Дата и час: Пет Фев 07, 2025 6:46 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 2 от 5 [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 1:30 pm 
Аватар
Masaka?!

Значи, мое лично мнение си е (като че ли може да бъде нечие друго щом го пиша аз), че пичовете правещи Мегатокио са творци на манга (a.k.a. мангака) и тяхното творение е манга.
Манга за японците значи буквално 'random картинки' (нали така? ::гледа плахо към Safiir:: ), но в отаку или както там се нарича субкултурата под манга се разбира комикс, който е правен в Япония или има следните черти (горе-долу):
Speed lines (това на български не ми идва да го преведа), балончета с експресивни форми, всички там прекомерно големи капки пот, изпъкващи вени, самия стил на рисуване със стилизирани персонажи, почти неизразени устни и носове, etc.
Това за от дясно на ляво четенето не се брои, те японците по прицнип така си четат (ако някой вземе да се обади, че МегаТокио е от ляво на дясно)
Мангата за мен е вид комикс и ако рисуваш в такъв стил, естествено е творението ти да е манга. Като автор на такава, може да се наричаш и мангака или човек, който прави манга или както там си искаш.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 1:38 pm 
Аватар

Да не забравим черно-белия стил, скрий тонера, и всички допълнителни глезотийки които ги няма в американските комикси. Вярно че манга означава комикс но аз предпочитам да си наричам японските комикси манга защото имат специфичен стил.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 1:42 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Бе може и така да се преведе ^^ Най-малкото двете канджита имат и такова значение.
Та аз затова през цялото време настоявах да си разясним термините, които ползваме. Принципно съм съгласен с мнението на Morridin, че може да се приеме, че като рисуваш спазвайки правилата за японските комикси може да се каже, че е манга. Съответно и да се наречеш манга-ка. Обаче на практика ако не си продал в Япония комиксите си в най-добрия случай може да се каже, че си направил доуджинши. Те и самите японци наричат манга ( или комикс ) само комерсиалните си комикси. Всички останали са доуджинши. Не че те не са пак в същия стил. Просто това са си термини, които са приети там с такова значение.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 3:21 pm 
Аватар

Аз водих един супердосаден (и на места невъзпитан) спор със САТАНАСОВ (популярен автор на български комикси), на тема какво значи манга...Моите аргументи бяха, че в мангата стиловото разнообразие е толкова голямо, че не може да се определи като конкретен стил, затова "манга" трябва да се остане географско название - "комикси сътворени от японци в Япония". Той пък ме контрира, че много разпространители на комикси (предимно американски, като TOKYOPOP примерно) използвали терминът манга, за да продават неща "приличащи" на японски (включително от китайски, канадски и мексикански автори)...
И понеже самият САТАНАСОВ бил печелил разни конкурси огранизирани от японци, това го правело мангака...

Не знам до какви наглости може да стигне американския комерсиализъм, но аз предпочитам да знам радзликата - кое е made in Japane и кое не.

Примерът с MegaTokyo е много показателен - визуално този комикс страшно прилича на "истинска" манга, но сюжетът (е това което минава за сюжет - безкрайни пародии на популярни игри, филми и анимета), хуморът и културният фон са тотално различни от японските.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 3:27 pm 
Аватар

Мангата се различава от комиксите, заради специфичния стил на рисуването. Погледнете някой комикс, примерно Астерикс, Хълк, Батман, Пиф и Еркюл и др. и ги сравнете със стила на рисуване в мангата. ЕСТЕСТВЕНО че има разлика и тя не се крие в това дали "комиксът" е цветен или не. В мангата не се обръща внимание не детайлите, така както в комиксите. Има множество картинки, в които е нарисуван герой (няма значение колко яко е нарисуван той) на бял фон, а ако има нещо зад него, то е нарисувано изключително просто - нещо, което в обикновени комикси не съм виждал. В обикновените комикси пейзажите се рисуват в детайли - всичко, дръвчета, цветя, сгради, коли и т.н.
А за сюжета да не говорим! Мисля, че всеки от нас е гледал поне едно "аниме", направено по комикс. Я Батман, я Спайдърмен... та дори филми са правени по комикси.. И кво?! Все бози, отврат! (е, с някои малки изключения, де..) :oops:
Недейте да слагате мангата и комиксите в един кюп, защото каквото и да означава думата "манга" на японски - манга си е манга и точно затова хората си казват комикс, когато става въпрос за комикс, а стане ли въпрос за японски комикс - тогава си му викат манга ;)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 3:32 pm 
Аватар

съгласна съм с мнението на velush
в нета бъка от американски комикси на 14-16 годишни лапета дето си рисуват героите с големи очи и айде продават го за манга
ма вътре не отговаря на стандартите за рисуване на манга

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 3:50 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Shikamaru вземи внимааааателно да прочетеш всички мнения в тази тема ако обичаш. Тука не става въпрос кое е по-добро. Въпроса е когато някой ( не-японец и не-живеещ в Япония ) направи нещо спазвайки законите за рисуване на японски комикси дали може да се нарече това което е направил манга. Според мен не и вече си казах доводите защо.
Btw няма място за никакъв спор относно това дали манга е комикс. Това е просто факт. Ти как наричаш японските комикси е съвсем друг въпрос.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 3:55 pm 
Аватар

представяш ли си сега да почнем на US мангоподобни да им викаме манга, а на оригинала да му викаме японска манга :lol: :lol: :lol:
за да е ясно всичко

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 4:02 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Бе то като цяло измислянето на термини, които да обобщават комиксите правени в конкретна държава е доста глупаво. Във всяка държава си има определени правила за правене на комикси ( и въобще на визуално изкуство ) и те се различават повече или по-малко от останалите. Най-близките до японските комикси като правила са корейските и китайските, но и при тях си има особености. Да не говорим, че като сложим и стиловете на отделните художници и ще стане пълна мешаница.

Едит : Имам чувството, че повечето хора асоциират думата " комикс " с тези правени в Щатите и Франция. Не ми е ясно от къде е дошъл този начин на мислене :?

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 4:06 pm 
Аватар

бе то и друго има: културното влияние и начина на мислене - чувство за дълг, самурайски принципи - нещо което никой българин не може да направи естествено, защото докато там са се секли самураи, боготворяли императори и т.н. тука наште предци са се чудили как да измамят чорбаджията или да се скрият от агата

нещо, което извисява манга-та и там околността над всички алтернативи (за УСА да не говорим че те там култура горките си нямат)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 4:33 pm 
Аватар

може би това е офтопик, но Шикамару не си чела достатъчно манга за да кажеш , че не е детайлна...някои да...други не

а манхва...или както там се казваше точно...корейските т.е. ...защо имат такова подобно име като манга...думите просто си приличат в двата езика ли?
те приличат на манги, но си имат друго име:) :) :) ...но ако го нямаше щях да ги нарека манги:)

а за Сатанасов...предполагам, че японците гледат на мангата си като комикси като всеки друг, а не за нещо по-специално...така че...не виждам защо да не спечели конкурс за манга...мисля, че само чужденците правим разлика...но това ми мнение не се основава на никакви факти...просто така си мисля:)

When you`re hiding in your cloud castle of blind clowns and sinister butterflies.Don`t you feel like wanting to be erased from existence?What is not will never be and what if it was?...Don`t cry...I`ll take care of your dark heart while you glow in anger.
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 4:46 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

BlossomStar написа:
а манхва...или както там се казваше точно...корейските т.е. ...защо имат такова подобно име като манга...думите просто си приличат в двата езика ли?

wikipedia написа:
Manhwa (Hangul: 만화, Hanja: 漫畵) is the general Korean term for comics and cartoons (including animated cartoons). Outside of Korea, the term usually refers specifically to South Korean comics.

Почти нищо не знам за корейския, но явно просто си приличат думите. Тоест на корейски комикс е manhwa.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 10, 2006 4:50 pm 
Аватар

Местоположение: 22-4 Shinsu-dong, Mapo-gu, Seoul 121-854, South Korea
BlossomStar написа:

Мисля, че да, тъй като "w"-то в manhwa, shinhwa и други корейски думи обикновено не се чете, така че се изговаря като manha с едно такова бегло, "глътнато" "h". Всъщност, според мен те просто са си взели думата от японския, както са правели и с други езици (GSM е "хендъпон" - считай :lol: )

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 12, 2006 1:14 pm 
Аватар

Странен въпрос:
Все едно да питаме тъй като не сме японци защо наричаме анимето аниме, а не анимация, и каква е разликата м/у аниме и анимацията като цяло.... :?
Естествено че има разлика, мангата в Япония не е само някъв си комикс там, който да развеселява лапетата (както е в Америка примерно). Мангата е изкуство (както написа Wazzaaaa в началото на Манга дискусии), мангата е и по-голямата част от литературата в Япония (над 60 процента от книгите са манга :) )
Също така мангата си има нещо като изложби в Япония - същото като картините в другите страни, това си е художествено изкуство все пак...
Гледайте Comic Party и повече няма да задавате такива ненужни въпроси :wink:

BlossomStar написа:
а за Сатанасов...предполагам, че японците гледат на мангата си като комикси като всеки друг, а не за нещо по-специално

Ми аз пък не съм съгласен с тва, както казах, мангата я гледат като изкуство, както и като нещо като национална черта, ако искаите го наречете, но не и като обикновен комикс, който да го захвърлят след като са го прочели.
А и btw Манга не означава комикс на японски, а си е специална отличаваща дума за този вид книги :)

Едит: Нз, за мен мангата е нещо специфично за японците, дори и някои от тях да не го признават... може и да не искат да го покажат, но факт е че по голямата част от литературата им е манга.... а и в тази страница дето моридин е писал се отнася за аниме, което е логично да се смята за детско забавление. Докато мангата... това си е художествено изкуство и има художествени изловби, чийто творби са под формата на манга!

Прочети правилата на форума. Double-post-ване => лошо. ; )
Моридин

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 12, 2006 2:18 pm 
Аватар

Цитат:
Ми аз пък не съм съгласен с тва, както казах, мангата я гледат като изкуство, както и като нещо като национална черта, ако искаите го наречете, но не и като обикновен комикс, който да го захвърлят след като са го прочели.

това от къде идва...нещата, които съм чувала ми говорят обратното... а за национална черта..това поне според мен е друг въпрос.... мангата явно е популярна световно и така популизира и Япония...колко хора почват да учат японск, защото четат манга и гледат аниме, да се интересуват от културата им.... ако го смятат за национална черта...бих го намерила само за естествено, защото мангата работи за тях сред чуждестранното младо поколение.... нищо, че иначе анимето им се води за боза от техническа гледна точка...така си мисля

When you`re hiding in your cloud castle of blind clowns and sinister butterflies.Don`t you feel like wanting to be erased from existence?What is not will never be and what if it was?...Don`t cry...I`ll take care of your dark heart while you glow in anger.
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 2 от 5 [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]