Дата и час: Чет Яну 30, 2025 9:47 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?"
МнениеПубликувано на: Пет Дек 09, 2011 7:07 pm 
Аватар

Изглежда ми най-подходящо за този раздел. Съжелявам ако не е за тук.

Надявам се, след като сте изгледали документалния филм, да може да ми отговорите/обясните на следното:

Казват, че преди създаването на Вселената не е имало нищо, но ако не е имало нищо, нито време преди създаването на Вселената, която е "била" черна дупка, това означава, че черната дупка всъщност е нещо. Нещо, което е било създадено/провокирано от нещо/някой. Дори и да не е имало време за причина/провокация/(English: cause)(ако се чудите за какво говоря значи още не сте гледали видеото :lol: ), е трябвало да има "някакво време", през което черната дупка е била създадена за да "засмуче времето", което ме води до задънена улица. Ако пак нещо не е ясно ето ми я версията на английски (бях постнал същото обяснение, но никой все още не е отговорил, та реших, че може би тук ще намеря такова).

[If there was no time before the creation of the Univers which was in a black hole, means that the black hole IS in fact SOMETHING. Something that was created/caused by something/someone. Even if there was no time for a cause, there was "some time" in which the black hole was created to "suck up" the time itself. Which leads me again to a "dead end". Any explanation to this?]

Не е баш точен превод, но не ми се превеждаше пак и за това го copy/paste-нах. :)

Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?"
МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 6:52 pm 
Аватар

Тук се допуска една очевидна грешка, казват че времето не е съществувало - това е абсурдно. Времето не може да съшествува или да не съществува, щото то е концепция, идея, не е като 3те измерения на пространството, които съществуват, защото обуславят реално пространство, в което се помещават обектите. Не знам защо правят такава очевидна грешка.

Вече КАК е създадено нещото, от което е произлязал големия взрив е добър въпрос.

МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 8:42 pm 
Аватар

До колкото ми е известно, времето е свързано с гравитацията, която се пада една от четерите фундаментални сили. На практика никой не може да каже какво е било преди време - пространството.
Достатъчно ми е да знам, че гравитацията на Слънцето ни държи на място и гравитацията ни състарява.
Ако според тебе времето е съществувало преди, обясни липсата на нормалните физически закони в Хоризонта на събитията. Също така ако е имало време, какво му е въздействало?
Също така, времето е четвъртото измерение, материята променя време - пространстовто, колкото по голяма маса <=> голяма гравитация. Също така под време имам в предвид spacetime, а не нашето си метрично земно време.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 9:47 pm 
Аватар

- черните дупки скапват законите на физиката (уж), тва няма общо с времето като концепция
- имало е време, и защо трябва нещо да му въздейства (то и не може)
- времето не е четвъртото измерение според мен, щото не ми е смислено да е като такова, но може и да греша
под промяна на "времето" се разбира, че събитията които без намеса на гравитация (или други неща) нормално се случват по един начин, то с намеса ще се случват по-различно, примерно ще се случват по-бавно, на това му казваме забаване на времето, не че самото време се забавя, ами света който се променя по един начин, вече се промена по друго яче. Минало и бъдеще не съществуват, света е статичен и просто си променя формата, сега е съществувал в една статична форма, после ще съществува в друга, и това което е бил преди се назовава минало, а на бъдещите му изменения се казва бъдеще, просто е по-лесно да се използва идеята за време за да се работи с тези изменения лесно. Надявам се че съм го обяснил горе долу добре.

също така като странична бележка идеята, че пространството се е формирало при големия взрив е доста .. смела, смисъл ако приемем че е така, то самото пространство като такова каквото го разбираме в момента няма да е възможно да съществува, изобщо тази идея променя цялата концепция за света в момента. Сега го разбирам като празност, нищо, за тва няма как да се създаде нищото с големия взрив, щото да създаваш нищо не прави смисъл. Плюс това ако се е създало пространството със големия взрив, то какво е имало преди тва, и къде го е имало, щото за да има нещо, първо трява да има празно пространство в което да се помещава.
А пък ако речем че имаме големия взрив, и си го представим като сфера която се разширява от една безкрайно плътна и малка точка (щото няма как инак да си го представим) и вътре е пространството и материята, които в теорията казват че са се създали, то какво е извън сферата? :S
Не прави смисъл. Идеята за големия взрив като експлодираща топка материя във вече съществуващо безкрайно пространство по ми харесва.

Последна промяна Ensenga на Пон Дек 12, 2011 10:03 pm, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 10:02 pm 
Аватар

Пространството е във времето и времето в пространството.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 10:17 pm 
Аватар

ако говориш за spacetime, нищо не казваш, това е обобщение на времето и пространството за да може да се изчисляват по-лесно нещата

МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 10:24 pm 
Аватар

Не, т'ва е просто един цитат на Айнщайн който ме кефи :mrgreen:

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 10:44 pm 
Аватар

сега видях в уикито нещо много интересно, което прави смислено времето да спада като четвърто измерение
ако вземем орбита на земята и я представим като кръг в трите измерения, то ако ако го гледаме от страна на spacetime - формата ще е като хеликс, представете си колко ще е сложна математиката на машина на времето ако трябва да изчислява подобно нещо примерно с орбита която се движи и вертикално, линиите ще почнат да се закачат една за друга и ще е много кофти, то имаше някакъв такъв нерешим математически въпрос в един документален филм за формата на вселената

МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 12:46 am 
Аватар

http://scaleofuniverse.com/
Големи сте философи. Ето ви нещо, с което да се депресирате.

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 1:03 am 
Аватар

Бъбрим си свободно въз основа на постните ни любителски схващания.
В случай, че намерим края на Вселената, ще се постарая да разбереш първи.
Предполагам ти е известно, че посоченото от тебе е относително.

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 1:22 am 
Аватар

гледал съм го това, много е яко
в същност не ме депресира, по-скоро ме успокоява, премахва всякакви презумции че живота ми и изобщо на всички е от някакво значение, кара те да се чувстваш все едно каквото и да се случи ще е ок, което си е така

МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 6:12 pm 
Аватар

^ Не е баш така. Вярно е, че ако вземеш и си събуеш кащите в класната ти стая (в случай, че си ученик, а ако не си, сменяме мястото с работата) пълна с твои съученици и се изсереш на някоя от масите, Вселената и една тоалетна хартия не дава, но пък за хората присъствали на това събитие няма да е "ок", защото ще са видели нещо, което само ти някога си виждал, и това е г*з* ти в "Сране Mode". :wink:

МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 10:22 pm 
Аватар

StormBlade написа:
Бъбрим си свободно въз основа на постните ни любителски схващания.
В случай, че намерим края на Вселената, ще се постарая да разбереш първи.
Предполагам ти е известно, че посоченото от тебе е относително.

Както и смислеността на дискусията ви, но не го споменавам. Да не намесваме и това, че от няколко поста насам не сте по темата, но както и да е. Съобщи ми като намериш края на вселената... ако Бог не те намери първи де.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 14, 2011 12:06 am 
Аватар

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Дек 16, 2011 5:43 pm 
Аватар

Ама моля ви се... :lol: Какви сте ми седнали да ги обсъждате тези работи тук. :lol:
Не стига, че дори учените все още нямат големи знания за времето и пространството, но и едвам сега с напредналата техника можем да правим предположения. Не закони и правила, ами предположения.

А и като се има предвид, че колкото повече разбираме, толкова повече въпроси изникват. Затова колкото и да дискутирате и обсъждате, няма да има край. :wink:

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]