Дата и час: Съб Фев 08, 2025 5:56 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ==AKIRA==
МнениеПубликувано на: Нед Юли 27, 2008 12:38 am 
Аватар

Гледам че няма тема за акира и ми се прииска да пусна една
не ми пука дали ще е популярна и ще има 30 страници + 5 чистки просто я препрочетох пак и ми се прииска да споделя какво мисля за нея.

За начало искам да отбележа страшно неопределениото начало. Група байкъри се возят и дрън дрън, някаква съпротива деца със странни способности и хората които ги крият.
Сега нещата могат да тръгнат в 100 различни посоки и само ако продължиш да четеш ще разбереш какво всъщност става.
Тедзу, персонажа който върти и наглася движението на историята, но той не е главен герой. Нито Акира, от който всички се срахуват до насиране. Не е и Канейда, грубия сваляч и бесрасъдния екстремист. Когато се зачудя кой е главния герой разбирам че такъв посочен от автора няма.
Даже по скоро е дал избор на читателя да си избере. И няма да навлизам във философски глупости "главния герой е приятелството между канда и тедзу което остава непоклатимо от целия катаклизъм"
тия неща всеки си ги вижда различно. Просто структората на самата манга ми е малко странна. Може би към това допринася и факта че е писана през голям период от време. Първата книга е доста ретро или ретро в бъдещето. Смисъл такова бъдеще са си представяли хората от 70-80 те години. След като акира разрушава гръда (за втори път) нещата страшно се променят и изглежда че вече не сме в бъдещето а в миналото. Все едно човешката цивилизация се е върнала със 1000 години назат. Мноо ми харесва елемента на "тълпата", който го има и в анимето. Как хората реигират на липсата на ограничителни закони и как това влияе на историята и на геройте. Дали мангата е била замислена със завършек още от началото? Аз мисля че не, или поне не цялостен край. Мисля си че след първата книга автора си е избрал развитие и си го е следвал до край. Мангата е само 6 книги. Сега като чета Берсерк се изумявам че само 6 книги достига такава популярност.
И е завършена. Берсерк още продължава доста грозно и пристрастяващо. Дали ще има толкова грандиозен финал или автора ще умре и ще останем с пръст в уста? Не ми се мисли сега. И тая тема не й е мястото.
извинявам се за правописа не ми се мисли констроктивно и искам само да си излея мислите, ако почна да си оправям грешките ще тръгна да поправям и смисъла на изреченията :/

Та за Акира.
Друго нещо което ми хареса е смяната на обстановката в която се развива деиствието. Първите книги е този огромен метропилис Нео-Токио със всичките си чудеса и общност. На няколко пъти виждаме как умравляващите депутати спорят в тая конферентна зала с полковника. И тяхното незнание и безхаберие ще потопи градът в кръв. Как полковника опитва всичко за да спре тедзу и как след като всичко отива в канала отива сам, без танкове и войници.
Също така в ума ми изкача още нещо. Превръщането на тедзу в чудовище. В анимето става само 1 път и направо те кара да сънуваш кошмари 15 години. Докато в мангата тва става много пъти и така и не рабрах акира ли му го причинава, само го управлява ли, тедзу е привлечен от силата му. Чесно казано незнам и няма значение, дори много пъти да е последните битки в мангата си остават епични.
Веднага се сещам за сецената в която тедзу е "погребал" каори във студената сфера и канеда пристига, погледа който си хвърлят когато тедзу почва да се разпада и да моли за помощ. Тръпки да те побият.

късно е, боли ме глава. спирам да торомзя геройте прочели всички тия лайна.
Акира си остава "голяма" манга, анимето култово а разбрах че и филм ще й правят. дано не се осерат в гащите.
енд ъф стори

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]