Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:34 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кирилицата и нейното бъдеще
МнениеПубликувано на: Нед Юни 29, 2008 11:25 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Изображение
Wikipedia.org написа:
Кирилица е едната от двете азбуки (заедно с глаголицата), използвани при записването на старобългарския език, както и писмената система на другите езици, основана на тази азбука.
Разпространена е сред южните и източните славянски народи в Европа, неславянските етноси в Русия, а до 19 в. се е ползвала и в Румъния.
Първото сигурно използване на понятието кирилица е от 18 в. В Русия. След реформите на цар Петър I и въвеждането на гражданската азбука под „кирилица” се е разбирало старото уставно писмо, противопоставено на новата гражданска азбука.
Варианти на гражданската азбука днес ползват българския, руския, македонския, сръбския, украинския, русинския и беларуския език, а също така монголския и езиците на републиките от бившия СССР в Азия и Източна Европа.
В съвременната българска азбука липсват около 20 стари букви, например: ѣ (ят, двойно е), ѫ (голям юс, голяма носовка), ѭ, ѩ.

Ние сме на Википедията - и-краткото.... =0
Сърбите вече приеха шльокавицата като нац. писание...
Какво правиме ние и до колко нашата СТРАХОТНА азбука(а и език) ще издържат на тласовете на глобализацията?
Ако я нямаше Русия, ние щяхме ли още да сме на кирилица?
Обичате ли си абуката (sun)? А вашето обкръжение? Случвало ли ви се е да се фукате/хвалите с езика си~
Бихте ли желали да има друга система за писане(пр.лат.) и защо?
Как виждате кирилицата като национален символ?

Профил  

Заглавие: Re: Кирилицата и нейното бъдеще
МнениеПубликувано на: Нед Юни 29, 2008 11:29 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Какво правиме ние и до колко нашата СТРАХОТНА азбука(а и език) ще издържат на тласовете на глобализацията?
Не съм достатъчно компетентен за да отговоря на този въпрос.

Не обичам неопределени гадателства.
Ако не бяхме падали под робство сигурно щяхме да сме една от великите сили в момента.

Обичате ли си абуката (sun)? А вашето обкръжение? Случвало ли ви се е да се фукате/хвалите с езика си~
Да,но не съм се хвалил с нея о_О

Бихте ли желали да има друга система за писане(пр.лат.) и защо? Не.

Как виждате кирилицата като национален символ? Вижда ми се много добро като идея ^^

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юни 29, 2008 11:30 pm 
Аватар

Аз си обичам и езика и Азбуката и за нищо на света не бих ги сменил,а и с приятелите ми много често спорим на тема език и винаги стигаме до извода,че е най-вкусен задушен с масло.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юни 29, 2008 11:46 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

ОК аре аз ше си отговоря на въпросите, че нещо май не потръгна много разсъждително така :lol:
> Едва ли. Сегашното правителство са готови на всичко, за да представят страната в добра светлина, едва ли трудно ще се навият на смяна на системата. За съжаление, ако нямахме големия руски чадър, до сега да сме клекнали като Сърбия и да сме се модернизирали. Тъпото на модернизациите е, че траят до няколко поколения. После остава само модерното, а основното, на което е градено, вече е кремирано или по музеите. За една малка държавица като нас, на кръстопътя на Югоизточна Европа - щеше да е омега-трудно и недълголетно да запази езика си...
Живи и здрави повечето хора поне на тая тема смятам, че държат- за тва и пускам темата... да видя така ли е.

Обичам си азбуката :D И обкръжението ми я обича. И съм се фукал с нея, мн пъти.. и те също предполагам. Дори един на друг си се хайпваме понякога "еееееееееема па егати яката азбука и език си имаме ^^" :нод нод нод:

В никакъв случай. Saban Saulic =/= Шабан Шаулич. НЕ ме кефи идеята... като гледам на Српски колко е зле, тука ще е още по-. Да не говориме за новите правила и граматики в езика. Учителите по български и литература, които познавам, ще се изядат с дрехите от ужас....

Щеше ми се да е тя всъщност. Да се покаже колко много се държи на нея, но има и други начини ^^

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 12:08 am 

Абе ше им модернизирам празните глави на тях ...
Кирилицата си е номер 1 ! Винаги ще си ме радва но може би ако Русия беше минала на латиница най-вероятно и ние щяхме :(
Не се хвала с нея - то какво има да се хвалиш O_o
Как виждате кирилицата като национален символ? -> Най-очевадния избор за символ

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 12:13 am 
Аватар

всички фонетични езици са еднакви - безинтересни и писмено лесни(направени за по тъпичките) :D - лично мнение

тъй че няма кво да говоря за кирилицата само

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 12:28 am 
Аватар
RyuKo FanSubs

В. Какво правиме ние и до колко нашата СТРАХОТНА азбука(а и език) ще издържат на тласовете на глобализацията?
О. Ние правим презентации за евро съюза :lol: И когато може се правим на чужденци :wink: Иначе по-сериозно - в интерес на истината не правим нищо съществено и това ме угорчава :?
В. Ако я нямаше Русия, ние щяхме ли още да сме на кирилица?
О. Предполагам, че да - все пак не сме чак толкова загубени ;)
В. Обичате ли си абуката (sun)? А вашето обкръжение? Случвало ли ви се е да се фукате/хвалите с езика си~
О. Да, много при това. А иначе колкото пъти съм пътувал - я на фестивал, я на конкурс, я на workshop - толкова пъти съм се хвалил с кирилицата и съм разказвал историята на тази чисто българска азбука, създадена специално за нас от св. св. Кирил и Методи.
В. Бихте ли желали да има друга система за писане(пр.лат.) и защо?
О. Не. Това ще погуби и бездруго крехката ни национална идентичност.
В. Как виждате кирилицата като национален символ?
О. Това е страхотна идея - смятам, че трябва да се приложи :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 12:29 am 
Аватар

САМО КИРИЛИЦА!
    Никакви шльоковици не искам да виждам.

Според мен ще издържи, все пак това е част от националността ни и т.н.

За Русия, правилният въпрос е "Щеше ли да я има Русия(пишеща на кирилица), ако не бяхме ние" ;о)

ОБИЧАМ си азбуката и до сега не съм чула някой да се оплаква. Дано така си остане. Винаги се хваля и гордея с езика/азбуката/националността си.

Не ми трябват др системи за писане.

Виждам кирилицата като национален символ именно защото е такъв. Всяка страна/народ се гордее с уникалните за нещо неща спрямо света, не виждам защо Бг трябва да прави изключение!

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 8:14 am 
Аватар

Az pak mislq 4e taka e mn0o0o0o0o0go po qko da se pi6eeeeee!!11

Ако научим първокласниците да пишат така в часовете по български език, ще е win.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 8:28 am 
Аватар

Никаква идея. Може би я използваме?

Ако Левски имаше ботуши, а Ботев каска...Ако, ако, ама не е така. Сега сме си на нея. Ако изпозлваме такива хипотези, за да доказваме безхаберието и незаинтересоваността на народа си можем до утре да си говорим...

Да я обичам? Не. Свикнала съм с нея, тя ми е най-лесна, най-позната...Харесвам я. Хвалила съм се , да. Българскията език е един от най-трудно научаемите езици откъм граматика, което е изключително забавно и мен много ме радва.

Не разбира се. Защо не знам. Просто отказвам да пиша на друго в България, освен на кирилица.

Национален символ? Че само ние ли сме с нея? Не съм съгласна да е национален символ, но определно трябва да си остане единствената ни писменост.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 8:46 am 
Аватар

6lokavica rlz.
чакам само да отменят кирилицата 8)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 9:16 am 
Аватар

oversoul написа:
[ толкова пъти съм се хвалил с кирилицата и съм разказвал историята на тази чисто българска азбука, създадена специално за нас от св. св. Кирил и Методи.

Само не разбирам, защо смятате, че св. Кирил и св. Методий са създали специално за нас кирилицата. Айде малко се образовайте, че тая работа не е хубава.
http://soubeloslav.atspace.com/
http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=628

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 9:21 am 
Аватар

Азбуката си е създадена за нас, просто не с идеята да бъде наш отличителен белег и символ, ами да се използва в помощ на византийското желание да претопи българското население.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 9:23 am 
Аватар
The No-Goodnick

Какво правиме ние? Незнам! Ама масовата част от маладежта въобще не я и интересува :?(stupid people)

Добър въпрос :hmm: Незнам, не съм толкова добре с м/удържавните отношения за да знам :?

Ооо обичкам си го, ми как :mrgreen:, обкръжението ми незнам к'во мисли занего :lol:, и да фукал съм се с него 8)(много голям кеф в чуждестранен форум да се фукаш с езика си :mrgreen:)

Колкото и да го мисля, май бих казал НЕ :?

Добре изглеждаша, ама мисля, че има и по-добри варианти

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 9:23 am 
Аватар

Къде са св. Кирил и св. Методий от Византийското желание? Погледни линкчетата, поне да видиш, че си говорим за други неща. Не за сягам политическия аспект на популязирането на кирилицата, а това кой я популяризира в пределите на Българското царство.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]