Дата и час: Нед Сеп 22, 2019 2:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 7 [ 101 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 2:52 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Фев 01, 2012 12:32 pm
Мнения: 46
Как мислите? Знаете ли отговора на този въпрос? Опитвате ли да се развивате умствено?
Не всеки разбира "умен" по еднакъв начин, обаче независимо от това ще бъде интересно да изкажем своите теории, предположения или опит. Мисля, че темата е сложна и се нуждае от много анализиране и трезви разсъждения, затова ще я оставя така, кратка.


Нека да добавя за "фон" няколко пъргави фрази пряко свързани с нея:

Четете всеки ден нещо, което никой друг не чете. Мислете всеки ден нещо, което никой друг не мисли. Правете всеки ден нещо, което никой друг не е достатъчно глупав, за да прави. За ума е много лошо непрекъснато да бъде част от някакво единодушие. — Кристофър Морли
Умен е не който прави много, а който прави каквото трябва. — Стобей
Кой може да се счита за умен? Този, чиито планове в повечето случаи се осъществяват. — Абу ал Фарадж


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 12:10 pm 
 
 

Регистриран на: Вто Мар 11, 2008 7:48 pm
Мнения: 4585
Местоположение: By The Wall
Времето, в което живеем е такова, че всичко е до пренасищане. Не само от хранително естество, но от забавления, материални удоволствия. Всеки постоянно иска нещо и то да стане незабавно! С минимални усилия, ако може и никакви. И с това пренасищане от материя, духовното у един човек малко или много умира. Включително и глада са знания, за отговори. Предпочита се удовлетворението, което е сега на момента, бързо, лесно и достъпно.
Да си "умен", според мен, далеч не се крие в това да знаеш факти, години, имена, методи и прочие. По-скоро в това как ги прилагаш като методика на действията си, като начин на живот. Като поглед над живота и неговите елементи. Умението да ги виждаш от различни перспективи. Имайки собствена представа за всичко, изградена върху базата от тези "факти".
Според една теория, всичко във вселената, особено "живите" форми, винаги се стремят към някакъв прогрес, към достигането на тази идея за божественото, на съвършеното. Независимо дали го съзнават или не. Следователно няма връщане назад. Винаги има някакъв прогрес, просто протича с различна скорост. И според мен "умен" човек е именно този, който стремително и съзнателно се усъвършенства всеки ден. Не само в неща като в професията си, физически умения и прочие. А в това като създание, което съзнава, че е тук и сега, като човек, който с всяко едно действие прави нещо градивно, добро. За себе си. И за всички останали. Съществуването му е една хармония, до колкото в възможно.


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 12:27 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Апр 04, 2006 2:29 pm
Мнения: 1781
Местоположение: София
Ми за начало - като си възпитаваме децата. Аз съм селско чадо, като дойдох в София ме направиха на г*з, но си търпях, не се промених и все още съм с убежденията, които съм имал като малък. Защо това е така ? Защото само една баба със суравица в ръка може да те възпита така, че да го помниш цял живот. И въпреки всичкия бой и рев през който съм минал, съм много благодарен за това. Страх ме е от момента, в който аз ще трябва да възпитавам детето си, защото не знам да ли ще мога да запазя убежденията му и да му изградя силна воля.
След това идва въпроса с липсата на обучение, стимули за учениците и студентите да учат, реализация на практиката и т.н. Като постъпването в университета е също важен момент - начина на мислене на повечето хора се променя, започват да разсъждават по различни начини в зависимост от споменатото по-горе възпитание. Тук вече си проличава на кой не му пука, на кой му пука и пак не може нищо да направи и кой какви наклонности има, как смята да живее занапред. Човек би казал, че тарикатите, каращи голф, пиещи 5/7 дни в седмицата, оплакващи се от липса на пари, които са изпили и взимащи по 1 изпит на семестър, но продължаващи напред са "умни". Ми не. По-умни ще станем с правилно възпитание, ценности и начин на мислене (Изградени от книги и поезия. Да, като бях малък ни караха да четем по 30-40 книги всяка лятна ваканция, бабите и дядовците ни пазеха, а учителите ни изпитваха на тях.) и се намали употребата на комуникационни средства и улесняващите учениците технологии в учебните заведения според мен (което, разбирасе, няма как да стане, защото Мързела е велик).
Друг важен фактор е общуването с хората. Много повече съм научавал от чекръкчия за 10 минути, отколкото в университета за 1 семестър, защото човекът 80 години намества кости, общува с много хора и въпреки ниското си образование е щастлив да помага на хората. Така че някакви програми за беседване с хора с голям житейски опит биха били много полезни за обучението на подрастващите. Дори Бай Иван да говори за струговете, хората, мостовете и капитализма.
Езици. Човек без поне 2 езика - fail. (If you know what I mean :lol: ).Колкото повече - толкова повече. Мозъкът се упражнява непрекъснато, ако знаем няколко езика и се мъчим да проведем разговор на един от тях комбинирайки думите от другите езици, така че да е разбираемо изреченито за хората срещу нас. Ми за тези фактори се сещам, пък с четенето и опита си идва "ума" да знаеш какво, как и кога да го направиш._________________
Боже Господи...
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 1:08 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12772
Местоположение: Nekomimi Rakuen
HyperExc написа:
И според мен "умен" човек е именно този, който стремително и съзнателно се усъвършенства всеки ден.


Това би трябвало да е основна функция на всеки човек. Не съм сигурен, че може да се нарече "умен" някой, който изпълнява биологически императив. Причината да има хора, които не се стремят към това е безопасността, в която живеем. Дори и да не се усъвършенстваш много вероятно е да оцелееш. Поради, което се губи един важен стимул.

С това не искам да кажа, че е по-добре непрекъснато да има опасност за живота ти, която да те кара да се развиваш >< Но по някакъв начин този стимул трябва да се замени с нещо друго в модерното ни общество._________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 2:21 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 8:32 pm
Мнения: 3126
При зрелите хора 70-80% от интелигентността е наследствена. Доколкото бях чел, промяната е до 20 пункта (и то в оптимални условия, каквито не е лесно да се постигнат) при подрастващи, като при тях процентът на наследствена интелигентност беше под 50%, при бебетата май беше към 10%. При възрастните и 6-7 пункта са нещо рядко.

Разбирай, че по-умен трудно ще станеш, особено ако вече си минал 20така. Мъдър, може би, но не и умен.
Но пък можеш да деградираш и това е реален риск. Въпреки че човек, занимаващ се дори с минимална умствена дейност дневно, май няма за какво да се притеснява по това отношение.

Със сегашния пъти по-безопасен живот, еволюцията е забавила темпо. За теб може и да няма шанс да станеш по-умен, но ако искаш да помогнеш на следващото поколене да си вдигне IQто, то най-добре да имаш деца след 40-50 години, когато материалът за онаследяване е повече, а и по-качествен.

Въпреки, че това с децата никак не е сигурно, особено ако ти самият си интелигентен, заради феномена regression to the mean. Т.е. дори да си много умен, вероятността да ти се родят средни по интелигентност деца е най-голяма.

В днешно време идеите са еквиваленти на гените, често дори по-силни и влиятелни. Те не остаряват, не умират и винаги са в нечия полза.

тл;др
По-умен не можеш да станеш, даже сигурно точно обратното ще се случи. В най-добрия случай можеш да си обогатиш културата. Ма е отделен въпрост за чий ти е._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 4:37 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Фев 01, 2012 12:32 pm
Мнения: 46
Благодаря ви, че обърнахте внимание на темата/въпроса (с обемните коментара).
WrathOfGod, не съм съгласен с теб. Моето скромно, неинформирано и не достатъчно запознато съзнание ме накланя на мисълта, че можем да покачваме умственият си капацитет. Ако сме силно мотивирани, волеви и упорити личности, вярвам че това е възможно да се получи с практикуване на някои дейности - учене на нови неща; работа върху речника; четене на книги; упражняване на ума с игри като судоку, кубчето на Рубик и т.н.; изучаване на нов език; анализиране на събития от живота ни и от живота на другите и така и така нататък ...
Когато оттренирваме толкова многобройни дейности ние градим все по-мощно ядро от знания, житейски опит (от четене на книги, защото ние изживяваме историята на друг и можем да си извадим поуки, особено от автобиографиите), поврътлив и дързък ум (от натоварващите ума занимания), добра преценка, бързи изводи и страхотна ориентация (постоянното анализиране на случки, стигане до изводи, защо това или онова е станало така).
След като ядрото започне да става все по-здраво идва на помощ въображението („В своето въображение аз съм свободен да рисувам като художник. Въображението е по- важно от знанието. Знанието ограничава. Въображението обхваща целия свят.” – Алберт Айнщайн). Хората, които са способни да комбинират знание с въображение вярвам имат чист ум. Благодарение на тази комбинация справянето с трудни ситуации в живота става по-лесно, както също взимането на бързи решения. Фантазията и въображението.
Аз мисля, че житейският опит и голяма практика са ключът към поумняването и усъвършенстването.
Никой не е казал, че е лесно.


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 8:03 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 8:32 pm
Мнения: 3126
Първо, не е нужно да си съгласен с мен. Това не е моето мнение, а обобщени научни факти. Все едно да не вярваш, че Земята се върти.

Второ, можеш да покачиш умственият си капацитет, ако си в определена възраст, която ти май си подминал вече, и в определени условия, които не се срещат често.
Ако не отговаряш на тези критерии, то пак евентуално можеш да си вдигнеш IQто, но ще е с повече труд и пъти по-ниски резулати. За теб предполагам, че са 3-4 пункта. Което няма и да го усетиш дори.

Очевидно си от хората, които имат някаква много абстрактна представа за мозъка и процесите в него. Всичките неща, които ти казах са свързани с биологичната структура на мисловния ти орган(например сиво и бяло мозъчно вещество), както и основни психологически...правила, бяга ми думата нещо. Става дума за опити и други изследвания с хиляди хора, протекли десетки години.

Не знам, ти може би си някакъв нов вид човек, мутант такъв някакъв, щом можеш със силно искане да пистигнеш всичко. Я пробвай, че ми е интересно, да искаш да летиш. Представяш ли си да обърнеш всички физични закони с главата надолу и да полетиш, без никакви помощни средства. Това би било прекрасно.

Малко по-сериозно. Всичките неща, които си описал, не са нищо повече от дъвка за мозъка и не могат да повдигнат IQто. Пак ти казвам, do no mistake education for intelligence, nor intelligence for wisdom.

И гледам, че нещо си се объркал какво означава да си "умен". То няма нищо общо с опита или знанията. Почти всеки може да научи разни неща, нормално е за един средно интелигентен човек да знае доста неща. Явно не си мислил по въпроса, но защо според теб не се изискват някакви определени знания на IQ тестовете? Защото IQто няма общо с тях.
Дори всъщност можеш да кажеш, че достатъчно високият интелект измества сравнителна част от нуждата от опит и донякъде знания.

В предишния ми пост забравих да включа колко глупави са ти последните два цитата. Но гледам, че сега си включил и Айнщайн, което е странно, защото не се връзва с теорията ти, и който потвърждава донякъде казаното от мен - "Знанието ограничава".

Моля ти, разбери го от този път, защото не виждам причина да се опитвам пак да ти обяснявам. Късно ти е да станеш по-умен, но можеш да бъдеш добре образован, каквото ти там каза, някакви си там ядра и глупости._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 8:42 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Окт 18, 2006 7:20 pm
Мнения: 1031
Постоянно намесваш някакво си IQ ... това да не е реална оценка за това колко може мозъка ти ? Сигурно съм изостанал доста с литературата в тази област, та , би ли дал някакъв пример , тъй като говориш общи приказки._________________
блогче за ЗНАНИЕто - NO LIMITS :) - http://id-limitless.blogspot.com
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 8:53 pm 
 
 

Регистриран на: Вто Мар 11, 2008 7:48 pm
Мнения: 4585
Местоположение: By The Wall
@Wrath,

Човека е много повече от тялото (биологията) и мислите си (съзнанието).
Възможностите на му са необятни. Лимитите му са тези, които той, сам си поставя.

Има йоги, които отдавна са рзбили границите на познанията ни, на живота и смъртта. Така наречените учени, изобщо не могат да си ги обяснят по никакъв начин с огромната база от "факти", с които разполагат. Така, че ще цитирам от подписа на animeFan. "NO LIMITS" :)


Последна промяна ExcHyper2 на Нед Мар 04, 2012 8:54 pm, променена общо 1 път

Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 8:54 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 8:32 pm
Мнения: 3126
Успокояваш ли се така. =))

Та, качествените IQ тестове, не безплатните в нета, са доста точни. Не перфектни, но достатъчно информативни.
Пример за какво те интересува, драги приятелю?

Ако темата поеме към гуро, псевдо-научни, разбиващи представата ни за света неща, се махам. Популярната наука не ме влече. Монаси хранещи се единствено със слънчева светлина, живеещи по 500 години и местещи предмети с мисълта си, не ме интересуват.


Последна промяна WrathOfGod на Нед Мар 04, 2012 9:02 pm, променена общо 3 пъти


_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 8:57 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Окт 18, 2006 7:20 pm
Мнения: 1031
Много повърхностно гледаш на мненията тука, говориш някакви неща наизуст, които никой не знае дали са правилни или не ,безсмилено е да се разговоря с теб :)_________________
блогче за ЗНАНИЕто - NO LIMITS :) - http://id-limitless.blogspot.com
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 9:01 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 8:32 pm
Мнения: 3126
Е?! :shock:
Много бързо се отказа нещо. Само те попитах за кое искаш да ти дам цитати, защото изписах не едно или две неща.

Тези хипарски mind over matter са ми толкова далечни. Ако някой може да даде реални изследвания по въпроса, с радост ще ги прочета. Но дотгава не са нищо повече от wishful thinking.

И не, вие гледат брутално наивно на нещата. Колкото и да вярвате в душата на картите, нищо няма да стане. Тези погрешни схващания, че видиш ли, ако вярваш и го искаш много, вселената ще се протегне и ще ти помогне, са някакви пълни тъпотии.

Хората просто не могат да приемат границите си, породени от собственото им съществуване.Едит:
Чак сега виждам, че animeFAN е същият филмар, който пусна темата за Атлантида. :lol:
Това обяснява доста._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 9:16 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12772
Местоположение: Nekomimi Rakuen
HyperExc написа:
Човека е много повече от тялото (биологията) и мислите си (съзнанието).
Възможностите на му са необятни. Лимитите му са тези, които той, сам си поставя.


Айде, айде. Ако искаш си вярвай в това, но недей да го представяш като факт.

Има някои конкретни детайли, с които не съм много съгласен с wrath, но като цяло много добре представя какво целукупното човешко познание ни казва относно нашите (умствени) възможности. В действителност в тези неща има доста голям напредък и много се знае относно фукциите на човешкия мозък. Това знание е достъпно за всички и който се интересува може да го провери. Сега, ако тропнеш с крак и кажеш "ГРЕШАТ!"...еми никой не може да те убеди в обратното._________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 9:25 pm 
 
 

Регистриран на: Вто Мар 11, 2008 7:48 pm
Мнения: 4585
Местоположение: By The Wall
Ми, аз не претендирам, че написаното от мен е факт. Обаче не съм на мнение, че само биологичната структура на мозъка играе единствена или пък основна роля върху ума. Конвенционалната наука на много пъти е била грешна.


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как да станем по-умни?
МнениеПубликувано на: Нед Мар 04, 2012 9:38 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12772
Местоположение: Nekomimi Rakuen
В какъв смисъл е била грешна? Някой учен изследва нещо -> създава теория -> доказва я -> приема се или не се приема от останалите учени. Ако друг учен успее да докаже, че теорията е била грешна, това пак си е конвенционална наука. Това си е фундаменталния процес на научния метод. Трупане на информация и изводите, които се правят на базата на тази информация. Тези изводи понякога са грешни, но това се разбира само като се натрупа още информация.

Информацията, с която разполагаме до този момент показва, че човек си има доста строго определени ограничения и определено липсва достатъчно (доказуема) информация, която да предполага наличието на нещо духовно. Ако някой ден се появи такава - ок, тогава може да дискутираме каква е ролята й в развитието на човек. Но нека не избързваме :)_________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 7 [ 101 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на: