|
Дата и час: Сря Фев 12, 2025 1:42 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Чет Яну 02, 2014 7:36 pm |
|
posteriori |
|
|
|
Принципно не съм особено запален по идеята, лично аз предпочитам класическата литература. Тези "леки" романчета често изглеждат доста нескопосано, а като се има и предвид аудиторията, пък съвсем... Иначе първото, което изчетох докрай беше OreImo поредицата, която, като изключим малоумния завършек, си беше прилично развлекателна и добави доста нюанси към анимето. Сега в момента съм на вълна Spice and Wolf, което се оказа доста по-трудно за четене, но пък за сметка на това - доста по-качествено. Бях се наканил на Maria-sama ga miteru, но по стари спомени, имаше твърде много непреведени томове и така си и остана. Та, освен тези, в момента си чакат реда Welcome to NHK и Fate/Zero, първото от което е с илюстрации на Y. Abe, на чиято работа съм му фен от вече доста време. Ghost Hunt и Kino no Tabi вероятно също си струват да се погледнат, а сега покрай обявения нов сезон на SАО се зачудих дали и на него да не му подхвана новелите, поне бях чел, че били много по-добри от анимето. Може да се каже, че като цяло клоня повече към интерактивния формат на Visual Novel-a, отколкото пред Light Novel-a. Лошото е, че и при едните и при другите, трудно се намират стойностни заглавия.
_________________ .~.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Чет Яну 02, 2014 7:40 pm |
|
The Hollow Shrine |
|
|
Регистриран на: Пон Окт 17, 2011 7:55 pm Мнения: 1635 Местоположение: Akasha
|
И аз преди бях гледал, обаче виждам, че не са всичките и малко не ми вдъхва доверие. А и аз да се наредя като последния идиот... случайно да съществуват pdf-ове на ДРРР? Понеже преводите са в някакви блогове, в tumblr, което за мен е пълна идиотщина - да си правиш труда да превеждаш и да го цвъкаш на порции в сайт с неудобен дизайн и въобще непригоден за подобна дейност... Но все пак, някой? Оops, edit: posteriori написа: ... а сега покрай обявения нов сезон на SАО се зачудих дали и на него да не му подхвана новелите, поне бях чел, че били много по-добри от анимето. Не са. За Spice & Wolf и аз съм се зачудил, но има време докато подхвана него.
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Чет Яну 02, 2014 7:52 pm |
|
faye |
|
|
|
Дррр има pdf на томовете 4,5,6,9 - останалото е пръснато напред назад.
1ви том е изцяло преведен, но май чака финална редакция преди да го комплектоват. 2ри е 3-4 глави преведен и незавършен. 3ти има ена преведена глава. Тези трите напрактика покриват действието в анимето, като има тук таме разлики, но не са особено съществени. Все пак за всеки, които иска да продължи нататък историята е най-добре да се запазнае и с тях, или каквото има от тях. 4,5,6 - няма ядове с тях. 7 - некачествен превод, но е завършен. В момента има няколко групи които се занимават наново да го преведат. 8 - изцяло преведен но не комплектован 10 - последния изцяло преведен.
Общо взето Дррр е манджа с грозде с тези преводи >>
_________________ <3
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Съб Май 31, 2014 1:58 pm |
|
faye |
|
|
|
Little poke на темата и ъпдейт Преди време завърших 1/2 Prince новелата - Еми... комикса не е кой знае какво, макар, че си има моментите, но новелата, макар да е по-подробна е по-зле от комикса... Ако някой ще си го причинява препоръчвам да се прочетат първите 2 тома и да не се занимавате нататък. Като пропусна шита има няколко добри заглавия, които открих: - Ark продължава много добре да се движи. Дано Жаптем да почнат отново да пускат главите по график >< - Ultimate Legend - нищо особено засега. Има шанс да се случи нещо интересно и да обърне мнението ми около 3-4 том, тъй като има някои хинтове сочещи в интересна посока. - Legend of the sun knight - знам, че ако му четеш ревюто ще си кажеш, че е баси тъпото, но! Всъщност е доста зарибяващо в новела варианта си. Главният си е образ и покрай шмекериите му няма начин да не му стане интересно на човек Май приключих с корейско/китайските - No life no game - преводът на бака-тцуки е ужасен, но самата новела е забавна. Все пак анимето се справя достатъчно добре с интерпертацията тъй че може спокойно да се ориентираш само към него. - Sugar Apple Fairytale - шожо новела ^^ Много приятно четиво, подобно на Earl and Fairy (анимето, тъй като новелата няма превод). Хубави илюстрации и няколкото глави на излизащата манга са хубави също. Смятам в скоро време да си наваксам с Vamp!
_________________ <3
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Сря Юни 04, 2014 5:07 pm |
|
Moriko |
|
|
Регистриран на: Пет Яну 05, 2007 11:33 am Мнения: 150 Местоположение: Midguard
|
По принцип залагам повече на манга поредици, но намирам "леките" новели също за интересни. Признавам си че първите до които се докопах бяха тези за Харухи Сузумия, но всеки започва от някъде. Последните, които прочетох бяха Vampire Hunter D(17 том мисля), Fate/Zero, Fate/Strange Fake, Ghost Hunt, Goth. Започнах DRRR и Baccano, но като прочетох коментарите, мисля да погледна и някои други заглавия... Стига преводите да не ми убият желанието, защото някои преводачески групи си оставят ръцете или недоизкарват преводите.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Съб Авг 30, 2014 11:16 pm |
|
The Hollow Shrine |
|
|
Регистриран на: Пон Окт 17, 2011 7:55 pm Мнения: 1635 Местоположение: Akasha
|
Някой тук да отбележи light novel революцията, която става с Yen Press? Аз съм с много смесени чувства. От една страна съм хипер мега зарадван, че имат такава страхотна инциатива. От друга страна... по дяволите, 2015 ще е много скъпа година. За Коледа ще си поръчам излезлите томове на САО и първия том на Индекс. САО ще следя редовно, макар че ще купувам, като се посъберат 2-3 тома. Индекс се надявам да ми хареса и да следя и него(колкото и солено да ми излезе ). Сега обявиха, че ще издават и No Game No Life, Log Horizon и новелите на Pandora Hearts. Ето какво е да си едновременно и в рая и в ада. NGNL със сигурност ще ги изкупя всичките, но вероятно когато се съберат(те и без това не са много волюми, а авторът май си е взел почивка). Освен ако не се стърпя. Pandora Hearts ще си купя всичките томове на мангата от eBay, когато приключи(тя скоро ще свърши, но кой знае кога ще издадат 23-ти волюм). Сигурно с това ще си поръчам и каквото са издали от новелите на PH. И въобще... не е лесно да си фен на новели и да ги лицензират. Някой знае ли дали в някои книжарници в България ги продават, както продават манга? Поне да си спестявам доставката, като ще ми излизат по трийсетина лева на том. Сега само ако лицензират нещо наистина качествено, ще е много хубаво. No offence, но всичките им лицензирани новели според мен са... посредствени. Явно още го играят сигурно и залагат на това, което е популярно и най-вече актуално. Щом лицензираха и Is it wrong to pick up girls in a dungeon, което просто е спечелило награда в Япония, не че има някакъв чуждестранен интерес. А и точно то предполагам, че ще е голяма издънка. Но тук поне ще си спестя 30-те лева и с радост няма да разбра дали съм прав. Edit: А, забравих да спомена Kagerou! Mekakushitty Actors анимето беше една ОГРОМНА издънка и ако не беше то, сигурно щях да си купя jinzou enemy, но засега ще се въздържа. Ако случайно ми изникнат отнякъде излишни пари и време, тогава бих се опитал да забравя погнусата си от анимето и да се доверя на въображението си... и на това, че авторът на новелите прави по-coherent история от тази в онова недовършено слайдшоу, което дръзнаха да нарекат аниме.
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Сря Сеп 03, 2014 8:06 am |
|
faye |
|
|
|
Не бях забелязала новите проекти на Yen Press, но... За каква доставка става дума? bookdepository за теб няма ли? Колкото до самите новели - за пандора може да се замисля и NGNL си заслужава най-малкото защото преводите на бака-тцуки са под всякаква критика. Сега да си ъпдейтна малко заглавията: Почнах Mushoko Tensei и засега съм доста доволна въпреки непризънта ми към главния герой и прекомерно многото ечи препретки Напомня ми на Zero no Tsukaima. Дума да няма доста добро фентази
_________________ <3
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Нед Дек 14, 2014 5:11 pm |
|
faye |
|
|
|
Уа! Напоследък се появиха доста добри заглавия, че дори някои от тях са с начало на ревюто: "В предишния си живот беше тъп отаку, но след като се прероди в фентази свят стана OP... " Всъщност тези, които почват с това начало в 99% са зле, но има някоя добра вариациика от време на време Та няма как да не похваля Overlord (Novel) - много добре написано и добри преводи. Личи си, че не превеждат изцяло на гугъл транслейт Хубаво е защото героите са интересни и не се придържа към познатите клишета. Засега е в доста начален стадии на историята, но определено има потенциал. Douluo Dalu (Novel) - туй е малко досадно с всички Wixia референции и OP-то на главния. Прекалено детайлно се описват битките, което също е минус за мен. Доста е предвидимо и история и герои, но не му пречи да зарадва с хубави тупаници и някой и друг туист от време на време. Arifureta - това си е зле. 100% fulfillment на автора. До 3 том някак се крепеше, но след това много стремглаво тръгва надолу, най-вече благодарение на тъпия протагонист и харема. Все пак, ако на някой му се чете нещо отговарящо на "В предишния си живот беше тъп отаку, но след като се прероди в фентази свят стана OP... " това е по-добре от някои други. Konjiki no Moji Tsukai (Novel) - отново протагониста отива в друг фентази свят, но за щастие първите 20 глави поне не бутат харем в кашата. Героят има още трески за дялане, но е по-добре от Arifureta например. Monster no Goshujin-sama (Novel) - групата на fulfillment и е едно от среднистите заглавия, които с нищо не изпъкват, но пък и не са прекалено зле. Suterareta Yuusha no Eiyuutan (Novel) - ето това вече е супер зле. Избягвайте го като дяволи - тамян. Tate no Yuusha no Nariagari (Novel) - и най-накрая нещо, което си заслужава. Има неща, които могат и по-добре, но като цяло светът е добре изграден и се опитва да отговори на въпросите на читателя. Харемът е наличен, но не ти се навира в лицето и е на приемлива степен. Интересни герои и идеики. Unique Legend (Novel) - първите няколко тома ми бяха доста скучни. Четох, че малко по-нататък става изведнъж интересно, но ще видим кога ще се наканя да допрочета. Има доста герои с потенциал, така че имам някакви надежди. Legend of the Sun Knight (Novel) - който е чел мангата сигурно отдавна е отписал заглавието. Голяма грешка! На тази новела съм се хилила в 3 през нощта при положение, че имам ранно ставане. Първите няколко тома са умерени, за да ни представят героите. След това става мазало в добрия смисъл Романси: Chigan Mojing (Novel) - ми това е като някоя корейска/тайванска драма с комедия и романс в жанровете. Четеш изцепка след изцепка и нямаш избор освен да се хилиш. Gu Fang Bu Zi Shang (Novel) - най-накрая романс със силна героиня. Героите са силни и химията е на 100%. Сетинга е исторически и действието обикновено се развива на ниво политика, тактика + драматизирането, без което не може. Sugar Apple Fairytale (Novel) - сладурско захаросано фентази с тцундере герой и генки героиня. Доста приятно четиво. Бонус: Haken no Kouki Altina (Novel) - това тъкмо го почнах. Но! "The first emperor of Bulgaria known as the 'flame emperor' have crimson hair, red eyes and a stock body. He defeated the surrounding barbaric tribes and established the foundation of the empire." Действието се развива в фентази свят наречен България и царското семейство всички носят България някъде в името си XD WTF ! Бонус 2: Play to Live - D.Rus - поредица от руски автор наподобяващо LMS. Поне на мен доста ми напомня. Доста по-качествено отколкото 80% от нещата вървящи под таговете light i web novel в MU а е написано в подобен стил.
_________________ <3
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels Публикувано на: Нед Сеп 06, 2015 6:56 pm |
|
faye |
|
|
|
Колко надолу ми паднала темата... -.- Ми дай да я ъпна малко, пък кой знае, ще вземе да се разпише още някой читател Kill No More - Забавно беше. Пълно с клишета и даже сякаш нарочно се тъпчеха нови и нови с всяка глава, а новелата пак успяваше да е интересна, а не дразнеща. Цяло постижение! Най-силният убиец на света попада в друг свят и среща приятели. Осиновява дракон, бие се равностойно с най-силните в новия свят, оказва се че (спойлери)... Miao Miao Miao - китайска новела за котка, която умира и се събужда в формата на котешки демон. Тъй като е силна, тя може да приема и човешки облик, но на котето не му харесва много щото няма козина, а козината е котешкото достойнство XD Е, не и пречи, всички възможни божества да я видят гола и да се влУбат докато е в човешка форма. Много забавна романтична комедия с пародийни елементи. Главната героиня е като взета 1:1 Неко от К проекта. Rakuin no Monshou - Това е доста сериозно четиво, доколкото лайт новела, може да бъде. Има доста сериозна основа за света и за героите и въпреки наличието на романс, почти няма лигавщини. Главният герой е роб гладиатор, който се случва да има почти идентичен външен вид като коронясания принц на царството. Принцът естествено хвърля топа и нашия го бутат като марионетка на негово място. Естествено, нашия си има свои идеи и не се оставя да бъде контролиран, съответно набързо оплита една не съвсем елементарна политическа интрига около себе си. Kumo Desu ga, Nani ka? - Това го почнах наскоро. Почва както обикновено. Момиче е пратено в фентази свят където се качват нива, придобиват се умения и т.н. Само един проблем, в новия свят тя е паяк. Това е приключението на един паяк! Може да звучи странно и не много вдъхващо доверие, но смея да отбележа, че е едно от най-добрите от типа заглавия. Паячка не среща други човешки същества близо 100 глави, съответно няма глупости от типа - силата на приятелството, дай да си направя харем или живея за да ям вкусотии -.- както в останалите новели от типа. В същото време обаче се разкрива нещо като конспирациика и нейното присъствие в фентази света придобива значение. Jashin Average - Отново хвърлена в друг свят девойка, но този път тя е превъплътена в средностатистически зъл бог. Това е слайд ъф лайф за живота и с новия свят и как се сдобива с дракон за домашен любимец. Няма романс, но има доста комедийни ситуации. All Hail Anri-sama! Otome Game no Burikko Akuyaku Onna wa Mahou Otaku ni Natta - този тип отоме новели станаха популярни напоследък. Тази може би е най-добрата от типа. Момиче умира и се събужда в света на отоме игра, но само един проблем - тя е в ролята на съперничката на героинята, чиято съдба в играта е да бъде убита. Естествено целта е да се избегне съдбата отредена и от скрипта. Сюжета може да се синтезира в сладки, но клиширани герои, романс, комедия и приключение Konjiki no Moji Tsukai - Тъй хубаво почна... тц тц... тъй хубаво почна... без помен от харем, без ечи... Как успя не само да мине границите на харема, ами даже да го направи от лолита?! Оо Има забавни моменти, но купищата лолита и неадекватното държание на героите го правят среднисто в най-добрия случай. Mushoku Tensei - Чудно как не съм драснала ред за това уникално заглавие. Това е едно много добре конструирано от към свят и герои заглавие. Приятно е за четене, забавно е и интересно, но имам 2 проблема, който го държат на он холд списъка ми от много време - Главния герои е перверзно лайненце и харема почна да става малко големичък след 3тото момиче. Сериозно, това този главен герой ако ми падне тъй да мога да го пипна, ще има да яде камара шамари Zhan Long - Китайска виртуална игра. Главният герой от обикновен хиилър става най-мощния играч в играта. Всички мацки са влюбени в него, той е експерт по бойни изкуства. Единственият му проблем е, че е беден като църковна мишка, ама изглежда няма да му е за дълго проблем тъй като се е харесал с щерката на милиардер и между другото става неин бодигард. Забавно е, като си изключиш мозъка и само четеш и се радваш как всичко се завърта в полза на героя ни. И не, не съм саркастична, наистина си заслужава четенето, стига да не се вдълбаваш и да прескачаш по някой друг ред с wixia техники от време на време. Но веднъж като ти писне, няма нужда да се мъчи човек. Това е заглавие, което не предлага плот туистове. Просто поддържа коефициента на готиност на главния герой да не пада под 99 % Overlord - Ми то ако някой нещо чете шанса това да не е Overlord е малък. Новелата запозна доста добре, но лично мен ми стана тъпо страничните герои да се избиват за едното нищо. Не ми се чете само за това колко overpowered са всички под Айц в сравнение с нормалните обитатели на света. За момента ми е он холд на 4ти том.
_________________ <3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|