Дата и час: Чет Фев 06, 2025 4:13 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Guide: Как да си направим walkthrough?
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 12:53 pm 
Аватар

Мисля да я пусна тая тема за всеки който реши да си прави каквито и да е клипчета свързани с игри и т.н.

Както вече знаете, четенето на guide-ове е "стара" работа. Навсякаде вече могат да се намерят сайтове, където може да видите играта която ви интересува как се минава от начало до край на клипчета. Това разбира се помага повече от просто да го прочетеш. Аз така и неможах да превъртя Day of the Tentacle с няколко обикновенни гайдове, все зацепвах когато трябва да се извади пуловера от пералнята, а на мене не ми даваше...

В интернет има адски много сайтове в които можете да намерите и дори да post-нете своите walkthrough-та. Ето и няколко (дано да не ми се скарат за реклама на сайтове) :

http://www.gameanyone.com/ - тук всеки може да си побликува "пътеводителите"
http://www.stuckgamer.com/ - сайта се държи от един човек само, но има даста walkthrough-та
http://www.nextgenwalkthroughs.com/ - новата генерация пътеводители, адски много игри можете да намерите тук
http://bonersgames.com/ ; http://gtamissions.com/ ; http://bullymissions.com/ ; http://ffwalkthroughs.net/ - всичките се държат от един човек.

Не винаги преминаването през една игра и записването му се нарича walkthrough. Има още Lets Plays, Playthroughs, Speedruns и още много други. Можете да разберете повече за тях и разликите между тях в тази тема - http://www.gameanyone.com/forum/index.php?topic=3825.0

Но стига толкова съм ви занимавал с глупости...

Как да заснема мои клипчета?

Най-използвани програми са:

CamStudio - Open source програма, напълно безплатна. Много хора я използват без да имат проблеми. Аз лично я намирам за прекалено неудобна.

HyperCam - Също толкова използвана, вече е и безплатна. Добра алтернатива ако по някаква причина с дадена програма неможете да записвате.

Какво ползвам аз?

FRAPS - Добре познатия на всички ни FRAPS. Кристално качество, но прекалено големи файлове. Но все пак остава една от най-добрите програми за запис на игри. При настройките най-важното е на какъв фреймрейт ще записва. Повече от 30 няма смисъл, защото дори и да запишете и едитнете на по-голям фреймрейт, сайтовете за клипове правят своя компресия която обикновенно ги прави на 29.970 (NTSC стандарта). Също така при по-голям фреймрейт клипа става още по-голям и просто не си заслужава.

Camtasia Studio - Изключително добра програма за запис. Програма всъщност не е само за записване, нещо като Windows Movie Maker е, не съм пробвал да правя нищо с editor-а, но recroder-ът е АДСКИ добър. Има много опции, както и записване едновременно от микрофон и колони (ако някой иска да записва със свой коментар). Програмата идва с един много добър кодек - TechSmith, при който качеството е като при FRAPS, но много по малко като размер mb...Единствените недостатъци са че много трудно се снима нещо на fullscreen с него - но едно превключване на играта ви в window mode оправя проблема. Другия е че понякога има проблеми със снимането на 3D апликации които ползват directx, затова програмата е по-добре да се ползва когато записвате примерно туториали за програми или стари 2D игри. За настройки - когато сте в рекордера цъкате Tools -> Options, там отивате на Video tab-а и давате точка/тик на Manual под Video Configuration, и доло вписвате 30 на Screen capture frame rate. За кодек трябва да ви е TechSmith Screen Capture Codec - цъкате Video Compression и го избирате и цъкате Configure и местите слайдера най вляво на Faster Compression (странно е, но като се даде в другата посока на Better compression стават накъсани клиповете). Това е общо взето най-важното тук, разгледайте и разцъкайте другите опции ако искате.
Note: Ползвайте Camtasia Studio 5 версиите, защото нагоре стават адски зле.

Забележка: - При записване с която и да е програма, може да ви се получи така наречения desync - звукът и видеото ви да се разминават. Това може да се получи при всякакви конфигурации. Ето как да го оправите:
1. Теглите напълно безплатната програма VirtualDub от тук - http://www.virtualdub.org/
2. След инсталирането на програмата влизате в нея и отваряте своето клипче. От там давате на Video -> Frame Rate и давате точка/тик на "Change so video and audio durations match".
3. Цъкате отново на Video и отмятате "Direct stream copy".
4. Влизате в File -> Save AVI и си запазвате новият .avi файл.

С какво да компресирам/едитвам?

Sony Vegas - Най-добрия избор ако искате да компресирате и едитвате (да слагате ефекти или каквото си решите) клипове. Програмата може да ви изглежда трудна в началото, но тя въобще не е. Има и безброй tutorial клипчета в интернет, които може да гледате.
Ето и render настройките които ползвам за клипчета за YouTube:

Изображение
Можете само frme rate-а да го сложите на 29,970 NTSC ако на толкова сте записвали със FRAPS, или резолюцията да я промените на тази с която сте записвали клипа. Също така за аудиото ще трябва да си намерите и свалите LAME MP3, не е трудно, ако не ви се търси можете да позлвате AC-3 ACM Codec.

VirtualDub - VirtualDub (не забрявайте - безплатен е) го препоръчвам ако искате само да компресирате клип (ресайзове, кропове, рязане на кадри и т.н.) без да ви трябват ефекти, защото може с него много по-прецизно да се задат настройки, макар че е малко по-труден за използване ако за 1ви път го пускате. Накрато, зареждате си клипа и цъкаде Video -> Compression и си избирате кодека, може да погледнете настройките за Sony Vegas какво съм избрал и как съм го настроил. За променяне на резолюция и прочее става от Filters, но няма сега да обеснявам, ако търсите нещо конкретно - google is ur friend.

Както виждате не е трудно. Някой път може да добавя как да слагате таг на клипчетата си с Vegas-а, как да превъртате (fast forward) и други подобни. Дано помогне тоя гайд на някой, макар че се съмнявам...

Последна промяна Wind_Falcon на Нед Окт 31, 2010 6:38 pm, променена общо 25 пъти

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 1:39 pm 
Аватар

Браво за подробната тема :)

п.с. И аз ползвам Camtasia Studio rulz!!

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 1:59 pm 
Аватар

Много добра и изчерпателна статия. единствената причина досега да не се бях захванал с нещо подобно е, че процеса на издирване на подходящи програми, които да се напасват, заедно с прилежащите им настройки ми се струваше адски тежък.
Tnx за статията :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 2:02 pm 
Аватар

От 1 година издирвам програми настройки и т.н., това се ползва най-много :)

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 2:34 pm 

Много полезна информация :ave:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 8:18 pm 
Аватар

Деба аз съм преебания, дето си мислеше, че WeGame е добро нещо... Докато не видях, че записва... нищо не записва :lol: :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 9:54 pm 
Аватар
*

Аз снимам с fraps. (sexy quality).

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 19, 2008 12:30 am 
Аватар

MorticiaN написа:
Хм... Като опитам да снимам Monkey Island, клипчето ми става само сив екран (или черен), обаче като снимам друга игра си върви нормално. Ideas?

Първия Monkey Island ли? Защото ако е него, го пусни от ScummVM, window mode и снимаи с Camtasia Studio...

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 07, 2008 5:25 pm 

Здравейте , Имам проблем дано ми помогнете !

Като записвам клипче на игра ( Starcraft) ) и микрофон и звук върви добре , но като пусна после клипчето видеото е или черно или сиво . Пробвах и в друга игра (Guild wars ) същия резултат, ако някой помогне ще съм му много благодарен ! А да и ползвам фрапс забравих да кажа :)
Поздрави !

ПС освободил съм около 110 ГБ , ще стигне ли за 20 -30 мин клипче ?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 07, 2008 11:33 pm 
Аватар

Стареца мисля че неможе да се снима с FRAPS, за Guild Wars незнам...

Последна промяна Wind_Falcon на Сря Сеп 03, 2008 2:14 pm, променена общо 1 път

Заглавие: Re: Как да си направим walkthrough...
МнениеПубликувано на: Чет Май 28, 2009 11:52 am 
Аватар

Местоположение: Paradise Lost /otoko-tachi ha ikutsu mono umi wo wadari!
:arrow: Game videos, важен статус. Много добър tutorial.

Заглавие: Re: Как да си направим walkthrough...
МнениеПубликувано на: Чет Май 28, 2009 1:14 pm 
Аватар

Мерси!

Заглавие: Re: Как да си направим walkthrough
МнениеПубликувано на: Пет Авг 06, 2010 2:16 pm 
Аватар

Аз пък пускам фрапса да свири на 25 кадъра и после ги рендвам с VirtualDub :D
Иначе браво за урока :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Авг 06, 2010 2:19 pm 
Аватар

25 е PAL-ското, по добре го пускай на 30, или щом си с фрапс направо на 29.97 което е NTSC формата (което май повечето сайтове за влипочета като Ю Туб си го рендерират към такъв фреймрейт). В края на краищата повече фреймове са си повече фреймове, и не са толкова много повече че да ти направят видеото много по-голямо като размер.

Тряя го ъпдейтна тва че е старо вече.

МнениеПубликувано на: Пет Авг 06, 2010 4:20 pm 
Аватар

добра подробно описана тема
флакона за админ!

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]