Дата и час: Чет Яну 30, 2025 10:17 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Плоският данък и абсурдите свързани с него~
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 11:28 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

wiki написа:
Плосък данък (или пропорционален данък) е система от данъци, при която всички участници в дадена група (обикновено граждани или компании) се облагат с една и съща ставка (процент от дохода). Терминът „плосък данък“ най-често се използва за подоходния данък. Плоският данък се прилага на национално ниво в ограничен брой страни, като по света е по-разпространен прогресивният данък върху доходите, при който гражданите или компаниите с по-висок доход плащат по-висока данъчна ставка от тези с по-нисък доход.

В България бе приет плосък данък за физическите лица в размер на 10% от доходитее... НО с това се премахна необлагаемият минимум. Тоест границата пари, които можеш да си изкараш с честен труд, и да не ти се налага да ги отчиташ/облагаш и прочее. Сега такъв минимум няма .... и абсурда е пълен!

Примерно - един граждански договор, за изпълнение на поръчка... или един хонорар... взимаш 10лв. Тия 10 лв, ти трябва да ги отчетеш. Друго не си изкарал през тази година, но трябва да ги отчетеш... 10% = 1 лв. И ако не платиш този един лев, те чака санкция откъм 500 "от неговия вид".... За да го платиш обаче,
Цитат:
• Годишната данъчна декларация се подава в срок до 31 март на следващата календарна година.
• Годишната данъчна декларация се подава от данъчно задължените лица или от техен упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по регистрация.
• Годишната данъчна декларация може да се подаде и чрез изпращане по пощата с обратна разписка или по електронен път /чрез интернет с електронен подпис/.

ти трябва да дадеш, да речем 2лв за билети до НАП и обратно... :roll: И от тия твой 10 мизерни лева, ти колко си изкарал деюре?

Сега ще ви представя поредния абсурдистански случай. Учителите. Тази година заради матурите, бяха разпределени 6К учители за квестори. Назначени. Това е нещо, което не могат да откажат~ така, въпросните получават по 20лв възнаграждение за техният труд, бидейки квестори... И сега започва интересното. Тези 20лв, трябва да идеш да си ги вземеш. Обаче, разбира се, никой няма да те разпредели в месното училище.. да речем, в най-добрия вариант си на 2 билета от училището, което са 2 лв. Тези 20лв се облагат освен с плосък данък, там с всичките други боклуци като НОИ и прочее... та от тях остават към 15-16... като махнеш 2та лв за билети да си ги вземеш = 14, в добрия случай. После, разбира се, до 31ви Март, догодина, тези учители, ще трябва да подадат декларация, че са изакрали ПАРИ сещате ли се... -2лв за билети пак, най-малкото... И нямат правото да ги откажат :lol?: А някои, повечето учители, са си хора на възраст, които сами им е да скачат по трамваи и др. превозни средства..
В крайна сметка държавата е отделила 120Клв за учителите, от които учителите ще получат по 10лв, а другите се връщат в държавните инстанции под формата на данъци, а учителите получават 2-3 задължителни разходки, разправий, висене по опашки, чакане и прочее, за това, че са работили за държавата...

В същото време, хора с огромни заплати, получават същия 10% данък, което е доста благоприятно и справедливо.. но само за тях. Хората с малкото приходи, подрастащите дечиня като нас, опитващи се да изработят за новия диск на ритни спиър-а, това е Ад.

Докато си имаше необлагаем минимум, си работех и си бях толкова щастлив и изобщо не се притеснявах~~ бях далеч под минимума, но за мен това си бяха хич не-малко пари... а сега - нямам този лукс.. всичко под ножа....

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 12:11 pm 
Аватар
Ecchi Warrior

Държавата ни се управлява от хитри гейтаци, за това сме на тоя хал... Вече съм уморен толкова, че дори не ми се ядосва...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 12:25 pm 
Аватар

Дам, отношението на държавата към учителите е абсурдно - да не могат да откажат! Това си е направо немислимо.
Всичко останало обаче за ситуацията ти е вярно, но само ако го разглеждаш без да взимаш предвид един факт - учителите не търсят пари. Не знам със сигурност как става назначаването при тях, но със сигурност могат да напуснат и да си сменят професията - докато аз учих не малко учители го направиха. Какъв е извода - просто те обичат работата си => разправиите покрай организацията не са им проблем. Ако работеха за парите, нямаше да бъдат учители. Сигурен съм, че всеки от тях може да си направи сметката и да си смени професията. Младите - да се преквалифицират, старите (вече с репутация) да си работят като частни учители.

Не ме разбирай погрешно - нямам нищо против учителите. Но опита да ги изкараш мъченици заради "2-3 задължителни разходки, разправий, висене по опашки, чакане и прочее, за това, че са работили за държавата" е малко преувеличаване на сериозността на ситуацията. Сигурен съм, че си има много неща от които да се оплакват, но изборените са напълно пренебрежителни...

А що се отнася до плоския данък - щом 10% данък ти се виждат много - наистина не ми се ще да знам какво щеше да ти бъде, ако си имахме 20% на месечен доход от 200 до 250лв, както беше миналата година. Да си кажем правото - ти може да работиш за по-малко, но основното количество хора влизат в тази и следващата категория - от 250 до 600 (14лв + 22% от доходите за 2007). И, ако не греша и ти ще попаднеш в тази категория като започнеш сериозна работа, нали?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 12:35 pm 
Аватар

Все пак плоският данък е най-справедливият данък, факт от икономиката. Бремето върху всички е равно с него. Досегашната система беше с по-скоро социална насоченост.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 2:31 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

X, никой не се е опитвал да изкара учителя мъченик ~_~ Изкарвам просто един абсурд наяве, защото ми е най-пресният пример по темата. А за това, че на тия учители е можело да им го включат към бюджета или като еднократна добавка към заплатата и да се избегнат тия абсурдий, няма да коментирам - не разбирам...
Въпросът е плоският данък, не учителите ...

За какви 20% говориш? Миналата година, за доход под 1400 ли беше 800лв ли беше, не се облагаше, нямаше данъци. Можеше да си ги вземеш от хонорарчета и да ти пука..а това не са много пари. Плоският данък прецаква хората с по-ниски приходи. Факт е, както каза Phoenix, че преди системата беше със по соц. насоченост. Сега плоският данък облагодетелства по-големите приходи, и аз също съм на мнение, че е справедлив, но съм далеч от мнението, че трябваше да се премахва долната граница на приходи. Да ни бе добре развита икономиката -ок, но... Това прецаква всички студенти, ученици и работещи на хонорари, да припечелят нещо в свободното време...

Най-големият абсурд, които аз виждам, е че за смешна сума от рода на 10лв, 20лв(като примера ми с учителите), 30, дори 50тина да изкараш, е така за един ден, междудругото, ти трябва да минеш през толкова разправии и глупости, че да те хване яд, че си ги изкарал, а освен това, трябва да дадеш 10%, от и без това мизерната сума пари, като данък на държавата o_O Е това е мега-абсурдно..

p-b, ще стане много широка думата, ако намесиме ЧЕЗ, водата, парното, транспорта, магистралите и прочее... има твърде мн абсурди... а иначе и аз очаквам тазмесечната приравнителна сметка и се надявам да не ни одумкат няква цифра дето да не съм я виждал до сега на сметка.... Иначе действително е абсурден случая.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 2:50 pm 
Аватар
Модератор

Чак сега ли забеляза, че държавата гледа да ти вземе всичко, което може както може? Понеже това се вижда от доста време....ест., че няма да въведат плосък данък ако ние (гражданите) сме на печалба нали се сещаш....
Виж и със сметосъбирането става пак същото обикалят 3 камиона вместо 1 и уж се плаща за това да се събират отделно, но на края всички отпадъци, които сортирате преди да метнете в кофите се оказват в една купчина :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 3:11 pm 
Аватар

В наща държава всичко е с главата надолу,едно нещо не е направено както трябва,то да беше само плоския данък добре,ама то няма нещо което да не е осрано.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 4:15 pm 
Аватар

позравления сай-кун току що откри най-великото изобретение в икономиката и навсякаде
ПРОЦЕНТА

+ това си разбрал че в правителството са крадци и измамници

още поводи да черпиш ^^

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 6:31 pm 
Аватар

пак не мисля че проблема в е толкожа голям.
като начало. За всички които получават някакви странични доходи има такова нещо като - окриване на доходите. пр чуителите наистина няма как да се избегне де, но с часните уроци защо не. от много други дейностти могат да се укрият доходи.
после - не е като да се отижа специално и да се подава декларация за всяка дейност поотделно. по тази логика ако освен заплата имаш 6-8 и нагоре странични доходи за 1 отиване трябжа да попълниш сума ти документи.
за малките доходи е кофти, а помисли си за големите. вече работиш нещо готино и получаваш 1100 1200 кинта. и кво за 1 година тея 10% ти излизат 1200 лева. че това си е 1/3 кола или един много добър компютър. а за хората с повече доходи (и не казвайте тях булха ги ухапала).
мисля че е справедлив що годе.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 6:40 pm 
Аватар

K4HVD написа:
пак не мисля че проблема в е толкожа голям.
като начало. За всички които получават някакви странични доходи има такова нещо като - окриване на доходите. пр чуителите наистина няма как да се избегне де, но с часните уроци защо не. от много други дейностти могат да се укрият доходи.
после - не е като да се отижа специално и да се подава декларация за всяка дейност поотделно. по тази логика ако освен заплата имаш 6-8 и нагоре странични доходи за 1 отиване трябжа да попълниш сума ти документи.
за малките доходи е кофти, а помисли си за големите. вече работиш нещо готино и получаваш 1100 1200 кинта. и кво за 1 година тея 10% ти излизат 1200 лева. че това си е 1/3 кола или един много добър компютър. а за хората с повече доходи (и не казвайте тях булха ги ухапала).
мисля че е справедлив що годе.

Особено като преди плоския данък от тея 1200 лева ти взимаха към 25% :wink: изобщо помните ли предишния данък?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 8:06 pm 
Аватар

Абе аз споменах, че политиците ни са угоени. :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 8:11 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

phoenix написа:
Особено като преди плоския данък от тея 1200 лева ти взимаха към 25% :wink: изобщо помните ли предишния данък?

А преди, нямаше ли разни облекчения на данъците + разни от сорта на "ако направиш дарение ти се маха % от данъка" и такива неща :hmm: Иначе да- преди беше, колкото повече взимаш, толкова по-голям данък... нали ?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 8:17 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

SayanMk написа:
А преди, нямаше ли разни облекчения на данъците + разни от сорта на "ако направиш дарение ти се маха % от данъка" и такива неща :hmm: Иначе да- преди беше, колкото повече взимаш, толкова по-голям данък... нали ?

Имаше, но се използваха за пране на пари. На практика се получаваше, че трябва да направиш дарения горе-долу на сумата, която би получил от намаления данък и това би го направило безсмислено за обикновения гражданин.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 8:41 pm 
Аватар

Маа му стара единствения начин да успееш в тая държава е да те няма от нея.
Национализмът и родолюбието идва момент в който не помагат особено. Носталгията тежи, ама и тя минава.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 10:21 pm 
Аватар

Safiir написа:
SayanMk написа:

Имаше, но се използваха за пране на пари. На практика се получаваше, че трябва да направиш дарения горе-долу на сумата, която би получил от намаления данък и това би го направило безсмислено за обикновения гражданин.

така е горе долу. има различни облекчения но повечето са свързани с фирми или институции а не за отделния човек (мен например).За фирми има такива няколко начина, като това с даренията е един, друг е да наемеш инвалиди на работа, и имаше още 1-2 но вече ми бягат из паметта.
иначе за обикновенното човече най изпозвано си остава криенето на доходи чрез даване пари на ръка.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]