|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 9:58 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Кирилицата и нейното бъдеще Публикувано на: Нед Юни 29, 2008 11:25 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Wikipedia.org написа: Кирилица е едната от двете азбуки (заедно с глаголицата), използвани при записването на старобългарския език, както и писмената система на другите езици, основана на тази азбука. Разпространена е сред южните и източните славянски народи в Европа, неславянските етноси в Русия, а до 19 в. се е ползвала и в Румъния. Първото сигурно използване на понятието кирилица е от 18 в. В Русия. След реформите на цар Петър I и въвеждането на гражданската азбука под „кирилица” се е разбирало старото уставно писмо, противопоставено на новата гражданска азбука. Варианти на гражданската азбука днес ползват българския, руския, македонския, сръбския, украинския, русинския и беларуския език, а също така монголския и езиците на републиките от бившия СССР в Азия и Източна Европа. В съвременната българска азбука липсват около 20 стари букви, например: ѣ (ят, двойно е), ѫ (голям юс, голяма носовка), ѭ, ѩ.
Ние сме на Википедията - и-краткото.... =0 Сърбите вече приеха шльокавицата като нац. писание... Какво правиме ние и до колко нашата СТРАХОТНА азбука(а и език) ще издържат на тласовете на глобализацията? Ако я нямаше Русия, ние щяхме ли още да сме на кирилица? Обичате ли си абуката (sun)? А вашето обкръжение? Случвало ли ви се е да се фукате/хвалите с езика си~ Бихте ли желали да има друга система за писане(пр.лат.) и защо? Как виждате кирилицата като национален символ?
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Юни 29, 2008 11:46 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
ОК аре аз ше си отговоря на въпросите, че нещо май не потръгна много разсъждително така > Едва ли. Сегашното правителство са готови на всичко, за да представят страната в добра светлина, едва ли трудно ще се навият на смяна на системата. За съжаление, ако нямахме големия руски чадър, до сега да сме клекнали като Сърбия и да сме се модернизирали. Тъпото на модернизациите е, че траят до няколко поколения. После остава само модерното, а основното, на което е градено, вече е кремирано или по музеите. За една малка държавица като нас, на кръстопътя на Югоизточна Европа - щеше да е омега-трудно и недълголетно да запази езика си... Живи и здрави повечето хора поне на тая тема смятам, че държат- за тва и пускам темата... да видя така ли е.
Обичам си азбуката И обкръжението ми я обича. И съм се фукал с нея, мн пъти.. и те също предполагам. Дори един на друг си се хайпваме понякога "еееееееееема па егати яката азбука и език си имаме ^^" :нод нод нод:
В никакъв случай. Saban Saulic =/= Шабан Шаулич. НЕ ме кефи идеята... като гледам на Српски колко е зле, тука ще е още по-. Да не говориме за новите правила и граматики в езика. Учителите по български и литература, които познавам, ще се изядат с дрехите от ужас....
Щеше ми се да е тя всъщност. Да се покаже колко много се държи на нея, но има и други начини ^^
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 12:08 am |
CrazyBastard |
|
|
|
Абе ше им модернизирам празните глави на тях ...
Кирилицата си е номер 1 ! Винаги ще си ме радва но може би ако Русия беше минала на латиница най-вероятно и ние щяхме
Не се хвала с нея - то какво има да се хвалиш O_o
Как виждате кирилицата като национален символ? -> Най-очевадния избор за символ
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 12:13 am |
|
Ensenga |
|
|
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
всички фонетични езици са еднакви - безинтересни и писмено лесни(направени за по тъпичките) - лично мнение
тъй че няма кво да говоря за кирилицата само
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 12:28 am |
|
oversoul |
RyuKo FanSubs |
|
В. Какво правиме ние и до колко нашата СТРАХОТНА азбука(а и език) ще издържат на тласовете на глобализацията?
О. Ние правим презентации за евро съюза И когато може се правим на чужденци Иначе по-сериозно - в интерес на истината не правим нищо съществено и това ме угорчава
В. Ако я нямаше Русия, ние щяхме ли още да сме на кирилица?
О. Предполагам, че да - все пак не сме чак толкова загубени
В. Обичате ли си абуката (sun)? А вашето обкръжение? Случвало ли ви се е да се фукате/хвалите с езика си~
О. Да, много при това. А иначе колкото пъти съм пътувал - я на фестивал, я на конкурс, я на workshop - толкова пъти съм се хвалил с кирилицата и съм разказвал историята на тази чисто българска азбука, създадена специално за нас от св. св. Кирил и Методи.
В. Бихте ли желали да има друга система за писане(пр.лат.) и защо?
О. Не. Това ще погуби и бездруго крехката ни национална идентичност.
В. Как виждате кирилицата като национален символ?
О. Това е страхотна идея - смятам, че трябва да се приложи
_________________ My Music - OverSoul A.K.A Plamen Tsvetanov
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 12:29 am |
|
koala |
|
|
Регистриран на: Чет Окт 12, 2006 12:11 am Мнения: 1426 Местоположение: The other side of the looking glass
|
САМО КИРИЛИЦА! Никакви шльоковици не искам да виждам.
Според мен ще издържи, все пак това е част от националността ни и т.н.
За Русия, правилният въпрос е "Щеше ли да я има Русия(пишеща на кирилица), ако не бяхме ние" ;о)
ОБИЧАМ си азбуката и до сега не съм чула някой да се оплаква. Дано така си остане. Винаги се хваля и гордея с езика/азбуката/националността си.
Не ми трябват др системи за писане.
Виждам кирилицата като национален символ именно защото е такъв. Всяка страна/народ се гордее с уникалните за нещо неща спрямо света, не виждам защо Бг трябва да прави изключение!
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 8:28 am |
|
Zenith |
|
|
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 10:14 pm Мнения: 3686 Местоположение: Къде ми е портфейлът?
|
Какво правиме ние и до колко нашата СТРАХОТНА азбука(а и език) ще издържат на тласовете на глобализацията?
Никаква идея. Може би я използваме?
Ако я нямаше Русия, ние щяхме ли още да сме на кирилица?
Ако Левски имаше ботуши, а Ботев каска...Ако, ако, ама не е така. Сега сме си на нея. Ако изпозлваме такива хипотези, за да доказваме безхаберието и незаинтересоваността на народа си можем до утре да си говорим...
Обичате ли си абуката (sun)? А вашето обкръжение? Случвало ли ви се е да се фукате/хвалите с езика си~
Да я обичам? Не. Свикнала съм с нея, тя ми е най-лесна, най-позната...Харесвам я. Хвалила съм се , да. Българскията език е един от най-трудно научаемите езици откъм граматика, което е изключително забавно и мен много ме радва.
Бихте ли желали да има друга система за писане(пр.лат.) и защо? Как виждате кирилицата като национален символ?
Не разбира се. Защо не знам. Просто отказвам да пиша на друго в България, освен на кирилица.
Национален символ? Че само ние ли сме с нея? Не съм съгласна да е национален символ, но определно трябва да си остане единствената ни писменост.
_________________ ...всичко се свежда до секс и насилие,обикновено в комбинация...
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 8:46 am |
|
Ivailosp |
|
|
|
6lokavica rlz.
чакам само да отменят кирилицата
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 9:16 am |
|
dream_dragon |
|
|
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
oversoul написа: [ толкова пъти съм се хвалил с кирилицата и съм разказвал историята на тази чисто българска азбука, създадена специално за нас от св. св. Кирил и Методи.
Само не разбирам, защо смятате, че св. Кирил и св. Методи й са създали специално за нас кирилицата. Айде малко се образовайте, че тая работа не е хубава.
http://soubeloslav.atspace.com/
http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=628
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Юни 30, 2008 9:23 am |
|
dadaadda |
The No-Goodnick |
Регистриран на: Пет Май 04, 2007 5:05 pm Мнения: 9844 Местоположение: PervTown
|
Какво правиме ние и до колко нашата СТРАХОТНА азбука(а и език) ще издържат на тласовете на глобализацията?
Какво правиме ние? Незнам! Ама масовата част от маладежта въобще не я и интересува (stupid people)
Ако я нямаше Русия, ние щяхме ли още да сме на кирилица?
Добър въпрос Незнам, не съм толкова добре с м/удържавните отношения за да знам
Обичате ли си абуката (sun)? А вашето обкръжение? Случвало ли ви се е да се фукате/хвалите с езика си~
Ооо обичкам си го, ми как , обкръжението ми незнам к'во мисли занего , и да фукал съм се с него (много голям кеф в чуждестранен форум да се фукаш с езика си )
Бихте ли желали да има друга система за писане(пр.лат.) и защо?
Колкото и да го мисля, май бих казал НЕ
Как виждате кирилицата като национален символ?
Добре изглеждаша, ама мисля, че има и по-добри варианти
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|