|
Дата и час: Пет Фев 07, 2025 7:06 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Ное 15, 2006 10:29 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4586_1691886832.jpg) |
velush |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
|
_uzumaki_, примерно корейската mhawa визуално много прилича на manga, но когато зачета наглийския и превод веднага ме отблъсква странния сюжет, още по странните диалози и най-вече дебилния хумор. Подобно нещо ми се е случвало и с китайски комикси. Просто съм се пристрастил към японските комикси и не приемам други азиатски комикси.
А manga е понятие, което феновете измислиха, за да отличават японските от другите комикси. Сега обаче разни АЛЧНИ издатели (включително TokyoPop) искат да изтискат и жълтите стотинки на "малоумните" (според тях) manga фенове, пробутвайки им разни сурогати, които дори визуално не причат, чак толкава на manga.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Ное 15, 2006 1:34 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4525_1257203366.gif) |
limon4elo |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
|
Очакваме да видим твоето българско японоподобно произведение. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Изчетох темата от-до и за мен мангата е състои не само в черно-белите рисунки и т.н. отличителни елементи, но и в много шантавите истории. Коя от коя по-различни и все са интересни и има нещо ново! Това е, което ме грабва в тях и до последно ще си ги обичам и заради сюжета. Наистина, не съм срещала други комикси, които да им съперничат в това. Ако някой има - да го дава насам. Иначе относно рисуването - всеки може да се научи, където и да е по света. Няма защо да се спори за това. Импресионизмът, реализмът и абстракцията не са характерни само за дадена националност или област от света. Това са си стилове и течения в рисуването, така че ако имате талант и ви харесва може да се научите по-добре или по-зле. ИЛИ МАНГАТА Е КОМПЛЕКС ОТ ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕЩА - СТИЛ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ, СЮЖЕТ, СЪС СИГУРНОСТ ВЛИЯНИЕТО НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА. Ако трябва да се направи някакъв компромисен вариант относно това дали трябва да си японец или не, за да рисуваш и да наречеш после това манга - трябва поне (според мен) да си много, много, много голям отаку, защото вие знаете че японците постоянно пускат някакви бъзици или неща които са характерни само за тях и после се обясняват под черта. Това имам предвид. А какво ще кажете тогава за понятието *български японски комикс*? Става ли ясно, че е създаден в БГ от българин, в японски стил? Много понятия, много мнения, различни разбирания.....
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Ное 15, 2006 2:27 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4586_1691886832.jpg) |
velush |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
|
_uzumaki_, ако го разпространяваш като "манга", демостративно няма да го прочета...не виждам какво пречи сюжетът и графиката да са супер и да се нарича "български комикс вдъхновен от японските комикси".
Нима това, че не сe води, като "манга" ще влоши качествата му?
И защо подяволите трябва да се имитират японците? Защо трябва да се рисуват и измислят истории точно като японските? Признавам, че един амбициозен творец, може да направи комикс, който и по форма и съдържание да не може да се отличи от японските (или поне от някое тяхно подтечение). Но какъв е смисълът да се прави това? Нима ще се чете повече от другите български комикси?
Цялата тази кампания САТАНАСОФ - мангака, "първата манга на български" и т.н. намирисва...и то не на диви темениги...
Доверието на читателите трябва да се печели с добро отношение, а не с плоски измами.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Ное 16, 2006 1:16 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4479.jpg) |
LordHakera |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 9:21 pm Мнения: 410 Местоположение: The Twisted world of Lucy
|
ColdFusion написа: НЕ можеш да рисуваш "манга" щот не си японец! НЕ можеш да рисуваш "комикс" щот не си американец! Можеш да рисуваш единствено "история в картинки" щот си БЪЛГАРИН!
По спокойно пич. По принцип съм съгласен с теб, но мисля, че е възможно чужденец да нарисува манга. Разбира се случая трябва да е изключително единичен. Ето какъв трябва да е според мен:
Чужденец, роден в Япония, останал сирак, осиновен от японци. Като малък се запалва по аниме и манга. Ходи на специално училище(те си имат такива) и там се обучава да рисува и да мисли истории. Като пораства, става автор.
Е може и да бъркам де, но ако случая не е такъв или поне не се доближава в голяма степен, няма начин чужденец да направи манга ^_^
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Ное 20, 2006 2:43 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=774_1563103638.jpg) |
Ray-kun |
RyuKo FanSubs |
Регистриран на: Съб Окт 22, 2005 10:10 pm Мнения: 518 Местоположение: Somewhere in N-City, Japan...
|
Слагам тук някои материали от Уикипедия, които се надявам да помогнат да бъде разплетен възелът на този спор:
Самата статия за манга в Уикипедия (обърнете внимание на пасажите за влиянието на мангата в международен план-International Influence):
http://en.wikipedia.org/wiki/Manga
Тук пък се говори за едно ново течение, възникнало във Франция и носещо името Ла нувел манга: http://en.wikipedia.org/wiki/La_nouvelle_manga
Кратка статия за най-яркия представител на Ла нувел манга, Фредерик Боале (негови творби са публикувани и в Япония):
http://en.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Boilet
И една съвсем кратка стаитя за първия италиански мангака:
http://en.wikipedia.org/wiki/Francesco_Bellissimo
Лично аз не виждам проблем един чужденец да създаде произведение, което по стил да е идентично с мангата, и то да бъде наречено манга. Все пак мангата се рисува според утвърдени правила и има точно определени характеристики, които ако бъдат спазвани, водят до същият краен продукт, независимо от коя страна е авторът. (Разбира се, ако някой реши да сложи в своето произведение само някои от характерните манга-черти, напр. големите очи, тогава той не може да го нарича манга).
А да не забравяме за факта, че напр. в Германия от няколко години вече има авторки, които рисуват в манга-стил и техните произведения са класифицирани като манга. Говоря за Юдит Парк и Нина Вернер.
_________________ ФБ страница на "Светът ви очаква" - авторски фентъзи роман.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Ное 20, 2006 7:10 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=1603_1254660360.jpg) |
Morri D'in |
Masaka?! |
|
"Лично аз не виждам проблем един чужденец да създаде произведение, което по стил да е идентично с мангата, и то да бъде наречено манга."
Изпускаш едно важно условие, италианецът е публикувал в Япония, както и Фредерик Боале...
Ти квото щеш си драскай, не е ли било издавано на японска почва си е история в картинки;
Иначе това беше интересна информация, има всякакви хора явно... ще има и аниме Афро Самурай, що не - вече не ми звучи странно
_________________ wwwwwwwwwwwwwwwww
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Яну 01, 2007 1:55 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6171.jpg) |
sonic_the_hedgehog |
|
![](./images/ranks/rank2.gif) |
Регистриран на: Съб Дек 30, 2006 11:08 am Мнения: 207 Местоположение: Space colony A.R.K.
|
Да, мангата е предимно Японска! Те са я измислили ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) И е вярно, това е НАЙ-ДОБРАТА анимация в света, а да не говорим и за 3Д игрите, също и за комиксите... Направо прекрасна графика... Никой друг не може да я надмине
И аз също не виждам проблем, някой друг да рисува манга, например аз... ![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif) Какво пречи на мен и ли на някой др да рисува манга?
Мангата изглежда по-реална, не като тия другите, дето не моеш да разбереш човек ли е, квое ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) И така, не сте ли съгласни?
Между другото, не японците копират, като правят комикси, от край време са се рисувалив тяхната страна. И на мен "шантавите им историй", ме кефат повъче, от колкото другите...
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Яну 01, 2007 6:24 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=1603_1254660360.jpg) |
Morri D'in |
Masaka?! |
|
Мангата = японски комикс. Не е анимация:
http://forum.animes-bg.com/viewtopic.php?t=494
Просто така там викат на комиксите си. Стилът, колкото и да е странно е заимстван от Дисни през средата на 20ти век. (От там идва цялата история с големите очи - вижте примерно Доналд Дък ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) ). Повече инфо:
http://en.wikipedia.org/wiki/Astroboy
Иначе вече е бая еволюиарала. И общо взето има всякакви творения, които нямат нищо общо с 'манга стила' доколкото има такъв.
И да, по отношение на сюжета съм чел манги/гледал анимета, които са в пъти по-добри от 98% от сериалите и около 60% от филмите, които съм гледал. Не питайте как съм изчислявал процентите
Цитат: тея Американци съ много эле....
Btw, има и готини американски комикси - обаче те наблягат основно на супергероите. Все пак имаме - Sin City, Spawn, V for Vendetta /с толкова съм запознат отблизо./ Има и други яки мноо ясно, питай някой комикс експерт. Със сигурност са доста повече.
_________________ wwwwwwwwwwwwwwwww
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|