Дата и час: Чет Яну 30, 2025 10:16 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Разумните машини и общото ни бъдеще
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 9:52 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Ок, тоя път няма да овъртам причината да пусна темата е заради некви бойлери :shock: Но това не значи, че няма да си разчекна една стена текст сега....

Изображение
Елементарни примери, за машини, конструирани да бъдат по-умни от вас в дадена ситуация:
› Всички го познаваме, всички го ползваме - бат ви гуугъл. Винаги знае, "какво имахте предвид", винаги е способен да ви коригира и рядко греши. "Късметът" му(i feel lucky бутона на англ версия) се базира на години писане на скриптове от експерти и неуморни паячета бдящи над мрежата...
› Бойлерът, който изключва слабо пуснатата топла вода, да не се хаби(i wanna wash though x| )
› Юнгата, която спира пуснатата леко вода, да не сме я забравили случайно( still wanna wash mah self x// )
› gps системата, която е сигурна в свойте данни и ни кара да чакаме по 10 мин+ на спирките
› автофокусът на фотоапарата ви, който знае мн по-добре от вас, какво искате да снимате
› т9 редакторът на телефона ви, който гаранция знае какво искате да напишете
› картите с кодове, които знаят кое, колко, къде, защо и колко пари е .... само с едно минаване пред лазера на баркода..
› пералнята, която знае от какво се нуждаят дрехите ви - и ги прецаква яко :>
› дайте и вие примери...
    Вие имате ли доверие на интелигентните технологии, които ни заобикалят?
    Позлвате ли ги?
    Изпитвате ли опасение от развитието им?
    До колко програмирането на определена техника може да доведе до бъдещо A.I.?
    AI vs Вашата Воля!!? *o*
    Опасения от (така рекламираната) революция на машини срещу хора?
    До колко улесненията с развитията на технологиите ни роботизират и до колко действително освобождават?
    Изображение

_ С развитието на технологиите, с цел изцяло да ни улеснят, експерти и професионалисти се занимават ежедневно с вграждането на фунцкии в битовите технологий, които да улеснят живота ни и да ни осигурят по-малко стресов~съответно по-спокоен живот. Дали обаче наистина успяват? Ами бъдещето? Защото тези технолгии от ден на ден се разрастват. Компютаризацията и заложената памет в средставата ни за ежедневни нужди от улеснение биха могли да пренебрегнат волята ни. Шутовете винаги решават проблема, но до кога? В един момент може да се окаже, че Ние сме тези, които ядат шутове от технологията си, защото не вършим нещата по протокол изпипан предварително!
_ Да, ясно ми е, че повечето реалисти ще реагират с "знанието/паметта заложена в технологиите е изработена от човек и човекът е интелектът, който ни налага "нещото", а не самата машина", но това е за сега. В бъдеще може дори експертите да не са нужни, за да се прецни най-оптималният вариант за работата на едно устройство. И след като дори собствените му създатели нямат думата в неговата оперативна памет, какво ще правим тогава 0=

Последна промяна SayanMk на Вто Сеп 16, 2008 9:56 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 9:56 pm 
Аватар

мисля че още ни е рано да се страхуваме от машините.По-скоро трябва да се страхуваме ние самите да не затъпеем дотолкова че да не можем без тях.
BTW - и на гугъл му се случва да греши , виждал съм

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 9:58 pm 
Аватар

Темата е доста интересна .. засега определено няма от какво да се страхуваме .. но за в бъдеще .. учените трябва много да мислят преди да вдигат нивото на изкуствения интелект .. в един момент да не се окаже че сме изоставащи :?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 10:09 pm 
Аватар

Човекът си играе на Господ от край време...
Като се започне от великите крале и императори навремето и се стигне до изкуственото оплождане.
Преценили сме, че след като сме достатъчно умни да владеем животите на хиляди други хора, защо да не сме способни и на създаването им?
Дали някога ще се видим през Неговите очи? Едно голямо, заблудено стадо...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 10:18 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Чел съм повечето фантаситики излезли до 2003-2004 г. занимаващи се с тези главоблъсканици.Във всяка една се раглеждат различни вариянти на бъдещето,някои от най-добрите,и според мен нацелващи пътя, са поредицата за Хиперион,книгите на Айзък Азимов,на Клифърд Саймък и на още няколко имена за които не мога да се сетя в момента.
Разглеждани са хиляди възможни последици от технолизирането на хората и дали зависимостта която сме изградили към "умните" си машини няма да се превърне в люлка на смъртта и упадъка.

Според мен колкото повече засилим симбиозата си с машините и колкото по-бързо толкова по-добре ще е за човешката раса.
Аз не се страхувам от машините-те са нещо,което сме сътворили за да ни помага.
Човешкото тяло трудно може да еволюира много над сегашното си биологично ниво така че всъщност пътя към еволюция остава само с намирането на начин да развием останалите 96% от потенциала на мозъка си които не използваме.
Машините са естествено(макар някои хора да не смятат така) продължение на еволюцията на човек-нещо като стълбичка към нещо ново.
Те може би са поредния инструмент на труда,който ще използва човек,а може би са трамплина,който може да ни усигори едно бъдеще,в което човек ще може да достигне следващата степен от развитието си-нов еон може би.

Дори да ни унищожат-ако са успели да направят това,значи го заслужават като по-висш вид :D

Накратко аз не съм против машините,а съм за 100%-ова симбиоза между нас и тях.^^

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 10:24 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

vegetosayajin написа:
Човешкото тяло трудно може да еволюира много над сегашното си биологично ниво така че всъщност пътя към еволюция остава само с намирането на начин да развием останалите 96% от потенциала на мозъка си които не използваме.
Машините са естествено(макар някои хора да не смятат така) продължение на еволюцията на човек-нещо като стълбичка към нещо ново.

:hmm:
Имаше едно(не само) аниме, в което мн мизерно(готино) бе засегната тематиката на еволюцията(а впрочем и FMA май е така) - два успоредни свята, като в единия хората са избрали да са вярващи, магьосници и подобни, а в другия са избрали принципите на технологията....
Тези от света на технологията, няма как да достигнат до плътска еволюция...
Тези от света на магията, няма как да достигнат до технологично развитие...

Nightwhisper написа:
Преценили сме, че след като сме достатъчно умни да владеем животите на хиляди други хора

Мда, а това си е поредната илюзия на стадото :hmm:

Вижте въпросите!! Особено последния~ до колко е полезна полу-фабрикованата храна и интелигентната ти печка? Децата ти ядат junkfood goddamnit, а ти имаш време да се понатровиш с малко цигарки и алкохол... 0= It's always good to have free time~~~~

Примерно :]

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 10:47 pm 
Аватар

Моето мнение е доста апокалиптично и... изразено е във филмчето "Джони немоник" в което Киано Рийвс е търговец на инфо (или нещо от този сорт не помня) и си е набучил някаква платка в главата която да използва за допълнителна памет... освен това човечеството боледува от т.нар. черна чума (мисля че така и викаха) появила се след срастването на хората с технологийте и прекалената зависимост-както сайанМК отбеляза с примера за анимето - еволюцията ще спре. Тя е процес който иска много години МНОГО, а я да се замислим по доказани данни ( има куп фантасмагорични теории за изгубени цивилизации и т.н.) хората преди 2к години са спали на камъни и едва са познавали земеделието. Много бързо порастнахме и станахме велики трябва да се поспрем и да се върнем по-близо до природата преди да сме я унищожили
WTF обикновено не изписвам чаршафи :o :lol:
П.С. сетих се и за още едно примерче - преди 50тина години огромни творчески научни колективи са се събирали и са решавали много въпроси и са се борели с проблеми и в крайна сметка днес една машина може да изчисли много повече неща, правейки това тя намаля конкуренцията между хората=> YEP ИЗТЪПЯВАМЕ
ПС на ПС-а като се замисля начина по който пиша е доста зле ... дамн изтъпявам :?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 11:20 pm 
Аватар

vegetosayajin написа:

Човешкото тяло трудно може да еволюира много над сегашното си биологично ниво

Естествено аз няма да се съглася с теб, honey....1-во човешкото тяло има бая, бая къде да се развива.....за да ти дам сравнение, виж тамъ у африка дет' живеят по макс. 40г, е тва е било човечеството преди еди колко си време, тогава дали са могли да си представят, че ще живеем по 100г ?....също нон-стоп се подобряват рекорди~ (това дали ще се промени биологичното ниво съшо зависи и от средата на живот....която се променя непрекъснато -->> и ние се променяме)....anywayz тва не е много по темата.....
vegetosayajin написа:
така че всъщност пътя към еволюция остава само с намирането на начин да развием останалите 96% от потенциала на мозъка си които не използваме.

Мда ама точно всички тези технологии, помагат или ни пречат да го използваме/развиваме (мозъка)?? .....вместо да смятаме на ум - използваме калкулатори, вместо да четем книги- гледаме филми ....вместо да играем шах - играем WOW xD ....дори тея жалки примери мисля, че са доста показателни....технологийте се развиват, а ние не само не се развиваме, ми и деградираме :-0 .....не съм против технологийте, но и съм За традиционните медоти...and stuff.....and I'm rly sleepy

A true man knits his own destiny...
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 11:26 pm 
Аватар

Има едно понятие наречено "дедуктивна логика". Точно нея ползва както google, така и всички останали software-и. Т.е., ако не му го кажеш както трябва, ще те прати на майната си без да му мигне окото. Какво искам да кажа с това... Ами, освен true и false (при програмирането), други не съм чувал. Къде е "dunno" :lol: ? Всичко това навежда до мисълта, че Terminator да се появи... трудноооо (опасявам се, че е невъзможно).
Относно другите машини... признавам че доста от тях ни улесняват, но точно това "улеснение" ни прави по-малко flexible ако се промени околната среда изведнъж (поне според мен).
Ако трябва да става въпрос за apocalypse, замислете се върху играта Crysis, японските нанобоклуци (некви дет били 5 пъти по-леки от метала и 2 пъти по-устойчиви; това, btw, съществува). Изобретяването на подобен "костюм" (и Джеки Чан имаше такъв на един филм) е въпрос на време. Но, в крайна сметка, отново човекът ще е този, който ще казва какво да се прави. Така че, най-опасни си оставаме хората :!:

Do or do not. There is no try.
The words of truth are always paradoxical.
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 11:28 pm 
Аватар
in need of a hero

Вие имате ли доверие на интелигентните технологии, които ни заобикалят?
- еми на тези, които аз използвам им имам доверие. Още не сме ги развили до толкова, че да се съмнявам в тях XD

Позлвате ли ги?
- Ползвам типичните за домакински нужди, мобилен телефон, комютърчето, гугъл XD... Но по дяволите, Гугъл винаги всичко знае!
Тези за които ти споменаваш по горе - еми не съм имала досег с такива, но и засега не ми трябват. Преценям си нещата добре и сама.

Изпитвате ли опасение от развитието им?
- Мне. По скоро съм очарована какво още се създава!

До колко програмирането на определена техника може да доведе до бъдещо A.I.?
- Еми не знам. Но рано или късно ще доведе.

AI vs Вашата Воля!!? *o*
- Моята си. Тя най-добре знае :lol:

Опасения от (така рекламираната) революция на машини срещу хора?
- Чакай първо да дойде AI-то, после ще си поговорим за революцията xD .

До колко улесненията с развитията на технологиите ни роботизират и до колко действително освобождават?
- Това вече си зависи изцяло от човека. Да има полу готова храна, ама ти пак може да си сготвиш. Да има 85854853 уреда за отлабване, хапчета и диети, но ти пак може да идеш да потренираш. Да има форуми и скайп, но ти пак може да си излезеш навън и да се запознаваш с хора по по-социален начин :lol: .
Така че... удобствата нека си ги има. Вече ти ако прециниш си ги ползвай както прецениш за добре.

{АЗ} {AIR GEAR}
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 11:37 pm 
Аватар

Cagalli написа:
Вече ти ако прециниш си ги ползвай както прецениш за добре.

Eм дам, ама повечето хора не могат да преценят добре xD (особено децята...) ....като ти бутат игри, интернет, компютри, фаст фууд в лицето, какво да правиш. D:

Последна промяна Recca на Вто Сеп 16, 2008 11:54 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 11:43 pm 
Аватар
in need of a hero

Аз не съм казала, че преценката ти трябва да е Вярна (защото в крайна сметка няма такава, винаги ще се намери някой който да мисли иначе от Вярното).

А и все пак, рано или късно трябва да се научите да преценяте мили деца :wink:

{АЗ} {AIR GEAR}
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 11:47 pm 
Аватар

Recca написа:
Cagalli написа:
Вече ти ако прециниш си ги ползвай както прецениш за добре.

Eм дам, ама повечето хора не могат да преценят добре xD (особено децята...like meh >.<) ....като ти бутат игри, интернет, компютри, фаст фууд в лицето, какво да правиш. D:

Да е. Бутат ти спринцовка със странна зелена течност в ръцете. Какво да правиш..? :lol:

Do or do not. There is no try.
The words of truth are always paradoxical.
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 16, 2008 11:51 pm 
Аватар

Cagalli написа:
А и все пак, рано или късно трябва да се научите да преценяте мили деца :wink:

Сами не могат да се научат...трябва някой, но такъв няма и затова си правят каквото си искат/видят от рандъм източник....както и да е...отклоних темата >.<

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 17, 2008 12:00 am 
Аватар

В началото на 20 век хората са били способни да помнят с около 10% повече от сега,просто поради факта,че не е имало какво толкова да помнят.В ежедневието което водим днес ние сме заливани с информация-нужна и ненужна,просто машините вече не са прищявка,а необходимост.Ако се замислите,ще разберете,че дори един калкулатор има по-голяма изчислителна мощ от нашия мозък,ако искаме да напреднем,щем или нещем,ще трябва да поставим част от живота под контрола на машините.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]