Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:34 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 6 [ 86 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Епопея на скритата мода
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 11:37 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Всъщност мислех заглавието да е Епопея на човешката простотия и модата в нея, но е малко грубо, тъй като и измежду нас има от хората за които ще говоря, та...

........Изображение
    ....Епопея на скритата мода. Или човешката простотия - на периоди
    images:google

........Небезизвестен факт е, че хората, както повечето видове животни(?), сме си стадо. Това стадо, често се влияе от не точно лидера, не точно и от мнението на масата, а от подсъзнателното въздействие. Става въпрос, за този слух, който ви влияе без да го осъзнавате. Тази мода, която приемате без да усещате. Това аз, днес, наричам скрита мода на обществото и сега, ще ви изброя мойте наблюдения за скромните ми 15тина години, на обществото и скритите модели, които са го съпътствали през този период... Разбира се, аз едва ли ще обхвана всички тези периоди, и едва ли всички които ще изброя, ще се съгласите, че са такива, но ще добиете представа за какво говоря и съответно може да излезе дискусия след това. И така...
....................Изображение
........›Първият(осъзнат от мен) период, които мога да нарека 'скрита мода' е периодът на скинарите/скиновете/скин-хедс. Това бе доста отдавна(напомням, че говоря за периода от днес до преди около 15 години все пак де), когато бе внушително, страшно, влиятелно или казано по правилно модерно да си такъв. Кубинките, прическата "нула номер", грубия характер/език, бомбър-якето, носенето на бира и бой бяха основните характеристики. Основно скиновете бяха из футболните фенове, но футбола в държавата ни позамря, и не знам за това ли, или защото дойде следващия период, но и скиновете отшумяха. Преди бяха сила, от която всички ги бе страх. Сега са спомен, от който пак се истръпва. Основните им прояви винаги са били в биенето на цигани или фенове от отсрещния футболен отбор. Разбира се- те съществуват и днес, по агитките, но вече не е толкова масово, защото не е толкова модерно . . .
........›След горният, като че лииии имаше някаква малка пауза, поне в мойте среди, след която пауза дойде ерата на смъкнатите/рапърите/хипхопърите. От същите в днешно време могат да се видят още страшно много остатъци. През този период бе цъфтежа на групите като Ъпсурд, Мишо Шамара, Ванко 1 и прочее личности от българският хип-хоп, сииилно афектирани от east/west-cost скандалите из гангстерските войни в Америка, които по това време пък там започваха да отшумяват, за ирония на всички наши изпълнители сякаш. Основните белези на тази скрита мода са шапката с козирка, завъртяна на грешната страна; дънките свити до гънките; развързаните кецки и рапърските блузки с номер по-голям, за разпусната походка; разбира се и слушането на същия тип музика. В днешно време доста лесно може да се забележи как смъкнаността и кецките са основна черта из съвременната мода, дори и при дамите. А пък самата рапърска мода, си носеше прическите от миналата епоха(нула номер) за момчетата.
........›След рапърската епоха, дойде и най-омразният за мен период - ш***ната ГЕЙ-ера, която продължи до съвсем скоро и белезите й има още бая да се влачат... Тази гнусна и извратена епоха, бе пиковият час за звезди като Азис. Да бъдеш освободен, е черта на рапърската ера, пренесла се и тук, за съжаление в по-неприятният и случай -да си освободен и сексуално. Да бъдеш различен стана модерно и медийте намериха начини да печелят от това. В началото на анонимността на интернет, където е на власт Анон, и където педофилията, педерастията и прочее НЕнормалщини, вече можеха да бъдат спокойно обявявани, отбеляза и началото на деанонимността в живота. Вече никой не се притесняваше, дори напротив, набиваха си мнението над това на нормалните хора. Въобще нещата изглеждаха сякаш съвсем скоро да си нормален ще грешно =/ Медийте го раздуха и в един момент да си гей бе нормално. Взеха отново да се появяват скинарите по новините... Към края на тази ера, се появиха фйешънчетата, обратно на горните 2 епохи(всичко в 3тата ера е обратно =//) прическите се характеризираха с косичка, щръкнала, поизрусена, вместо смъкнати - стегнати по тялото дрешки и прочее - това вече не бе 'скрита' а явна мода, но повлияна от тъпата гей-ера. Заради тази последна обърквация, повлияна и в МН голяма степен от западните/американски шоу-та, в които виждаме как в пикови часове болни хора, желаещи да станат известни се правят на нещо, което не са... Заради тази последна обърквация и до ден днешен ми се опъват нервите от ТЪПИ гейски шегички и закачки, за щяло и нещяло х((( Убеден съм, че реални гейове не могат да са толкова лигави, колкото стадото опитващо се да пародира епохата, в която живее...
........›Е, тук може би трябва да се радвам, защото смятам, че най-омразното за мен свърши, но... дали е така. Ерата, в която сме към днешна дата (Март 2008), е ЕМОционалната ера... Това е период, в който депресантската музика и поведение, готическия маниер на оценка за красота и тежкият грим са на мода. Повлиян от по-горният сбъркан период, ЕМО ерата включва в себе си 'чувствителни момчета и момичета', което ще рече - хомосексуални. Така гей-ерата си намери еволюцията, като отхвърлена от обществото депресантска и преекспонирана мода, твърде лошо влияеща на младите. За съжаление тази наричана вече 'секта' е твърде разпространена из интернет, а интернет е в основата на живота на всеки млад човек в днешно и бъдеще време. Някои от характеристиките й са, чист мазохизъм, себенаказание, светомразие, самоубийство и подобни реално погледнато - ГЛУПОСТИ. Тази епоха, дори още по-силно се отхвърля от предната, но тук вече има имунизация. Колкото повече отхвърляш едно ЕМО, то толкова по-ЕМО става то >__<" За пръв път срещнах емо-момиче преди около 2 години. Стори ми се страхотна, защото се отличаваше с грима си и й отиваше. В интерес на истината готическите мерки за красота(макар далеч да не са готически в реалния, исторически смисъл на думата) доста си отиват на момичетата, но не и другите присъщи за ЕМО черти.
........След новината за опит на самоубийство на две 14 годишни момичета в България, вече сметнах, че е време да пусна тази тема, тъй като явно вече гейската ера е отминала и при нас, и вече сме на тема ЕМО. И такааа, релано погледнато, от всяка епоха си има все още остатъци. То и хипита си има още, нали така.. Въпросът е, че тези движения, както и всичко около тях, ВКЛЮЧИТЕЛНО пародирането им, отричането им и прочее - всичко това се случва в един пиков период с начало, краи и време на отшумяване... И за тези периоди, аз говоря като за скрита мода. Тъй като в крайна сметка никъде не се анонсира, никъде не се признава като мода, но в действителност- навсякъде виждаме нейнте ефекти, нали така??!

........Освен тези основнии.. 4 ли съм посочил.. 4 периода, които са си доста продължителни, има и други, които вероятно съм пропуснал. Просто съм от хората, които се топлят от парно, а не от каквито-и-да-е моди. Но има някои видове подръжание/образи, които винаги остават, през всичкото това време, и за което ми се ще да ги похваля, макар да не знам до колко и те са правилни(в крайна сметка, наричам всичките горни 4, периоди на човешка простотия)... :]

....................ИзображениеИзображение

........Това са - метълите и аниме феновете ;]] Да, метълите винаги ги е имало, винаги са били с железата, надрасканите мешки, дългата коса и бирата. Аниме феновете, които включват личности от всички горни епохи и от своя индивидуален вид, наречен - нормални хора. Да, ние сме навсякъде. В медиите, в програмирането, в кръчмите, по мачовете, по покривите, по планините, в интернет, в аниме световете, в образованието - от нас има всякакви, и най-вече нормални хора, живеещи нормален живот, на пръв поглед поне ^^

........Въпроси няма да задавам, изкажете своето мнение, по епохите, по моето виждане за тях или по вашето участие в тях ;]

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 12:33 pm 
Аватар

Модата започва да ме отвращава когато стане обезличаваща. Смятам, че чрез външния вид трябва да се изразява нещо. Но когато една идея се приеме от повече от 50 човека и стане масова красотата изчезва. Нямам нищо против модата, но наистина големите очила и тежкия грим не приличат на всички. Ниската талия, пиърсингите и татусите не са за всяка структура и фигура.
Също така днешната представа за каки и батковци е много погрешно въздействаща върху психиката на децата. Да, израснала съм с идеята, че десетокласничките започват да слагат токчета, че батковците 12 клас не ходят на даскало, че най-готините подтискат останалите, но и с идеята, че тези неща се правят след като сложат мацките токчета. Сега такива идеи не се възлагат и падам от смях като видя някоя 12 годишна да носи токчета и чанта, в която не може да си побереш телефона и цигарите. Като бях седми клас имаше една такава групичка от съседния клас - нямаше такова хране по техен адрес.
Но малко излезнах от темата мисля xD

Всъщност като заключение ще кажа, че всяка мода произлиза от другата...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 12:38 pm 
Аватар

Обществото еволюира постоянно. Не говоря за физиологична еволюция а за социална и емоционална. Постоянносе появяват нови и нови разновидности на модела на поведение и на принципа на естествения подбор само най добрите продължават да съществуват. от гореспоменатите ери, както ги нарече, не може да се каже че са отшумяли. България не е светът => това което не оцелява дълго тук може да "разцъфне" другаде. Пример е рап епохата: преди няколко години много хора в обкръжението ми, включително и аз, слушаха само еминем и ъпсурт. Минало свършено за ъпсурт, но на запад рапа процъфтява(съдя по това че се появяват нови платинови албуми на непознати досега рапъри). Колкото до Емо движението, то е като Боби Турбото - изразява се в желание да подражаваш на душевно болни хора :roll:. Същонските Емота се нуждаят от професионална помощ, а вместо това получават подръжници с които дружно да си мразят живота при най-малкия изпречил им се проблем.
По същтото време Аниме движението се популяризира в България. А то се характеризира не с косплея, както си показъл, а с това да гледаш Наруто по джетикс(говоря за анимето като мода а не като удоволствие). Колкото и невероятно да звучи мога да дам десетки примери за чалгари, хипхопъри, "културисти", метъли и тн които до преди година не искаха и да чуят за " японски рисунчици", а в момента до един са с аватари на Саске или Наруто и ме питат кога ще им го дам на дискове.

Според Дарвин за една разновидност на вида (начина на поведение )
се съди далио е успешна по това дали белезите й се предават на поколението. От тук единственото оцеляло до днес движение което е достатъчно старо за да се изповядва от повече от едно поколение е рока.

Every fight is a food fight if you're a cannibal
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 12:50 pm 
Аватар

Саян - хубава тема. Браво за труда, а и оформлението.
Абе мани тея „епохи” ме плашат. о.о’

Отдавна не бях ходила на Центъра (ще ви потормозя с разказ за най-пресните ми наблюдения относно епохите в Пловдив )
Как да е – вчера за аниме срещата чаках едно момиче, та тя закъсня, имах време на воля да гледам що народ минава по Главната (да, така викаме на централната ‘улица’).
Та беше много интересно, де да бях взела апарат със себе си.

Емовките доминираха though. С чернобели/розови дрехи, демонстративно снимащи се пред фонтанче, и много много гривни и накити по ръцете.Предимно момичета срещах.
По две-по три, и като се срещаха настъпваха huggави моменти. Ама красиви бяха. Много. Срещах и момчета, но по-рядко.
От друга страна имаше движение на облечените в розови пуловери млади младежи с големи очила. Yup really interesting view. *nod nod*
Абе не знам , явно сега има мода да се носят ризи и отгоре пуловери ... и например чанта през рамо. Dunno … има някакво... английско звучене xD.
От време на време се срещаха и момчета в група от 4-5 с по прилепнали панталони (или дънки) носещи по скейтборд. (kyaa това беше яко, симпатични и усмихнати бяха .. но невърмайнд xD ) ..
Абе хора сякакви. Видях и Нео ^_^ .. метъли също си имаше, но това което ме притесняваше беше възрастта на някои. Е, чак притеснена – не .. ама има и много много малки индивиди. о.о’ But I guess that’s normal. Фешъните също бяха интересна гледка, аз малко не мога да ги различавам от хората които слушат хаус, но ефективни прически също мярках тук-таме. Да не забравям че видях и хипхoпъри. Барбита-typo, but beautiful... Абе Центъра ни ги обединява всичките, особено сега като е топличко xD Като цяло беше много колоритно.

Аз лично нямам нищо против хората, с това изказване - не ми е за цел да ги съдя, просто ви предавам какво видях по-цветно. Всеки си има вкус и начин на себевъзприятие, знае какво му харесва (или по-скоро ... се опитва да подражава eh?) /// на мен лично ми беше интересно да седя в ролята на наблюдател.

А какво исках да кажа с този дълъг (мда и леко така не по темата .. добре де .... xD не е по темата, но ениуей ! xD! ) пост ... дам хората се делят в днешно време. На мен никога не ми е допадала идеята, нито да ме питат „Ти кво си” xD Но просто явно така е заложено у хората – да бъдат в група. Знам ли .. чак ме карат да се чувствам ненамясто ... епохите еволюират и ще продължават да еволюират. Yup..
Поздравления за темата (отново)

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 1:52 pm 
Аватар

Абсолютно си прав за тия неща, които си написал, Саяне ^^ Не ми се изпада в подробни обяснения, но определено последния писък на "модата" - емовщината, ме изкарва от нерви .. само защото си купих блузка с бели, червени и черни райета, а това видиш ли били емовски цветове ме нарочиха и мен за емо O_o Е после ги наредих до 10 коляно и се отказаха от идеята, ама .. lame! -.-

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 3:04 pm 
Аватар

тва си го има и винаги ще си го има
но не мога да не отбележа 2 неща отностно външния вид при дадените моди
1.Изображение -kawaiii (но ако му удариш един black&white filter във фотошоп)

2.Изображение Изображение Изображение Изображение точка.

относно ценностните системи незнам кво да кажа, мисля че си знаете
чудя се какво ли следва

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 3:13 pm 
Аватар

Аз пък през последната година съм видяла точно три емо-та,тъй че за тях не мога и дума да кажа.
Вярвам,че всичко тръгва от оня комплекс за малоценност,подтикващ всеки загубеняк да бъде различен,избирайки си непозната за обкръжението си "територия",имаща своите корени и идеи някъде там.И така се почва.Един загубеняк става различен,отцепил се от стадото.Ама загубеняци-бол.И става мазало...
Тъпото е,че освен неестетично(в повечето случаи) и дразнещо,това е един опит да се покаже някъде загубената индивидуалност.Ама индивидуалността не е просто различното облекло.И не е задължително коренно отличаване от масата.
Та тези 4 движения,до едно са много противни,макар последното поне за мен да не е такава вълна.
Нацистите са ми смешни,рапърчетата някак не на място,гейчетата ужасно гнусни(такива като ги видиш и на насилие те избива,ама без секс),а емотата са ми за съжаление.
Ама всички порастват все някога.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 3:38 pm 
Аватар

Има истина в нещата, които си написал. Останах с впечатлението, че си на мнение че хората от въпросните "периоди" едва ли не не са хора, не са нормали и тн. с което въобще не съм съгласна. Това че харесват определен стил на обличане или музика не ги прави луди, а просто различни... грозна става гледката едва когато нещата се изкривят или са недоразбрани.
Защо трябва основната ни преценка за хората да се изгражда само от начина на обличане и музиката която слушат?!
Интересно ми е как определи че това е човешка простотия?!

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 3:47 pm 
Аватар

Скиновете-ни мъ кефът,не това е начинът...
Рапърите-еми един от най-добрите ми приятели е такъв,но говорим за истинските,не за иванчо с Дънките от илиенци и шапката подарена от баба и Big Sha.Въобще всички от епохата на Мишо Шамара и т.н. са просто пропаднали хора и идиот,които са изкарали много пари,защото в наща държава от 8 милиона сигурно половината са идиоти,ако не и повече.Сега моят приятел ми показа някои песни на Деньо,Сенсей и т.н. и хората не им е лош текста и ако наистина го мислят,това което пеят евалата....но аз отдавана я спрях тази музика(5,6 клас)Иначе рапърите(истинските) са си пичове,пеят си за гетото,жените и парите и не ти пречат...за идиотите оставам безмълвен
Гейовете-тук коментара е излишен...неслучайно деца се има след секс на мъж със жена...
Емо-както се изрази един по време на футболен мач:душевно болни кретеноиди,слаба психика,пълна безхарактерсност и идиотизъм(да не го забравим него)Иначе за момичетата съм съгласен,че са интересни и привлекателни(естествено не всички)но едно момиче като си е хубаво си е хубаво всякак-дали ще е Емо или не...

За аниме феновете - това сме си ние,няма нужда от обяснения
Метълите - и при тях има доста фанатици(така да ги нарека)които са супер крайни и това ме дразни защото нищо не е 100% черно или бяло...Мога да кажа че слушам малко метъл и да това е музиката за мен,но не ми пречи да слушам и някои други стилове защото песента ми харесва примерно...и да става дума за по лек метъл не като чуя песента и да се чудя къде се намирам сред животни в някои джунгла...Не се обличам с кожи и железа но това не ми пречи да харесвам тази музика и да я уважам.Начинът по който съм облечен не ме прави по-малко фен

И все пак си мисля,че ако един човек е точен и е на място каквато и музика да слуша и т.н. той ще си е готин(трябва да се отбележи изключително малкия брой на такива индивиди) :!:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 5:26 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

faranar написа:
България не е светът

~ who cares, аз говоря за България. Не живея в Индонезия ^^ Говориме за България, съответно може да се каже, че са отшумяли. Иначе това, че света се развива хипер-нерваномерно е факт, да :] Само, че east-west cost войната, която започна м/у София и Варна беше иронично последвана от краят й в Америка, от където наще я копипастнаха, както казах - иронично, не че има значение =]
Иначе ще се радвам да кажеш малко повече за рокаджийте, защото аз нямам наблюдения върху тях из наши води . . .

Hinata_Foxy - така е, София също е супер шарена, в това няма нищо лошо. Хората сме различни, компаниите ни са различни, стадата са ни различни, но ставаше въпрос, че в определени моменти виждаш повече от едните, отколкото от другите.

Кърли - мхм, при момчетата пък винаги са разни шегички - ти Емо ли си станал, ти гей ли си станал дето за изричащите ги нищо не значат, щото и никва мисъл не влагат в тях, но си е яко дразнещо И lame -_-

Frost - честно казано, не искам и да знам какво следва <_<"

Zenith - да, порастват едните, на тяхно място идват новите дечиня с новите им още-по-болни идеи, пък пази и родителите им да са още на някоя от старите си прищявки и става мазалоооо ~_~ Иначе то не ти е толкова нужно да виждаш емотата.. в сми- ти си в нет пространството. Само факта колко често срещаш тая дума и направо / / / /

poli - :o Щее почна отзад напред...
Първо - Човешка простотия, е защото
- хората са тъпо стадо овце, които не ги кефи да слушат кучето, не ги кефи да слушат овчаря, но с удоволствие ще скочат от скалата, ако някоя дружка-тъпа-овца го направи. Говориме за масите все пак...
- скинарите, се характеризират с пребивания, брутални, предимно, но не само - на цигани, подръжаване на хитлеристки идеи и общо взето - 'варварски' истории... Това как ти се вижда като човешки идеи?
- рапърите, основната част, се характеризират с дрога, тревичка и т.н. копипаста от американските представи за гето. Как ти се вижда нормални хора да се правят на хора от 'гетото'?
- гейовете налиии не искаш да приема за нормално през път и над път да виждам некви педерасти, парадиращи с това, че не са нормални?
- емотата, ми погледни новините и ми кажи дали не е човешка простотия, цялата идея да си ЕМО?
Как би могла да оцениш тези поведения, защото все пак младите малко или много са афектирани и поддръжават на каките и батковците, както каза Nili, което е доста трагикомично...
Второ, никъде не съм казал, че дрехите, музиката, прическата или любимия цвят определят човек, нека не си изкривяваме думите. Тук просто представих разни типове поведение във времето и отличителните им белези. Тези типове поведение обаче не са main-stream, а както аз ги нарекох - скрита мода.
Трето - дори и да определям хората като нехора, това не ги прави извънземни, но не ги и прави по-малко не-животни. Аз също съм човек, това също ми е предлено ясно....

›Иначе мацката си е готина и без да й махате цветовете бе :o

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 5:39 pm 
Аватар

Аве ...... фък дъ уат..... МЕТАЛИЯ ДА ИМА :headbang: :headbang: :headbang: , МАНГА ДА ИМА, друго кфо ти треа ? А и една бира ................ Иначе тея столове дето описа се понасям само с пънкарите, металите (странно защо та аз слушам Чалга ) :lol: , и рапарите.
Кфо ги обединява ..... Протеста ........... към държавата най - вече ......
Другите стилове за мене са лайна. И Саян-е забрави за хаусарите ве ................ те ма тфарят също прости са :P

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 5:44 pm 
Аватар

SayanMk,
това е неминуемо.За това е и пубертета(:.Трябва да се мине през периода на безумните изцепки,виковете за внимание и всички интересни работи.И твоите,и моите деца ще го минат(ега амин,дай Боже да имам силите да го изтърпя).Тогава ще е нещо друго,най-вероятно,но пак ще е на същото дередже.И аз съм слушала бой групи едно време,и аз се тръшках на родителите си и обясняах колко е ужасен светът,до скоро;р.Черния грим и бръснарските ножчета не бяха на дневен ред,но пак съм била досадна.
Обаче минава.Вярно при едни по-бързо,при други по-бавно.
Аз си го казвам.Единственото, с което тази мода(сменяща само облика си) ме дразни е абсолютната си неестетичност.Хубавото е ,че рядко се задържа за повече време и до по-късна възраст.Реалният проблем идва тогава,когато не можеш да отдадеш цялата идиотщина на хормоните.:////

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 5:50 pm 
Аватар
Bass addicted
Bass addicted

Мииии тъй като не съм много на ясно , но все пак всеки има определен характер според ,който се води и как да е облича имам чуството , че се връщаме в онези времена в които дрехите определелят характера ти и самия теб , жалкото е че преди найстина е било така , но в днешни времена почти няма човек който да не позира , което дразни другите хора хора който мразят всичко комерсиялно и всички позьори , за мен това е изключително неправилно , смисъл това че си решил да се облечеш като чалгар на пример не би трябвало да кара другите да се дразнят , но се получава . Според мен това до една степен е някакъв вид комплек и опит да се докаже , че единия вид да го наречем мода е по-важен , готин и пр....
Не се изразих много добре , но се надявам да сте ме разбрали :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 6:01 pm 
Аватар

Цялата тая работа е смешна.Жалко е ,че някои хора не могат да погледнат нещата малко по-отдалеч.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2008 6:03 pm 
Аватар

Zail написа:
Цялата тая работа е смешна.Жалко е ,че някои хора не могат да погледнат нещата малко по-отдалеч.

Не разбрах точно кое е смешно?

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 6 [ 86 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]