|
Дата и час: Пет Фев 07, 2025 11:00 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Авг 08, 2008 2:03 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=676.jpg) |
phoenix |
|
![](./images/ranks/rank4.gif) |
Регистриран на: Нед Окт 16, 2005 6:47 pm Мнения: 572 Местоположение: somewhere
|
vegetosayajin написа: Hedon написа: Аз пък искам да ви попитам, каква е причината да вярвате в тази световна конспирация? Човек винаги иска да намери истината,макар че той самият постоянно лъже...
Казваш го така, сякаш всички хора лъжат. Ами ако е истина? Аз лично ще повярвам на 100% ако САЩ нападнат Венецуела или Иран в близко бъдеще.
_________________ The gyms you go to are crowded with guys trying to look like men, as if being a man means looking the way a sculptor or an art director says
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Авг 08, 2008 4:28 pm |
Hedon |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
|
@phoenix
Ами аз примерно не бих вярвал, че това е истина, все пак се води нещо ужасно. Ако имаш главоболие и някакъв непознат, почне да ти обяснява, че е злокачествен тумор и ти каже веднага да взимаш хапчета, ти ще му повярваш ли? Или първо ще отидеш на лекар? Може би изобщо няма да му обърнеш внимание? Само че, при този случай лекаря го няма и трябва да чакаш точните симптомите, за да разбереш дали непознатия е прав. През това време ще вярваш ли, че имаш тумор?
Ползвам метафори, но мисля че е ясно какво имам предвид.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Авг 08, 2008 9:02 pm |
phoenix |
|
|
Hedon написа: @phoenix
Ами аз примерно не бих вярвал, че това е истина, все пак се води нещо ужасно. Ако имаш главоболие и някакъв непознат, почне да ти обяснява, че е злокачествен тумор и ти каже веднага да взимаш хапчета, ти ще му повярваш ли? Или първо ще отидеш на лекар? Може би изобщо няма да му обърнеш внимание? Само че, при този случай лекаря го няма и трябва да чакаш точните симптомите, за да разбереш дали непознатия е прав. През това време ще вярваш ли, че имаш тумор?
Ползвам метафори, но мисля че е ясно какво имам предвид.
Не е същото, тук всеки от нас е само едно малко бяло кръвно телце в един огромен организъм. Сега, ако белите кръвни телца не вярват в болестител, то кой ще вярва? червените кръвни телца ли? Не, тумора тях вече ги контролира, но той може да бъде премахнат првди да се е разпрострял прекалено много. И още нещо - ако нещо е ужасно това автоматично означава, че не е истина ли? Адски страхлив начин на мислене чрез самозаблуждение. Ако няма лекар няма болести а?
И аз мога да ползвам метафори
_________________ The gyms you go to are crowded with guys trying to look like men, as if being a man means looking the way a sculptor or an art director says
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 1:38 am |
Hedon |
|
|
@phoenix
Ти май не разбра метафората. Работата е там, че някакъв непознат ти е казал това ужасно нещо и ти му вярваш. Лекаря играе ролята на човека с фактите, а него го няма. Тоест ти не може да разбереш дали това е истина или не и може само да вярваш. Туморът e идеята, която непознатия е успял да ти внуши. В крайна сметка, кой ще се страхува? Аз няма да повярвам на непознатия и ще си живея спокойно, защото ми е представил негова измислена теория. От друга страна ти ще си мислиш, че имаш тумор и ще се страхуваш за живота си. И сега ще ме попиташ "Ами ако е истина?". Така или иначе, аз ще разбера дали е истина ако дойдат симптомите, а шанса някакъв непознат да ми е поставил точна диагноза, без да ми е предоставил факти е почти нулев.
Ти не може да ми докажеш, че тази конспирация е истина. Това е същото като теориите, че извънземните са сред нас. Само дето не аз трябва да ти доказвам, че не съществуват, ами ти трябва да ми докажеш, че те съществуват, а това става чрез предоставянето на достоверни факти...
Между другото и малките деца мога да използват метафори. Идеята ми беше не да те издразня, ами да разбера защо вярваш в този невероятен абсурд...
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 6:03 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2268.jpg) |
DarkAzazel |
|
Регистриран на: Вто Яну 17, 2006 1:46 am Мнения: 694 Местоположение: Стара Загора
|
Факти във филма има , с лопата да ги ринеш.Работата е там , че тези факти могат да се прикачат към N на брой теории , демек подлежат на голяма интерпретация.
Ето например да вземем смехотворната теория (според господин Ангелов не теория , а факт поради многото доказателства) за рептилианите.Еми бая фотошоп е играл и бая глупости са изприказвани в него обаче има доволно много истини.Вмъкнатите сексуални намеци в някои от анимациите на Дисни са нещо , което сами можете да проверите и да видите с очите си , но това не прави автоматично теорията за промиване на мозаците на младежта от извънземни свръхинтелигентни гущери вярна , а просто показа , че някой от аниматорите има странно чувство за хумор.
Пък знам ли може и да е работа на охлювите - нашите истински господари.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 6:41 am |
Hedon |
|
|
@DarkAzazel
Аз казах: Hedon написа: достоверни факти
Тоест под това имам предвид да се навързват към дадена теория без място за съмнение или няколко вида интерпретации. Примерно Библията също може да се разглежда по много начини, но са измислили наука за правилното й интерпретиране, за да не може да се злоупотребява(и за по-лесен контрол може би, но това е друга тема).
Просто ми е много чудно защо, някои хора предоставят филмчета и казват "Ами ако е истина" или се опитват да те убедят, при положение, че това може да са пълни измислици, а шанса нещо да е истина е нищожен, защото хипотезите им са опровержими.
Не се заяждам, ами просто се интересувам, каква им е ползата да вярват в нещо такова и да зарибяват другите хора...
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 10:54 am |
Hedon |
|
|
@Hanabishi_\R/_*cool huh?
Не, видиш ли аз смятам, че света се дели на добро и лошо. Вероятно след като умра ще отида при сърничките и врабченцата в рая. Изобщо не предполагах, че има някакви разновидности...
Аз се опитвам да обясня, че щом теориите са им oспорими за момента то тогава нито една от тях не е вярна. Значи няма и капка истина, както написа Safiir(до колкото рабрах) и единственото достоверно нещо са отделните факти, които са нагодени към техните размишления.
Дори DarkAzazel каза:
DarkAzazel написа: Работата е там , че тези факти могат да се прикачат към N на брой теории , демек подлежат на голяма интерпретация.
Това са просто теории, като тези за края на света през 2012, извънземните са сред нас и още доооста.
И каква е логиката да правят филм и да казват, че има нещо, което може да не е истина, или че не е 100% вярно? Тогава ти как ще разбереш, кое е истина и кое не е и до каква степен е вярно?
Тъй като явно не ми се отговори точно на въпроса, който зададох няколко пъти, скоро смятам да приключвам дискусията...
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 11:40 am |
Hanabishi_\R/_*cool huh? |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
|
Hedon написа: И каква е логиката да правят филм и да казват, че има нещо, което може да не е истина, или че не е 100% вярно? Тогава ти как ще разбереш, кое е истина и кое не е и до каква степен е вярно?
Вегетко го каза....защото хората се стремят/искат да научат истината....какво като не е 100% истина/вярно....сеедно, знам ли....защо учените да правят експерименти и изграждат теорий~, като в крайна сметка може нищо ново да не открият или пък да се окаже грешна теорията.....както посочих във филмчето не се говори никъде за достоверно, а просто видиш ли, не всичко може да е такова за каквото си го мислил....просто като идея да го имаш...пък и не виждам някой в темата, който 100%-во да вярва на казаното >.< .....приеми го по-добре като нормален филм....аз имам чувството, че ако беше игрален филм, нямаше дори да го направиш на въпрос.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 11:45 am |
phoenix |
|
|
Пич ако чакаш да видиш симптомите тогава ще е вече прекалено късно. Бтв вярата не винаги е въпрос на неоспорими и правилно свързани факти, а понякога е просто въпрос на вътрешно усещане. Предполагам си атеист, нали? Но конкретно за филма мога да ти кажа, че ги смяташ за опровержими тези факти и нагодени защото не вдяваш и капка от него. Вземи например централната банка - съвсем истина е - това колко валута се печата зависи от държавата и по-конкретно трябва тези пари да са обезпечени с даден залог, който е предимно чуждестранна валута, държавни облигации, благородни метали и малко акции. Сега представи си ситуация като сегашната когато долара почва да се срива и губи страшно голяма част от стойността си - тогава автоматично и безвъзвратно резервите на страните по цял свят се сриват защото си държат доста от резервите във валута и това им подкопава националните единици. Няма особени щети обаче, просто започват да слагат резерви главно в евро. Но представи си какво би станало в ситуация на едновременен срив на еврото и долара - пълен хаос и финансов апокалипсис. А спомни си какво стана през 1989 в бг - хиперинфлацията не е нищо повече от свръхпечатане на пари, демек ако централната банка не беше печатала пари и си бе попълвала резервите нямаше да има проблем. Иначе аз съм съвсем против за премахването на златния и на сребърния стандарт, имам предвид та златото хубавото му е, че е крайно и следователно е стабилно и за мен то е истински гарант за обезпечение. Но да се върнем към централните банки. Те определят до голяма степен лихвите в страната, т.е. ако ги държат ниски стимулират заеми, инфлация и инвестиции, а ако ги държат високи стимулират спестяванията и ниска инфлация и малка безработица защото един от десетте принципи на икономиката е, че правителството трябва да избира между инфлация и безработица в дългосрочен план. Още централната банка се намесва в банковата система допълнително като отпуска заеми на банките или понякога се старае някоя банка или ипотечен фонд (сега е така с FredieMac) да не фалира ако това ще доведе до пагубни последици за страната, колкото и антиконкурентно и антидемократично да е това. Сега си представи, ей така хипотетично, а може и като на филмчето си представи, че големите банки имат повече връзки с централната банка (какво да не би да очакваш да се грижи за малките?). Те могат просто с една кризичка, разбира се ако имат достатъчно власт в централната банка, да фалират част от конкуренцията. И знаеш ли какво е фалит? Или по-точно несъстоятелност? Това е когато една компания не може да си обслужва задължениета и ако е несъстоятелност вече както обявиха тук кремиковци или трябва да се назначи синдик от правителството който да оздрави компанията като и продава активи или просто компанията се ликвидира като се продава всичко което има за да се плати на кредиторите и. Второто е адски изгодно в една такава ситуация на криза за банките и не зсамо за тях - представи си колко хубави неща могат да си накупят с безкрайните депозити на хората и то на далеч по-изгодна цена отколкото в нормални условия. Май именно Ротшийлд беше казал че истински пари се правят когато потекат реките от кръв. Някои просто са по-равни. И виж повечето хора като теб например идея си нямат от икономика и не зацепват такива неща. Та ето ти една метафора - как ще разбереш дали имаш тумор ако не знаеш какво е тумор?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 12:55 pm |
Hedon |
|
|
@Hanabishi_\R/_*cool huh?
Чакай малко, къде точно казват, че може по този начин да седят нещата? Коя част и секунда споменават тези думички?
@phoenix
Като за начало ще те помоля да си имаме уважението и да не се правим на гадатели и да не си правим психопортрети, защото неща от сорта:
Цитат: Предполагам си атеист, нали?; не вдяваш и капка от него. ; хора като теб например идея си нямат от икономика и не зацепват такива неща. Винаги са ме дразнили и не са основа на дискусията, това са по-скоро въпроси на лична основа... Грешиш, агностик съм! Коментирам неща, с които съм запознат поне колкото да проведа нормална дискусия! Икономика може да зацепвам малко, но логика все още имам... Цитат: Бтв вярата не винаги е въпрос на неоспорими и правилно свързани факти, а понякога е просто въпрос на вътрешно усещане.
Видиш ли се интересувам и от религия, дори може да ми провериш коментарите ето тук(ако не ми вярваш).
Щом тръгваш да ми обясняваш какво е вяра, значи се водиш по някакви предрасъдъци за определен тип хора от типа "Тоя явно е атейст и невдява почти нищо от вяра и религия, защото е против това". А как стигна до предположението, че съм атейст? Защото попитах, каква е причината да вярвате...
След "краткото" въведение, което беше наложително, защото ако имам неразбирателства с човека срещу мен, спора може да продължи 20 страници, е време да караме по същество.
Значи благодаря ти за лекцията, но какво се опита да кажеш с нея? Тумора, както обясних е идеята, която ти се насажда. Тук идеята е, че има световна конспирация. Те са ми обяснили какво представлява тази конспирация, само че аз не го вярвам и не се притиснявам, защото са ми предоставили някакви теории, а не достоверни факти. Как ще разбера, че имам тумор? Те са ми казали, какви са симптомите на този тумор и ако те се окажат прави(а шанса е почти нулев, както обясних, предполагам следиш коментарите?) аз ще разбера, че го имам...
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Авг 09, 2008 1:45 pm |
![Аватар](http://i39.tinypic.com/5mk5ft.jpg) |
Darkstalker |
СЕЛСКИ БЕКs |
Регистриран на: Пон Сеп 12, 2005 6:26 pm Мнения: 3158 Местоположение: none
|
ВСИЧКО СЕ КРИЕ В КРИСТАЛНИЯ ЧЕРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕП~
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Авг 11, 2008 2:10 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=11365_1251334916.png) |
Lord_Hellhammer |
|
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 4:42 pm Мнения: 1518 Местоположение: Proxima Centauri
|
Safiir написа: Belgarion написа: @Safiir тоест не си заслужава?!?
Най-забавното е как никой не си задава въпроса ако тези теории бяха верни как са им позволили да направят филма ама айде ся /quote]
Естествено че никой няма да тръгне да ги спира...ако някой го направи това веднага е потвърждаване на достоверността на фактите.
Тука мисля, че е въобще излишно да се прави дискусия,защото никой не е в състояние да убеди напълно другия, тъй като той сам нищо не знае. Човек вярва в това което си иска, но понякога някой неща са доста съмнителни...
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Авг 11, 2008 2:11 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=11365_1251334916.png) |
Lord_Hellhammer |
|
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 4:42 pm Мнения: 1518 Местоположение: Proxima Centauri
|
Safiir написа: Belgarion написа: @Safiir тоест не си заслужава?!? Най-забавното е как никой не си задава въпроса ако тези теории бяха верни как са им позволили да направят филма ама айде ся
Естествено че никой няма да тръгне да ги спира...ако някой го направи това веднага е потвърждаване на достоверността на фактите.
Тук мисля, че е въобще излишно да се прави дискусия,защото никой не е в състояние да убеди напълно другия, тъй като той сам нищо не знае. Човек вярва в това което си иска, но понякога някой неща са доста съмнителни...
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Авг 11, 2008 7:35 am |
Hedon |
|
|
Demolutionboy написа: @Hedon - момче , не знам на какво разчиташ . Хората да те помислят за умен , като ги домързи да четът 2 километра постове , а ако ги прочетът да им промиеш мозъка , ама за мене си пълен идиот D:
И ти да го... да си жив и здрав де.
@Lord_Hellhammer
Идеята е да не се претендира, че това са достоверни факти или има някаква истина, при положение че теориите им са оспорими(обяснил съм назад подробно)... И всичко става въпрос на вяра. Примерно като за чудовището от Лох Нес, само дето шанса то да съществува е доста по-голям, от колкото тези теории да се окажат верни...
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|