|
Дата и час: Съб Фев 01, 2025 5:50 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Пет Авг 03, 2018 9:14 am |
Phantom |
|
|
|
Sanji one-shot: Нищо специално, но ставаше за убиване на време. Обаче, ако Food Wars е подобно на това, не разбирам хайпа. ch. 913: Както очаквахме, на Hawkins не му стиска да се бие срещу двамата наведнъж. Поне разбрахме малко за начина му на битка, който е много интересен. Нямам търпение Зоро да си вземе новия меч, Луфи отказва да го даде. Break next week
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Нед Авг 19, 2018 3:33 pm |
|
Wind_Falcon |
|
|
Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 2:32 am Мнения: 8640 Местоположение: The Megastructure
|
Последната глава която бях чел беше 795 (Кайдо пада от небето), и последно време на 3-4 сядания наваксах до 910.
Толкова години без Парчето си бяха изтезание на моменти, но чаках Whole Cake Island арката да свърши, която имам чувството че от поне 2 години в нета се разправяше че до не повече от 10 чаптъра и свършва, включително и официална информация от Ода/editor-а му...
И преставането ми да чета Парчето беше свързано с разтеглената Дресроса арка, но честно казано сега след като съм чел WCI, Дресроса ми се вдигна в очите като качество.
Първо, сформирането на Straw Hat Grand Fleet накрая на Дресроса арката. Не ме кефи идеята. То е ясно че не са супер сраснати към нашия екипаж, и досега освен в кавър историите никакви ги няма, но цялата идея върви противно на духа на Парчето според мен. Винаги съм си представял че официални съюзи и по-скоро хора които да се броят към флага на Straw Hats, няма да има, защото все пак целта на Луфи е да е най-свободният човек на морето. Тоест това негово желание е противно на всичко и всички останали в света на OP. И си мисля че за осъществяването на тази идея трябва да се случват противни неща на тези които другите правят. Тоест, ако другите големи амбициозни капитани създават армии, то Луфи ще има само 10 съекипажници (както по-рано беше пласирана историята). Ако те търсят съкровища и оръжия, то Луфи ще ги раздава или захвърля. Ако те се опитват да владеят морета, острови и територии, то на Луфи няма да му пука. Ода се опитва да ги пласира и двете идеи някак си - хем ще си е Луфи и уж ще прави обратното на всички, хем и въпреки всичко ще е точно като тях, с армии, територии, etc...
Тъпо е.
Разбира се убеден съм че всички хора на които им е помогнал през арките, по някакъв начин ще му помогнат във финалната битка или по време на издигането му като Крал на Пиратите (дори си мисля че ще е много по-яко ако повечето от тях му помогна индиректно, дори без той да знае, а не да се появят на някакво бойно поле и да са едни от безкрайните кенън фодъри за които със сигурност няма да ни пука тогава ако битката се върти около врагове като Черната Брада/Световно Правителство etc.), но по-скоро си мислех че тази тяхна връзка ще е по-неофициално, не очаквана, дори символична, и че те помагат на Луфи не защото се чувстват толкова длъжници, а защото се идентифицират с неговите идеали и цели. А сега при големите битка, винаги ще очакваме малко или много (или ще спекулираме и правим теории) че щом има такива които се броят от Флотилията на Сламената Шапка, че ще са там, или поне би трябвало да са там. Ако ги няма, защо въобще съществуват в историята като такива? Ако единственото което направят е след 10-15 години за една битка накрая да се появят - това е ебаси подигравката. Но май по-лошото ще е, ако наистина се появят в историята преди това всъщност. И точно това е главния ми проблем с тях - не трябва да съществуват, по какъвто и начин да ги разглеждаме, без тях историята е по-добра, и всичкия смисъл който евентуално могат да имат, може напълно да си се реализира без да са Straw Hat Grand Fleet.
Второ, Зоу арката ми хареса сама по себе си, особено това че е по-кратичка, но имам проблеми. Първо, чувствам се ограбен от потенциала на ПРИКЛЮЧЕНИЕТО В СТРАНАТА НА МИНКОВЕТЕ. Такова реално нямаше. Арката съществува само за да изгради WCI и Уано акрите, както и да даде експозиция за същинската история, от която Парчето все още МНОГО се нуждае. НО имам проблеми с това което ни казаха, и те са проблеми които ги имам с мангата от много години, и в по-скорошни глави също го има. Главния проблем тук за мен е - мистерията Ода я е градил с години (буквално 2 десетилетия), 90 тома и 900 глави, и много рядко когато реши да ни хвърли някоя нова троха, тя е толкова яка колкото първоначално забърканата мистерия ни кара да си мислим (или поне какво аз съм си представял). Това донякъде се случи с Хаки, донякъде и с Fishmen Island, и с много други елементи на историята.
Не ми харесва откровено умопомрачително тъпи персонажи като Момо (и толкова пресни в историята) изведнъж да се оказват толкова важни. Не ми харесва как имам чувството че като откриваме нови персонажи които са били част от екипажа на Роджър, как все по-малко и по-малко пасват на изградения ни в първата поливна на мангана имидж за него и екипажа му (не само визуален, ами и тематичен). Бъги, Шанкс, Крокъс и Рейли ми харесват с това че изглеждат и са си доста обикновени (дори си мисля че целият майтап с Бъги е че колко много не пасва на останалите от екипажа на Роджър - той е, или поне беше, най-шантавия, и е най-близък до останалите шантави персонажи които виждаме в стандартната история, и едновременно с това е най-млад и най-слаб, което си мисля че въобще не е било съвпадение, поне в предна версия на Парчето в главата на Ода, правена е някаква съпоставка между поколенията), както и самият Роджър. Според мен не трябва да се разкрива прекалено много за екипажа на Роджър и него самия. Бил е мечтател. Събрал е един кораб други хора, които не са по никакъв начин важни, специално или каквото ще друго да е, но са били мечтатели като него. Не им е пукало за съкровища, кралства, правителства, мистерии, съдбата на света. В приключението си, като хора ценители на свободата, със сигурност влизат в конфликт в един или друг момент с някое от изброените неща, но отново - не защото е имало някаква огромна конспирация, дълг, пророчество или нещо друго което ги е подтиквало. Просто са искали да си продължат приключението. Като приключенци естествено мистерии и конспирации са им интересни и са проследявали каквото им се е сторило като добро приключение, но отново, не като хора пряко свързани с тях, ами като напълно случайни nobody's. И именно заради това (поне според мен в стария дух на заглавието), те са тези които правят невъзможното, и достигат до финала на мрежата от острови и виждат какво се случва с цялата далавера покрай Рафтел. Точно като nobody-тата които са, не правят нищо спрямо информацията която намират, поне не директно или да влагат кой знае какви усилия в тази посока. Не могат дори и да искат. Но това което откриват е важно за духа на приключението и свободата в света на Парчето, и това ги засяга, отново не директно, ами като непоправими приключенци мечтатели, и от там Роджър се предава на Маринците и създава мита за One Piece и Ерата на Пиратите. Но само той, може би заради връзката D., другите не е случайно че не се занимават с толкова важни неща (потенциалното изключение тук е Шанкс).
Това е всичко което трябва да знаем за Краля на Пиратите и екипажа му. Нищо повече. На Шабаоди Луфи среща дясната ръка на Роджър, човекът който е бил с него от началото, до финала. И какво ни казва той? Точно в стария дух на мангата - нищо кой знае какво. Ние бяхме никаквици и си се шляхме из моретата гледайки най-вече кефа си без да ни пука за това или онова много много, и някак си стигнахме до Рафтел. Ако искаш и ти да стигнеш до там, ми вече правиш каквото и ние.
Това е. Друго не ни трябва да знаем. Защо по-дяволите сега, толкова глави и години по-късно, някакви котки и кучета обясняват за господаря им, който е бил шибания крал/шогун/император/whatever на Уано, и едновременно с това е от родата на тия дето изградили Понеглифите, а и също бил съекипажник на Роджър! Можеше само с 1вото да спре Ода и да не разваля постигнатото от мангата преди това.
Ебах му майката и завъртането на 180 градуса и на Ода, и на Луфи! Защо не ги спря да му казват каквото и да е за мистерията, както спря Рейли (той го спря конкретно за One Piece, но мисля че и с това показа че не иска да знае нищо въобще, to go in blind както се вика на максимум, и затова и Рейли повече не им говори за нищо друго, не само за One Piece, преди това нещата за Роджър които говореше въобще не бяха конкретни или значителни, а общи приказки).
Защо ако тия неща е трябвало да ни бъдат казвани нас нас, четящите, не ни ги каза Рейли преди ехе колко време? Не е като Парчето да не се нуждае от развитие по главния плот ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО, включително и в изминали арки. Единственият отговор разбира се е - Ода е имал една идея, а сега плановете му след годни молене за разтегляне от страна на Шонен Джъмп за да милкват популярността, вече са други, и за наше съжаление - изключително по-слаби. Аз си мисля че той все още иска да си каже старата история, но като се опитва да я казва паралелно с разтягането за пари от страна на списанието въобще не му се отдава, и става страшна боза...
Има го и момента че тези "revelations" които ни ги снася от време на време Ода винаги са толкова пасивни. Откриват някой, и като поутихне тупаника сядат и той им обяснява някакви неща. Нали приключението е нашите хора сами да разкриват малко по малко мистериите активно, в интересни сцени, преди, по време и след тупаниците примерно, защо пасивно някакви дебили им обясняват неща (и по стария дух на историята има много логика защо Ода избра Рейли да не казва нищо съществено - нашите трябва да ги открият за себе си тия неща, не някой да им ги казва, както в началото Зеф не им заобяснява в началото на историята за пътешествието което им предстои)? Отново сторителинг провал от страна на Ода.
И трето, стигаме до Whole Cake Island арката. Значи има арки които имат скучни моменти (средите на Скайпия и Трилър Барк). Има арки в които се случват неща които нараняват духа на историята според мен (Маринфорд Войната). Обаче тези арки винаги са пасвали в цялостната идея на Парчето. Не само на света, героите, евентите и прочее на действието вътре в историята, а на мангата като творба. Арките са били винаги издържани от страна на това че те са част от история която четеш защото намираш артистичен смисъл и дълбочина в нея. Тематика която те кара да се замислиш, да погледнеш по-друг начин на света, да ти зареди ежедневието с доза смисъл.
В WCI напълно липсва всичко това. Тази арка в 78 глави постига на хартия две неща - спасяват Санджи и взимат копие на надписите на Понеглиф-а на Мамчето (и не, тази арка НЕ Е Биг Мам аркаТА). Забелязвате ли нещо странно в тази ситуация? И двете неща до преди Зоу, никой никога не би си мислил че ще бъде отделяна за тях цяла арка, че и толкова голяма за тях, при положение че чакат колко арки за техния момент.
Ако спасяването на Санджи е част от изследването на детството му преди Баратие, и Понеглифите са част от главната история, защо тези две неща просто не бяха част от други арки които не са филърни се питам аз?
Някой може да каже че за Йонкотата трябват по повече от една арка, и тази действа встъпително за Миг Мам (макар че тази арка е толкова зле че унищожава хайпа за каквато и да е последвала арка с Миг Мам, направо повече не искам да съществува Биг Мам въобще след тази арка в мангата). Това добре, но я вижте сега:
Примерно, знам че това може много да шокира някои хора, защо вместо тази ужасна 78 чаптъра голяма филърна арка, нямахме една класическа арка от стария тип, която не се опитва както всички арки от Новия Свят да жонглира по 10 стори нишки и 100 герои, ами издържано приключение в рамките на 40, максимум 50 глави. Защо това приключение да не е на Зоу. Защо също така, главния лошко на арката да не е този Мамут, и битката с него да действа и като встъпление на Кайдо арката, която, леле, май може би е следващата арка Уано. И защо въпросният Понеглиф който копираха от Миг Мам сега, просто не го намериха на Зоу, без минковете да знаят кой знае какво за него. Дропваме естествено цялата история с кучето и котката че са поданици на бащата на Момо който е бил крал/шогун/император/whatever на Уано, от рода на създатели на Понеглифите и съекипажник на Роджър. Или поне частта че са свързани с Роджър и Понеглифите, това че са свързани с Момо и баща му е ОК. Разбира се Момо няма да може да чува гигантски чудовища и да комуникира с тях, или да има каквато и да е специално роля за главната история с Парчето, D-тата, Рафтел и прочее. Прост е поредната принцеса, в случая принц, на който помагат помежду другото по време на пътешествията им.
С един куршум - три заека ако питате мен. И вместо както сега, да имаме 23 глави Зоу плюс 78 WCI, щяхме в под 50 да свършим повече, с по-голям pay off. Щяхме да преполовяваме Уано вече, без нищо да изгубим, а само сме спечелили.
Цялото това нещо отново намирисва на изкуствено разтягане на локуми.
А дори не съм почнал да говоря за самата арка все още.
Арката има два елемента - Герма 66 и Пиратите на Биг Мам. И двата издишат както нищо в историята на Парчето не е издишало досега.
Като изключим колко force-нато и изкуствено е всичко в началото на арката, със Санджи и изчезването му, па че не иска да се връща, па че ще го женят etc., началото всъщност е най-добрата част от арката като сторителинг, не защото е добро, а защото е стандартна, и защото втората половина е безкрайно зле. Разбира се и тази първа половина си има проблеми - всичко свързано с гората и битката на Луфи с Кракър. Скука, буксуване, никакъв значителен моментен pay off, или цялостен за арката. Тотален филър.
Интересното на арката е как в средата всички нишки и герои които са представени до този момент в нея, и в стандартен за Парчето начин очакваме във втората половина те да избухват и да има развръзки и емоционален заряд и катарзис, всичко е дропнато и нищо такова няма.
Замислете се за Герма. Каква функция изпълняват те в арката? В историята? В изграждането на Санджи? Защо по дяволите ги има тези лайнари? Те не направиха НИЩО, освен накрая да се появят при спасяването на Луфи, което разбира се ако Ода искаше можеше и без тях да го осъществи (да не говорим колко зле тонално е сцената, до преди това те са изграждани като едва ли не нацисти, а сега идват героична да спасят положението). Но и колко странно беше, след като видяхме колко зле се държат тия изроди, и със Санджи в момента, и цялостно, и във неговия флашбек, и всичко това е прост ей така, дропнато.
Значи Парчето досега правеше нещо много яко според мен със злодеите си. Че всички те, в края на техните арки, са победени, не просто с тупаник, ами морално. Получават заслуженото си. What had been coming to them for a long time. Pоetиc justice is served. И прочее. Това което те представляват, като идеали, морал, артистична тематика, е побеждавано от идеалите, морала, артистичната тематика на Луфи и компания. Което е цялостната идея на Парчето, за противопоставянето на безскруполните "реалисти" и непоправимите "наивни" мечтатели.
Такова нещо при Герма няма. Санджи не получава никакво израстване като герой тази арка. Единствено се затвърждава нашият имидж за него, точно такъв какъвто си беше преди арката. Той не прави нищо изневиделица, не се променя, не еволюира. Защото няма противопоставяне на неговите идеали с тези на Герма, не и директно. Те не са победени морално. Спаси ги от екзекуцията която Мамчето им готвеше, и им се накара малко докато бяха вътре в Биджи. Смях...
Отново питам, защо въобще съществуват? Защо ни се губеше времето с тях? Детството на Санджи в North Blue е поредната разочароващо разгърната мистерия за мен...
Пиратите на Биг Мам - егати въздуха под налягане, заклевам се. Оставам настрана колко тъпа е цялата история с Пудинг, която първо е добра, после се оказва зла, защото беше прекалено добра, я дай по-клиширано да го караме, после пак е добра, и gag-ът с преминаване от едно настроени в друго се изтърка веднага. Кръгла нула персонаж. Луфи се би с 2 от КОМАНДИРИТЕ НА ЙОНКО, че и му трябваше помощ и яко напъни за да ги бие и двамата, докато никой друг няма 1в1 битки тази арка. А арката прелива от персонажи, къса се по шевовете. Смути е вече мийм, не знам има ли смисъл да да я обсъждам нея, но според мен щеше да е много яко Брук да трябваше да я победи (ако не тотална победа, то надхитряне, или просто в някакъв директен конфликт и схватка да влезнат, или да не беше един от трите главни командира Смути в такъв случай) в мисията му за Понеглифа. А и май там някъде има един бастун, дето май около него се въртеше тая арка, май това беше Санджи, защо той не удари един тупаник, я на някой от Герма па и що не на Кракър вместу Луфи. Санджи като един от Монстър Трио-то постоянно последните арки му е подбиван имиджа на боец, и вместо тази арка да се развихри с битки и да прогресира като персонаж, при него нищо. Мушнал бил в джоба на Луфи там някой си брат някаква кутийка дето щяла да го направи по-силен. ЕБАХТИ ИЗЛАГАЦИЯТА. ЗА КАКВО БЕШЕ ЦЕЛИЯ ТОЯ АРК?!? А в началото го промотираха арка с Year of Sanji не знам си какво, той беше non-factor през цялото време, дори с целия тъп съб-плот с тортата.
Та anyway, след сватбата всичко се свежда до една 30 чаптърова гонитба, разтягана до толкова само за да може Луфи да се бие с мухъл който принципно трябва Зоро или Санджи да помитат. Но този мухъл е специален, толкоз бил як че можел малко в бъдещето да вижда, разбираш ли. Ама само като е фокусиран, разбира се. Излагация отново. Не проумявам как толкова хора онлайн намират Катакури за интересен персонаж, всичко свързано с него е нелепо и понижава качеството на вече плачевната арка. Да не говорим че ми писна Луфи да си спомня неща научени от Рейли. Защо не учи нови неща, в момента или по време на самият арк, ами си спомня някакви неща дето отварят сюжетни дупки защо досега не ги е ползвал...
Умопомрачаващ тъпизъм.
Гонитбата, като плюс й давам че беше по море, това ми хареса. На Парчето като пиратска манга му липсват морски битки, и тази дойде доволно, но разбира се има проблеми. Те са главно два - съб-плота с тортата, който не е интересен нито сам по себе си, нито като структура, нито прави нещо за персонажите (Санджи си знаехме от преди това че як готвач). И разбира се - Голямото Мамче.
Значи за персонажи, с толкова голямо значение за света на Парчето и историята, като Йонкотата, винаги съм си мислел че те трябва да имат, най-малкото солидна дълбочина. Аз бих предположил че би трябвало да са и много интелигентни, но тиустът че Мамчето е едно голямо бебе само по себе си не е лош, та няма да пиша негативи само заради това. Но начинът по който е реализиран е плачевен. Тя е един от най-плоските и безинтересни герои спрямо важността си. Дофламинго който е психопат мислещ всички останали за боклуци и убива семейството си има повече дълбочина и смисъл в героя си от Мамчето. Тя не е интересна по никакъв начин, под никаква форма, под никакъв ъгъл. Нито когато "камерата" е на нея прави нещо кой знае колко интересно, нито като философска/артистична идея има някакъв заряд зад нея, абсолютен, пореден провал.
Да не говорим колко много беше нърфната Биг Мам тази арка като сила. Тя беше на Сънито, когато само Нами, Брук, Чопър, Дхинбе и новият плосък персонаж Керът бяха там, и нищо не направи. Малко дъски извади. СМЯХ. В най-ранните арки повече съспенс и напрежение в Ийст Блу противниците създаваха, заклевам се. Нищо в тази арка, и Линлин по никакъв начин не ме накараха да си мисля че нещо всъщност е заложено. Че тя е по-голям залък от устата на нашите. Че са in over their heads, или нещо такова. Не я победиха директно, но както и във вестниците пишеше после, не загубиха. Не разбирам как персонаж като Бартоломю Кума може да нанесе повече и по трайни поражения на екипажа, да всява страх в малкото време което имаше в Трилър Барк, без той по никакъв начин да бъде foreshadow-ван предварително, че и в последствие да има повече дълбочина и да ни пука за него като аудитория, а герой толкова хайпван като Мамчето да е просто овърсайзнат кенън фодър. Просто не могат да й направят нищо, но и тя така на нашите. Разочарование отвсякъде. Както и флашбека й в Елбаф. Елбаф големите легендарни войни Линлин като бебешор смазвала... Отново слабо развитие на нещо очаквано от толкова години като великаните от Елбаф.
И арката както си вървеше и можеше да продължи сигурно до безкрай, просто свърши по средата все едно. Без развръзки, катарзис, или каквото и да е било. Както никоя арка до сега. И така към следваща.
Това не са въобще единствените проблеми с нея, тя страда от по-големия проблем че силите на опонентите и плодовете стават все по-зле и по-зле и по-тъпи и по-тъпи с изчерпването на идеите на Ода, отново вследствие на разтягането на локуми. Пич който сгрява морето, сериозно ли? Изтриване на спомени, което има ебахти огромния потенциал, с който естествено Ода въобще не иска да се забърква, но защо въобще тогава я вкарва в историята тази сила? Само за да реверсира потенциално единствения изграждащ момент на Санджи в арката - целувката с Пудинг разбира се, поредния провал. Плода на Мамчето също е тъп и е като различна версия на плода от предната арка която превръщаше хората в играчки. Детайлите са различни но ефекта е учудващо подобен. Също така пича който прави близалки от хора... Без коментар просто. Също тук го имаше отново стария мой проблем, преди Дяволските Плодове бяха малко и мистериозна, сега всеки ги има и грам не ми пука за мистерията им, Хаки-то беше нещо мистериозно, сега всеки има Хаки и всичко е обяснено по него до степен в която новите неща които Ода вкарва към тях идват като ass pull-ове, и сега Хакито на Завоевателя всеки втори почва да го има и него изглежда. Отново, слаб сторителинг от страна на Ода.
Накрая - Ревъри. Искаше ми се той да е по-дълга арка в която нашите никакви да ги няма, отново щеше да дойде като добро разнообразие спрямо безкрайното разтягане на локуми в Новия Свят, той пък беше символичен и показа някои трохички (според мен Шанс говори с Горосей за Черната Брада), но повече ни губеше времето със стари герои които нищо не направиха. Като си спомня в миналото когато това Ревъри като се спомене как ми идваше адреналина и развинтвах въображението, а то е поредното разочарование, никакви reveleations няма от него, а ако има най-вероятно ще е както сте писали - нашите ще прочетат във вестника че са станали извън кадър.
Впрочем и командирите на революционерите не ми дойдоха задоволяващо. В смисъл, някои от тях изглеждат доста яко и има потенциал да са интересни, но цялата манга е пълна с яки герои, не оправдаха 20 годишната мистерия покрай тях, отново. Керъктър ривийл като всеки друг, нищо ново под слънцето.
Дори и тази арка е маркирана от поредния мой стар проблем с мангата - Ода дори на този късен етап продължава да слага нови мистерии (голямата шапка, която за момент си помислих че това е One Piece откраднато от правителството и преместено, фигурата седяща на "празния" трон) вместо вече да сме дълбоко в разкриването на старите. Не искам вече нови мистерии. Искам старите да бъдат адекватно разгърнати, или оставени за фон на света. Той не прави нито едното, нито другото - разваля стари, някои от тях които можеше и да не ги пипа, пуска нови за които няма как да ни запука предвид най-новият му track record, а тези за които със сигурност знаем че рано или късно ще трябва да им се даде отговор - нищо...
Това е засега. Със сигурност може и още да изпиша, но в момента не се сещам и вече ме мързи.
Въпреки всичко докато четях се забавлявах, тези неща ми изкачат вече след като са свършили арките, но както казах докато се чете WCI началото е стандартно, а втората половина има добра гонитба та лесно минава. Просто накрая като усетиш че изведнъж е свършила и оставаш да се питаш "ама това ли беше?", тогава осъзнаваш колко проблеми има и тя, и до някъде Зоу, че и Парчето като цяло последните години. Това е разбира се като се чете "на един път", предполагам с чакане седмици за чаптър е било кошмарно.
Дори с това качество пак бих чел седмично, но имам чувството че докато четях нямаше глава без отдолу да пише че има почивка другия път, това не мисля че мога да си го причинявам вече. Ще чета може би не на излязъл арк, защото те са вече колосални, и май има официално информация че Уано ще е титанична, но може би на излязъл volume ще е добро темпо, те като гледам излизат по 3-4 годишно, това е ОК за мен.
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Нед Авг 19, 2018 4:20 pm |
Phantom |
|
|
|
tl;dr: Четох Тезука веднъж и оттогава не съм същия. Wind_Falcon написа: Въпреки всичко докато четях се забавлявах За мен това е най-важното и според мен това е най-важната цел на мангата. Проблемите, които описа са налице, но аз вярвам, че накрая ще останем доволни.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Пон Авг 20, 2018 1:25 am |
|
VastoLorde96 |
|
|
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 7:34 pm Мнения: 4127 Местоположение: Lawrence, Kansas
|
Съгласен съм за някои неща, но за други - не съвсем. Например за WCI - прави си, това не е Биг Мам арката, а и не трябва да бъде. Тази арка целеше две неща и те бяха изпълнени - връщането на Санджи и копирането на понеглифа. За това отидоха и с това се върнаха. Не са тръгнали на война с Биг Мам, сега тяхната цел е Кайдо, точно затова толкова набързо свършиха и WCI и отидоха в Уано. Както винаги, първо се бият с по-слабите, преди да стигнат до големия лошко. Спомена Ениес Лоби - Луфи първо се би с Бруно, разучи втората предавка и тогава се изправи срещу Лучи - големия лошко в онзи момент. В случая по-слабите (не точно) са от един отбор, а големия лошко е от друг, но принципът е същия. Луфи се изправи срещи най-силния подчинен на Мамчето - Катакури - и доразви едното си хаки. Друго важно нещо в тази арка бе главните герои да видят колко силен е един император. С Линлин не се сбиха както си трябва, ама Луфи замалко да си умре в битката с Катакури. Със сигурност са осъзнали, че имат още хляб да ядат и една от "филиийките", които Луфи изяде в тази арка, беше именно гледането в бъдещето (като предавките в Ениес Лоби) и може би Змийския човек (+ спекулациите за пета предавка?). Тва, че по вестниците го обявиха за петия император страшно много ме изкефи, признавам си, но съм съгласен с Тийч - още му е рано, още не им е на нивото. След Кайдо може би пак ще се сблъскат с Биг Мам, не знам и честно казано - това не ме интересува толкова. Но я има тази възможност, защото имам някакво усещане, че тя е по-силна от Кайдо. Това, че в WCI не направи нищо кой знае какво, е отделен въпрос... За Санджи съм напълно съгласен. И аз очаквах да покаже нещо по-така, ама кур... Трябваше да се бие поне с Кракер (битката Луфи и Нами срещу Кракер беше много зле...) и може би да научи някой нов трик, някой нов ритник, ама... няма пълно щастие. Накрая му дадоха кутийка с подсилваща технология... Щото това е точно в негов стил! Едва ли Ода ще я покаже и ще я захвърли след това. Може би Усоп ще направи с нея някоя нова джаджа за Нами. Ревърито беше за показване на стари физиономии и запознаване с някои нови - командирите на революционерите. Информация за случващото се ще намерите по бутките или от разни птици след Уано арката. Само се надявам да не се провалят и после да има още една спасителна акция на другия батко на Луфи. Боже, сега като се замисля, нищо чудно така да стане - Ода си каза, че ще има голяма война. Луфи и флотата му + Драгон и армията му срещу Правителството и всичките им там уроди, Горосей, моросей, не знам си к'во... Като стана дума за флотата и приключенците от екипажа на Роджър. Не си прав, аз мисля, че Луфи си върви точно по този приключенски път. Те искаха да станат негови подчинени, но той отказа, каза им да правят каквото си искат. Затова те се самопровъзгласиха за Straw Hat Grand Fleet. И не мисля, че той ще ги повика за каквото и да било, по-скоро те сами ще му се притекат на помощ, когато моментът настъпи. Другото нещо е, че един от екипажа иска да научи истината за празния век и това е Робин, която и без това си има дразги с правителството, та нормално да избухне война между двете страни. Относно териториите - Луфи обяви острова на тритоните за свой, за да не го закача Мамчето. Едва ли и Роджър не е направил същото на някой остров. А за плодовете и хакито - нормално в някое затънтено море като Ийст Блу да не се срещат често дяволски плодове. Но пък в Гранд Лайн зачестиха, а в Новия свят още повече - естествено, нали се предполага, че дървото е някъде там. Плюс това в тва море плават само най-силните, а плодовете допринасят за тази сила. Същото е и с хакито - къде ще го видиш в Ийст блу. В Гранд Лайн е по-вероятно, но е рядкост, затова там само зачекнаха темата. А вече в новия свят - съвсем логично е всеки втори да го умее. Хакито на завоевателя - е, то си е рядкост, засега са показали само 10 души, които го умеят. За Зоу... По времето на тая арка доста пиех и повечето неща са ми мъгла, пък и беше доста отдавна. Но съм съгласен, че Момо е дразнещ!!! Не мога да го понасям тоя келеш... ПП.: Деба, щях да съм кратък...
_________________ SAVING PEOPLE, HUNTING THINGS - THE FAMILY BUSINESS
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Пон Авг 20, 2018 5:07 pm |
Telemag |
|
|
Регистриран на: Съб Апр 26, 2008 5:49 pm Мнения: 105 Местоположение: Суворово
|
За мен, сюжетната линия на екипажа продължава в същия дух. Всеки от екипажа има мечта, голяма мечта. За да я осъществят, те се присъединяват към Луфи. И вече 6-ма от Мугивара, направиха избор и поставиха екипажа над мечтата си(мечтата остава вторият им приоритет). Това са Нами(Скайпия), Усоп, Робин и Франки(Ениес Лоби), Зоро (Трилър Барк) и Джинбе (Гьоджин острова). След WCI и Санджи ще се присъедини към направилите избор и поставили екипажа над мечтата си. Остава да се присъедини още един член към Мугивара и трима да направят избора м\у мечтата си и екипажа. Ще поживеем и ще видим.
_________________ Човек се учи докато е жив
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Пон Авг 20, 2018 6:18 pm |
|
Wind_Falcon |
|
|
Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 2:32 am Мнения: 8640 Местоположение: The Megastructure
|
VastoLorde96 малко стандартен фен отговор ми даде в такава ситуация, което е разбираемо, но мисля че малко не се разбрахме.
Мен ми е ясно защо тези елементи които ги изброи ги има, и принципно съм съгласен че под някаква форма има логика да ги има. Моя проблем е защо начинът по който ни бяха показани беше толкова плачевен? Защо точно сега, по този начин, трябваше да има Санджи рескю арка? Защо в тази арка той беше по-безполезен от крайпътен знак, нямаше никакво развитие etc. при положение че от много арки насам се нуждае от своя момент да блесне? Защо ни се губеше времето с толкова много герои които нямат никаква емоция, смисъл и pay off зад тях? Защо Биг Мам е толкова underwhelming? Тази арка със сигурност не видяхме "колко е силен един император". Защо в 75 глави единственото нещо което реално прогресира историята на мангата е копирането на Понеглифа (защото цялата далавера със Санджи Ода си я извади от гъза точно предната арка, и можеше да ни я спести без да им един човек на планетата който да си мисли "Ох точно сега колко ми трябва тази Санджи рескю арка която съм чакал от началото на Парчето"... <- такъв индивид не съществува)? Както сам каза, целта им в момента никога не е била война с Мамчето, та защо ни ги наби Ода точно сега тия лайна? Да бяха останали за една нормална Биг Мам арка в която тия неща можеха да се доразвият, да им се придаде допълнителна тежест задвижваща главния plot, а не по средата Ода да се откаже и да вдигне ръце от всичко.
Както казах, в WCI липса същинския артистичен пълнеж на творбата който го е имал винаги досега. Не е въпрос на "В бъдещето пак ще ги има тия персонажи, сега само са представени" <- точно заради такъв тип мислене на автори на други манги творбите им не са на нивото на Парчето.
В тази арка има нещо много много гнило, и единственият начин който мога да си го обясня е че тази цялата арка е плод на някой алчен editor или корпоративен маркетинг роб в Шонен Джъмп. От страна на списанието арката е чук - разтяга локуми без да прогресира плота, пуснат малко рекламки с Year of Sanji защото знаят че феновете чакат той да избухне, измислят действие напълно встрани от главния плот, и ей ти арка. То и според мен заради това може да се е подвел Ода - помислил си е, така и така това по никакъв начин не може да навреди на главната история, що пък не за 20тата годишнина, обаче по средата изглежда ми е писнало/изчерпал е второстепенните си идеи, главните си ги пази за същинското развитие (дано).
Е и аз не мисля (по-скоро не искам) че Лъфи директно ще ги вика SHGF, просто според мен самото им присъствие на ниво themes вреди на качеството на мангата. Аз ли вече не си спомням, но си мислех че Лъфи преди разправяше (съвсем в началото на мангата) че всеки един от бъдещите му съекипажници, понеже ще са съекипажници на Краля на Пиратите, ще е силен колкото хиляди души? Аз това го приемах като foreshadowing че няма да има нужда от армии, защото всеки един от Straw Hats сам ще може да помита по една такава на края на историята.
Това не означава че имам против той да се бие в по-голям конфликт и от неговата страна да има армии (примерно революционери), просто те да не са заклели пред Луфи че той им е командира, както сега направиха символично Straw Hats Grand Fleet, няма значение че Луфи не беше на кеф.
Както казах, Oda is trying to have his pie and eat it too.
Затънтено море в Ийст Блу ОК, но историята още от началото не ни ли казваше че Дяволските Плодове не са ЧАК толкова често срещани дори в Grand Line? Аз разбирам примерно една трета от активните герои в дадена арка (или цялата история) да са Devil Fruit users, и да кажем максимум толкова да са и тези с Хаки, а сега всеки има поне едното, че и Conqueror's Haki отгоре някои.
Трябва ли да обяснявам как от сторителинг перспектива това е много зле? Губи се магията на заглавието по този начин. Знаете цитата на Толкин за мистерията - Ода направо новобрански си греши по този параграф вече две десетилетия...
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Вто Авг 28, 2018 10:24 pm |
|
engine |
|
|
|
Аз само чакам да избарат още един червен понеглиф, та накрая да стигнат до Рафтел и да свършваме. Голем зор, че имаше Биг Мам арка, голем зор, че имаше ЗОУ арка - едното беше да видим, че има спицални 'ора, дето могат да командорят спицални ништа, другото беше Луфи малко да дигне баунти, че беше застоял от сума време, нек'во като фенсървис, рий'ш ли, и да разберем, че дебелата повлеч и грозния тутманик се знаят от некогаж.
В Ревери двете неща беха, че Сабо ше си намери майстора и че сламения капишон явно има връзка с другия сламен капишон и... ъ-ъ-ъ, абе забравих. Общо взето от това чакам само битките, а политиките и всичката останала помия е само за забавление.
_________________ Който пие облак троен,той за утре е спокоен!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Пет Сеп 28, 2018 2:23 pm |
Phantom |
|
|
|
Пътуване във времето... не знам как да се чувствам. Дръзко решение от страна на Ода, не много хора го очакваха това. Ще видим за какво иде реч другата седмица. Започнаха лека-полека пак да се събират, надявам се скоро да видя Сламените шапки в пълен състав.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: One Piece Публикувано на: Чет Окт 04, 2018 5:23 pm |
Phantom |
|
|
|
2 седмици почивка Не издържам
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|