Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:29 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Материализацията на мечтите от миналото в настоящето
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 6:37 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Изображение
    images: google
    Материализацията на мечтите от миналото в настоящето
    Материализацията на мечтите от миналото в бъдещето
    Материализацията на мечтите от сегашното в бъдещето
    За обратни процеси не се знае още да има, но не е изключено... това чак към края на темата ;]
    ИзображениеИзображение

....Та какво означава материализация на мечта. Мечтата, по принцип се дефинира по различни начини - в единият случай е цел, която е трудно осъществима, в другият случай е фантазия, която е неосъществима. Материализация или изпълнение на мечтите представлява осъществяването им, но използвам думата материализация, защото освен, че звучи по-готино, също така има малко по-насочен оттенък. Аз ще говоря именно за материални неща и мечти...

....И така, да започнем с..... Титаник?
›1898 Морган Робъртсън публикува под заглавието Futility историята за потъващият кораб "Титан", най-големият кораб над водата, направен с най-последните техники. Титан, също се сблъсква с Айсберг. Главните герои падат на айсберга, а корабът се отблъсква и в последствие са спасени 3000 човека от него~ но няма да ви преракзазвам новелата, само вижте годината на публикуване пак... това са 14 години преди реалното потъване на Титаник. Засечките между новелата и реалността настъпила в последствие са отвратително големи ... е верно, писателят е бил и моряк, ноо това не обяснява и половината от съвпаденията. http://fsmat.at/~bkabelka/titanic/part2/chapter1.htmА сега да преминем към нещо по-нормално sci-fi и технологията. Тук не смятам да давам няквки пре-разяснения или извадки, защото смятам, на повечето ви е ясно, че "въпросът е какво фантастичните книжки не са предрекли"
. Примери: Първите телекомуникационни сателитеи са 'измислени' от Артур Кларк през 1945; Роботи за пръв път се появяват през 1921 в сцената R.U.R.; Космически пътувания до луната пък още 1865 в De la Terre à la Lune.. всички тези неща, по времето, когато са излизали на книжки, са звучали както на нас сега ни звучат време-пространствени светлинни скачания за междугалактично пътуване @_@ Някво невъзможно, поне в срок от 50 години, обаче това последното изключва думата невъзможно, нали така =/
Компютри, генетично инжинерство, нанотехнологии, черните дупки, белите джуджета - всичко това може да се срещне по над 80 годишни книжки, когато е било толкова абсурдно и налудничево, че не е било нищо повече от научна фантастика. Обаче какво става- тези неща се сбъдват!
    ИзображениеИзображение
....Смятам, че тези 2 по-големи примера са достатъчно грандиозни, за да ви върна и назад във времето и да оспоря тезата, че хора като Алберт Айнщайн и Леонардо Давинчи са гений, надскочили времето си с ххх години... А именно - те са просто научни фантазьори, илюстрирали техните мечти и фантазии в по-голям и публичен аспект! Е, да - това не ги прави по-малко гении от една срана.. Но въпросът е - като погледнеш от съвременната гледна точка, назад във времето, когато технологията в ръката ти е била мечтата на прадядо ти, някак се замисляш...... дали идеята за тази технология в ръката ти не е взета именно от мечтата на дядо ти? Или по-скоро, основният въпрос на темата - дали технологията в ръката ти съществува, защото човечеството е искало да съществува?

....Естествено, на този въпрос може доста набързо да се каже "да, естествено, подемоните", но като казвам 'искало да съществува' не говоря просто за изчитане на една scifi книжка и "ееей айде да пробваме да го направиме това", защото така НЕ става и надали някога е ставало! Технологиите си вървят по своята собствена, бавна линия, която често няма нищо общо с научната фантастика или фантастиката изобщо. Нещата които се "откриват", се разбира, че са предрекани от някой чак в последствие на тяхното откритие.
....С това се опитвам да наведа темата пак към една от теориите на квантовата физика*, че именно нашите мисли и желания изграждат света. Проблемът там е, както може да видите в темата, че ние не можем да се освободим от сегашното си налято съзнание, че да бъдем нещо повече от хора. НО не е невъзможно. Тогава аз повдигам въпросът, дали пък общото човешко съзнание не оставя все пак свойте следи, но просто по-бавно?
›Човечеството се нужда е от черни дупки >100тина години по-късно> хоп, ето вии...
›Насочваме сателит срещу черно петно в космоса, където "няма нищо" >месеци по-късно> хоп ето ви 15 млн галактики
›Мечтаеш за машина с човешки способности >200тина години по-късно > хоп, ето вии...
›Сателити, които ще те следят където и да си >
›Чипове, които ще се имплантират в човешкото тяло >
›Клониране >
›Генно модифициране >
›Тъчскрийн >
›Холограми >
›Лечения за неспасяеми до преди 50 год болести >
>>> ето вии....
....Сега за наще деца и scifi книжките, които Ние четем в момента има ли сми да говоря? Надявам се разбрахте темата...
Фантазиите и мечтите, които искаме, се сбъдват не защото ги изобретяваме, а защото ги искаме. Разликата е, че нещата изглеждат някак нагласено. Все едно някой е отишъл и метнал ябълка по Нютон, все едно някой минал с колело пред Леонардо, все едно тая тема е нещо като 'поредната конспирация' ... Това последното е най-вероятно, дам :0
Обаче пак пояснявам. Никоя от тези книжки, налудничеви за времето си идеи и прочее не е имала за цел да бъде предрекание, нито е била мега-популярна, каквато може да бъде днес една такава книжка, нито е служила за какъвто-и-да-е ориентир на учените, техните баби/лели/чинки/прочее/, които са изобретили/създали въпросното "нещо" за което някой автор преди маса години просто си е драскал, колкото да не заспи... и да изкара $

....Та ко стаа ?
    v1 - човешката фантазия е ЕДНА, за цялото човечество. Мега вероятно, питайте ме що~
    v2 - конспирация :0 teh извънземни само ни пускат некви мухи и ние ги ядеме
    v3 - конспирация 2 :0 teh us of teh future пътуват наляво-надясно във времето и осъществяват нашето настояще, за да може да не се стигне до Денят на Страшния СЪД :О
    v4 - всички учени тайничко си четат sci-fi, а само за пред целият свят не вярват на глупости, а си дялкат трудовете~
    v5 - квантовата теория е правилна и ние определяме светът. Тоест, очаквайте съвсем скоро в близката гора - троли, годзира, голи елфки ... :0
    v6 - scifi книжките са too damn much, а другото е случайност
    v7 - как и да го гледаш, нещата се развиват, защото се развиват, няма верен отговор и съответно аз не го знам :О
    v8 - няма грешен отговор
    v9 - Нострадамус е ЖЕНА, а всичко е СЪДБА! Не бе, сериозно- дайте и вие някой вариант =]

Изображение

И до къде ще ни доведат, нашите желания->

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 6:56 pm 
Аватар

Хех, тъкмо преди няколко седмици с един съученик се разправяхме как преди 50 години хората надали са си представяли и частица от това, което е сега.. и как ли да са си го представяли като по вероятно са се тревожили дали няма да ги нападнат комунистите/империалистите и дали СССР или САЩ първи ще пуснат атомна бомба ^^' Приказвахме си също, че най вероятно и съвременните люде не можем да си представим какво ще е след 50 години.. и че аз лично знам какво ми се иска да бъде и вярвам/надявам се, че така ще стане, но повечето хора биха го приели прекалено абстрактно. Та на мен искрено ми се иска квантовата теория да стои зад всичко в този свят, ние сами да сме си бог/творец/квото щете там го наречете. Вярвам, че в мозъкът ни се крие потенциала за това, само още не сме го открили. Та дано успеем да отворим кръгозора си и да погледнем отвъд, да видим истинските си възможности ^^ god damn, I feel like a сектантка Т-Т С две думи, ходете гледайте Noein и ще разберете за какво ви говоря *wink*

п.п. Саянски, липсваха ми твоите философско-дълбоко-научни теми ^__^

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 7:02 pm 

SayanMk добра тема отново, но малко това за Алберт Айнщайн и Леонардо Давинчи не ми допадна.

Иначе ако има интерес към темата, може да се разпиша повече.

Като за начало ще ми е интересно да обясниш ето това:

Цитат:
v1 - човешката фантазия е ЕДНА, за цялото човечество. Мега вероятно, питайте ме що~

Заглавие: Re: Материализацията на мечтите от миналото в настоящето
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 7:13 pm 
Аватар

SayanMk написа:
....Та ко стаа ?
[list]v1 - човешката фантазия е ЕДНА, за цялото човечество. Мега вероятно, питайте ме що~
v2 - конспирация :0 teh извънземни само ни пускат некви мухи и ние ги ядеме
v3 - конспирация 2 :0 teh us of teh future пътуват наляво-надясно във времето и осъществяват нашето настояще, за да може да не се стигне до Денят на Страшния СЪД :О
v4 - всички учени тайничко си четат sci-fi, а само за пред целият свят не вярват на глупости, а си дялкат трудовете~
v5 - квантовата теория е правилна и ние определяме светът. Тоест, очаквайте съвсем скоро в близката гора - троли, годзира, голи елфки ... :0
v6 - scifi книжките са too damn much, а другото е случайност
v7 - как и да го гледаш, нещата се развиват, защото се развиват, няма верен отговор и съответно аз не го знам :О
v8 - няма грешен отговор
v9 - Нострадамус е ЖЕНА, а всичко е СЪДБА! Не бе, сериозно- дайте и вие някой вариант =]

Немога да се съглася с повечето.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 7:16 pm 
Аватар

Цитат:
Никоя от тези книжки, налудничеви за времето си идеи и прочее не е имала за цел да бъде предрекание, нито е била мега-популярна, каквато може да бъде днес една такава книжка, нито е служила за какъвто-и-да-е ориентир на учените, техните баби/лели/чинки/прочее/, които са изобретили/създали въпросното "нещо" за което някой автор преди маса години просто си е драскал, колкото да не заспи...

А защо не? Нали идеята е началото. Защо не примерно 20-30 години след написването на дадена книга, учен/изобретател да я прочете и да си каже:"Хм, това не е чак толкова невъзможно". И хоп! Откритие!
Та в този ред на мисли, според мен затова нещата от фантастиката от близкото минало днес изглеждат като сбъдналата се мечта на авторите.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 7:31 pm 
Аватар

Е винаги трябва да има някакво начало. Примерно и Жул Верн е писал за подводници и кораб до луната и всичко е станало. Просто един ден някой е прочел някоя фантастична книга и си е казал "Ей я чакай да пробвам и да го направя това." :)

Последна промяна haku_chan на Сря Юни 04, 2008 10:14 pm, променена общо 1 път

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 7:51 pm 
Аватар
Masaka?!

Някой е чел твърде много Жул Верн... :lol:
Интересно, че не даде примерчета с него - летящи апарати, подводници, а пичът е живял в 19ти век.

Anyway, има толкова много научни фантасти, че просто все някой ще е уцелил нещо. :nod: Аз лично като фен на научната фантастика съм чел доста 'остарели неща' за бъдещето - да кажем 2025, които просто изглеждат смешни на фона на днешните технологии.

Иначе - щом му е хрумнало на даден научен фантаст, значи е хрумнало и на други хора или са се вдъхновили от него. Все пак хората страшно много си приличаме колкото и да сме различни и се стремим към горе-долу еднакви неща. Хората са се стремели към небето и дълбоките океани - покорили сме ги донякъде. Сега гледаме към космоса и си мечтаем. :nod:

Човешкото въображение е сравнително неограничено (от наша гледна точка, ест. - не можем да се погледнем отстрани и отвъд него, за да разберем има ли някакви граници...).

Един ден ще има туристически полети до станцията ни на Марс, ще кръстосваме околните планети и да, това е напълно реално и възможно (ако не сме се изтребили до тогава, ест.)....

Никакви квантови теории, никакви пет лева - просто искаме да знаем, можем, постигнем повече. Ние тласкаме технологичния прогрес, за да изпълним нашите желания. Ако някой си е мечтаел навремето колко ще е удобно да си говори със приятел от разстояние, то Александър Бел го е постигнал, защото е било възможно в неговото време (за разлика времето на прадядо му, който просто го е сънувал). Защото е много готина и конструктивна мечта, която би помогнала страшно много на хората, а човечеството е достигнало нужния прогрес и потенциал, за да я осъществи.

Ако някой друг си мечтае за достъп до мрежата директно от човешкия мозък, след време дори това може да стане: кибернетика, духове в черупки и прочее 'фантасмагории', които един ден може да станат реалност ако е следващата стъпка в нашето развитие и всички го желаят...

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 8:47 pm 
Аватар

SayanMk написа:
очаквайте съвсем скоро в близката гора - троли, годзира, голи елфки ... :0

Това си абсолютно възможно :dance: Не се знае след няколко десетки години на кой побъркан УОУ маниак (и между другото професор по генетика) ще му хрумне да си направи нещо такова :roll:

МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 9:54 pm 
Аватар

icohp написа:
SayanMk написа:
очаквайте съвсем скоро в близката гора - троли, годзира, голи елфки ... :0

Това си абсолютно възможно :dance: Не се знае след няколко десетки години на кой побъркан УОУ маниак (и между другото професор по генетика) ще му хрумне да си направи нещо такова :roll:

Заплювам си голите елфки!

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 04, 2008 9:57 pm 
Аватар

аз съм за 4 :nod:

книгите са му майката, колкото и в някои от тях да пише че апокалипсиса "ще" настъпи през 2000 година

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 05, 2008 10:47 am 
Аватар

хм
напоследък все по-често се натъквам на документални филмчета и теории според които умът оформя вселената. Нашите желания се материализират... нашите нежелания също. Мислете позитивно и... трябва да сме ок

та... в4 и в5 :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 05, 2008 10:50 am 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
KoRNeRd написа:
хм
напоследък все по-често се натъквам на документални филмчета и теории според които умът оформя вселената. Нашите желания се материализират... нашите нежелания също. Мислете позитивно и... трябва да сме ок

та... в4 и в5 :)
Единствено коментар
гледайте/прочетете Сфера

По-късно може да пиша по темата.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 05, 2008 11:31 am 
Аватар

Аз подкрепям мнението на Morridin.
Все пак днешните учени са някогашните Star Wars нърдове, а не бивши любители на любовни романи.
Също това за въображението е много вярно.
Сега всеки си фантазира летящи коли и космически кораби ,а през средновековието са си представяли кораби които не разчитат на вятара.
Така че е съвсем нормално дори и учените да не са чели някоя книга да имат същите фантазии като автора.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 05, 2008 11:47 am 
Аватар

В кви филми си се вкарал пак ве, Саяне... :lol: :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юни 07, 2008 2:25 pm 
Аватар

И аз мн често съм се замислял по този начин...сякаш всичко е нагласено. Даже се седих за "Капитан Немо" на Жул Вер, която е писана в средата на 19ти век където по-голямата част от книгата се развива в подводница...кой е знаел тогава че само 50 години след това светът ще се бие с подводници ??? не знам, доскоро си мислех че всичко е случайно, но понякога съвпаденията стават твърде често и са твърде точни.... :roll:

...но това горе може да почака и да се концентрираме върху най-важното...голи елфки в горите RULEZZ :headbang:

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]