|
Дата и час: Сря Фев 12, 2025 4:25 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 12:40 pm |
Bleed4me |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
Регистриран на: Сря Ное 02, 2005 9:47 pm Мнения: 2991 Местоположение: Германия, Бремен
|
Във всяка чорба има я сол, я боб, доматки, застройка, някое кокалче, подправки. Никоя чорба обаче не е като друга, но във всички има сходни неща, като никои от тях не са индивидуални. "Авторство" има но предполагам че се ограничава до рецептата не продуктите.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 1:03 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=13446_1254927421.png) |
snookie |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Ако ТВОИТЕ мисли, си мислиш, че са нечии чужди мисли, но като разсъждаваш на глас никой не те разбира - значи явно дори и някой да си е помислил това, което ти си мислиш, явно малко хора са го чули или осъзнали. Ако се страхуваш, че живота ти е повторение на нечие друго съществувание - спокойно, не е.... Поради простата причина, че малко или много, нагоре или надолу, светът се променя и ти си длъжен да се промениш с него или да останеш непроменен (което пак си е вид промяна, гледайки го в по-мащабен план)...
Но в крайна сметка не е важно кой какво мисли и кой какво върши и кой мисли, че го е откраднал... Ако това, което мислиш или вършиш има смисъл за теб и те удовлетворява "авторството" няма абсолютно никакво значение. Даже ако толкова много те притеснява, че някой ще ти се изсмее в случай, че казваш нещо старо - казвай, че не е твоя мисъл, ами че просто някой някога я е казал и ти намираш много логика в нея. И нещо, което много автори и творци сигурно биха ти казали - веднъж видиш ли своето произведение как достига до публиката... на въпроса "Чие е това произведение"... отговора е "На Публиката"...
Видиш ли някой, уважил труда ти и разсъжденията ти, да си приписваш заслугите със сигурност няма да е първото нещо, което ти идва на ум...
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 1:16 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8980_1247924792.jpg) |
erfo |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
;rじぇrhdkrじぇ опа ми те циганите и без тва нямат образувание и затва другите хора мислят вместу тях ( а защо трава циганите да са нещу като вирус въ държавната клетка спорд мен разделянето на граници е фашизъм вашизма се ражда от страха някоя раса да не стане прекалено силна и да погълн друга границите се правят от нацисти а нацийте се свормират от родове които в последствие се откъсват от някоя идея приемайки друга в последствие се изменя и езика (и защо шит по границите ко питаш някой бългърин за къв се смята и те казват за турци а незнаят 5 ддуми на турски против иничърството съм и аз затва се кефя единствено на границата ни с турция на другите граници не се кефя щот не съм бил роб на гърция или на ромъния та тва с мисла че сега циганите са си точно такова сформирано общество вирус във държавата със собствен светоглед и различни закони но пък ако се третират по същия начин кат българите следувателно българите прават същото дет са го правили и турците иничерство хух същност има голяма разлика между иничърство и фашизъм ... ма аде че ми се замота главата оставям на другида мислат върху афторските права
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 2:03 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4866_1296932566.jpg) |
dream_dragon |
|
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
erfo, в такива моменти ми се иска да имам модераторски права. И двата поста щяха да ти фръкнат, а и ти щеше да бъдеш предупреден за офтопика. Ама нямам. Вместо това мога да ти кажа, че не уважаваш автора, а българския език ти бяга. Имаш си тема за циганите ходи там. Или си направи.
По темата: няма как от 8 милярда или там колкото сме, да няма поне няколко хиляди с поне няколко допирни точки до нас. Но това не означава, че не сме уникални. Идеите обаче са малко по-друга работа. Хрумва ти, че искаш да напишеш фентъзи. Е няма как да създадеш невиждано до сега нещо. Да то ще бъде различно, но вътре ще има от всички елементи задължителни за фентъзито. Това правят всички автори на фентъзито. Имат допирни точки. Въпроса е как ще развият историята в какви ситуации ще поставят героите. И пак няма да са много далеч едно от друго, защото не може без любовна история, без неразделни приятели и подобни. Но това означавали, че едно фентъзи е изплагиатствано от друго? Според мен не. И по този ред на мисли аз казвам, че ние си имаме някакво авторство на мислите. Обаче няма да го кажа/напиша само аз, а и още няколко души. Други пък ще кажат, че нямаме "авторство" на мислите си. Това прави ли еднакви хората от двете групи?
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 2:20 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=269_1419871212.png) |
Ensenga |
|
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
човек като се роди почва да поема знанията на света, и те оформят личността му да, и той почва да мисли според това какви знания са имали хората които са мислили преди него, тоест пълно авторство няма, и няма как иначе да е, тва не може да го отречеш, освен ако не си расъл в гората отгледан от маймуни, но тогава пък ще си маймуна щото те са те оформили ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) значи не е възможно иначе идва моментът след 20тина години, където притокът на информация започва да става доста малък, че да има бърз ефект в/у характера на човек, и тогава горе долу може да се каже че почваш да мислиш "авторски", до колкото това не зависи от факта че си оформен от знанията на човеците, демек ако изключиш първия абзац, авторството съществува, при някои повече, при някои по-малко, особено в артистичните насоки или там където трябва да създаваш нещо с минимални граници, може да се види как индивидуалността съществува, даже на места е доста уникална тъй че тва че всички са се учили от хората преди тях като малки, не означава че всички ще са еднакви като порастнат, все пак гените играят не малка роля, да не се плашите, всичко е път към оформянето на вашата индивидуалност, чрез научаване на общите неща за всички може да го погледнете така - имаш няколко бегача на стартовата линия, всички облечени в еднакви дрехи, тръгват от едно място и имат по 2 крака и 2 раце и тн. всичко в тях е еднакво, но тръгнат ли да бягат, тогава се вижда че всичко еднакво което са имали е било само за основа на индивидуалността която по-късно ще развият - едва ли всички ще бягат с еднаква скорост през цялото трасе да на теория сме индивидуални обаче на практика индивидуалните не са всички, дори и половината не са, много по-малко са реално, но това е добре защото иначе никой нямаше да изпъква и всички щяха да станат еднакви та крайния извод е, че има хора които мислят уникално(дори да не е на 100%), има и такива които оставят другите да мислят в место тях (обаче при тея липсата на авторство може да стигне 100-те %) ти от кой вид си?
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 2:23 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=112.gif) |
neferet |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 31, 2005 4:00 pm Мнения: 894 Местоположение: beyond the eyelids
|
Bleed4me написа: Във всяка чорба има я сол, я боб, доматки, застройка, някое кокалче, подправки. Никоя чорба обаче не е като друга, но във всички има сходни неща, като никои от тях не са индивидуални. "Авторство" има но предполагам че се ограничава до рецептата не продуктите. Иначе, хъм... Честно казано, като се замисля по-дълбоко по този въпрос, започвам да се депресирам. ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) НО все пак смятам, че нашите мисли са си абсолютно наши. Въпросът сега е как да го обясня. ![:drop:](./images/smilies/drop.gif) Значи... Ти си мислиш нещо и то си е твое, независимо дали и друг си го мисли. Хрумва ти нещо и за теб това е ново и уникално, въпреки че 100% е хрумвало, хрумва и ще хрумва и на други хора. Но все пак за теб това може да са нови неща, идеи и мисли. Те се появяват в следствие натрупване на знания и опит. В смисъл, естествен процес е - не е нещо, което направо ни се вкарва в главите от външния свят. А и хората стигат до едни и същи мисли и изводи, но по различен начин, в различни ситуации и различен период от живота си. Мисля, че това също е един вид доказателство за уникалността на мислите ни. Независимо дали са манипулирани по някакъв начин от външни фактори, те все пак са си наши, защото са се пръкнали в нашите глави... ... или нещо от сорта. ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif) Едит: А, между другото, има и нещо приятно в това, че на различни хора им хрумват еднакви неща. Както когато кажеш едно и също нещо едновременно с някой друг или откриеш, че друг Някой друг има абсолютно същите хахави вкусове за дрехи (например) като теб. Може да е малко сдухващо, че не си уникален и единствен, но пък се чувстваш част от колектив, сближаваш се с хората и т.н. Аз нямам нищо против да имам посредствени мисли - смятам, че би било доста депресиращо да съм някой революционен неразбран гений, когото хората отбягват поради идеите и ума му.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 8:20 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=31852_1354484143.jpg) |
Coup de Grâce |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
Регистриран на: Вто Фев 03, 2009 8:01 am Мнения: 1585 Местоположение: Варна
|
Цитат: Ние тръгваме от там, където са спрели предците ни.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Сеп 17, 2009 8:35 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8980_1247924792.jpg) |
erfo |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
...което от своя страна навява на въпроса какво всъщност представлява мисълта ако съдим че мисълта всъщност се крие въ нашият мозък би следвало да е нещо като преминаваща аминокиселине или нервни клетки през нещу като четящ лазер което афтоматично поставя мозъка ни близко до хард диска но както добре вече е известно вселената се състои не само от атоми протони електрони а от куп други частици както и от това забулено нещо тъмна материя както го наричат в научните среди според учените тази тъмна матрия свормира 99.иназнамсиколко от цялото вселенско вещество емпиризъм е идея израстнала във философията според която познанията на човека идват чрез сетивата защото ако нямахме сетива нямаше да познаваме каквото и да било или поне света нямаше да изглежда по същият начин по който ни е известен в сегашния си вид сънуващ драконче добре че не си модератор сигурно щях да ссъм постоянно на резервната скамейка
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 11:38 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4866_1296932566.jpg) |
dream_dragon |
|
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
Даже и скамейка нямаше да има за теб. Трябва да хванеш речника и да видиш, че "дрийм" има малко повече значения. Ама на теб така ти е изгодно. На мен все още ми се струва обаче, че бягаш по тъч линията на темата. Но все тая. Поне си някъде по нея.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 12:37 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
До абсолютна степен можем да наречем нашите мисли свой! И сме абсолютно себе си, ако не броим бактериите и микроорганизмите живеещи в нас ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) Но няма да го удряме на биология нали? Ще допълна мисълта на bлеед4ме..... и ще си разкажа личната драма: Знанието не е нищо материално съществуващо. Знанието съществува в космическото пространство и то е резултат от разбирането на съществуването. Човек се ражда само с генетични знания, наречени инстинкти. След време може да не е така.. отклонявам се. Човек се ражда и израства, осъзнавайки Знанието. Знанието няма начало, нито край... нито значение къде ще се включи човек в него. То е необоримо, но това не го прави недостижимо. Човек не "открива" НИЩО в тоя свят -той просто го ОСЪЗНАВА. Знанието се осъзнава, разбираш за нещото - знаеш го вече <точка>. Не си го създал ти, нито прадядоти, нито живота около теб, нито грънчар те е ваял... Битието не оформя - човек оформя себе си, тъй като той сам избира до каква степен иска да осъзнае нещата. Сега е по-лесно да ги осъзнаеш, за това си по-умен? Не. Дали живееш сега или преди 3000 години, когато е нямало Уикипедия, няма значение! Ти НЕ СИ продукт на живота(авторски), нито твойте мисли са изградени на базата на предците ти!! И тук идва моята драма - горната мисъл, че "знанието е навсякъде около нас, просто трябва да го осъзнаем" била на Платон.. или някой от тия др.гр.фсф.... Ми БРАВО на него, че е стигнал до МОЯ извод преди 2000 години. Какво, не е правилно да кажа, че е МОЯ мисъл ли??? Не е правилно да претендирам за авторство над собствената си мисъл, само защото някой е стигнал до същата преди мен?? BULLSHIT. Aз САМ съм стигнал до този извод и си искам правата върху него. За това и мразя др.гр.фсф-и... защото като тръгнеш да мислиш и ще се появи някой, който вместо да даде СВОЕ мнение, ще те контрира с това на 2к години на ЕДИКОЙСИ... За това и тук съм съгласен с Фрост: има хора, които просто оставят другите да мислят вместо него. Не ме кефят тоя тип хора много много... Това, че имаш заложени гени не те прави продукт. Това, че мислиш нещо сходно с някой друг, не прави нито теб нито него копипастър! Това, че стигаш до извод, до който е стигнал някой преди теб, не те прави плагиат! Това, че се учиш и придобиваш обработени и вече осъзнати неща, за да прогресираш в свойте знания не прави ТВОЙТЕ мисли чужди или "вече употребени" или "каша от чужди такива" - твойте мисли са си САМО твой!! И ти си си САМО ти! За това и нямаш причина да се бунтуваш... А мъртвите хора са мъртви. Може да живеят хилядолетия в сърцата и ума на хората, но са мъртви. А хилядолетие за пространството колко е? 0. Hardstep написа: Топик #1 : Всички мисли на всички хора са общи И мен ме кефи квантовата физика, ама дори с нея - не можеш да кажеш, че свързани 10 компютъра в мрежа, които обработват една задача, са едно цяло! ;] snookie написа: Ако това, което мислиш или вършиш има смисъл за теб и те удовлетворява "авторството" няма абсолютно никакво значение. Зависи, за мен има ОГРОМНО. Искрено мразя, когато хората си ограничават мисълта.. и мн мразя хора, които имат нещо против "откриването на топлата вода". Аз пък тая шитава топла вода ще си я откривам сам, докато съм жив и ще си държа, че съм я открил сам. И като някой ми каже, че аз не съм я открил, а съм просто нява шматка, дето е копирала, ше яде hate.... За това и държа на всеки един пост в тоя раздел и тоя форум... Пък и информацията струва пари, а аз пари нямам, че да раздавам току-така... поне една референция, че е моя - е задължителна. Точно защото аз не съм копипастър и мразя копипастъри.... аз съм "автор" и си държа върху "авторските права". dream_dragon написа: Но това означавали, че едно фентъзи е изплагиатствано от друго? Според мен не. Не, но за много хора е. За това и пуснах темата в Киномания за пренасителната публика... Coup de Grâce написа: Цитат: Ние тръгваме от там, където са спрели предците ни. Абсолютно не. Аз си вървя своя път. Това, че предците ми са ми осигурили микровълнова - благодарности, но до там. Те не са ми отъпкали пътеката в гората, нито аз кова дъски за децата си. Всеки човек има собствен живот и дори и свързан на квантово ниво, аз съм индивид и не смятам да се асоциирам с предците ми. А и не смятам да "спирам"... но това е др. тема...
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 1:24 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=13446_1254927421.png) |
snookie |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
SayanMk написа: snookie написа: Ако това, което мислиш или вършиш има смисъл за теб и те удовлетворява "авторството" няма абсолютно никакво значение. Зависи, за мен има ОГРОМНО. Е значи си самовлюбен идиот...
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|