пирамидата да се огрее дори минимално. т.е. дори тука когато слънцето е най високо може да се направи пирамида без сянка...
а всущност това дали ще има сянка или не зависи много и от формата на пирамидата (под какъв ъгъл са стените и спрямо основата и)
ако са под ъгъл 1-5 градуса то тогава може и на северния полюс да се изкара пирамида без сянка
а за самолета: във 10 или 11 клас учихме нещо по физика (забравих как се казваше) но самолета наистина губи сянката си
_________________ Death God on a Rampage !
The Universe ends where this signature does !
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 11:37 am |
|
PCgamer |
|
|
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 9:59 pm Мнения: 971 Местоположение: Monokuro Sekai
|
Не точно губи а просто няма каде да се прожектира сайнката на самолета. понякога се прожетира в небето зависи от височината (с височината се променя рязко ъгла под които падат слъчевите лъчи)
същия и проблема с пирамидата на еквадора. ока светлините лъчи не падат по ъгъл 90° то сянката на Правилна Примида ще се прожектира под основата и но понеже основата е на земята ние не виждаме сянката. по принцип я има обаче на практика я няма.
а мръднели ъгла от 90° то сянката ще се прожектира на стената на пирамидата/
http://www.world-mysteries.com/chichen_kukulcan.htm
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 12:01 pm |
|
BuPyC |
|
|
Регистриран на: Пет Ное 25, 2005 12:05 pm Мнения: 1057 Местоположение: On the runway. I am a Speed Demon !
|
@PCgamer
ъъъм пич самолета СИ губи сянката мисля че се наричаше дифракция тва явление ето ти пример сложи карфица на 1-2 метра от стена и виж дали има сянка а ??
а за пирамидата тфа дет си обяснил прочети внимателно кво съм обяснил помисли и ше разбереш че и правилна пирамида няма сянка дори и на 70-80 градуса
ПП под "няма" имам предвид сянката не излиза от очертанията на основата и
_________________ Death God on a Rampage !
The Universe ends where this signature does !
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 1:16 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Бе не говоря само и едиствено за пирамида, можете да разисквате и други форми, като ... варел, куб и др. обекти, стига в горната си част, да не е по-широк от в долната си - тогава няма как да избегнем сянката в прости условия.
PCgamer - ами, факта, че сянката е под пирамидата, означава, че не съществува, освен ако под пирамидата няма кухо или неравно-неприлепнало до равнината място, което да образува сянка. Сянка директно под-теб не би могло да се нарече сянка, освен ако не си във въздуха
BuPyC- миии, да... общо взето, светлината затваря отворената дупка/сянка в нея и за това, на незначително малки обекти, високо във въздуха, сянката им се затвяря. Но ако мине над облак, сянка ще си има, защото дупката няма да е попълнена все още... Tука на пейнт за 1 мин. наблъсках - червения лъч е спираният от самолета...
И в крайна сметка - сянка пада, обаче бива умъртвена като куче от разни други лъчи тръгнали натам.. както знаем, те не си пречат взаимно...
Обаче не съм много съгласен, дали в нормални условия, ако се отклони от 90° ще може да бъде равномерно осветена. Дори и сянката да е бледа(дори и при облачно време, пак има сянка) - би трябвало да има- от върха, била тя и супер-малка....
Друг вариант е- Да се постави обекта върху отразителна повърхонст ^^ Тогава и широчината в горният ъгъл да е по-голяма, сянка пак няма да има -> огледало/вода/станиол ? Но това си е cheating
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 2:15 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
|
|
Ами във 1 от чаптърите на Air Gear мангата имаше някакво обяснение как 1 предмет може да изглежда невидим ако температурата е достатъчно висока и се направи правилното пречупване на светлината или нещо такова.
А колкото до въпросните сянката... За пирамидата не знам но когато бях в Египет(Кайро) ходихме до пирамидите и докато бяхме в една от сградите до свинкса екскурзовода ни обясни как на 29 Август или Септември(абе на 29 някой си ) в тази сграда се получавало явлението "копие без сянка"( ) при което сянката на сградата и на всичко в нея изчезвало (сградата беше без покрив... да не каже някой нещо )
Едит: Оппа Сайан се намеси преди мен и го каза това за невидимостта
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 2:57 pm |
|
psssi |
|
|
Регистриран на: Пон Окт 10, 2005 5:41 pm Мнения: 1228 Местоположение: За кво съм ви :?
|
leldorin написа: а знаете ли как едно тяло може да стане невидимо?аз знам човешкото око неможе да долавя 4Д и за тва поне такава теория има (слухове)че американците намерили някъв начин (магнитно пуле или нещо подобно) да направят тоя самолет 4Д и така никои неможе да го вижда
за едно и също ли говорим
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 3:22 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
|
|
SayanMk написа: И все пак не говориме за това... >_>
Защо просто не спрете да говорите за тъпата невидимост и не продължите по темата която Саян пусна???
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Сря Юни 21, 2006 3:25 pm |
|
Safiir |
Пантсу Мастър |
Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am Мнения: 12758 Местоположение: Nekomimi Rakuen
|
leldorin написа: пълни глупости говорите.телата отразяват светлина и затова се виждат.кислородът не отразява и не се вижда.ако едно тяло поглъща лъчите без да ги отразява обратно няма да се вижда.go read
Не е така. Пак ще се вижда защото като не отразява лъчите това не означава, че става прозрачно. Пак ще закрива това което е зад него.
_________________ Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^
I pity the FOO!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|