|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:22 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Училището днес Публикувано на: Съб Окт 04, 2008 9:37 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Училището днес
Image: google
....Училищата днес са определено от неприятните места за посещение и то не заради чисто демографските неприятности на някои от тях или слабото им/понякога никакво/ оборудване. Независимо дали става въпрос за час, за междучасие или за неучебно време... Големият принос за това, са подрастващото поколение, в ранна възраст, ирастващо в тези времена на непукизъм и анархия, гордеещо се не с постиженията си, а по-скоро с белите, които правят... тъжна картинка.
wiki написа: Училището е място, което хората посещават, за да придобият знания. Ролята му е не само образователна, но също така възпитателна и социална. През вековете е имало мъжки и девически училища, които делят учениците по пол, както и смесени. В днешно време съществуват т. нар. професионални училища, които дават образование, отнесено към дадена професия, както и училища по изкуствата и профилирани училища.
....Училищата в България съществуват от 9ти век... Само до преди 100тина години, поне в рода ми, да дадеш образование е било повече отколкото да оставиш цялото си наследство... За всеки човек с ценности и останал морал, да имаш Знание е много повече от материалното, че дори и неморалните го оценяват.. Ето една справка за мненията в нашия форум ....В съвременните фирми търсят цивилизовани хора, грамотни, разумни, оправящи се с работата, не простаци с постижения в глупостта си, оправящи се с уличният живот и мизерията по него...
Но както вече отбелязах, живеем във времена на егоизъм, деморализация и непукизъм, които доста грубо усложняват нещата...
....Темата за мизерията в училищата е толкова многократно повдигана по какви ли не странични въпроси, че е някак изчерпана. Всички знаят за ужасът, които цари и поради безсилие дори не ни се говори за това. Всички сме наясно, но нищо не можем да направим по въпроса и това ни поставя в ролята на губещите.... ....Повдигам темата във връзка с тръгналият репортаж по БТВ, в който репортер се внедрява в училище под прикритието на учител по английски. Мизерията е пълна, мотивацията е нулева, както се видя още от първият репортаж... http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=119259
....И къде сме ние, хората, които се възмущават от мутренското време, от неуважението към възрастни, от липсата на топла вода, от липсата на нормални заплати иии други такива неща, поглеждайки към децата? Ами губиме се... всъщност направо "бели кахъри" може да се нарече стресовият ни ежедневен живот.
....Как така изпуснахме нишката на доброто държание и стигнахме до там? Защо децата са такива? Родителите им, впрочем, са до някъде същите. Смачкани и отъпкани от живота, те може и да се усетят в някоя просташка ситуация, че грешат, но децата им няма да се сетят, след 10тина години. Педагогиката е на ниво нула, никой не желае да бъде учител на такива деца, а останалите учители биват обвинявани в какво ли не... Разхищението не е стигнало върхови зони, то ги е прескочило отдавна и си продължава по пътя на абсурда и ще си продължава и занапред. Как да възпиташ дете в тези условия? Как е във вашия клас? В какви условия израствате вие? Кого вините/на кого благодарите за тези условия? И разни такива неприятни въпроси, на които надали на някой му се отговаря изобщо... и е разбираемо ;/
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Съб Окт 04, 2008 10:57 pm |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Тая стая мноу луксозна ве...
Цитат: Училището е място, което хората посещават, за да придобият знания. Ролята му е не само образователна, но също така възпитателна и социална.
Според мен няма нужда да казвам, че това нещо няма НИЩО ОБЩО с нашите училища...
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 12:14 am |
|
Sjilx_Matrix |
|
|
Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 9:34 pm Мнения: 1457 Местоположение: The Matrix | Ловеч
|
snookie написа: Цитат: Училището е място, което хората посещават, за да придобият знания. Ролята му е не само образователна, но също така възпитателна и социална. Според мен няма нужда да казвам, че това нещо няма НИЩО ОБЩО с нашите училища...
Мислиш ли....
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 12:37 am |
|
Zail |
|
|
|
ZEUS написа: Само не мога да разбера,защо си мислиш че проблема е в самите училища,и защо си мислиш че деградацията е само в България?
Няма значение дали го има и другаде. Проблем е и всички са виновни - невъзпитани ученици , лоши родители , изнервени учители и развалена образователна система.
Репортажа тази събота и неделя ли ще го дават? Къде мога да намеря първата част?
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 12:46 am |
|
[dimension] |
|
|
Регистриран на: Нед Ное 27, 2005 1:53 am Мнения: 1394 Местоположение: Звезден пристан
|
Mного интересна тема, мога много да се оплаквам..
По тази тема съм адски черногледа, надявам се да съм достатъчно обективна и да не преувелича.. xD
Значи един пример: Идва от Франция учителка по френски да ни обучава на разговорен. След 1 прекарана седмица, тя все още не може да си намери учениците (демек нас) и след прекараната втора седмица в борба с нас, жената избягва ужасена от училището и от България като цяло. Вярно, че беше префърцунена малко, ама не знам била ли е готова за това, което срещна в лицето на класа ми и на останалите паралелки.. Шум, псувни, караници, квичене, никой не слуша жената..
Според наблюденията ми, интересни са учениците, когато беснеят и се дразнят, че госпожата не иска да им пише 5ца, когато са за 3ка или 4ка.. тя е виновна за всичко, тя не преподава добре, затова и те не знаят езика! Няма смисъл да й влизат в часа, защото не може да ги заинтригува, а оттам прогонват всяка надежа, че ще научат нещо..
От тука започват да говорят колко им е скапано училището, каква грешка било да попаднат там и така нататъка..
Аз много се възмущавам на оборудването, просто не мога да не се изкажа по тоя въпрос. Как някой човек да му е кеф да ходи на училище?!
Оборудването: точно онзи ден си мислех разни неща, докато гледах един плакат по физика.. Защо при всичката технология, фотошопи и т.н. на стените висят стари плакати, със старо оформление.. От преди сто години си висят сигурно, все едно, че са така колкото за престиж, че ИМА нещо там. В шкафовете зад чиновете има някакви стари (ама много) дървени кутии със стъкло, а вътре в тях се мяркат разни крака и разпадащи се прашинки от някогашни препарирани насекоми от часа по биология. И така седят си там, разпадат се, необезпокоявани.
Няма да коментирам мухъла по тавана и как тече вода от някъде..
Тоалетните няма да ги коментирам и тях. Пропуснахме първите няколко училищни дни, защото моля ви се, ремонтирали училището..на 15 септември те ремонтират. А майсторите така си бяха оставили ръцете, то стърчат едни тръби, плочките са неравни.. и т.н.
Миналата година - нямахме целият първи срок физическо, защото решили да ремонтират салона през учебната година! Не обожавам физическото и нямам ама нищо против да пропусна часа, ама каква е тая простотия..
Като цяло, училището също не предлага добри условия за работа..
Нямам против старите чинове или столове, явно такива са възможностите, да не се дават пари за училищата, държавицата явно няма пари. Обаче, при положение, че е имало пари, толкова ли не можаха да направят едни добри тоалетни! Само претупаха номера, колкото да блестят новите плочки..
Бих казала, че по-добрият въпрос е: как родителите са станали такива, че да възпитат децата си по тоя начин.. в смисъл, струва ми се, че бившото поколение е било много по-стегнато, при всичките луди правила, които са им налагали. Някак си все си мисля, че ще пренесат и на децата си малко от това възпитание.. Може и да съм заблудена, не знам.
Тези, които бягат /поне съдя по ученици от 5ти клас до сега/ по в началото криеха от родителите си, че не са в час, оправяха си се сами с бележките, обаче като се случи, че техните разберат, скарват им се. Доколко им се скарват, че после се повтаря пак и пак тази история, не знам..
Винаги си има черните овци сред учениците и ще си има - нищо лошо! Хора -всякакви, характери - всякакви! Обаче как така изведнъж всичките започнаха да бягат от час, на никой не му пука за оценките стига да е минимум 3, че да избута годината. Когато се изкара 2ка на трудно контролно, става някакъв хаос, тупат се по гърдите от гордост, те греят. Пък все да минат между капките, нека някоя съученичка /която междувременно псуват зад гърба й, к'ва зубърка е и колко е тъпа и зле/ да им помогне за домашното, да им подскаже отговорите на теста. Толкова е лесно!
Влизаме в час само при сериозните учителки, които ще ни отхапят главата, ако не го направим.. те са малко разбира се сериозните и свестните.. това е известна тема - че някои учители са супер, а други, просто не си вършат работата и нехаят и те към преподаването../и все пак лично моите учители - харесвам си ги повечето/
Общо взето, не е важно какви оценки имаме, ще сме истински герои, ако завършим 12ти клас! Това, което е истински важно в живота, което те прави човек и те издига като личност, е колко можеш да се напиеш, преди да повърнеш, как си се изрепчил на оная пача и като цяло псуването по някой и невероятното изкуство да употребиш псувните по особено зъл начин; личното ти мнение /много е модерно/, което означава да протестираш срещу абсолютно всичко, независимо добро или лошо.
В крайна сметка, един ученик, който не е повлечен от вълните на гореописаните индивиди, започва да се изнервя, получава стресови ситуации и продължава да ходи с нежелание на училище.. И да има някакво желание да научи нещо, ако другите крещят /когато са в час/ и не може да чуе нищо, кел файда? Той е зубър/скучен/ненормален. Ако има някакви интереси го гледат странно и не могат да го разберат.
Общо взето, става някаква борба за живот в училището..
Супер интересна е и политиката на бягството. Ако на някой му се прище да избяга, казва на приятелите си, че не му се виси в час и ги убеждава да се чупят. От там нататъка в крайна сметка 99% се съгласяват да се махнат по принуда, за да не "предадат" съучениците си... заради "съученическият кодекс и моралите на клубът по "единство" в класа". Няма такава глупост! Който не му се ходи - тръгва си!
И не разбирам защо един такъв ученик, който явно не зачита образованието, е решил да си завърши училището о.О.. че то трябва да положиш някакво усилие, колкото и малко да е то. Ако дотолкова не ти се учи, ами не учиш..
Не знам кой е виновен за всички тези неща, просто стана модерно да се репчиш, да си независим от нищо, да не се съобразяваш, да не те интересува от чувствата на останалите и разбира се да си този специфичен тип бунтар.
Това, което имам против е нехаенето за училището..oт страна на държавата и от страна на учениците.
Как да се избегне това?
Ами само много много строги учители със здрава ръка и строгост могат да върнат учениците по стаите им, според мене xD.. Koлкото и жестоко да звучи.. имам две три учителки, в чиито часове всички присъстват, и ги уважават учениците, защото ги стягат яко.. ако не учат - двойки яко. Ако бягат - отсъствия. Няма как иначе при тях.. ; )
Koй виня?
Тука не знам кого точно да обвиня, не е ясно кой сложи модата на бунтарите, модата на чалгата и бягствата. Обаче е сигурно, че тази мода се разпространи адски много..
Надявам се, че повечето, ще ме разберат или поне тея, които си направят труда да прочетат поста ми, а несъгласните с мен - това е моето мнение, моля XD..
_________________ All that is gold does not glitter, Not all those who wander are lost; The old that is strong does not wither, Deep roots are not reached by the frost.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 2:09 am |
|
Cypher |
|
|
Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 6:23 pm Мнения: 656 Местоположение: Велико Търново
|
Мнoгo трудно ше стане тва Zeil . Трябва , както подходящ подход , така и твърда ръка. С други думи всеки преподаващ трябва да знае границата. Не може да си ептен нежен и да те мачкат , не може и да си абсолютен изрод и да те мраязят ..... нищо прекалено не е хубаво. Отношението към нежелаещите образование тр да бъде подобаващо , а в случая аз мисля 4е то е : При липса на знание се пише съотфетна оценка , при липса на присъствие = отсъствие , тва сужи за наказание и да покаже на всички как седят нещата . За тези които желаят образование , пак съотфетното отношение ,
всичко тр да се обяснява по достъпен път за учениците начин , трябва да се подхожда с разбиране и уважение ( тва е приципът в живота ) , и най- вече търпение. Тея които си мислят че вс ученик мое сфане материала за 2 секунди , много се лъже. Никой кандидат за учител или мислещ себе си за учител , който има болно сърце или проблеми с нервите не е за даскалото , там си длъжен да очакваш всичко , от обикновените тийн проблеми ( гаджета , музика и т.н.) , до разврат и кървища !!!
Обобщавам > "Подходящ подход ....... всеки тр да знае границата"
Мноо дълъг ше ми стане поста , ако вкарам и държавата като една от причините за всичко това + медиа и родители , тъй че следващия път.
П.П. 100% е сигурно , че има несъгласни с мен , но ...... тва ми е мнението
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 10:13 am |
colditz |
|
|
Регистриран на: Чет Яну 03, 2008 9:48 pm Мнения: 236 Местоположение: somewhere inside...
|
от всичко по горе изписано 90% съвпада със ситуацията в мойто училище,апък от моя клас има 10-тина тарикати като по-горе споменатите...
ситуацията е трагична просто,нямам думи...
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 10:19 am |
|
Amazoneca |
|
|
Регистриран на: Съб Яну 26, 2008 11:36 pm Мнения: 358 Местоположение: Пловдив
|
MorticiaN написа: Училището е място за слагане на гримове преди среща, менкане на Ю-Ги-О карти, ядене на банички и спене на неудобни чинове, колкото и да пишете няма да промените нищо.
ами забрави да споменеш, че това е мястото за събиране преди да се отиде на кафе.
За това колко са мизерни училищата не знам .. в Пловдив поне през последните 1-2 години в супер много училища правят ремонти, вкарват компютри С ИНТЕРНЕТ, което голяма грешка, защото учениците ходят там да чатят безплатно, а не да си дават парите за зала
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 10:42 am |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
snookie написа: Според мен няма нужда да казвам, че това нещо няма НИЩО ОБЩО с нашите училища... Амии, завършил съм 2005та според дипломата ми и мога да ти кажа, че от 1-8ми клас, поне в моето училище си отговаряше ;/ В техникума вече нещата се поразводниха, 50-50, но въпреки това всеки имаше достатъчно акъл да знае кога да спре и до къде му стигат правата. Всеки ценеше знанието, малко или много...Neltarion написа: Пичовете от BTV са забравили да споменат, че кадрите са от едно от най - лошите училища в София. Това по никакъв начин не променя общата трагична картинка, нито мизерията в настоящата...AbysalDemon написа: он:Дрееме на за другите инфантили в другите училища... Това прозвуча като "Аз съм си инфантил в мойто даскало и ми дреме за другите" ZEUS написа: Само не мога да разбера,защо си мислиш че проблема е в самите училища,и защо си мислиш че деградацията е само в България? Ти си стигнал до този извод, аз говоря по принцип за младото поколение - родителите му, обкръжението му, деградацията му... оценката му. А от България не съм излизал и не мисля да говоря наизуст + че не ми дреме какво е другаде. България винаги е била известна със умът си, ако не с друго =/Zail написа: Репортажа тази събота и неделя ли ще го дават? Къде мога да намеря първата част? Има линк в поста ми, към новина в БТВ, там има и видео прикачено... Довечера 19:30 е втората част...[dimension] написа: ... Много добро олицетворяване...sifer написа: "Подходящ подход ....... всеки тр да знае границата" А като такъв липсва, остава само границата ;/ Аз съм на мнението, че си трябва тоталитарен режим в училищата, като колкото по- в границите влизат учениците, толкова повече свобода да получават. Но системата в момента е абсурдна, учителите нямат право да изгонят от час дори... забележките са нищо и половина, като бащата дойде и се развика на учителите, въпреки, че виновният е детето му...JOJOKYRA написа: Идеята "училище-образование" е морално остаряла.
Няма такъв филм, като "остарял морал". Има само незачитането му. Според младото поколение всичко е "остаряло", но при Неналичието на нещо ново, няма как да е. И ново няма и да има...
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Нед Окт 05, 2008 11:50 am |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
SayanMk написа: snookie написа: Според мен няма нужда да казвам, че това нещо няма НИЩО ОБЩО с нашите училища... Амии, завършил съм 2005та според дипломата ми и мога да ти кажа, че от 1-8ми клас, поне в моето училище си отговаряше ;/ В техникума вече нещата се поразводниха, 50-50, но въпреки това всеки имаше достатъчно акъл да знае кога да спре и до къде му стигат правата. Всеки ценеше знанието, малко или много...
Е сега има изключения...
Имал съм 3 учителя, които са ме научили на нещо.
Първи клас - госпожата по Испански, 8-ми клас Г-н... С... забравих го и него по Институционни идеи и сегашния ми даскал по Етика...
Ти ако си учил в Ломоносов, даже моеш ми кажеш дали си учил при брадатия даскал по етика
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|