Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:28 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Помощта, като добро злодеяние
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 8:28 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Помощта, като добро злодеяние
    Изображение
    Helping hand. Image taken from google images

.....Предполагам на всеки от вас му се е случвало поне веднъж, да му се помогне по такъв начин, че да му стане маса пъти по-тежко. Но в същия този момент, знаеш, че отсрещния просто иска да ти помогне, с най-добри чувства и желание... да ама не. Примери, че без примери сме за никъде в тоя живот...
    - тръгваш да местиш шкаф, който запира някъде, малко. Ти напъваш да го избуташ, знаеш, че можеш, но се появява доброжелателния помощник, който застава от другата страна и почва да "помага". Да, но при тази помощ, ако си напънете, както е нужно да се напъне, за да се преудолее препядствието, ще смажете отсрещния. Съответно не можете да напънете. Съответно или трябва да го правите по 10 пъти по-трудния начин - двамата, или да кажете на добрия човек отсреща "ЧИБА БЕ, ЩЕ СМАЖА c_C", което не е най-милото нещо, но пък е истина =D
    - имаш 2 часа работа по специалността си, нещо с компютри да речем, идва добрата самарианка-колежка, която ти оплесква нещата за 2 дни нататък да имаш работа - този пример ако не се лъжа Белгарион го бе давал нейде от опит...
    - тръгваш да си грееш ядене, но на масата няма място за всички и някои ти прави място, оставяйки себе си без място, при положение, че всъщност ти изобщо нямаш намерение да сядаш на масата, обаче иди обясни на доброжелателния човек, който после те гледа на криво с мисълта "аз исках да му помогна, па той ми са прай тукъ нъъ..."
    - тръгваш да качваш автоматичната си количка с детето в трамвая, която е автоматична и можеш да си я качиш без НИКЪВ проблем, стига да има къде... оообаче идва добрия човек и я хваща за автоматиката, спирайки те изцяло от каквато и да е възможност да влезеш в трамвая...
    - изкачваш се по стръмен склон, посягаш към един здрав ръб, каменен, но намираш една слаба ръчичка, която посмъртно не може да те изтегли нагоре... ако я хванеш, трябва на 3 крака да се качиш, за да не повлечеш добрия човек отгоре, ако не я хванеш си си на 4 крака и припкаш до горе като пич...
    Дайте примери и от вас, че не ми се изреждат само мой ;]

.....Как да обясниш на хората, че "нямаш нужда от тях", като звучи толко грубо... ~_~
Не, сериозно, тая вечер пак ми се наложи да го обяснявам... в стил на "ми, мерси мн, браво нали... ама.. не ми трябваше =/ " И пак отказването на помощ се възприема, като отхвърляне на доброто дело... и то е така, но с това добро дело ти правят нещата по-кофти! А ако обясниш пък това, излиза, че отсрещния те прецаква и ти пречи и е излишен и прочее 0= .... което е така XD в случаите на вредна помощ.

Та какво мислите вие за този парадокс. Помощ, която вреди. Помощ - злодеяние. Помощ, която никой не желае....

Има и по-брутални примери, но не са ми от ежедневието... и все пак ще дам някои.. катооо - "Да помогнеш на самоубиец, да умре", "Да сбъркаш иглите и да заразиш някой още повече, вместо да го излекуваш"; "Да ти помогнат в тежък момент с цигари/алкохол/по-лошо" .... се за някакви брутални се сещам, но и такива има, историята показва...

Note, темата е различна от следните, близки по смисъл теми:

Човек е силен, когато е сам
Помагате ли на другите

Последна промяна SayanMk на Сря Окт 01, 2008 8:33 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 8:35 pm 
Аватар

MorticiaN написа:
Tegliing one maina solves, actually tegliing one maina solves everything

Не и ако майка ми се е промъкнала в стаята ми с кроткото намерение да поразчисти, докато съм на лекции или некъде другаде. После не мога да си намеря дори един чифт чорапи..

http://drunkethics.blogspot.com/
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 8:36 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Ще теглиш ли майната на майка си, баща си, баба си, чичо си, сестра си, гаджето си, кучето си..... ? Не, че ме интересува, но ако отговора е "Да" няк'во, може да те съжали някой =0
Ако теглиш майната, рано или късно ше трябва да си я теглиш на себе си ;] Защот следващия път, като ти потрябва помощ, ще ти я теглят още по-дълга....

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 8:38 pm 
Аватар

SayanMk написа:
Ще теглиш ли майната на майка си, баща си, баба си, чичо си, сестра си, гаджето си, кучето си..... ? Не, че ме интересува, но ако отговора е "Да" няк'во, може да те съжали някои =0
Ако теглиш майната, рано или късно ше трябва да си я теглиш на себе си ;] Защот следващия път, като ти потрябва помощ, ще ти я теглят още по-дълга....
И казваш че човек не е способен да върши всичко сам , без чужда намеса ? Нали , говоря за тривиалните неща ....

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 8:41 pm 
Аватар

Ми аз им тегля майната, по после се оправям. Се едно дали са ще ме прецакат или после...

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 8:56 pm 
Аватар
Ecchi Warrior

Аз реших много отдавна за себе си този проблем. Просто се научих да обяснявам, докато отсрещната страна ме разбере. А ако не желае да слуша просто измисляш начин как наистина да ти помогнат, ако ще 1/1000 да е, макар да е трудния начин. През годините се научих колко са важни кюмюникейшън скиловете - чрез добре разработени такива нямаш пречки пред себе си. Работил съм и с глухонеми при различни обстоятелства, и знам добре, че речта е просто един от аспектите на комуникацията между хората.
Няма невъзможни неща, просто за някои времето не е достатъчно, но за това пък имаме нужния интелект за да го разпределим правилно до степен на осъществимост ;)

пп. На теглещите майни наред ще спомена само едно - не ритайте плочката домино до вас просто защото ви пречи, защото не се знае дали редичката след нея не е свързана с основите на някой мост предстоящ да бъде прекосен... :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 9:05 pm 
Аватар

Цитат:
всъщност ти изобщо нямаш намерение да сядаш на масата, обаче иди обясни на доброжелателния човек, който после те гледа на криво с мисълта "аз исках да му помогна, па той ми са прай тукъ нъъ..."

Няма какво да му се обясняваш, не си му искал помощта, ни си го молил да се "жертва".

Аз мога да дам пример как една моя псевдо-приятелка съумя да скара най-добрата ми такава с гаджето й, като й говореха зад гърба, но, видите ли, дамата просто искала да помогне.

Изобщо не ми пука за намеренията на тоя, дето ми е осрал нещата. За мен е важен резултата, ако ще да ми е мислил цялото добро на света, това какво ми помага като после аз съм пре*бана?

itachiuchiha88 написа:
Бог прощава, Ибачи - не.
velush написа:
Къв е смисълът да трупаш уийб точки, щом в магазина не продават тигани или чаршафи с намаление за тях?
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 9:20 pm 
Аватар

lovelyangel666 написа:
Цитат:
всъщност ти изобщо нямаш намерение да сядаш на масата, обаче иди обясни на доброжелателния човек, който после те гледа на криво с мисълта "аз исках да му помогна, па той ми са прай тукъ нъъ..."

Няма какво да му се обясняваш, не си му искал помощта, ни си го молил да се "жертва".

Аз мога да дам пример как една моя псевдо-приятелка съумя да скара най-добрата ми такава с гаджето й, като й говореха зад гърба, но, видите ли, дамата просто искала да помогне.

Изобщо не ми пука за намеренията на тоя, дето ми е осрал нещата. За мен е важен резултата, ако ще да ми е мислил цялото добро на света, това какво ми помага като после аз съм пре*бана?
помага ти с това, че с няколко благи думи можеш да го вкараш в правия път и наистина да ти помогне следващия път

мислете в перспектива, people

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 9:27 pm 

Наскоро ми се случи нещо такова.Видях в дискотеката едно момиче,което неистово се опитваше да си откопчае ципа на чантата, за да плати сметката, а сервитьорката тропаше нервно с крак чакайки парите си.Съответно аз решавам да помогна като кавалер и то по най-бързия начин.Хващам аз ципа и както бях пийнал му дадох такъв начален тласък че ми остана в ръката.Аwkward huh :blush: ? Момичето естествено не беше особено доволно, тъй като не се скъса само висулката на ципа,а самия цип се разцепи.Аз какво да правя-мънках там нещо , чесах се по врата , извиних се и се върнах при моите хора :drop: ,които разбира се ме сочеха и се rofl-ваха.Странното е,че след около 20 минути момичето дойде при мен и поиска да ме черпи едно,за да ми благодари :shock: :o
Така че за мен извода от цялата работа е,че няма значение какво е станало или дали е била нужна помощта.Важно е намерението да помогнеш без да те молят за това и без да очакваш нещо в замяна.Разбира се,ако са някакви брутални прецаквации,е нормално да не изразиш благодарност след това,но не мисля и че има място за теглене на майни,тупаници и лоши чувства....

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 9:29 pm 
Аватар

Ronin@ написа:
.....................
Hedon-eee пак се филмираш , къде го гледа това ?

Профил  

Заглавие: Re: Помощта, като добро злодеяние
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 9:30 pm 
Аватар

SayanMk написа:
Как да обясниш на хората, че "нямаш нужда от тях", като звучи толко грубо... ~_~

Цитат:
-Ще се справя и сам
:wink:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 9:37 pm 
Аватар

Divinity написа:
помага ти с това, че с няколко благи думи можеш да го вкараш в правия път и наистина да ти помогне следващия път

мислете в перспектива, people

Оптимисти. Като го нахраниш едно хубаво по-ще се освести и следващия път ще се напъне да ти помогне повече, отколкото да му кажеш "много ти благодаря за ефективната помощ, страшно ми помогна, без теб нямаше да се справя!" :!:

itachiuchiha88 написа:
Бог прощава, Ибачи - не.
velush написа:
Къв е смисълът да трупаш уийб точки, щом в магазина не продават тигани или чаршафи с намаление за тях?
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 9:37 pm 
Аватар

Казваш това, което истина, а не това, което искаш другия да чуе.И те са хора и те ще попаднат в положение като твоето някога и ако когато си им "теглил майната" не са те разбрали тогава ще им просветне, че не си неблагодарен, а всъщност търсиш лесен подход към нещата.Поне повечето хора имат достатъчно опит да разберат кога са излишни и помощта им повече вреди отколкото помага. :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 10:01 pm 
Аватар

Айде да започнем на ново дискусията, но да изясним за какви хора говорим.
Защо не изходим от гледната точка, че в зависимост от това с кого си имаме работа е оптимално да се държим по различен начин?
Или можете да намерите едно общо решение на проблема, важещо за всеки произволен човек, който иска да окаже ненужна помощ?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 01, 2008 10:45 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

lovelyangel666, ти си оптимистката. Като нахраниш хубаво човека, следващия път ще те подмине с мисълта - ако ти е близък "е, тя си може и самичка", ако не ти е толкова "тая шсе опрай и сама, като ония път". Преувеличаваш със суперлативите, Дивинити има предвид да му кажеш "ЧИБА Е, ПРЕЧИШ МИ" по НЕ такъв начин, а по начин с който да го накараш да разбере, без да го обиждаш и без да обезсмисляш действието му, което всъщност е от добра воля....

Avador, по принцип си прав, но говориме и за пост-фактум, освен това някои хора пак ще им стане гадно, като се почустват излишни, колкото и човешки да им го кажеш...

X - заявявайки очевадното не помага много :roll: Ако ще слагаме примери за всеки един човек на тази планета, старейки се да бъдем обективни, е безсмислено да подхващаме каквато и да е било тема. Целта на темата не е намиране на каквото и да е било "уникално решение" на проблема.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]