|
Дата и час: Вто Окт 03, 2023 2:20 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
 |
|
 |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Коя е тая баба - Самота  Публикувано на: Пон Апр 07, 2008 10:18 pm |
 |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
 |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Самота
 This image is a copyright. Do not abuse/use without permission.
.....Този път ще започна директно с обобщаване на темата. В тази тема ще говорим за това~ - какво е самота? - самотни ли сте/били ли сте самотни? :{ - WHY? :О (и кога?) - самотата непременно тъжно усещане ли е? - забравих следващите въпроси, тъй че питайте се нещо на рандъм тука :0
.....Самота. Самотата по дефиниця е вероятно нещо от сорта на "усещане на непълнота и изолация". Да видиме като за начало, какво предлага wikionary-то по въпроса... самота = самотност, уединение, усамотение, усамотеност, мъртвило, пустош, изоставеност, мъка, нещастие, безутешност, неутешимост, пустиня, интимност(o_0). Та - още от тук виждаме, че като синоними се намесват доста думички, които не бихме използвали в ежедневното значение на думата Самота, нали така.
.....Та първо, значението на 'самота' в ежедневието. Това ще да е усещането да си сам, в момент, в който не го желаеш. Усещането е тъжно, изпаднало и сиво. Но човек може да е сам дори в огромна група хора, както може да е сам и в голям обор с животни или сам вкъщи. Усещането за самота не винаги се дължи на това, че сме физически сами. Може просто да сме се скарали с любим човек, да сме загубили близък, да сме заминали далеч и прочее. Самотата идва и с различни притеснения, стресови ситуации и дори невероятни дреболии, да се чуди човек защо носещи такова чувство :0 Но всичко това е за самотата, от нейната тъжна и меко казано досадна и депресираща страна. Но поглеждайки синонимите горе, виждаме и други дефиниции...
.....Тук ще направя малко реклама на първи кръг на фотоконкурса провеждащ се в момента(*). Вижте само колко подходящи и разноцветни интерпретации на темата самота. Тук можем да препознаем доста от изброените синоними за самота - изоставеност(1), самотност(12), уединение(16), единичност(3), мъка/нещастие(17), неутешимост, пустиня(11), мъртвило(9) и т.н.. Общо взето всичко може да се види, мн доволно показно. Самотата е ВСИЧКО това(и пакет чипс :0)!
.....В интерес на истината, можете ли да не сте сами? Я пробвайте :0 На този свят сте се родили с мн хора около вас, лежали сте със себеподобни, имате мн познати, не се чувствате самотниии ... но сте сами! Няма как да сте с друг, реално, освен ако не сте шизофреник. Преди да се родите и след като умрете не мога да ви кажа как е било, но със сигурност сами сте излезли на този свят и сами ще се разкарате от него, това е ясно. Защо тогава трябва да изпитвате самота, след като това е една от даденостите на живота. Да си сам поражда самота, а не би трябвало, ако го погледнем по горният начин, нали така.
Не ви устройва горния начин -ето ви моята контратеза >
.....Няма как да сте сами и да искате, защо? Защото квантовата физика цепи мравки и няма начин, колкото и да ви се иска XD Просто цялата природа, въздуха, земята, пространството като цяло е жива материя. К'ва самота, к'ви лигавщини?? Няма такова нещо, като "да си сам", Big Brother винаги те наблюдава, дали той ще е Бог, тревичка, съседка или свеж вятър -все тая.
Независимо, коя от 2те теории приемете за ваша, не би трябвало повече да ви е кофти от самотата. Самотата е нещо, което се преживява, нещо от което може да се избяга, нещо, измислено от човек. И като такова, то няма как да е толкова перфектно и стойностно, че да бягате от него.
.....Всъщност самотата идва от усещането за недовършеност или несвършеност. Много хора, се опитват да избягат, търсейки своята половинка. И не, че не успяват, но това е просто една временна заблуда, на едно погрешно разбрано усещане, прехвърлено и поглеждане все от неприятната му страна, поради неугодният съвременнен, стресов живот. Любовта не е лек за самота, а е марля за рана... в смисъл - раната няма да се излекува просто от марлята ;]
.....И по този начин на мислене стигаме до същността на самотата, която е дефинирана и на последно място във викионарито - интимност. Самотата, като нещото от което няма смисъл да се бяга. Реалната самота е интимност на индивида. Отпускане над дълбоките води на себесъщността, забележете без да се потъва в тях. Опита да не се бори, а да се допусне реалната същност на самотата не трябва да се бърка с нейните поизкривени от кофти живота същности...
Референти и цитати:
http://bg.wiktionary.org/wiki/самота
http://www.google.bg
Самотатa е най-дълбокия факт от човешкото състояние,човекът е единственото същество което знае че е само - Октавио Паз
Хората са самотни защото строят стени вместо мостове. - Джоузеф Нютон
“We're born alone, we live alone, we die alone. Only through our love and friendship can we create the illusion for the moment that we're not alone.” - Orson Welles
“It's so lonely when you don't even know yourself.” - ? “Loneliness adds beauty to life. It puts a special burn on sunsets and makes night air smell better.” -Henry Rollins
Искам да ви обърне специално внимание на ето този пост: When your loneliness becomes aloneness - that is freedom! прочетете го и него, като добавка към темата ;] Лично според мен- доста интригуващо и добро четиво, срещащо реалността as is.
Последна промяна SayanMk на Пон Апр 07, 2008 11:12 pm, променена общо 1 път

わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пон Апр 07, 2008 10:31 pm |
 |
thewizards |
|
 |
Регистриран на: Сря Май 16, 2007 11:29 am Мнения: 938 Местоположение: Far Far Away
|
На дали има някой който може да каже, че никога не е бил самотен, че никога не се е чувствал самотен. Самотата е чувство, едно от чувствата които ни правят такива каквито сме, както може да се каже необходимо зло  защото накрая тя те кара да разбереш колко е хубав живота. Както обичам да казвам неможеш да разбереш какво имаш докато не го изгубиш.
Има много песни за които се сещам като си помисля за самота, но тази която винаги ми идва първа на ум е Killing Loneliness на Him.
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пон Апр 07, 2008 10:40 pm |
 |
Ensenga |
|
 |
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
- какво е самота?
чувство е
защо е самота е друг въпрос
- самотни ли сте/били ли сте самотни? :{
не сме били не-съмотни  затова свикнах ме (шизофреник)
- WHY? :О (и кога?)
защо ли..... защото съм ненормален-бака-отаку-метъл-геймър-комплексар, 'nuf said.
- самотата непременно тъжно усещане ли е?
ми 50-50, по някога е кофти, по някога усещането е приятно и утопично, поне за мене
- забравих следващите въпроси, тъй че питайте се нещо на рандъм тука
 еми незнам кво се питам, като ми е самотно и си пускам някое аниме или аниме ост и ми минава, там има много приятели
от други анимета пък ми става още по-самотно, но това вече се брои за тези утопичните 50%
а каква е противоположната дума на самота, май няма такава, ако е така - какво означава това, означава че самотата е единствения възможен вариант за това хората инстинктивно не са измислили противодума
но пък аз мисля че може да не бъдеш самотен, поне другите хора могат, на мене парашута няма да ми се отвори, поне не ме е страх да се размажа
някой да иска да спре да бъде сaмотен с мене? но имайте предвид описанието ми xD
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пон Апр 07, 2008 10:44 pm |
Hedon |
|
 |
|
От линка,който си дал,само видях това "Loneliness - The Beginning of Romance и се приковах пред монитора.Изчетох всичко.^^
Иначе самотата може да се разглежда от психологическа гледна точка(терминология),но пак много сложно става,а темата не предразполага към спор(няма спор,няма купон).Не,шегувам се разбира се.
И все пак и аз ще добавя нещо,което е интерено да се прочете(просто нямаше начин да не ме заинтригува темата и да се разтърся по-подробно).
Цитат: Известни са три типа самота: 1/ Кратка самота - тя се проявява внезапно и продължава не повече от няколко часа. Почти всеки я е изпитал. Най-общо казано, това е временно вушевно разстройство. Често то настъпва тъкмо, когато човек би трябвало да е общителен-в празници, отпуск, на големи тържества. В такива моменти човек сякаш е чужд на самия себе си и като че ли е попаднал случайно сред хора. 2/ Ситуационна самота - чрез нея душата реагира на загубата на скъп човек. По правило това става в случай на заминаване или смърт. Често хората се оплакват от различни физически смущения: болки в стомаха, нарушения в сърдечната дейност, безсъние, тревога, главоболие, депресия и обща отпадналост. В по-тежките случаи това може да продължи 8 - 12 месеца. 3/ Хронична самота - това е най-опасната форма на душевно затваряне. Причината за нея си остава неизвестна. Учените все още не са успели да намерят убедително обяснение на това. Изчезват всички наши възможности да влизаме в контакт с други хора и да го поддържаме. Загубва се способността да бъдем привлекателни, да отдаваме дължимото на другите и без недоверие да приемаме похвали, загубваме умението да даваме каквото и да било на околните. Те пък смятат, че ще им донесем повече проблеми, отколкото радости, и започват да ни избягват. По такъв начин се оказваме в порочен кръг. Поради липса на практика все повече изчезват способностите ни за комуникация. Струва ни се, че опасението ни, че ще сме излишни и безинтересни за околните, все по-често намира потвърждение.
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пон Апр 07, 2008 11:00 pm |
 |
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19369 Местоположение: Tōkyō
|
Самота?
Живеейки живота си понякога се доближаваме до други души за дълго, понякога за кратко, но всеки има свой собствен път и колкото и да го споделя това не променя факта, че сам върви по него...
Но това не е причина да не се забавляваме
~ Hoc est vivere bis, vita posse priore frui ~
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Пон Апр 07, 2008 11:13 pm |
 |
dream_dragon |
|
 |
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
Няма да се занимавам да чета дългия пост, защото съм минавал през самотата и... твърде сухарски ми се струва зададена темата.
- какво е самота?
А какво е живота? Какво е любовта?  Всеки ще си даде различно определение. За мен самотата е меланхолията. Тъжни спомени, момент в който нямам с кого да споделям. Но винаги съм имал приятели, хора с които да убщявам, за съжеление самотата съм я усещал, понеже не сме говорили за така наречените важни неща.
О да. Бях.
Споменах. Но ще се повторя. Липсата на хора с които да общувам за "истинските" работи.
Да.
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Вто Апр 08, 2008 8:09 am |
 |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
 |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Hedon давай де, нали за тва е темата. Вкарай други погледи към самотата, защото повечето ще прочетат заглавието и ще спрат до там. Тия дефиниции на 3те вида самотааа.. не са лоши, макар, че на усещане да дадеш дефиниция е доста трудно. Колкото до първия вид, наречената "кратка самота", това ще да е момента, в който НИЕ искаме да сме сами. В който ти е кофти и предпочиташ да си починеш от всичко и всички, защото иначе ще забелязваш само кофти страните им. Ситуационната самота ми хареса като идея дефиницията -че може изобщо да не се забележи реалната причина, че е самота, а да избие по физически начин. Добри дефиниции, дам...
AW - готин цитат
Perfect-Blue написа: много добър филм по темата - Kairo. Тоя филм ако го гледам ще свърша като тапет на стената. Доста кофти начин да усетиш самота.. dream_dragon написа: Няма да се занимавам да чета дългия пост, защото съм минавал през самотата и... твърде сухарски ми се струва зададена темата.
lol'd

わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Вто Апр 08, 2008 8:54 am |
Hedon |
|
 |
|
SayanMk щом има интерес към това което съм написал(май от един човек) поствам още.
Значи следващите работи може да ви се сторят малко провокативни ама както и да е.
Цитат: Още Парацелз е нарекъл самотата - коварната отрова. Той я смятал за основна причина на много заболявания. И в своите анали е написал, че хронично самотните хора намират състоянието си отвратително, нещо като лошия дъх в устата. Те постоянно се страхуват, че човекът, с когото искат да си побъбрят, може всеки момент гнусливо да се отдръпне. Болест ли е самотата? Истинската самота означава пълно скъсване на духовните връзки на човека както с околните, така и със самия себе си. Психиатрите образно казват, че самотата е сестра на депресията. Не всеки самотен човек страда от депресия, но всеки, когото тя измъчва, е самотен. Самотата не се подава на измерване като високата температура, не се проявява с ясни симптоми като скарлатината. Тя принуждава човека да я прикрива. Често хората, страдащи от самота, изглеждат твърде весели и общителни. Цитат: И още нещо - самотният се измъчва от страх да признае пред когото и да било самотата си. Той намира това унизително, едва ли не позорно. Нужно е да помисли и внимателно да прецени на кого и с каква степен да се довери. Повечето хора, приели ролята на слушатели, се чувстват отговорни за изповядващите се и неволно заемат позата на наставници. Това е най-мечешката услуга, която могат да направят. Съчувствието не върши работа, т.к. човек инстинктивно възроптава срещу това, да го смятат за духовно низвергнат. Преди всичко, самотникът трябва да бъде изслушан, и да му се покаже, че със собствените си сили, може да излезе от тази самота. Цитат: Винаги има и куп други фактори, които провокират самотата, които я отключват, които я задълбочават. Обикновено причините са в самите хора, които се подлагат на самота, но причини има и в заобикалящите ги хора.
Ами вие кои типове самота сте изпитвали ?
Как се справяте със самотата ?
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Вто Апр 08, 2008 9:47 am |
 |
snookie |
|
 |
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Само аз ли не видях баба на снимката?

Bastor написа: Силно под нивото си ми момче
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Вто Апр 08, 2008 11:13 am |
 |
Dunan_Knut |
|
 |
|
- какво е самота?
на кратко - свобода.
ми... да.
в германия основно, макар че и като съм тук пак понякога се чуствам така, но тук самотата е гадна, защото се дължи на факта, че никой не ми обръща нужното внимание.  тъпи работещи и учещи хора.
в никакъв случай. даже е изключително приятно. честно казано доста често я предпочитам. сама си избирам какво и как да го правя. не трябва да се съобразявам с никого. екстра. свобода просто! а и никога не съм сама напълно, това просто невъзможно. винаги съм със себе си така да се каже. а още не съм си умръзнала. понякога се дразня на себе си, понякога си живея в мир. погаждам си се общо взето.
Иначе един от най-хубавите моменти досега съм си го прекарвала със себе си. В германия съм, цял ден в тъпата библиотека, връщам се вкъщи, пускам си ерик клептън, паля си свещи, паля си коз и си сипвам една голяма чаша уиски... и се наслаждавам на тишината и спокойствието. Ето това е рай. Близо час без абсолютно никаква мисъл в главата. Беше просто перфектния момент.
Плюс това досега не съм срещнала човек, с когото да се чуствам така спокойно. Е ако любовта Е както я описват, то тогава каквото и да стане ще си бъда щастливо.
е има си и минуси разбира се.. но те са доста по-малко от плюсовете.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Вто Апр 08, 2008 12:05 pm |
 |
Dunan_Knut |
|
 |
|
dream_dragon написа: Тук обаче има твърдения в подкрепа на съществуването на душата и чувството любов, не като химичен термин. 
че какво значение има дали е душа или химия, важното е на мен да ми е кеф. как го обяснявате ми е се тая.
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|