|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 9:47 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Пет Дек 09, 2011 7:07 pm |
|
xPsychOx |
|
|
Регистриран на: Пон Юли 06, 2009 1:08 am Мнения: 1786 Местоположение: The Fap Cave
|
Изглежда ми най-подходящо за този раздел. Съжелявам ако не е за тук. Надявам се, след като сте изгледали документалния филм, да може да ми отговорите/обясните на следното: Казват, че преди създаването на Вселената не е имало нищо, но ако не е имало нищо, нито време преди създаването на Вселената, която е "била" черна дупка, това означава, че черната дупка всъщност е нещо. Нещо, което е било създадено/провокирано от нещо/някой. Дори и да не е имало време за причина/провокация/(English: cause)(ако се чудите за какво говоря значи още не сте гледали видеото ), е трябвало да има "някакво време", през което черната дупка е била създадена за да "засмуче времето", което ме води до задънена улица. Ако пак нещо не е ясно ето ми я версията на английски (бях постнал същото обяснение, но никой все още не е отговорил, та реших, че може би тук ще намеря такова). [If there was no time before the creation of the Univers which was in a black hole, means that the black hole IS in fact SOMETHING. Something that was created/caused by something/someone. Even if there was no time for a cause, there was "some time" in which the black hole was created to "suck up" the time itself. Which leads me again to a "dead end". Any explanation to this?] Не е баш точен превод, но не ми се превеждаше пак и за това го copy/paste-нах.
|
|
|
Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Пон Дек 12, 2011 6:52 pm |
|
Ensenga |
|
|
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
Тук се допуска една очевидна грешка, казват че времето не е съществувало - това е абсурдно. Времето не може да съшествува или да не съществува, щото то е концепция, идея, не е като 3те измерения на пространството, които съществуват, защото обуславят реално пространство, в което се помещават обектите. Не знам защо правят такава очевидна грешка.
Вече КАК е създадено нещото, от което е произлязал големия взрив е добър въпрос.
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Пон Дек 12, 2011 8:42 pm |
|
StormBlade |
|
|
Регистриран на: Вто Дек 27, 2005 11:21 pm Мнения: 295 Местоположение: Midland
|
До колкото ми е известно, времето е свързано с гравитацията, която се пада една от четерите фундаментални сили. На практика никой не може да каже какво е било преди време - пространството. Достатъчно ми е да знам, че гравитацията на Слънцето ни държи на място и гравитацията ни състарява. Ако според тебе времето е съществувало преди, обясни липсата на нормалните физически закони в Хоризонта на събитията. Също така ако е имало време, какво му е въздействало? Също така, времето е четвъртото измерение, материята променя време - пространстовто, колкото по голяма маса <=> голяма гравитация. Също така под време имам в предвид spacetime, а не нашето си метрично земно време.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Пон Дек 12, 2011 9:47 pm |
|
Ensenga |
|
|
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
- черните дупки скапват законите на физиката (уж), тва няма общо с времето като концепция - имало е време, и защо трябва нещо да му въздейства (то и не може) - времето не е четвъртото измерение според мен, щото не ми е смислено да е като такова, но може и да греша под промяна на "времето" се разбира, че събитията които без намеса на гравитация (или други неща) нормално се случват по един начин, то с намеса ще се случват по-различно, примерно ще се случват по-бавно, на това му казваме забаване на времето, не че самото време се забавя, ами света който се променя по един начин, вече се промена по друго яче. Минало и бъдеще не съществуват, света е статичен и просто си променя формата, сега е съществувал в една статична форма, после ще съществува в друга, и това което е бил преди се назовава минало, а на бъдещите му изменения се казва бъдеще, просто е по-лесно да се използва идеята за време за да се работи с тези изменения лесно. Надявам се че съм го обяснил горе долу добре.
също така като странична бележка идеята, че пространството се е формирало при големия взрив е доста .. смела, смисъл ако приемем че е така, то самото пространство като такова каквото го разбираме в момента няма да е възможно да съществува, изобщо тази идея променя цялата концепция за света в момента. Сега го разбирам като празност, нищо, за тва няма как да се създаде нищото с големия взрив, щото да създаваш нищо не прави смисъл. Плюс това ако се е създало пространството със големия взрив, то какво е имало преди тва, и къде го е имало, щото за да има нещо, първо трява да има празно пространство в което да се помещава. А пък ако речем че имаме големия взрив, и си го представим като сфера която се разширява от една безкрайно плътна и малка точка (щото няма как инак да си го представим) и вътре е пространството и материята, които в теорията казват че са се създали, то какво е извън сферата? :S Не прави смисъл. Идеята за големия взрив като експлодираща топка материя във вече съществуващо безкрайно пространство по ми харесва.
Последна промяна Ensenga на Пон Дек 12, 2011 10:03 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Пон Дек 12, 2011 10:44 pm |
|
Ensenga |
|
|
|
сега видях в уикито нещо много интересно, което прави смислено времето да спада като четвърто измерение ако вземем орбита на земята и я представим като кръг в трите измерения, то ако ако го гледаме от страна на spacetime - формата ще е като хеликс, представете си колко ще е сложна математиката на машина на времето ако трябва да изчислява подобно нещо примерно с орбита която се движи и вертикално, линиите ще почнат да се закачат една за друга и ще е много кофти, то имаше някакъв такъв нерешим математически въпрос в един документален филм за формата на вселената
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Вто Дек 13, 2011 6:12 pm |
|
xPsychOx |
|
|
Регистриран на: Пон Юли 06, 2009 1:08 am Мнения: 1786 Местоположение: The Fap Cave
|
^ Не е баш така. Вярно е, че ако вземеш и си събуеш кащите в класната ти стая (в случай, че си ученик, а ако не си, сменяме мястото с работата) пълна с твои съученици и се изсереш на някоя от масите, Вселената и една тоалетна хартия не дава, но пък за хората присъствали на това събитие няма да е "ок", защото ще са видели нещо, което само ти някога си виждал, и това е г*з* ти в "Сране Mode".
|
|
|
Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Вто Дек 13, 2011 10:22 pm |
|
dream_dragon |
|
|
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
StormBlade написа: Бъбрим си свободно въз основа на постните ни любителски схващания. В случай, че намерим края на Вселената, ще се постарая да разбереш първи. Предполагам ти е известно, че посоченото от тебе е относително. Както и смислеността на дискусията ви, но не го споменавам. Да не намесваме и това, че от няколко поста насам не сте по темата, но както и да е. Съобщи ми като намериш края на вселената... ако Бог не те намери първи де.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Stephen Hawking - "Did God Create the Universe?" Публикувано на: Пет Дек 16, 2011 5:43 pm |
|
Eien Ryuu |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 18, 2007 1:06 am Мнения: 9939 Местоположение: In the unreal reality of Rousse.
|
Ама моля ви се... Какви сте ми седнали да ги обсъждате тези работи тук. Не стига, че дори учените все още нямат големи знания за времето и пространството, но и едвам сега с напредналата техника можем да правим предположения. Не закони и правила, ами предположения. А и като се има предвид, че колкото повече разбираме, толкова повече въпроси изникват. Затова колкото и да дискутирате и обсъждате, няма да има край.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|