|
Дата и час: Чет Мар 13, 2025 7:11 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
 |
|
 |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Да помогнеш на друг  Публикувано на: Пет Юни 06, 2008 11:20 pm |
 |
Morri D'in |
Masaka?! |
|
//Sooo lame topic name, ne?
Помагате ли на другите? Когато няма какво да спечелите от това? А когато бихте загубили?
Снимка: Aleksander Rabl. NB!: Темата не е за градския транспорт.
Въобще това българинът и помощ са две доста несъвместими понятия. Ние най-си обичаме да стоим отстрани, да цъкаме с език и да даваме акъл (което ако е помощ, аз съм тролей 5ца в задръстване на кръговото в София...). .... Стоя си аз в 5цата, по чиста случайност - придвижвам се към Младост... и една стара жена се качва. Женицата се движи бавно, вратите на 5цата прищипват торбите и и тя почва да се бори да ги отскубне. Бори се, бори се - хората зяпат тъпо отстрани и ка че ли чакат някой да им даде пуканки и кола, за да е удоволствието пълно. На един студент му омръзна да гледа - отиде и помогна на жената. 5 секунди работа, после си седна пак в 5цата и продължи да си чете хвърчащите лекции...
Аргумент N3: - "Тия дето мноо се врат да помагат на хората са чисти балъци. Цял живот се трепят за други, без да печелят нещо, а накрая никой не ги поглежда като изпаднат в беда." Това не е точно така. Едно е да си продадеш жилището и да дариш парите на дом за сираци, друго е да станеш от седалката си, да направиш 5 крачки, да дръпнеш чантата по-силно и да се върнеш 5 секунди по-късно на мястото си.
Тук вероятно има още доста аргументи, но не се сещам в момента... Бих искал да чуя и вашето мнение - общо взето де що има въпрос в темата - това е въпрос към вас; надявам се да се получи нещо подобно на дискусия...
_________________ wwwwwwwwwwwwwwwww
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пет Юни 06, 2008 11:34 pm |
 |
Zenith |
|
 |
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 10:14 pm Мнения: 3686 Местоположение: Къде ми е портфейлът?
|
Оу,градския транспорт е манна небесна за такива прояви.
Честно казано към този тип изпълнения съм много скептично насторена,както и към бабите с големи торби,но незнайно защо и за мен самата винаги помагам.
Иначе обикновено аргументът е:на мен няма да ми помогнат,защо пък аз трябва?
Еми,не трябва.Въпрос на избор.Мен не ми пречи.Не става дума само за автобуси,трамваи и сие(там няма да си признавам колко безсърдечна съм понякога).Не ми пука за хората,но ми пука за самата мен.А определено не ми е прятно да гледам как хората се мъчат за такива дребни неща.
Когато бях малка много обичах да помагам.Винаги подавах ръка на някоя баба,ставах от мястото си и бях много мила и всички ме обичаха.И ми харесваше.Сега е горе -долу така,само дето на мен не ми пука (и повечето хора ме мразят ).
Пари не давам.
Обаче цигари-да.  Голям съм гей.
_________________ ...всичко се свежда до секс и насилие,обикновено в комбинация...
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пет Юни 06, 2008 11:36 pm |
 |
IvCHoy |
Souten no mukou |
|
Уххх колко цигари съм раздал из центъра на непознати~
Тук таме пари...
Иначе помагам на хората... как иначе, я в рейса, я в тролея...
Как иначе, искам да отида в рая.
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пет Юни 06, 2008 11:37 pm |
 |
Pres |
|
 |
|
Тук съм първи, и в буквалния, и в преносния смисъл.
На мен ми прави изключително удоволствие да помогна, каквото и да включва това, независимо от цената, която ще ми коства, а до сега не ми се е случвало да губя нещо, за което бих съжалявал, за щастие.
И не мисля, че "българинът и помощ са две доста несъвместими понятия", вярно - много рядко се срещат хора, готови да окажат помощ, било то на възрастна жена в градския транспорт (примера на Мори) или пък ... всъщност за каквото и да е било, познавам много малко хора, които биха постъпили така. За жалост повечето ми приятели просто биха си седели безучастно, дали е то от мързел или от възпирание - тяхна работа.
По аргумент №1 - наистина, по пътя на логиката това означава, че никой не би си направил труда, защото всеки следващ си мисли едно и също ... не ми звучи редно, а на вас? По аргумент №2 - не винаги печалбата е от някакво значение, дори и да не си нито в плюс, нито в минус. Не е в това въпроса, а се състои в това просто да подадеш ръка. По аргумент №3 - съгласен с автора, понякога дори малките неща са много, много важни. Тук се настъпва един болен за българите въпрос, а той е в доброто възпитание, имам късмета точно тази година да уча етика и да съм горе-долу наясно с главните направления и школи и ми се струва крайно нередно, например, че някои смятат поведение тип "доктор Хаус" (което стана много "популярно" във форума, а според мен е пълна глупост) за напълно нормално. Държиш се добре към другите -> те се държат добре към теб, решиш да помогнеш -> някой може пък да реши да помогне на теб, когато си в нужда.
А въпросът не е само и главно в градския транспорт, вярно, там има доста такива "прояви", както се изрази Zenith, но това е една незначителна капка в чашата на поведенията. Това да си мил към останалите не е кой знае какво, нали?  Дори на мен по-голямо впечатление ми правят хората, които не са мили, отколкото да се открояват тези с добро поведение.
И сега като казвате за пари - аз доста пъти така съм се "прецаквал", за жалост, ако някой ми поиска, не отказвам особено често ... особено на някой познат да му трябват, не виждам проблем. А пък често съм оставал без нищо за себе си, но това е друг въпрос
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пет Юни 06, 2008 11:52 pm |
 |
Morri D'in |
Masaka?! |
|
Като цитираш огромни постове слагай многоточие вместо самия пост.
//Аз съм сигурно единственият студент в София, който чете хвърчащи листове лекции в градския транспорт. Nuff said.
Аз също не давам пари. Благотворителни акции и т.н. събиране на ръка - от къде да знам, че ще отидат на правилното място? Само по банков път - а нямам и толкова пари, че да пращам по банка... Само смс-чета за Бг коледата съм пращал.
@Zenith - аз на девойки винаги помагам.  Така че не си права, че няма кой да ти помогне...
Иначе както Прес каза - може би това дали ще помагаш си е въпрос на възпитание/личен избор. Аз лично не се чувствам по-добре като подам ръка на някой и т.н.: просто го правя, защото мога и не ми коства нищо... // Брееей, това колко лейм прозвуча... почуствах се като Мис Свят на церемонията по награждаването...
_________________ wwwwwwwwwwwwwwwww
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пет Юни 06, 2008 11:59 pm |
 |
Zenith |
|
 |
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 10:14 pm Мнения: 3686 Местоположение: Къде ми е портфейлът?
|
@Morridin
Мне,забрави за световния мир. ;р
А за мен не се притеснявай,аз поне с автобусите мога да се оправям...
Между другото съм давала пари за сираци от SOS селищата.не бяха много,но аз и нямах повече,но купихме разни неща и децата бяха щастливи.Тогава ми беше кеф.
_________________ ...всичко се свежда до секс и насилие,обикновено в комбинация...
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Съб Юни 07, 2008 12:03 am |
 |
Proks |
|
 |
Регистриран на: Пет Сеп 28, 2007 4:43 pm Мнения: 1860 Местоположение: Milky Way (No address available)
|
А сега се сетих, че и аз съм пускал есемесчета  . Даже си спомням един път когато vivatel имаха там копуваш 2 карти за 20лева и каквото исхарчиш на другият ден се въстановява. Тогава пратих около 9 есемеса на там за семействата на загиналите полицай...
edit: Забраих че и от другата карта пратих около 8...
btw:
Zenith пишеш за себе си в женски род, а казваш това...
Zenith написа: Голям съм гей.
 направо ме разбиваш...
Последна промяна Proks на Съб Юни 07, 2008 12:05 am, променена общо 1 път
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Съб Юни 07, 2008 12:04 am |
 |
Pres |
|
 |
|
Да, и аз доста пъти съм помагал така като събират за сираци, за домове в региона и т.н., но да проси някой на улицата и да иска пари "за хляб", а след десет минути да видиш как се събира с останалите "просяци", за да си разделят парите и да купят алкохол/цигари, е ужасно грозно ~_~
SMS-четата са добър начин, поне с помощта на голямото медийно внимание можеш да си напълно сигурен, че парите, които не са чак толкова всъщност, след като извадиш ДДС и таксата, която операторът взема за "услугата", отиват на правилното място и могат да помогнат на хора в нужда.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Съб Юни 07, 2008 12:16 am |
 |
LordHakera |
|
 |
Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 9:21 pm Мнения: 410 Местоположение: The Twisted world of Lucy
|
Нямам много голям житейски опит, но съм научил, че никое добро не остава ненаказано.
Мори, не смятам, че тука става дума за "нас", като българи, като нация и т.н. Честно казано това да бъдеш роден задник си е чиста човешка черта, която съществува при всеки, а не само при българите n_~
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Съб Юни 07, 2008 2:07 am |
 |
Android |
|
 |
|
LordHakera написа: Нямам много голям житейски опит, но съм научил, че никое добро не остава ненаказано.
Мори, не смятам, че тука става дума за "нас", като българи, като нация и т.н. Честно казано това да бъдеш роден задник си е чиста човешка черта, която съществува при всеки, а не само при българите n_~
Не те знам тебе как са те раждали, ама хората тук(поне повечето) не са задници.
Ако сте гледали Gantz в началото се поставя същия въпрос за помагането и обществото като цяло.
Но човек помага главно защото се чуства по-добре.Дали ще е по време или след доброто дело няма значение.Е има го и момента да ти стане жал за някой и просто да искаш да разкараш кофти чуството де.Но в общи лини пак си е същото.
Sit upon the frozen heavens, Hyourinmaru!
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Съб Юни 07, 2008 2:32 am |
 |
Eien Ryuu |
|
 |
Регистриран на: Сря Юли 18, 2007 1:06 am Мнения: 9939 Местоположение: In the unreal reality of Rousse.
|
Go go go доброто!!!  .Иначе сериозно-та и аз обичам да помагам като Прес,просто отдавна съм го решил и преценил,че доброто е в пъти повече от това да си злото.Макар да сме по принуда от живота да бъдем гадни,то пак може да се променят нещата.Тц тц,ги плямпам едни в три през ноща  .По-нататък ще си развия мисълта.
А да добавя-Мори-сама,бях чел за проведен експеримент,ама това май още през 90-те ли или по-назад(не мога да се сетя).Та ставаше дума точно за твоя случай-канят напълно непознати хора и ги питат различни въпроси,след което питащата ги жена отива в друга,съседна стая;където има магнетофон и след време хората чуват как нещо пада и чуват гласа на жената,която казва-Кракът ми,боли ме и т.н. И резултатите били интересни-когато човек е бил сам,то той е повлиян от това да види какво е станало и ако може да помогне.Но ако са били група(защото те така са провеждали експеримента-тоест сам и на групи),то никой не ставал да отиде и да погледне.Тогава психолозите(бе май беше от учебник по психология,ама не мога да се сетя ве.....  )разбрали че става дума за едно колективно чувство-тоест като си в група,чуждото влияние е по-силно,а и след като никой не отива,ти си мислиш несъзнателно,че това е правилното поведение.
Това е в общи линии(ако някой попадне на тоя експеримент,да го напише тука,то и аз ще си проверя).Ама и аз едно мнение написах-въобще не го подредих както трябва,но нейсе.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|