|
Дата и час: Пет Фев 14, 2025 9:56 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: За насилието и нещо повече ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Май 13, 2008 4:28 pm |
![Аватар](http://i27.photobucket.com/albums/c155/mona_fei4kata/0A304826-Copy.jpg) |
mona_fei4kata |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
Регистриран на: Пет Ное 02, 2007 7:21 pm Мнения: 970 Местоположение: homeless =D
|
Тази тема е породена от постоянно наслагващи се събития (само малка част са описани), които разклащат света ми. Става въпрос за случки свързани с насилието, напиращата агресия в подрастващите, моралния упадък и прочее. Отбелязвам, че пиша само от моя гледна точка, така че вероятно има разлики в моралните ценности и идеали.
Имам наблюдения върху деца, някои учащи в моята гимназия. Прави ми впечетление, че още в 5ти клас (11-12годишни), децата знаят да псуват като дърти каруцари с многогодишен опит (и все пак някои дори изглеждат възпитани пред тези дечурлига), бягат от училище - главната им поставена отговорност, пият повече от закоравели алкохолици, пушат какви ли не боклуци, са стигнали и до твърд наркотик. За съжаление това е реалност, според мен, произлязла от липсата на възпитание в ранните години - родителите се премазват от работа само и само да свържат двата края, учителите нехаят, а и възпитателни права и задължения липсват, министерството вкарва разни не особено ефективни поправки в законите и децата се учат главно от телевизията и интернета (за да не се отплесвам, ще вметна само че и двете влияят плачевно да крехката психика). Това довежда до едно много сбъркано общество (визирайки младежта). За последните няколко дни се нагледах на драми и колкото и да не ги приемам на вътре (за да не разрушавам идеалната илюзия, която съм си построила) в един момент чувствата надделяват... Та събитията са от рода на 16-годишно момиче се самоубива, като се хвърля от 7мия етаж на жилищен блок (позната), 13-годишно момиче - бременно от приятеля си, разни дечурлига се веят мъртво пияни в двора на училището им и укапват като есенни листа, дрогират се по парковете, не се прибират по цели нощи, като инвазират дискотеките и нощните клубове/барове и търсят място за поредната оргия... Като се имат в предвид годините на тези деца (10-16 или нещо такова), за мен това положение е абсолютно ненормално и не ми се вписва в моралните норми. Как да е, аз също съм грешила и съм правила глупости, но смятам че съм се усещала на време. Нещото, което ме тормози обаче е насилието спрямо други живи същества и най-вече хора. Редовно има побоища из училищата (и не само), има групички, които смилат всичко що им се изпречи на пътя и тн. Жестокостта е нещо, което бях игнорирала и не присъстваше в перфектните ми заблуждения. Ще дам за пример съвсем скорошна случка. Банда петокласници бягат от училище и по техни твърдения, от нямане н какво да правят, хващат едно куче (кротичко) завързано пред училището им и започват да го изтезават. В резултат на тяхното забавление, едното оче на кученцето е извадено (целенасочено) и забучено на химикал/молив/отверка... Самият факт, че им е било забавно (по техни твърдения) ме изстеля в космоса... Наказание за децата няма, стопанина е съкрушен, а ръководството на училището, за сега си затваря очите.
Вероятно всички сте се сблъсквали с далеч по-трагични случаи, аз също. Прекалено бе трудно да се справям с товара на такива нередности и затова ги изключвах, не им обръщах внимание и си създадох моя реалност, както и да е... Уви, знам че тези расъждения са трогателно наивни, винаги съм го знаела, това не ме притеснява, по-скоро е това, че масата възприема събития от този род и далеч по нецензурирани, като нещо нормално (под масата имам предвид по-голямата част от обществото).
След дискусия на тази тема една приятелка ми сподели, че това е причината тя да иска да отиде за постоянно в чужбина (да учи и живее). Повлияна от нейните аргументи бях разколебана, но все пак това не се случва само в България. Злощастинките застигат хора навсякъде по света, но е факт, че скъпата ми/ни родина ги толерира. Дори като родолюб (Защо ли ? - почнах да се питам вече) се запитах дали няма наистина да е по-добре да забегна за чужбина, нещо което винаги отхвърлям като краен вариант... Въпреки, че кажи речи 90% от познатите ми връстници смело говорят за висше в чужбина и продължаване на живота там, винаги съм твърдяла че искам да остана тук. Това ме кара да се замисля какво ще стане с България... Кой ще остане да оправи изключително сбърканата ни, но все пак наша държава? Това определно ме натъжава и ме кара да си мисля, че това е пътя който би избрал един страхливец (в случая не става въпрос за хора, на които не им пука за държавата и ги е срам да се нарекат българи). Смятам, че по-трудният път е да се опиташ да промениш действителността. Аз желая в моя свят да се намалят злобата, завистта, но най-вече жестокостта и насилието и за това ще пробвам всевъзможни средства и начини да предпазя остатъка от народа и Б-я от очакващия я погром (сигурен и лесно доказуем). (не смятам да ставам политик ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) ) В момента съм безсилна, но с доста помощ и добри идеи, ще направим нещо по въпроса...
Извинявам се: 1-печатни грешки, не ми се оправят; 2-че се отплесвах до голяма степен от темата; 3-бъркотията и хаоса в поста, но не съм литератор човек, не ми се отдава да пиша; 4-изключително дългия и натоварвсащ пост, затормозяващ голяма част от вас; 5- към модовете, ако вече съществува такава тема (търсих ама...); и ако се сетя още нещо ще го вметна...
П.П. Нередно ли е след всички тези, изказани и не дотолкова, истини човек да остане оптимист? Аз съм от крайните и не знам дали има смисъл да се залъгвам все още...
Благодаря за вниманието!
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Май 13, 2008 5:05 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8492_1538686303.gif) |
dadaadda |
The No-Goodnick |
Регистриран на: Пет Май 04, 2007 5:05 pm Мнения: 9847 Местоположение: PervTown
|
vegetosayajin написа: Няма смисъл!
от темата или да останеш оптимист
иначе май имаше някаква тема за обществото
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Май 13, 2008 5:11 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=17062_1535715482.png) |
Bastor |
Модератор |
Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 7:56 pm Мнения: 1620 Местоположение: София
|
Когато видя/чуя за някакви деца, които мучат животинки направо се побърквам от гняв....единственото решение е бой и то доста само това е решението за българското варварче преди около година хванах едно такова свинче в действие да мъчи едно бездомно кученце по един особено жесток начин...направо се побърках не спрях да го бия докато не можеше да вижда от кръв дебилчето после взех найлоновото въже, с което бесеше кученцето и го окачих за врата на дървото да види к'во е без да му казвам нищо до зациври почна да вика да се моли (май си помисли, че вярно ще го обеся) след тва го пуснах и вече от доста време като го видя на улицата се кланя...даже си взе негово куче и доста добре го гледа...само с бой се оправят нещата в България
Все още не мога да разбера само какво удоволствие може да намериш в това да мъчиш някакво беззащитно животинче...малко неща ме изкарват извън релси ама такива случки направо ме побъркват от гняв....малко и аз избягах от темата но съжалявам...
_________________ ...in my pants.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: За насилието и нещо повече ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Май 13, 2008 5:14 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6319_1693147043.png) |
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
mona_fei4kata написа: 13-годишно момиче - бременно от приятеля си
Значи все пак има справедливост в тоя свят!!!
Ако не бяха тези моменти, живота щеше да е постен
пп. @mona_fei4kata - свиквай, тепърва по лошо ще става
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: За насилието и нещо повече ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Май 13, 2008 5:32 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2194_1292401845.jpg) |
Dunan_Knut |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
|
mona_fei4kata написа: бля бля бля бля бля бля бля бля бля
Бля ужас! На къде е тръгнал този свят. Направо се побърквам от мъка като видя как някви пишлеменца се претрепват от бой. Ами децата те от малки се друсат. И о на 12 и вече го е правила. Аз... не мога да приема такъв свят. Как може? Как не ги е срам? ляляляляляля чушки с лук.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Май 13, 2008 5:48 pm |
![Аватар](http://img215.imageshack.us/img215/5765/angellz5.jpg) |
Amazoneca |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
Регистриран на: Съб Яну 26, 2008 11:36 pm Мнения: 358 Местоположение: Пловдив
|
Не на насилието!!! (би казала някоя миска ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) )
Аз също съм потресен от такива ситуации и неща случващи се около мен, но едно момче от моя клас на 3-4 пъти удряше и биеше котки и кучета, аз му правех забележки, ама той не спираше така че и той се почуства като горките животинки.
mona_fei4kata ти от къде си, къде учиш?
Въпреки всякакви такива неща аз си оставам и винаги ще бъда оптимист. Трудно е да намериш добри и верни приятели, с които да се обградиш в свой собствен кръг. Иначе насили винаги е имало и ще има, наистина напоследък(последните 1-2-3 години) се увеличи страшно много.
Цитат: децата се учат главно от телевизията и интернета
За интернет е така ... има страшно много клипове с твърде много насилие във vbox и youtube, но пък ако децата играят повече на игри няма да им остава време за наркотици и ще се задържат повече във вкъщи и около родителите си. Това може да ви се струва странно, но мисля че в игрите няма чак толкова много насилие колкото казват и колкото има в сайтовете с клипове.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Май 14, 2008 10:00 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=9249_1239778473.gif) |
K i v a. to Last |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
Регистриран на: Нед Май 13, 2007 9:44 pm Мнения: 4953 Местоположение: Mad tea party
|
Еми... то не само в Шумен, навсякъде си е така (за жалост). Насилие винаги е имало, винаги ще има, но напоследък все повече зачестяват тези случаи, а по-лошото е, че все по-малки деца почват да вършат такива неща. Масово се бият, даже май един от точно същото даскало щяша да го гонят за това,ама се размина... Това за насилието с кучето е адски кофти, тия деца са си за бой Няма да забравя как един път като бях в Русе и гледам едни максимум 6ти клас, яко пияни, едната се въргаляше по тревичката в една градинка, другите се мъчат да я изправят,ама тц...
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Май 14, 2008 10:01 am |
![Аватар](http://i39.tinypic.com/5mk5ft.jpg) |
Darkstalker |
СЕЛСКИ БЕКs |
Регистриран на: Пон Сеп 12, 2005 6:26 pm Мнения: 3158 Местоположение: none
|
М, само аз ли няма да си направя труда да прочета тая тема ? O.o
В смисъл, c'mon, т'ва е шибано ежедневие.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Май 14, 2008 10:21 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=22395_1248709003.gif) |
Mikki |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
Регистриран на: Пет Фев 29, 2008 3:41 pm Мнения: 1148 Местоположение: Paradise
|
Darkstalker написа: М, само аз ли няма да си направя труда да прочета тая тема ? O.o
В смисъл, c'mon, т'ва е шибано ежедневие.
х2.
само като видях размера на първия пост и после 13 годишно бременно момиче ми стана ясно. нищо ново, - съседа ми дава стаи под наем и една женица беше наела една, и по цял ден седеше там и ревеше, накрая като я попитах дали е добре тя ми разказа за 13 годишната и дъщеря която е бременна и я е изгонила от къщи.
както столкъра каза, ежедневие. децата правят секс от любопитство когато дори не знаят презервативите какво са. за това мисля че родителите трябва да им обясняват и от по раничко, колкото и да им е неприятно.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Май 14, 2008 2:17 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=22905.jpg) |
EsMeNtO |
|
![](./images/ranks/rank1.gif) |
|
Всеки си има философия по въпроса.За мен родителите са виновни за всичко.Никой не обръща внимание на децата и те в някаква степен поемат "юздите" на живота си.За жалост почти винаги в грешна посока(казвам почти,защото има и много изключения ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif) ).Изявяват мъката чрез агресия.Предполагам,че защото съм още малка може и да се бъркам,но родителите в стремежа да угодят и осигурят финансово детето в някои моменти забравят за него.
Всекидневно малки деца се прибират насинени,защото на някой батко му трябвали пари за цигари или просто е искал да се позабавлява.И какво следва от това,малкия иска да отмъсти и започва да подражава на големите и ето ти след годинка две той същия пребива по-малко детенце,защото му трябват пари.Това си е порочен кръг.
По същия начин момиченцата стават малки курви.Видяли някоя какичка,установили че такива момичета се харесват и започват да подражават.И така абсолютно същото се повтаря с всяко поколение.
Доказано е че през първите 7 години се оформя психиката,а за да се оформи по този начин нещо трябва да й влияе.Детето копира всичко което види и това става част от него.Следователно малките са такива сега не защото те самите са станали и избрали да са такива,а просто околните са създали впечатлението че държанието им е нормално.
Ние казваме че тези пишлеменца ще се оправят с бой,но няма.Това им е заложено дълбоко в подсъзнанието.Трябва да се вгледаме и в нас защото пък точно ние даваме примера за лошото поведение.
Естествено не съм учила все още психология в училище и всичко това може да е напълно погрешно,ама какво да се прави не съм обичайното 15 годишно момиче и мисля за някой неща по различни от момчетата.
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|