|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:41 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Вто Юни 02, 2009 8:10 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
ЧУШКИТогава ЗАЩО по телевизията се излъчват предизборни реклами?!?! Нека разтълкуваме понятията и ако има някой по-паричар наоколо да хване да осъди тая държава, че ми е нервно ! Купуване - процес на вземане на дадена стока/облага/услуга срещу заплащане с друга такава или в паричен вид, който ПО ПРИНЦИП трябва да съответства на закупуваното. Продаване- процес на предлагане на дадена стока/облага/услуга срещу изискване за заплащане на съответстващ(пак по принцип) еквивалент или парични средства. ГЛАС - в случая, означава подаване на уникален вот в полза на дадено лице/партия с цел мажоритарно(уж) подбиране(уж) на управленска власт. Обаче! Какво представлява гласа като израз на воля, а не като физическо действие? - Той е посочване на фаворит из кандидати, фаворит, избиран на базата на лични убеждения/познания/уведомления/разбирания. Как се получават последните 4? - с пропаганда, по лични пътища, по налучкване. Като оставим последните 2 случая за най-неориентираните и най-връзкарите, остават обикновенните хора, които разбират за въпросния избор посредством средствата за масова комуникация/масмедията/публичната пропаганда/плакати, митинги и т.н.. ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - има ли смисъл да го тълкувам?! Акт на нарушение на закона. Купуването и продаването на гласове е престъпление Да, ок. Предполагам се визират многобройните представители на ромите, които продават гласовете си срещу кебапчета... но това да не би да е единственият начин? А защо тогава се излъчват предизборни реклами по телевизията?!?!Kaкво представлява предизборната реклама по телевизията? Ами именно - ПРОДАЖБА на предизборна АГИТАЦИЯ. Това не е престъпление? Я да видиме горе определенията които дадох.. и не ми се обясявайте, че не са от речник - Какво е агитацията - пропаганда. Какво е публичната пропаганда - акт на убеждаване на гласоподаващите. Какво беше глас, за обикновенните хора, които не са връзкари, не са налучкващи, не са и супер-разбирачите? -именно физически акт, в следствие на убеждение/познание, възникнало в следствие на пропаганда!! Сега като изпуснеме тирето и свържеме двете неща какво се получава --- че продажбата на предизборна агитация по средствата за масмедия, на индивидуални личности партии, убеждаващи гласоподаващите в дадена насоченост е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по закона определил този иначе толкова приятен и досаден лозунг, който има да слушаме нон-стоп следващите дни!!! Да не ви говоря за масмедиите и връзката им и очакването на изборите от тях, именно заради въпросните НЕЗАКОННИ реклами! По темата имаше страшно добри изказвания на миналогодишната международна конференция на Монд Дипломатик *. Ако някой не е разбрал още - както бе казано на въпросната конференция - някои медии и псевдо-журналисти очкават изборите като "мана небесна" .... заради парите, които хвърчат с тези реклами. Нашите пари, които хвърчат в тези реклами!
Последна промяна SayanMk на Вто Юни 02, 2009 8:28 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия: Купуването и продаването на гласове е престъплене Публикувано на: Вто Юни 02, 2009 8:26 pm |
|
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
Циганските им номера си ги знаем отдавна хахах. пп.Аз мисля да гласувам за АТАКА
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Вто Юни 02, 2009 11:38 pm |
|
Morri D'in |
Masaka?! |
|
От гледна точка на политическия маркетинг, избирателите сме купувачи и избираме от даден политически продукт, чиито приноси или негативи обаче ще видим в бъдещето... Иначе казано - едната партия обещава едно, другата друго - ние преценяваме кой ни лъже най-малко и чии обещания са най-изгодни за нас и гласуваме. Чакаме дивиденти от управлението в бъдеще - развитие на инфраструктурата, намаление на данъците, борба с корупцията, бла, бла, по-добър стандарт на живот най-общо... И това е очаквано.
Не е ок обаче да даваш пари и продоволствия на хора на момента, за да гласуват за теб, пък ти си правиш каквото искаш в бъдеще. Иначе на всички избори ще си купуваш гласове, независимо че не са харесвали управлението ти, например; току виж пак успееш да управляваш, а хората принципно не те искат. Подменяш им гласа - купеният гласоподавател с пари е 1000% по-мотивиран да гласува.
Все се продава нещо, но дяволът е в детайлите... Да си лансираш идеите с цел повече гласове е ок, трябват ти пари, за да може повече хора да те видят теб и идеите и, но те трябва да гласуват въз основа на това дали харесват теб и идеите ти, а не защото си им платил на момента да го направят. Търгуват се идеи и бъдещи резултати, а не пачки, които ще се изпият за две нощи. (Че много от идеите и посланията са лишени от всякакъв смисъл и се лансират само за да залъжат електората е така, но не това е въпросът, който си поставил.)
Тоя пост вони от скука... sry. :/ Ама горе-долу е така историята...
_________________ wwwwwwwwwwwwwwwww
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Сря Юни 03, 2009 1:29 am |
|
gribo |
|
|
Регистриран на: Нед Авг 19, 2007 8:47 pm Мнения: 309 Местоположение: София
|
Предизборната агитация е регламентирана в закона, а относно посланието "Купуването и продаването на гласове е престъпление", което явно те дразни как звучи - то е тяхна задължителна съставна част: ЗАКОН ЗА ИЗБИРАНЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ Чл. 58. (1) По време на предизборната кампания кандидатите, партиите и коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. (2) (Нова - ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 20 на сто от агитационния материал. В аудио- и видеоагитационните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо гласово послание. Нарушение на закона няма Продажбата на глас е когато един циганин отиде и си даде гласа на някаква партия срещу някаква облага (кебабче) - това е незаконно. Продажба на агитация звучи изключително неправилно формулирано: ти не продаваш агитацията, както и Ариел не продава рекламата - тази дейност си е съвсем легална.
_________________ Поръчки на манга, комикси и книги на английски език
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Сря Юни 03, 2009 8:49 am |
|
Vego |
Мародераторче |
Регистриран на: Чет Май 10, 2007 5:27 am Мнения: 15576 Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
|
gribo написа: Предизборната агитация е регламентирана в закона, а относно посланието "Купуването и продаването на гласове е престъпление", което явно те дразни как звучи - то е тяхна задължителна съставна част: ЗАКОН ЗА ИЗБИРАНЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ Чл. 58. (1) По време на предизборната кампания кандидатите, партиите и коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. (2) (Нова - ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 20 на сто от агитационния материал. В аудио- и видеоагитационните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо гласово послание. Нарушение на закона няма Продажбата на глас е когато един циганин отиде и си даде гласа на някаква партия срещу някаква облага (кебабче) - това е незаконно. Продажба на агитация звучи изключително неправилно формулирано: ти не продаваш агитацията, както и Ариел не продава рекламата - тази дейност си е съвсем легална. qft Наистина саянски и той и PCgamer са прави ;/
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Сря Юни 03, 2009 9:12 am |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
PCgamer написа: Съветвам те да извадиш законите обеснения на четерите думи който използваш за аргумент както и дефиницията на "Продажба на гласове" според нагазателния кодекс. така написано звучи меко казано смешно. SayanMk написа: Я да видиме горе определенията които дадох.. и не ми се обясявайте, че не са от речник - Иначе мерси за съвета. Ма целта в тоя форум ми е да раздвижа мисленето на хората, не да го затапя със закон... Morridin написа: От гледна точка на политическия маркетинг, избирателите сме купувачи и избираме от даден политически продукт, чиито приноси или негативи обаче ще видим в бъдещето ....... Point taken!Eien Ryuu написа: Аз пък си мисля Саяне, че прекалено буквално приемаш нещата. Макар че сигурно пак ще има купувания.... Е, ако ги приемах буквално нямаше да я има тая тема, аз ги тълкувам, за това се пръкна :Р Иначе да- ще има, няма как... Дали на локално ниво или по-голямо - има. gribo написа: Нарушение на закона няма Продажбата на глас е когато един циганин отиде и си даде гласа на някаква партия срещу някаква облага (кебабче) - това е незаконно. Продажба на агитация звучи изключително неправилно формулирано: ти не продаваш агитацията, както и Ариел не продава рекламата - тази дейност си е съвсем легална. Ам, видя ли поста до край. В смисъл - напротив, продаваш агитацията! Пределно ясно ми е, че според съществуващият закон буквално нарушение на правилата няма... но има не-буквално нарушение на клаузата. Медиите купуват рекламите и ги разпространяват. Съответно медията като юридическо лице е в нарушение на закона, защото непряко афектира резултатите от изборите - а именно - продажбата на идеите/убежденията/обещанията, които непосредствено водят до обайване на клиента/гласоподавателя, което е същото като това да му дадеш кебапче, но в единия случай човека е наяден, в другия подлъган. What will you take ;D Защо ми вадите закона, че ви се невидело... макар, че и с него мога да се заяждам gribo написа: ЗАКОН ЗА ИЗБИРАНЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
Чл. 58. (1) По време на предизборната кампания кандидатите, партиите и коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Никъде тук не е уточнено какво представлява разпространението(но не съм чел целия закон ест.). По подразбиране - въпросните кандидати, партии и коалиции и инициативни комитети могат да разпространяват САМИ плакати/реклами обръщения и т.н., но в действителност те ПЛАЩАТ на други фирми. Като изключим изработката, медиите, които имат върхова точка на обществено влияние в днешно време в тая новинарска държава, се явяват най-силното средство за пропаганда. Пропаганда, която се заплаща на въпросните юридически лица! Или се лъжа?? С други думи се плаща на една прозрачна власт, която да изманипулира народа! Не с кебапчета, което е жалко, а с мнение! Надценявате масата ми се струва... Vego написа: SayanMk написа: Пределно ясно ми е, че според съществуващият закон буквално нарушение на правилата няма... но има не-буквално нарушение на клаузата. Докато няма начин да хванат някой-всичко е законно и "правилно". Ако трябва да съдим всички нарушения,нередности и неправомерни неща,съществуващи в България(и не само тук),то не изборите ами всичко трябва да си еве майката,but w/e Не отричам
Последна промяна SayanMk на Сря Юни 03, 2009 9:31 am, променена общо 1 път
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Сря Юни 03, 2009 9:19 am |
|
Vego |
Мародераторче |
Регистриран на: Чет Май 10, 2007 5:27 am Мнения: 15576 Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
|
SayanMk написа: Пределно ясно ми е, че според съществуващият закон буквално нарушение на правилата няма... но има не-буквално нарушение на клаузата. Докато няма начин да хванат някой-всичко е законно и "правилно". Ако трябва да съдим всички нарушения,нередности и неправомерни неща,съществуващи в България(и не само тук),то не изборите ами всичко трябва да си еве майката,but w/e
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Сря Юни 03, 2009 10:23 am |
|
gribo |
|
|
Регистриран на: Нед Авг 19, 2007 8:47 pm Мнения: 309 Местоположение: София
|
SayanMk написа: Медиите купуват рекламите и ги разпространяват. Напротив - медиите продават рекламно време/място за реклама, те нищо не купуват. SayanMk написа: Защо ми вадите закона, че ви се невидело... Като твърдиш, че нещо е противозаконно, накакси е нормално А относно разпространението на агитационни материали - малко пояснение, тъй като от горния член явно не става напълно ясно: същия закон написа: Чл. 55. (1) Гражданите, партиите и коалициите, инициативните комитети, кандидатите и техните застъпници имат свобода на агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания и чрез средствата за масово осведомяване.
_________________ Поръчки на манга, комикси и книги на английски език
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Сря Юни 03, 2009 12:50 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
|
gribo написа: SayanMk написа: Медиите купуват рекламите и ги разпространяват. Напротив - медиите продават рекламно време/място за реклама, те нищо не купуват. Пхахах, грешка на клавиатурата, съжалявам - кандидатите купуват рекламите и ги разпространяват. Съответно медията като юридическо лице бива "продадена" - на нея й дават пари, за да излъчва предизборни агитации, независимо от колектива, колективното мнение и личните предпочитания на работещите в медията. Това е продаване на агитация! А продаването на агитация ~blabla, тука вече ще се повтарям ^^ А законите винаги подлежат на тълкуване... Ма като толкова ти се коментира закона, сега ще го покритикувам и него малко... Цитат: Чл. 56а. (Нов - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) (1) Печатните издания предоставят едни и същи условия и цени за платени публикации на всички регистрирани за участие в изборите партии, коалиции и независими кандидати. Тарифите се обявяват най-късно 40 дни преди датата на изборите. ОМГ, та продажбата на агитация е дори регламентирана от закона И най-лошото този закон не регламентира тарифи за най-влиятелните средства за масова информация - телевизията и радиото! Там времето за предизборна агитация зависи от паричните средства на партията, което моментално отрязва шанса на всяка новосформирана партия!! Щом това е факт, то погледни от тази страна - едни партии могат да си платят за такава реклама, други -не, съответно баба Гинка от село Олес няма как да разбере за другите партии и ще гласува за ограничен брой кандидати, които са ПЛАТИЛИ на масмедиите достатъчно, че да бъдат излъчени! С други думи изборите са купени!! Да, чл.67 урежда отношенията между телевизиите, колкото и чл.56а урежда тези между печатните издания, но в крайна сметка координацията между тези медии и самите цени се определят произволно. За БНТ/Р се определят пък от Министерски Съвет. А МС са именно сегашните управляващи. Какво говори това? Че те могат да сложат цени, удобни за тях самите, дори и изключително по-високи. Единствените рестрикции са за БНТ, а БНТ е доста зле, пък и там няма дадени условия/цени. Частните телевизии няма да паднат под тарифата на бнт/р Таа.. така и така се зачетох, ще обърна внимание на още 2-3 подробности от закона, дет ми се набиха на очи... Цитат: (3) Забранява се използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация. (4) Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Използва се ЯКО от разни не-достатъчно богати партии, поради силните нарушения на чл.56а Алинея 4 изобщо не е закоментиране Намеците може би не влизат в графата "накърдняване на честта и доброто име" Което ми напомня на тазсутрешния блок на БТВ, как 2ма от бъдещите евродепутати проведоха мн интересна дискусия на тема "ти си виновен" и "стига си спекулирал/а, не те е срам" Цитат: Чл. 72. Финансирането по чл. 71, ал. 1 не може да надхвърля общо: 1. за партия - 1 000 000 лв.; 2. за коалиция - 2 000 000 лв.; 1млн лимит за дарения за предизборна кампания... не общо за кампанията... Не мисля, че има какво да коментирам... Цитат: Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този закон: 3. "коалиция" е предизборна коалиция; i see ПП: не можах да открия да има дефиниции на понятията, които аз съм дал в първия си пост. Тези понятия НЕ са дефинирани в закона/поправете ме ако греша, разбира се/ в техният смисъл. Купуване и продаване - ок, ясно. Но глас не е определено какво е, определен е само регламента за подаването на такъв. Вярно, той е изпипан доста добре, но пак не дава дефиниция на "гласоподавател" или "глас". ПП2: ще помоля някой модернатор, да премести темата във "В търсене на пътя", тъй като стана твърде политическа за този раздел = D
|
|
|
|
Заглавие: Re: Телевизия:Купуването и продаването на гласове е престъпление Публикувано на: Сря Юни 03, 2009 2:12 pm |
|
Morri D'in |
Masaka?! |
|
Пичове, ясно е, че законът ще говори конкретно по тези въпроси. Оставаше и да не е така. Това обаче не го прави добър или справедлив и т.н. Законът сам по себе си нищичко не значи - трябва да се спазва (изпълнителна власт, полиция >.>), трябва да се тълкува при спорове (съд), може да се променя (законодателна власт)... и нищо не пречи самият закон да е пълен боклук... Не че имам нещо против конкретния - все още не съм го чел и ме мързи да ви гледам постовете подробно... Какво се забихте в правото... мисля, че Саянски обсъждаше дали агитацията/рекламата е продажба или не... и каквото ще да казва закона (дали е легално или не) - продажба си е... Хвърлят се адски много пари в рекламните кампании... ти купуваш гласове с идеите си, а те купуват твоя продукт. Иначе - изключително много се дразня на непрозрачното финансиране на Бг кампаниите - в САЩ е бетон положението: дарения - от хората, корпорации, но всичко се знае. Тъй че като ще търсите закони, без да мислите много-много - намерете ми за прозрачното финансиране на кампаниите/партиите; всъщност - недейте! Саянски, ако се пребориш с легалистите удари едно съобщение да видя какво сте измъдрили...
_________________ wwwwwwwwwwwwwwwww
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|