Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:42 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 6 [ 90 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Знанието променя бъдещето
МнениеПубликувано на: Вто Дек 16, 2008 9:18 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

..Както се вижда. А за сайтове по интернет, те пък са безброй.... Във тях търсим начинът по който ще умрем, обикновенно или друга възлова част от живота ни, която по-често е негативна, сякаш само това ни интересува. И тук идва питанката..
Възможно ли е, ако не всички, то повечето от тези предсказания да са истина, но знаейки за тях, несъзнателно да променяме бъдещето?

Логически погледнато, нещата се самоизключват, защото ако бъдещето може да се предрече, това трябва да означава и че то е само едно(което ме връща на цитата ми в *). От друга страна, епични манга като "xxxHolic" & "Tsubasa Reservoir Chronicles" демонстрират идеята за всевъзможни пътища на бъдещето, както и неговото програмиране/конфигуриране, в зависимост от способностите за виждане напред и плащането на цената. Но дори хора, виждащи промените и възможните пътища на бъдещето, отново не могат да кажат нищо сигурно, защото бъдещето се гради всеки ден, всеки час, всяка секунда, със всеки наш дъх и най-малкото отклонение, според някои, създава отделна реалност, като релноситте на свой ред са безкрайно много... с безкрайно много бъдеща.
Възможно ли е знанието да промени бъдещето и по какъв начин? И като подтема, да уточня - не става въпрос дали вярвате в съдбата и що за идеалисти сте., а доколко смятате, че от избора ви зависи бъдещето...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 16, 2008 10:15 pm 
Аватар

Според мен не всичко е даденост, така че ако знаеш бъдещето можеш и да го промениш. Само че ако някои е направил някакво предсказание за теб например, че ще се случи еди какво си. Дали може да се избегне, дали ако се опиташ да промениш това да не се случи, всъщност се втурваш точно към него. Заради това аз не вярвам на никакви предзнаменования, на врачки, зодиакални знаци и такива ми ти неща. Аз вярвам само на свободната си воля и че ще правя това което смятам за правилно, и каквото стане :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 16, 2008 11:16 pm 
Аватар

Това е като да разсъждаваме на тема "какво ще стане ако пътуваме във времето". Проблема е, че ако отидеш в бъдещето и се върнеш ти няма да си същия. Ще знаеш неща, които принципно не би трябвало да знаеш. Така променяш своя живот. Следоватално променяш и живота на рандом брой хора.
Да знаеш, че нещо ще се случи, значи ти да очакваш това нещо да се случи или да се опиташ да направиш нещо, за да се случи или евентуално да не се случи. Опитваш се да промениш бъдещето. Не реагираш по същия начин. Тоест бъдещето не е онова, което ти си видял. А изкривена реалност. Ако някой трябва да умре. Той ще умре, дори да се намесиш. Спасиш ли го, променяш хода на вселената (така да го кажем. Звучи яко.), но той ще умре пак, ако това трябва да се случи. Това е само пример.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 16, 2008 11:21 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

С други думи ако видиш бъдещето то ще се е рефрешнало с факта, че си го видял, така че това, което видиш винаги при всички положения ще случи. В крайна сметка ти виждаш момент, който е след като си решил да видиш бъдещето. Ако не си някой страничен наблюдател неприсъстващ във вселената значи това твое действие вече си е записано в историята.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 17, 2008 1:12 am 
Аватар

бъдещето и миналото практически не съществуват, така че ти и да узнаеш какво ще стане и да го промениш то това не означава че си променил бъдещето а просто така си е станало няма един или много пътища които да избираш защото пътищата не съшествуват, само това което правиш сега мислейки си за бъдещите пътища които си "променил чрез научаването за тях", но ти все пак си мислиш за бъдещето сега, схващате ли

бъдещето няма да се рефрешне или квото и да било, то не е съществувало на първо място и ти си живял с някакви грешни разбирания че нещо си променял
нищо не може да се случи, нищо няма да се случи, а се случва, сега
бъдещето и миналото съшествуват като теоритичен начин за дообяснение на някои неща, демек просто на думи, които ги говориш и измисляш в момента,
малко е трудно да се разбере правилно тази идея

"какво ще стане ако отидеш в бъдещето и се върнеш?" - ти ще си живял в настоящето през цялото време и отиването и връщането ще са процес който отнема от времевата линия която е почнала преди да си пътувал в бъдещето, тоест ти няма да си пътувал из времето, просто настоящето ти ще помещава елементи от накъсани физични реалности, но това не променя факта че е настояще

а какво ще стане ако се върнеш в миналото и видиш себе си - това няма да си баш ти, защото градивните частици на много малко ниво имат хаотичен, шансов начин на движение, и веднага след пътуването ти, двата "ти" вече ще се различавате колкото и малко да е но ще сте различни все пак което ви прави отделни обекти - независими, демек нищо особено няма да стане каквито и действия да предприемеш, даже може да се върнеш няколко пъти и да земеш себе си няколко пъти и да си направите градче само от "аз" :lol:

а какво ще стане ако се върнеш в миналото преди да си се родил и убиеш баща си и после отидеш пак в бъдещето - бащати няма да го има но ти ще си там, защо защото ти пренасящ вече съществуващ обект- себе си, и за това той не трябва да те е раждал тъй като ти вече съществуваш(си вече роден) мислете го като телепортиране, квото и да правиш ти си съшествуваш с клетките които си имал по време на телепорта, времето няма никакво влияние върхо това, тъй като времето не съществува - теоритично и да не съществува пак може да тече, но тогава ще е винаги линейно и това не може да се промени тъй като не може да промениш несъществуващото(или да разцепиш идеята за него че да стане не-линейна)

хмм чудя се някой друг човек дали е гледал така на нещата, защото не знам за такъв, може би трябва да си публикувам мисленето и да взема пари :lol: no joke about that, but oh well I'm lazy

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 17, 2008 9:40 am 
Аватар
Пантсу Мастър

Много интересен и философски пост. За съжаление няма нищо общо с физиката ><

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 4:50 pm 
Аватар

И мойто мнение е доста сходно с това на Frostburn. Бъдещето си го има, и ако се върнеш в миналото и убиеш себе си, ще убиеш себе-си-от-миналото, който е друг ти в "друга/паралелна" "вселена". За себе-си-от-миналото живота свършва до там, това е неговата си реалност. Обаче сложните въпроси възникват когато се замислиш ами ако се върнеш 1 сек назад? или 1/1000 сек? 1/1000000 сек? Абе отклонявам се от темата :\ Мислех да пусна нова тема, ама може вече да има такава xD
Лично аз смятам че ако знаеш нещо от бъдещето, самия факт че го знаеш му влияе, колкото повече хора разбират за него, толкова повече му се влияе и толкова повече се променя! Над тва се замислих четейки пророчествата на Ванга и Нострадамус, според мен те наистина са видяли това бъдеще и са го разказали, за да може то да се промени, за добро или за лошо, не се знае

Заглавие: Re: Знанието променя бъдещето
МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 7:47 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Добре бе хора изключиииииително елементарно е. Да речем, че баба Ванга вижда бъдещето. Тя вижда един момент от бъдещето, който е след 5000 години (да речем). Та значи ако сложим оста на времето този момент ще е с 5000 години в бъдещето. Демек виждането в бъдещето на баба Ванга ще е с 5000 години в миналото спрямо този бъдещ момент. МИНАЛОТО! Тоест това, че тя е видяла в бъдещето вече ще се е случило и това ще е бъдеще, в което тя е видяла този момент в бъдещето. Демек е абсолютно невъзможно да се промени това бъдеще защото това бъдеще има предвид всички неща, които са се случили до момента, в което е станало. Демек ако тя не беше видяла в бъдещето тогава може би щеше да е нещо напълно различно. Но тъй като тя е видяла това бъдеще със сигурност и без никакви шансове не може да бъде нещо различно. Затова и казах, че единственият начин да се промени бъдещето е да дойде някой от друга вселена, който никога не е съществувал в нашата и съответно....хммм обаче като се замисля това идване на някой от друга вселена ще промени естествения ход на историята, но от гледна точка на някой виждащ бъдещето идването на чуждовселенеца пак ще е минало, така че бъдещето, което ще види пак със сигурност ще се случи. Абе сложна работа е, но с една дума бъдещето не може да се промени ако знаеш какво е.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 7:52 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Добре де аз имах подобна тема :lol:
viewtopic.php?f=49&t=29068

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 8:38 pm 
Аватар

Safiir написа:
Добре бе хора изключиииииително елементарно е. Да речем, че баба Ванга вижда бъдещето. Тя вижда един момент от бъдещето, който е след 5000 години (да речем). Та значи ако сложим оста на времето този момент ще е с 5000 години в бъдещето. Демек виждането в бъдещето на баба Ванга ще е с 5000 години в миналото спрямо този бъдещ момент. МИНАЛОТО! Тоест това, че тя е видяла в бъдещето вече ще се е случило и това ще е бъдеще, в което тя е видяла този момент в бъдещето. Демек е абсолютно невъзможно да се промени това бъдеще защото това бъдеще има предвид всички неща, които са се случили до момента, в което е станало. Демек ако тя не беше видяла в бъдещето тогава може би щеше да е нещо напълно различно. Но тъй като тя е видяла това бъдеще със сигурност и без никакви шансове не може да бъде нещо различно. Затова и казах, че единственият начин да се промени бъдещето е да дойде някой от друга вселена, който никога не е съществувал в нашата и съответно....хммм обаче като се замисля това идване на някой от друга вселена ще промени естествения ход на историята, но от гледна точка на някой виждащ бъдещето идването на чуждовселенеца пак ще е минало, така че бъдещето, което ще види пак със сигурност ще се случи. Абе сложна работа е, но с една дума бъдещето не може да се промени ако знаеш какво е.

Всичко това е вярно което го казваш, но ако има само едно възможно бъдеще, което неможе да се променя. Според мен обаче бъдещето не е точно написано и ще се случи по даден сценарий. Според мен то може да се променя от всеки. Това което тя е видяла 5000 години в бъдещето е само една възможност от хиляди, даже милиони. Всеки човек има собствена воля и според мен всеки може да промени бъдещето си или поне аз искам да вярвам така, защото не искам да съм като пионка в някаква игра и някой да е определил живота ми.

МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 8:51 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Не, не може. Има безкрайно възможности (и според квантовата механика съответен брой вселени), но всяка вселена може да има едно-единствено бъдеще. Абсолютно невъзможно (да не говорим, че и нелогично) е да има повече от едно бъдеще.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 9:06 pm 
Аватар

Safiir написа:
Не, не може. Има безкрайно възможности (и според квантовата механика съответен брой вселени), но всяка вселена може да има едно-единствено бъдеще. Абсолютно невъзможно (да не говорим, че и нелогично) е да има повече от едно бъдеще.

В моментът смесваш наука и философия, може да се каже, че взаимно се изключват :D Не знам дали има n брой вселени и не знам дали някои някога ще го докаже. Както казах според мен и тъй като никои не е доказал, че е невъзможно аз вярвам че има много различни бъдеща и бъдещето се променя в всеки един момент в зависимост от решенията на хората. Но както казвам така ми се иска да вярвам :lol:

МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 9:21 pm 
Аватар

Да бе ама всеки си има негови виждания върху нещата, тряа да се споделят, не да се натякват ^^ не можеш да накараш някой да повярва в нещо освен ако той самия не иска, нещо което е логично за един, е нереално за друг xD

МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 9:37 pm 
Аватар

Не искам да ви се намесвам в спора :р

За мен в момента , в който разберем , какво е бъдещето , по някакъв начин , то вече става реално - т.е. каквото и да правим и както и да го мотаме , пак ще стигнем до предсказаната точка.

Ich und du...
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 22, 2008 9:47 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Алилуя! Някой да напише разумно мнение най-накрая! Нимерия взимам те за жена, душо!

thewizards, отде я взе тази философия? 0_о

Hardstep, тъй си е спор няма. Колко и да им се обяснява на олигофрените, които вярват в шарлатанщини като баба Ванга и колежките й от канал 2001 те ще продължават да си вярват в тях >< Нищо не може да се направи по въпроса. Побърква ме от яд ама това е положението ><

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 6 [ 90 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]