Изумен съм, че играта е толкова непопулярна сред българите. Изтеглих я преди година и нещо и след това е теглена може би 5 пъти, като дори не е коментирана. Определено е най-добрата, играна от мен, хентай игра, като основен принос за това има геймплеят.
Камидори например съм останал с впечатление, че е доста популярна. Откъм геймплей не бих ги сравнявал, защото макар и двете да са стратегии, са от различен тип. И все пак в повечето останали игри от Ранс поредицата, които са си типични dungeon crawler-и, Камидори определено печели.
Сцените в Камидори са по-добри, като цяло дизайните в игрите на Eushully ми харесват повече от тези на Alicesoft. Имат и няколко години разлика игрите, но точно в Сенгоку са много слаби h сцените.
При саундтрака определено нещата са в полза на Ранс. В игрите на Alicesoft, които са озвучени от Shade, просто има божествена музика. Точно от Sengoku чудесни примери са rebirth the edge, ontology, advance on (особено първият). В по-напечени моменти просто се усеща яката музика.
![:rocknroll: :rocknroll:](./images/smilies/rocknroll.gif)
Lamentation много жъгва на тъжните сцени, дори да не са толкова ревливи и, разбира се, великата за поредицата my glorious days. В rance quest (следващата игра от поредицата) пък жестоки са sentou amu, както и тая от последния бос. За сметка на това не мога да кажа нито една песен от Камидори. Не мога дори да си изтананикам някоя.
Откъм история и герои, макар много хора да са на противоположно мнение, за мен Alicesoft като цяло печелят с много. Просто имат реализъм в характерите на героите. Камидори е с най-простата хентай система откъм история - сред хилядните копия на Clannad, Air, Kanon и прочие. Всички са влюбени в нашия човек, всички са девствени, всички са или добри, или зли. Няма прилика с човешки характер. При Alicesoft има повече реализъм. Изключително малко жени се влюбват в Ранс. И в повечето случаи изнасилва някоя, което е нормално при човек с власт в неговото положение. Разбира се, правил е и добро в определени случаи, но в повечето за лична изгода - както всяко нормално човешко същество.
Да не говорим за това как в Камидори героят ни става все по-силен и за нула време става най-добър алхимик, докато вероятно всички останали такива дремят и деградират. При Ранс далеч не е така. Почти всички по-висши демони, които убива, надвива с измама или се възползва от някакво предимство. А не да става 10 пъти по-силен за 1 година и да ги побеждава честно.
И като цяло в игрите на Alicesoft има по-тъмни моменти. Не всеки дори от важните и "добри" герои приключва с добър край. Отново, нещо нормално. Разбира се, има и хора, на които именно това не се харесва.
Та имам още за писане, но стана твърде дълго, заради сравненията между двете игри, а и без тва никой няма да си губи времето с моите глупости.
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
А относно тези, които не са играли Ранс, но планират да го правят - игрите излезли до момента са 12. Sengoku практически е Rance 7, но е 10-тата излязла игра, тъй като има 4.1 и 4.2, които са отделни игри, както и kichikuou rance, която е if история, но съдържа някои бъдещи герои, тъй като е била планирана за край на поредицата преди доста време. Всички без 5,6,8 и 9 имат превод, като 5,6 и 8 се превеждат, но с бавни темпове, а превод за kichikuou вероятно ще излезе в средата на август. Ако на някого са му проблем старите игри (понеже все пак са отпреди 25 години) Rance 2 има преведен remake отпреди 2-3 години. Rance 1 също има remake от миналата година, но не е ясно кога ще се преведе. 10 вероятно ще излезе след около две години и от Alicesoft планират това да е краят на поредицата.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
А също така преди седмица обявиха, че е възможно да се направи аниме адаптация на първата игра. Аз ще се изпразня в гащите на момента, ако това се случи, въпреки че вероятно ще е кратка ова, каквато вече има. (2 епизода).
Заеби, какво направих. Избива ме на писане през нощта.
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
А да не говорим, че мислех още да пиша за другите игри на Alicesoft.
![=))](./images/smilies/=)).gif)
А, и... My hyper weapon will pierce trough the heavens. Gahahaha!!