Дата и час: Чет Сеп 28, 2023 11:14 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 3 [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Nickname culture или изкуството да се кръстиш сам off
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 12:16 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Nickname culture или изкуството да се кръстиш сам
Изображение
[url=http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Hirakata_Nickname_road_Ginkgo_street.jpg]Hirakata-shi Nickname road "Ginkgo street", Hirakata-shi, Osaka Japan
Автор: NISHIGUCHI,Masahiro, Wikipedia[/url]

.....Никнеймът е име, което не е реалното такова или е само част от него. Би могло да се използва вместо оригинално име или пък като негово допълнение. Никът, накратко казано е псевдоним, използван в компютърните мрежи. Но защо тогава е ник, а не псевдоним или "ейлиас" - разликата е, че никът е наименование, което човекът избира най-често сам за себе си. Да, псевдонимът също може да бъде самопоставен, но в общият случай е обратното. Като синоним на ник(кратко от никнейм) може да се каже "кратко име". По начало, никът представлява уникално название, с което човек бива идентифициран в мрежата/системата. В мрежата на интернет обаче се съдържат много и различни системи(//сайтове, форуми, блогове, мейл-адреси, месинджъри и т.н.), които се ползват от много и различни хора. Често се случва никнеймът да е зает в системата и да се наложи неговото модифициране или пълна промяна, за да се придобие идентификация в дадената система. Това довежда до резултат, в който един човек има често повече от един ник. Разбира се, има и други причини хората да имат повече никове и това става предимно за запазване на анонимност. Използването на популярни никове в системи, където са свободни също е средство за запазване на анонимност.
.....В сферата на изкуството, а вече и ежедневният живот, може да се каже, че от псевдоним или сценично име, може да бъде получено чрез дългото използване на ник в системата, в резултат на което то бива пренесено в реалният живот. Тъй като компютинга и съвремието са тясно свързани, битието на хората все повече се обвързва с компютинга съответно и с наличието на никнейм. Примери могат да бъдат запознанства през интернет, мейл-адреси и прочее.

.....Интересни факти:
Джеймс Ърл Картър, полага клетва като президент на Съединените Американски Щати, използвайки своят ник с думите "Аз, Джими Картър~...".
В англоговорящите страни, при официално назоваване, включващо никнейм, той се поставя на мястото на второто име на човек. Например - Джон "Джи" Джуниър ..
Освен хората, други обекти на интерес също биха могли да имат никнейм. Пример за това е град Пловдив, често наричан "майна таун" от потребителите на АнимеS, а и не само...
Повечето тайландци използват никнейм "чуу лен", което в превод означава "игрово име". Това име се разпрострира от дома до работата, като се използва без уважителната следставка "кун", което демострира близост. Това датира от легендата, че ако се използва истинското име на едно бебе, това ще привлече зли духове, особено ако бебето е хубаво/сладко.
В Италия използването на никове спомага за разделянето на едно семейство и съответно определяне към коя част принадлежи даден човек.
В България, престъпниците имат най-смешните никове, които човек може да срещне. лол.

.....И така погледнато, вървим към темата "Ника ми и защо съм го избрал?". Но последната тема вече пост-фактор, също като "Другите ви никове", тя показва причината да сте избрали своят наличен ник. А защо сте го избрали? Ежедневно се регистрират поне по 10 човека във форума и ставаме свидетели на невероятни изцепки и никове-залъгалки, регнати просто за идеята да се види някой раздел(връзки) или с по-лоши помисли като спам.
Къде е обаче културата на никнейминга, тоест -себенаименованието и има ли такава у свървеменният човек?
А до колко хората могат да осъзнаят важността и тежестта на своят ник?
Има ли въобще важност и тежест един ник?

.....Никовете се избират в масовия случай на принцип "каквото е свободно", което е грешно, но това се осъзнава твърде късно, особено, ако регистриралият се вече в системата е решил да се игради и да се покаже като личност в последната. Регистрирането на ник изисква повече от назоваването на нещо звучащо добре, тъй като това ви поставя в неудобната позиция, ако решите да го сменяте, да започнете отначало. Предполагам появата на смешни и нелогични никове се дължи просто на факта, че не се осъзнава какво е да принадлежиш към едно комюнити/интернет общност. Уникалността се цени и забелязва, повярвайте ми.

.....Ето едни простички насоки, които ще скалъпя набързо при формирането на никнейм:
  • Помислете какъв жанр искате да е вашият ник. Пробвайте да си сложите името наобратно и вижте как ще ви звучи. Пробвайте да прочете някоя фантастична книжка и да си харесате нещо изчанчето. Изчанчете го още!! Zod_the_immortal го има навсякъде, но къде има Zheortal??!(съчинено за 10 сек.)
  • Помислете дали към вече харесалият ви ник не желаете да добавите нещо, което да го направи уникален, без да го прави твърде сложен или нечетящ се, от сорта на малки и големи букви или препинателни знаци където не им е мястото... Как можете да направите никът си уникален без да му лепвате телефонният си номер, част от егн или полът си.
  • Помислете дали кръщавайки се Алукард_Хеллсинг13 не ви поставя в невероятното клише, в което ви поставя и да мислите и да не мислите... кръщаването на няколко героя прави никовете леко абсурдни, макар да изразява ващата искренна фенбойщина към тях, саске^сакура^фенка е просто смешно и няма как да бъде прието на сериозно, нито пък е удобно за използване в реалният живот, ако все пак имате намерението и се решите да се запознаете с дружки от системата(в случая говоря за форума ни ест.).
  • Помислете дали бихте се регистрирали с този ник някъде другаде и дали той ще бъде свободен "там" другаде. Дали бихте искали познати от едната система да могат да ви идентифицират в другата или не.
  • Помислете най-сериозно дали вие имате сериозно отношение към този сайт, тепърва ще го установявате или се регвате под крилото на анонимността. И го помислете добре! Защото понякога временната регистрация, само за малко, остава постоянна! Форумна и интернет личност не се гради чак толкова лесно, а авторитетът и личното ви мнение ви правят уникални. Е, разбира се, това не става с регване на сложен ник и да пишете уникални глупости..

Изображение

Профил  

Заглавие: Re: Nickname culture или изкуството да се кръстиш сам
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 12:26 pm 
Аватар

Абе много си е важно дали се регваш някъде само за да сваляш или за да се включиш в някое общество...аз примерно в началото не се и представях че ще пиша тука,регнах се за да свалям...слава богу обаче че ника ми е горе-долу нормален...

Иначе съм си го сложила този ник,защото това ми е името на английски + любимата ми цифра 9...и ако правя сравнение със себе си ще кажа че не съм влагала кой знае какъв смисъл,сега не знам за другите...може би нещо на подсъзнателно ниво,лол...и все пак не знам.

Знам само че повечето от никовете са направени някакви изчанчени за да се забелязват и да правят впечатление...ма няма какво да коментирам...някои са приемливи,други - не.И аз примерно мога само от тези изчанчените да си направя някакъв извод,който що-годе да се връзва с истината...другото,с което мога да направя връзка е,ако е сложен за ник някое име на герой...това показва какво харесва дадения човек и примерно се оприличава или иска да прилича на дадения герой...

и все пак искам да завърша с това "Човек никога не трябва да е сигурен" ...не си вадете ЧАК толкова големи изводи от никовете. :lol:

The Resistance
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 1:05 pm 
Аватар

Цитат:
Помислете какъв жанр искате да е вашият ник

Звучи точно в "жанра" ,в който трябва да звучи..замислям се,че ме описва максимално добре.Не го харесвам особено,както и себе си.Свързан е с музиката*от песента е* ,която е адски важна част от живота ми.Звучи лично,което се доближава до характера ми..звучи,сякаш нещата не зависят от мен,а аз съм човек ,криещ се в анонимността на тълпата..
Абсолютно на всякъде съм си този никнейм,блог,другия блог,портали,торенти..Тъпо ми се струва да си мислиш псевдоним за различните портали според това какви са хората там,вместо да се замислиш какъв си ти.
Освен това едва понасям никчета от типа на Sasuke_Sakura_Hisoka_In_LOvE^^_Fenka_Ot_SelO_ЖиТароВО :?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 4:03 pm 
Аватар

Много ми харесва идеята да определяш създаването на ник като изкуство, намеква за творческа инициатива и същевременно се подразбира, че е нещо много лично. Самата аз винаги съм се стремяла никът ми да ме олицетворява по някакъв начин, но и същевременно да не разкрива прекалено много.
Сегашният ми ник е всъщност името на главната героиня от една история, която четох преди няколко години (вече не си спомням как се казваше, нито къде я четох). Това, което ме впечатли обаче беше, че тази героиня приличаше ужасно много на мен - не само на външен вид, но и като характер, поведение, чувства. Всъщност на нейно място можех да съм аз и историята нямаше да се промени ни най - малко. Това доста ме шокира тогава (все пак какъв е шансът сред милионите и милиарди разкази в интернет да попадна точно на този), но оттогава името й стана мой ник и винаги когато е свободно го използвам. Понякога си мисля дори, че ми отива много повече от собственото ми име.

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 4:09 pm 
Аватар

Никът не е от голямо значение . Може да се регистрираш с оригинално име и пак да пишеш глупости . Не си правя труда да помня никове освен ако не са ме впечатлили с някакви интересни мнения .Както каза по-горе , личността гради ника :?

МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 6:31 pm 
Аватар

animeFAN написа:
Никът не е от голямо значение . Може да се регистрираш с оригинално име и пак да пишеш глупости . Не си правя труда да помня никове освен ако не са ме впечатлили с някакви интересни мнения .Както каза по-горе , личността гради ника :?

Според мен ника има значение. Неслучайно народът е казал "хората посрещат по дрехите, изпращат по акъла (или нещо такова)". Еми честно казано бих приел доста несериозно човек с ник като "Анален_изнасилвач" или "еба_наред" и такива подобни (нищо лично към хората, пишещи се така). След това може дори да пропусна половината им постове, мнения и такива неща, защото според мен са с лапешки никове. Ако имам повечко свободно време бих прегледал и тяхните мнения, и може да се окаже, че всъщност са пичове, с които бих искал да се познавам лично или да съм приятел.
Избора на ник наистина е трудно нещо според мен, особено ако искаш да влезнеш в някакво по-изискано (или не знам точно как да се изразя) общество. Не можеш да си с някъв просташки ник като "anal_warrior" при про-тата на някоя игра. Да се пишат новини за теб, да ти взимат интервюта и да те дават по новини и такива. Ако е за някакво по-затворено общество като анимес-бг примерно, това не е кой знае какво.

МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 7:41 pm 
Аватар

Интересно, интересно.

Последна промяна Kyuraku на Пет Мар 04, 2011 3:21 am, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 8:16 pm 
Аватар

Spokesman Of Madness.

Харесва ми.Звучи готино и има интересно значение.Представително лице на лудостта.Друг с такъв ник в каквато и да е среда не съм срещал.Пък и ми подхожда на характера.Перфе си ми е.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 8:18 pm 
Аватар

А коя е тази игра?

Моя ник пък е плод на грешно написан "Aquarius" в една брошурка за картинки на gsm и регистриран с Aquarius юзър на абв.
В последствие ми хареса и сега съм с него във форуми, игри , саитове и др.
П.П. и въпреки сранния ник е оказа зает на 1-2 места.

Изображение
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 9:28 pm 
Аватар

Yamato...

Винаги съм обичал този псевдоним и често го използвам вместо истиското ми име...макар че доста често вече го има някъде но тогава ползвам алтернативи като:
Yamat0,Yama†o,Yamato7th,GRY анд соу он..Но идеята че запасът е планина винаги ми е харесвала...

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 9:39 pm 
Аватар
Spamoza Vulgaris

Наистина много зависи с каква цел се регваш някъде - примерно не ми пука особено какъв ми е ника в deviantart тъй като аз влизам там само за да си търся картинки, но не става да си направя e-mail с някакво идиотско име, след като този e-mail ще ме представя пред доста хора. В началото се регнах тук с този ник на шега, бях го ползвала два-три пъти другаде и не ми се занимаваше да си мисля нов. Не може да се каже, че се самоопределям с него, даже на пръв поглед звучи прекалено лигаво за мен. Но с течение на времето някакси ми стана навик да го ползвам, доближи се до мен, започнах да се пиша така и на други места (или леко го променях, ако беше зает, което за мен си беше чиста гавра :x ). И все пак не ми се мисли нов - не защото ме мързи, а просто защото съм свикнала да съм kisssy :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 4:07 am 
Аватар

Аз пък никога не съм могъл да си измисля оригинален ник,за тфа копвам имена на герои от анимета...Тук там може да съм се писал Lazy Shadow ама аналогията е,че характера на определения герой си съвпада с моя за туй...Иначе ник ? Ако седна да мисля най-много да ме заболи главата..

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 9:11 am 
Аватар

И моя ник никога не е зает,толкова е дебилен,че никой не би си и помислил да се регне така,ама е кратък в повечето случаи,така че пиша някви други работи xD~ Истината е ,че преди сумати време се регнах просто ей така тука и за тва си остана така,но се чувствам горд,че бях единствения ,на който му викат по име баси xD~

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 9:19 am 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
nick-а за мен е нещо като типажа ,който искам да съм

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 12:23 pm 
Аватар

То и моето се почна от копване на име на герой :lol: Нейде началото на 2005 се чудех какъв ник да ползвам и понеже тогава тъкмо беше манията по Megas XLR и айдеее, ще бъдем Kiva XD след това с годините никът мина през Kiva_89, xkivax, Kiva ... и преди 2 години ми хрумна K i v a. to Last :P Оттогава си карам с него :] Пък и важното е, че аз си го харесвам :Р

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 3 [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]