Дата и час: Съб Фев 15, 2025 11:56 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 6 [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Жанр: Cyberpunk anime - a new level of human nature
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 11:31 am 
Аватар

Една тема за аниметата жанр Cyberpunk.
Нека първо установим аджеба какво е това животно Cyberpunk :
Цитат:
In cyberpunk writing, much of the action takes place online, in cyberspace, blurring any border between the actual and the virtual reality. A typical feature of this writing is a direct connection between the human brain and computer systems through advanced technology. Cyberpunk's world is a sinister, dark place with networked computers that dominate every aspect of life. Giant multinational corporations have for the most part replaced governments as centers of political, economic and even military power. The alienated outsider's battle against a totalitarian system is a common theme in science fiction and cyberpunk in particular, though in conventional science fiction the totalitarian systems tend to be sterile, ordered, and state controlled.

Cyberpunk аниметата съдържат киборги и други сайбърпънк елементи и съществуват още от ранните '60 години на миналия век - "8 Man"
Изображение
История за киборг,който е превърнат в човек и се бори с безправния заобикалящ го свят.
Аниме сериите от 1985-та година Bubblegum Crisis също е ранна форма на сайбърпънка
Изображение
Това аниме има и по-нови продължения,които също затвърждават стила.
Като класически пример за сайбърпънк се счита анимето Ghost in the Shell (1995),направено по едноименната манга от 1991-ва година.
Изображение
Това заглавие показва и разучава границите между човек и машина във футуристична Япония.Излезлите по-късно сериали и филм разглеждат света на анимето от социологическа гледна точка.Фокусирането върху социалното влияние на мрежовите технологии кара някои критици на сериала да го считат за по-скоро продукт на постсайбърпънк периода.

Трябва да отделим внимание и на поджанра стиймпънк в анимето,чиито типични представители са Last Exile
Изображение
което представлява любопитна смесица между елементи от Викторианската епоха и футуристични битки между плаващи във въздуха кораби.
По-нов пример за този поджанр е анимето от 2004-та Steamboy,класирано като едно от най-скъпите анимета с бюджет 20 млн долага.
Изображение

Други сайбърпънк заглавия :
Metropolis
Battle Angel Alita
Serial Experiments Lain
Akira
Armitage III:Poly-Matrix
Texhnolyze
Ergo Proxy
и други

Жанрът вече има много почитатели по цял свят и продължава да се развива с нови и нови заглавия.

Последна промяна Mephisto на Нед Яну 28, 2007 2:46 pm, променена общо 2 пъти

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 11:58 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

ММмм... и всъщност само в Армитражите се изпълнява мечтата на сайбър-пънк-а, или поне най- се доближава. В другите остава до там до където è в началото им... общо взето не са от най-веселите анимета ~_~
В смисъл - киборг/робот, които освен чувства има и възможност за оставяне на поколение, като в същото време и той самият не остарява/изчезва.
ГитС е доста сложно, но и то донякъде успява - ставайки вид бог~

Как и да е, не ми рабира главата от сайбърпънк идеи, пък и те са бая. Общо взето повечето анимета ми харесват, някои се въздържам да ги гледам, защото както казах вече- не са особено весели.

Елементи на сайбърпънк-а се намират и в други анимета. Обикновенно sci-fi истории за бъдещето(като гингатетсудоу 999). Че и в Драконова топка има такъв елемент - C18 и по-късно човешкото й дете...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 11:58 am 
Аватар

Дам кефи ме този жанр Cyberpunk а и това заглавие Steamboy ме заинтригува.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 2:24 pm 
Аватар

steampunk и cyberpunk аниметата винаги са били много интересни за мен

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 2:59 pm 
Аватар

Akira - киберпънк...а стига бе...И кои са кибер елементите в него? Байкът на Канеда? Саркофагът на Акира? Хеликоптерите? Транспортните средства на охраната (онези с ротационните картечници отпред)?

Вярно е, че в Akira има антиутопични елементи, които могат да се открият и в киберпънка, но не съм съгласен, че трябва да го давате, като пример в тази тема.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 4:43 pm 
Аватар

velush написа:
Вярно е, че в Akira има антиутопични елементи, които могат да се открият и в киберпънка, но не съм съгласен, че трябва да го давате, като пример в тази тема.

И аз съм на това мнение.В сайбърпънк жанра на преден план е поставена идеята за човекът,машината и връзката между тях,а Акира е доста далеч от тези неща :roll:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 7:09 pm 
Аватар
Masaka?!

Якооо, пропуснали сте Ergo Proxy... (най-новото таз година)
И Blame! (има и там няква ова освен мангата, нищо, че е неразбираема)

Тва, че технологиите не са толкова развити в Акира, не значи че няма cyberpunk елементи.
Неотокио със хилядите преплитащи се магистрали, тежко въоръжена полиция, прочее шарении... имаше едно лазерно оръдие дето Канеда го размахваше по едно време към края... Акира си направи механична ръка в космоса...
Пък го има и пънк усещането, тъпите отрепки, бандите, които се бият една срещу друга...

Едит: Wolf's Rain може ли да мине за steampunk?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 9:55 pm 
Аватар

Вие въобще правите ли разлика между Sci-fi и cyberpunk???

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 10:29 pm 
Аватар

Цитат:
Тва, че технологиите не са толкова развити в Акира, не значи че няма cyberpunk елементи.
Неотокио със хилядите преплитащи се магистрали, тежко въоръжена полиция, прочее шарении... имаше едно лазерно оръдие дето Канеда го размахваше по едно време към края... Акира си направи механична ръка в космоса...
Пък го има и пънк усещането, тъпите отрепки, бандите, които се бият една срещу друга...

Сайбърпънка не е сетинг,той е идея.Всеки сайбърпънк сериал е sci-fi,но не всяко sci-fi е сайбърпънк :wink: Това че в Акира има неща характерни за сетинга в сайбърпънк аниметата не значи че Акира е сайбърпънк.Просто липсват всички главни идеи характерни за жанра :wink:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 11:09 pm 
Аватар

Всеки има право да прецени за себе си кое е сайбърпънк и кое не е.Информацията,която съм изнесъл е официална.
Цитат:
Якооо, пропуснали сте Ergo Proxy... (най-новото таз година)

Текстът съм го писал преди да излезе Ergo Proxy.А и не съм изброил всички cyberpunk анимета.Само тези,които са по-известни според мен.
Другото е въпрос на усещане,както някои от вас казаха.Но това е вече субективно изказване.
Когато някой говори така,нека казва "според мен" това е така и "според мен" това не е така. :idea:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 11:12 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

:?
Сайбърпънк е поджанр на sci-fi :roll:
Както драмата се дели на драма/комедия и трагикомедия? Така и sci-fi се дели на сайбърпънк, стиймпънк, биопънк и там кви бяха още >_>

Колкото до Акира - е да, основата на сайбърпънка може и да липсва, но
1. Чели ли сте мангата, която 100% знам, че се води сайбърпънк
2. Знаете ли какво е Акира (човекът?) ? :roll:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 11:22 pm 
Аватар

Цитат:
Така и sci-fi се дели на сайбърпънк, стиймпънк, биопънк и там кви бяха още >_>

Мии както казах всеки сайбърпънк е sci-fi,но това не значи че всичко що е sci-fi е сайбърпънк.

Цитат:
Чели ли сте мангата, която 100% знам, че се води сайбърпънк

Не съм я чел,но въпреки това не мога да си представя че е чак толкова по-различна от анимето че да стане сайъбрпънк.

Цитат:
Знаете ли какво е Акира (човекът?) ?

Честно казано вече съм позабравил някои неща,но все пак...Дете върху което са експериментирали? :roll:

Цитат:
Всеки има право да прецени за себе си кое е сайбърпънк и кое не е

Е не съм съгласен.Аз по тази логика мога да си твърдя че Death Note примерно също е сайбърпънк,айде спорете с мен :!: Сайбърпънкът си е жанр с определени отличителни черти - дълбоката философия относно човекът и машината най-вече.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 11:32 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Точно тъй. Акира е дете на което са експериментирали. Съответно, след експериментите, той вече не е баш човек. Е, не казвам, че е киборг, даже наистина може да се каже, че повече избива на биопънк анимето, но когато eкспериментите минават, той вече не е човек, а обект. Не мога да се защитя добре, защото и аз отдавна съм го гледал...
За това и проверих Вики...

Цитат:
Akira (Japanese: アキラ) is a cyberpunk serial manga by Katsuhiro Otomo. An animated film version was released in 1988

Цитат:
AKIRA2019.com : Katsuhiro Otomo's cyberpunk movie Akira

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 30, 2006 12:08 am 
Аватар

SayanMk написа:
Цитат:
Akira (Japanese: アキラ) is a cyberpunk serial manga by Katsuhiro Otomo. An animated film version was released in 1988

Цитат:
AKIRA2019.com : Katsuhiro Otomo's cyberpunk movie Akira

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk

Е за съжаление аз не съм от хората които се съгласят с нещо,само защото го пише в уикипедия :mrgreen: Аз казах какво е сайбърпънк според мен,пък в уики да си пишат каквото искат :roll:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 30, 2006 12:29 am 
Аватар

Едно от не много любимите ми cyberpunk анимета :D

Изображение

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 6 [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]