|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:30 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Реалната стойност: Имане vs Знание Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 12:02 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
..................................................Реалната стойност: Имàне vs Знание
Имàне - състояние, богатство, материални блага, изобилие, пари Знание - умения, наука, информация, талант*, технология, инстинкт
Реалната стойност във вашият живот - материалното или нематериалното. Парите срещу опита, имота срещу любовта и тъй нататък.
Със сигурност, на всеки един от нас ще му е по-добре, ако е по-заможен. Разполага със собствено бизнесче с предостатъчно доходи. Парите движат света, факт. С парите се осигурява толкова сигурност, колкото и законите не могат да ти осигурят. С пари се купува всичко. Като казвам пари, разбирайте "имàне". Тоест всичко материално, което имате. Имот, компютър, дрешка дори, очилца, ядене, пиене... Всички тези неща струват пари, също, са безкрайно необходими за ежедневен 'нормален живот' (в широкия смисъл). Нима това не е най-важното?
М, от този последния въпрос, се сетих за една такава реклама преди време, дето все се питаха, кое е най-важното... там бирата ли беше, приятелите ли бяха, не помня. Но човекът също може да се разглежда като обект, а приятелството, като обяна на интереси, но в по-сложна система.
Та контратезата по този въпрос, обикновенно е: парите не купуват обич/любов, хората с много пари ги е страх да си покажат носа на улицата, парите лъжат и заблуждават, а не носят реално щастие и т.н. Пак казвам, под "пари", разбирайте като цяло "имàне", просто те са най-честият и ползван пример при такива спорове.
Да погледнем другата гледна точка... Знанието. "Учи маме, че да не работиш." Знанието ни докарва разбиране за света. Със натрупани знания, имаме шанса да градим и разрастваме всичко до което се докосваме. Знанието изкачва човек на друго ниво, по-добро ниво. Знанието е недосегаемо. "Могат да те пребият, могат да те ограбят, могат да те прецакат, но това което е в главата ти, никога няма да могат да го вземат". Знанието кара човек да гледа на живота по различен от животинският начин, знанието ни прави хора, а не просто маймуни, опитващи се да оцелеят в джунглата на цивилизацията. Знанието тласка към развитие, вместо оцеляване/поддържане на настоящето. Знанието ни прави личности в обществото. Контратезите тук всички ги знаем: Знанието не храни семейство. Само със знание, работа не се почва. Знанието е лукс, който ако си материално осигурен, вече можеш да си позволиш на спокойствие. Това е тезата на бедните(like meh i guess xD).
И така... най-общо, би трябвало да ви е ясно за какво ви питам тук. Ест., ето и малко обобщаващи въпросчета, пък вие дайте и свойте мисли и преживявания.
........................1. Коя е реалната стойност в човешкото съществуване?
........................2. Към кое се целите вие?
........................3. От кое получавате повече щастие?
Разбира се, уникалният отговор на този въпрос е: ДВЕТЕ. За мен знанието е много, а с него аз изкарвам и материалното и/или обратното. Да, чудесно, но не се зачита. Трябва да изберете нещо, и по възможност, да е отражение на самите вас. Предпочитате да учите или предпочитате да работите и да изкарвате парички? И говориме за предпочитане, а не за това, което ш****ната реалност ви е наложила ;]
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 12:05 pm |
|
IvCHoy |
Souten no mukou |
|
Определено "Знанието".
Чрез знание се постига "Имането".
Знанията ме правят по "Щастлив", от колкото материялните облаги.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 12:41 pm |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
WrathOfGod написа: който е отговорил "знание" е некъв кумплексар.
Всщъност и двете трябват, но WrathOfGod е прав...
Знанието не ми купува къща и легло... Защото с пари се влиза в хубаво училище, изкарва се хубава диплома и се влиза в хубава работа... И с връзки... Но връзките са за хора с пари... т.е.?!?
Последна промяна snookie на Вто Фев 26, 2008 12:42 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 12:42 pm |
|
allinyourhands |
|
|
|
Цитат: Коя е реалната стойност в човешкото съществуване? Всъщност човешкото съществуване е лишено от логика,няма никакъв смисъл и стойност. WrathOfGod написа: който е отговорил "знание" е некъв кумплексар.
В голяма грешка си,дете.
Знанията тежат повече,но това си е лично.
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 12:44 pm |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Преди време когато хората са оцелявали в природата знанията са били изключително важни... Сега всичко зависи от пари...
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 1:20 pm |
|
BlossomStar |
|
|
|
BlossomStar написа: като казах на тате, че няма да уча арабски и той два часа (...даже повече..може би) ми разправяше разни неща за да ми обясни колко е важно висшето ...и даваше примери с неговото висше и това на колегата му ...и как висшето давало друг поглед над нещата...висш поглед :):) смятам, че целта на средното образование, принципно е да ти даде една обща култура, докато висшето ти си избираш един от тези предмети и почваш да учиш неща на много по-високо ниво, синтезирани през вековете изследвания проведени от много хора над проблемите засягащи специалността ти, включително и твоите преподаватели...за да можеш с тези познания да продължиш да надграждаш.... като преждевременно в самото висше ти се налага да изчиташ и една богата литература и така да се научиш да преценяваш кое е важно и кое - не... общо взето, според мен целта в идеалната представа за висшето образование (.... не е да изкарваш достатъчно пари да преживяваш живота, което имам чуството, че е целта на масата в България) е това "висше мислене" т.е. не да го преживяваш, а да създаваш и моделираш живота чрез способите на твоята специалност, независимо дали това ще е чрез изкуства, природни науки или хуманитарни... и то не е далеч от акъла според мен, защото като погледнем човечеството като едно, всъщност винаги е целяло товада, говоря постоянно за висшето образование, което не значи, че не можеш и без него да го постигнеш...но това е нещо, което има навсякъде и логично смятам, че това е синтезираният начин, който хората са измислили за да ускорят процеса на развитие на човечеството... не да има десет души на век, които имат интереса, хъса, волята, отдадеността...да прекарат живота си в името на дадена идея или идеи.... а това да бъде култивирано в много хора...и така един вид идеален учител няма ... един човек е една малка част от цялото.......най-малкото затова живеем в общества... копи/пейст от темата...Философски форум май..... и като прочетох знанието...то не е да си седи вглавата ти...няма смисъл от него ако не го употребиш смислено, а и що се отнася до семейство... много хора в истинското знание нямат добър личен живот... има наитина хора, които слагат на първо място работата си, целите, идеите...това е всъщност тяхната голяма любов... Цитат: Знанието не ми купува къща и легло... Защото с пари се влиза в хубаво училище, изкарва се хубава диплома и се влиза в хубава работа... И с връзки... Но връзките са за хора с пари... т.е.?!? Laughing
защо го твърдиш? спорд мен ни едно не е вярно...освен от части за връзките, но пак не е напълно
че в България нещата не са наред е факт, но такова мислене от млади хора е много жалко и така едва ли и ще се промени България
наистина тъжно
_________________ When you`re hiding in your cloud castle of blind clowns and sinister butterflies.Don`t you feel like wanting to be erased from existence?What is not will never be and what if it was?...Don`t cry...I`ll take care of your dark heart while you glow in anger.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 1:39 pm |
|
ThundeR |
RyuKo FanSubs |
Регистриран на: Чет Май 17, 2007 11:19 pm Мнения: 1701 Местоположение: Варна
|
snookie написа: Преди време когато хората са оцелявали в природата знанията са били изключително важни... Сега всичко зависи от пари... Виж Ивчо какво е казал~ IvCHoy написа: Чрез знание се постига "Имането".
Напълно му подкрепям мнението
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 1:45 pm |
|
VEGGETTO |
|
|
Регистриран на: Нед Мар 19, 2006 2:54 pm Мнения: 2004 Местоположение: MARS
|
1. Знанието. Човешкият живот не че няма смисъл, просто със съществуването си той придобива смисъл. Знанието - еволюция, развиваме се и намираме нови неща ит.н.
2. и 3. Цитат: И говориме за предпочитане, а не за това, което ш****ната реалност ви е наложила
Еми то нестава бе бате. Предпочитанията са ти от това каква ти е реалността.
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 1:51 pm |
|
BlossomStar |
|
|
|
ма не трябва имането да е целтааа
иначе си има такава пирамида на потребностите или на Маслоу
Ейбрахам Маслоу
съгласна съм за това, че социалното положение може да убие човешкото, но тук според мен няма човек в такова чак положение...в истинския смисъл...
_________________ When you`re hiding in your cloud castle of blind clowns and sinister butterflies.Don`t you feel like wanting to be erased from existence?What is not will never be and what if it was?...Don`t cry...I`ll take care of your dark heart while you glow in anger.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Реалната стойност: Имане vs Знание Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 2:17 pm |
|
Pa1N |
|
|
|
SayanMk написа: Имàне - състояние, богатство, материални блага, изобилие, пари Знание - умения, наука, информация, талант*, технология, инстинкт
Ами зависи какво точно имаш предвид. Ако под знание включваш само това което си изброил то тогава по-скоро бих казал имането.
Просто знанието което например може да добиеш от някоя енциклопедия или даречем книгата "Как се правят грънци" не е чак толкова важно.А със паричките мога да си купя например някакъв диск с мука(която не е накакво конкретно знание) или да отида да катеря някоя планина(което не е знание но не и нещо материално).
Но ако имаш предвид по-общото значение в смисъл МАТЕРИАЛНОТО срещу ДУХОВНОТО, то тогава без да се замислям бих избрал духовното.
Въпреки това нещата въобще не са толкова прости. Например за мен:
единствените ми обувки > концерта на Металика > нови обувки > "Как се правят грънци"
Така че нещата немогат да се определят еднозначно.
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 2:31 pm |
|
Omega Red |
|
|
|
Саян може ли да добавиш още един отговор в анкетата и той да е "Познание" . Защото за мен познанието е по-важно от знанието.
Защо знанието е информация, познанието е как да боравиш с информацията. Всяка информация е сила, всяко познание е двойно по-голяма сила. Силата е власт , а властта е идеала към които всички съзнателно или подсъзнателно се стремим - власт над другите , власт над света(природата), власт над себе си
p.s.
"There Is No Knowledge That Is Not Power"
може би най-добрата поговорка евър и е от компютърна игра... и това ако не е ирония
Последна промяна Omega Red на Вто Фев 26, 2008 2:35 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 2:34 pm |
|
Vego |
Мародераторче |
Регистриран на: Чет Май 10, 2007 5:27 am Мнения: 15576 Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
|
Аз не виждам какво питаш саянски,съжалявам не съм зачитал отговорите след твоето мнение ,но аз от време оно вярвам в златната среда. При нея отговора е едновременно и 2-те и не е.Ако човек търси златната среда той се стреми към баланса,вътрешен и външен,баланса между знанията/духовните нужди и материалните си нужди.Според мен това се изразява-искай и знай само от това,което според теб имаш нужда и не се отпускай да купуваш излишни неща от които ти самият нямаш нужда.
Omega Red написа: [б]Саян[/б] може ли да добавиш още един отговор в анкетата и той да е "Познание" . Защото за мен познанието е по-важно от знанието. Защо знанието е информация, познанието е как да боравиш с информацията. Всяка информация е сила, всяко познание е двойно по-голяма сила. Силата е власт , а властта е идеала към които всички съзнателно или подсъзнателно се стремим - власт над другите , власт над света(природата), власт над себе си
А мъдростта тогава какво е ...не бях чувал такова определение за познание,но звучи логично.И все пак НЕ всяка информация е сила както и да се опиташ да я използваш,информацията може да се ползва но човек трябва да знае как (а не да познае).Иначе съм съгласен че всеки се стреми към някое от изброените видове власт,но често хората се стремят към няколко от тези-човек стремящ се да контролира света или голяма група индивиди се стреми да постигне 1 Контрол над себе си 2 Психичен контрол към подчинените 3 Контрол надСвета като понятие независимо какво се има точно предвид
Та иначе не съм съгласен с мнението ти понеже по този начин се съгласяваш с установения начин на мислене,а това мен винаги ме е дразнило.
Последна промяна Vego на Вто Фев 26, 2008 2:41 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|