Дата и час: Пон Окт 02, 2023 2:25 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 1 [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Теория на енергийните струни
МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 5:42 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
    Изображение
Теория на струните/струнна теория/ е теоретична физика, която се стреми да обясни всички налични в природата сили и елементарни частици. В по-голямата си част може да се каже, че се базира на квантовата теория, но разликата е там, че при последната квантата е най-малката същестуваща елеметарна частица, а при струнната теория, енергийната струна представлява една ужасно-малка градивна част, на квантата. Предполага се че струнната теория ще може да унифицира известните ни в природата сили: гравитационна, електромагнитна, силно ядрено взаимодействие и слабо ядрено взаимодействие, като ги опише с един набор от уравнения. За това струнната теория има още много имена, като "Елегантната теория на Айнщайн", "Теория за всичко", "Теория за обединението" и т.н.. Самите енергийни струни, са отворени, които имат две определени крайни точки, и затворени струни, чиито краища се съединяват. С това пък струнната теория се сдобива със свойте производни като Брана, М-теория, Теория на суперструните и т.н. Все пак е теория и вероятностите са твърде много...
*Бележка: по-горните наименования, в научните сфери се отнасят към различни теории, но в ненаучните среди като нашата не е проблем да ги слагаме под общ знаменател

Та въпросните струни, които трябва да с големина около 10 на степен -35 метра, се предполага, че резонират по свой уникален начин, с който посдрествено създават целият свят. Не казвам просто движат, а създават. Това е така, защото в тази теория, най-малката частица е енергийната струна, а не като при квантовата физика - твърда неразделна частица. Това ще рече, че материя, както ние си я знаем - НЯМА. Има само специфичен резонанс на струните, които изграждат кванти, от там атоми и така нататък до вашият доста "твърд" и "чуплив" монитор, в който гледате в момента.

С помоща на устройства като LHC учените се опитват да докажат съществуването на струните, а успеят ли, това ще ги върне доста назад във времето и напред в разбирането за механизмът на вселената, тъй като според тях, колкото по-назад се връщаме към Големият взрив, толкова по-прост става механизмът на вселената. Нещо такова...
Изображение
Е, аз не го обясних много добре, за това ви давам референтите...

http://www.youtube.com/watch?v=aZ8k_RccgG4 Това е първа част, но ще трябва да изгледате поне всичките 6 от І и другите 6 от ІІ, за да разберете кви ги тананикам по-горе.

Референти:
http://en.wikipedia.org/wiki/String_theory
http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_everything

Въпроси този път няма да изкарвам =/_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 7:32 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Юли 18, 2005 2:10 am
Мнения: 2011
Местоположение: ...помня, че снощи пих, но после ми е мътно... Къде съм ???
Тъй като явно на никой не му се пише в тая тема, ще кажа само едно нещо :

Има само едни струни и тва са КИТАРНИТЕ струни :lol: :lol: :lol:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 7:37 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Мар 19, 2006 2:54 pm
Мнения: 2004
Местоположение: MARS
Енергия и материя са едно.
Тва междодругото го подкрепям. Интересно как ще преобърне представите ако го докажат._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 7:46 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am
Мнения: 3381
Местоположение: cyber-sekai
Herowar написа:
Тъй като явно на никой не му се пише в тая тема, ще кажа само едно нещо :

Има само едни струни и тва са КИТАРНИТЕ струни :lol: :lol: :lol:

x2 :lol:_________________
skype: zenscape
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 7:48 pm 
Аватар
Мародераторче

Регистриран на: Чет Май 10, 2007 5:27 am
Мнения: 15576
Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Теория на Всичко написа:
Елегантната Вселена. Теория на Всичко.
Теория на струните

Учените от последния век, и особено физиците, се опитват да намерят отговора на един труден въпрос: Възможно ли е да съществува една единствена теория на всичко? Една теория, едно ключово уравнение, което да обясни всички други? Да обясни съществуването и движението на най-малката частица и на най-голямата сила или планета? Изглежда, че в наше време учените не са били никога по-близо до откриването на тази революционна теория. Нарича се теория на струните (strings theory). Но нека да погледнем малко назад във времето, за да видим проблемите и загадките пред, които учените се изправят.

Исак Нютон, един от най-големите алхимици (факт, който внимателно се прикрива впрочем) и учени за всички времена пред 1665г открива гравицията. С това откритие той доказва, че силата караща ябълката да падне от дървото и силата караща планетите да се движат в своите орбити е една и съща. Може да се каже, че той обединява земята и небето в една теория наречена гравитация. Но има един проблем, Нютон не успява да обясни защо и как гравитацията работи. Повече от 250 години след него, учените се опитват да намерят отговора, докато не се появява гениалният Алберт Айнщайн. На 26 години той публикува първите си трудове показващи, че скоростта на светлината е най-бъзрата скорост, която може да съществува във вселената и че на светлината и е нужна 8 минути, за да достигне земята. От това обаче следва, че гравитацията, не действа моментално както Нютон е смятал. Това твърдение се оказва сериозно противоречие за тогавашния научен свят. Според теорията на Нютон, ако в един момент слънцето изчезне, земята веднага ще трябва да измени своята орбита, тъй като вече няма да съществува силата на гравитацията, която да я привлича. Но ако на светлината и е нужно 8мин, за да стигне до Земята, и ако силата на гравитацията не може да е по-бърза от светлината, как може Земята веднага да се отклони от своята орбита? Следователно Нютон някъде е сбъркал . След около 10 години в изследователска работа Айнщайн открива отговора. Отговорът се крие във време-пространствения континииум. Айнщайн обеснява, че междупланетната гравитацията съществува, тъй като поради своята голяма маса планетите изкривяват материята на време-пространството, върху която се намират. И точно това изкривяване причинява гравитацията. Следователно ако в един момент слънцето изчезне, ще се образува вълна, която тръгвайки от слънцето и изкривявайки време-пространството, ще залее галактиката и ще стигне до Земята за 8мин. Това ще промени орбитата на Земята. Така Анщайн отркива общата теория на относителността. Но той не е доволен. Посвещава последните 30 години от живота си опитвайки се да открие теорията на всичко. Една единна теория, която ще обедини в себе си гравитацията и познатата тогава сила на електромагнетизма. Но така и не успява.

По приблизително същото време, група учение водени от Нийлс Бор, разработват квантовата механика във физиката, която обяснява действието на най-малките частици в природата. Малко по-късно през 30-те години на миналия век освен познатата тогава сила на електормагнетизма учените отркиват още две сили – силните и слабите атомни сили.

Възниква обаче голям проблем, учените-физици се разделят на две семейства, два лагера. Поддръжниците на теорията на относителността се опитват да обеснят всичко с нея. Те смятат, че всичко във Вселената може да бъде предвидено ако се познават съответните закони. Теорията на относителността обеснява най-добре големи обекти. Поддръжниците на квантовата механика твърдят, че всичко е възможно, но с определена вероятност. Според тях света е в пълен хаос и на квантова ниво той е като игра на зарчета. Най-доброто, което може да направи квантовата физика е да предвиди нещата с определена степен на вероятност. Квантовата физика обесянва добре действието на малките частици. Двете теории изглежда си противоречат. Въпросът е могат ли да бъдат обединени? Айнщайн до последния ден от живота си се опитва да ги обедини, но така и не успява. Та нали малките частици (квантовата физика) и големите планети (теорията на относителността) са част от една вселена? Може ли да съществува една теория, която да ги обединява?

Теорията на струните претендира, че решава този проблем. Според нея всичко във вселената, от най-малката частица, до най-голямата планета или сила се състои от струни, които вибрирайки образуват всичко друго. Вселената е нещо като Космичен оркестър. И въпреки, че теорията е в своята младост, учените се надяват, че тя може да бъде ключа за разрешване на проблема....

Наскоро излезе книга (Елегантна Вселена) по въпроса на български. Филмът (на английски) посветен на тази теория е страхотен. Той вдъхнови тази тема.

Знаете ли повече за тази теория?

Дали тази теория не идва като една необходимост да изпълни някои от пророчествата за Епохата на Водолея? Обединяване на малкото с голямото, на случайността с точните науки? Примиряването на вечното противоречие между земята и небето? Дали това няма символичен смисъл?

И дали е възможно тази теория да се окаже правилна?

А дали тази теория не е научно откритие на третия закон на Хермес (на повече от 3-4000 г.): “Всичко вибрира”?

Или преоткриване на думите на Учители като Орфей и Беинса Дуно, че целия космос е огромен божествен оркестър? "Цялото Небе е съчетано от композиции, симфонии, дуети, терцети..." - казва мъдрецът.


Това го намерих преди много време в един сайт и мисля че е що годе обяснено като за...хора :roll:

та да престанат off topic мненията го поствам това ;>
прочетете го поне през ред дори да ви мързи :)_________________
ИзображениеИзображение
Loading consciousness Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 8:51 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Окт 17, 2006 2:30 pm
Мнения: 864
Местоположение: ~yyeah -somewhere around here.
трий го тва не ми се занимава Изображение


Последна промяна Harada Riku на Сря Фев 20, 2008 10:47 am, променена общо 5 пъти


_________________
Изображение
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 9:17 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
Ми Veggetto, реално погледнато, не виждам до колко това би могло да им обърне кръгозора. В крайна сметка на тях им трябват километрични устройства, само, за да ги видим, а как бихме могли да им влияем или да ги изучаваме, това е толкова далече, че чак ме боли :( Макар и революционно-насочено...

Harada Riku написа:
не съм се интересувала по въпроса :?

... :roll: Добре бе, горе има един тон информация, супер-готини клипчета, в които един пич върви и обяснява. Това е ТОТАЛЕН офтопик =/ Се едно да вляза в тема за бели рози и да напиша "оо, май съм виждал сини рози, ма не съм се интересувал". Е какво е, ако не е офтопик? Ако не те интересува защо пишеш, нали е важно да ти е интересно =/ Никой не ти иска експертно мнение естествено...
Ма хуу, няма да ти махам поста. Няма да махам постовете и на wise-ass китаристчетата, които пък хептем ме дразнят, но все пак, ако ти е интересно поне малко - изгледай клипчетата и едитни с мнение по темата :]_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 1:36 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Юли 24, 2005 11:10 pm
Мнения: 4907
Местоположение: Rome-Berlin-Tokyo
саянчо на хората им писна да мислят
теория за тва за онова
БОЛЯТ ГИ ГЛАВИТЕ :D

сигурен съм че някой момичета обичат да ги боли, но тогава се използва кожен бич или свещ или тънка пръчка :D
а не тема за теоритична конструкция в 10-тото измерение :D_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 2:20 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Мар 19, 2006 2:54 pm
Мнения: 2004
Местоположение: MARS
Well the point is - ако дефакто всичко е енергия и материята е можеби концентрирана енергия, изникват много интересни теории като това ние каква енергия сме и нашия начин на мислене, фантазиране, възприятия, мечти и т.н. какво нещо са и какви последици причиняват те на света. Или са просто част от енергията. С други думи сюрреалистичното(как се пише тва) виртуално реалното и там квото още го наречете се оказва реално само за себе си.
............ yea I know there is gonna be some "I know it better than you dood" who's gonna make fun of what I said.
Тва си е чисто мое предположение и няма да казва от кво е подтикнато.

Другото е че се намира можеби възможност да се създава, управлява/излъже тая енергия и да се покажат нови хоризонти пред нуждата за енергия, минаваме през хирургията и храната.

И най-важното: ученията на будисти(тип Шао Лин) ще се окажат достоверни и имаме нови мотиви за развитие(че ако ще и глупостите от аниметата) :P и т.н..._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 7:29 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Юни 26, 2006 2:01 pm
Мнения: 1578
Местоположение: София
Точно в момента чета "Елегантната Вселена" и мога да кажа ,че теорията е доста интересна
Но лично на мен ми е малко странно все още : /_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 8:36 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Юли 31, 2006 5:00 pm
Мнения: 223
Теория на енергийните струни - това за пръв път го срещам. Доста интересно наистина, и преди съм чувала за идеята на много физици да обединят всички природни и космически закони в едно уравнение, ама незнаех как го наричат - явно е това. :D Ама тази теория май не се е наложила особено - твърде много хипотези. Иначе "Елегантна Вселена" e доста catchy phrase. :lol:


PS: И защо всеки, на който не му харесва темата трябва да почва да се подиграва? :evil: Никакво уважение. Като не ви е интересно, недейте да пишете нищо, егати хората. :roll:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 05, 2008 4:54 pm 
 
 

Регистриран на: Съб Мар 08, 2008 2:52 pm
Мнения: 1752
Аз това го знам отдавна ама пак ми беше интересно да го прочета.

Тази теория нещо май и куца(не говоря за даденото от SayanMk ами за теорията като цяло).Теория на всичко много трудно ще докажат(почти невъзможно).

А Айнщайн освен добър учен е бил един фантазиор,мечтател и мистик.Не е било проблем с неговото мислене да създаде какви ли не теории.Жалко че в днешно време мисля,че няма такива като него._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 05, 2008 10:03 pm 
Аватар
Модератор

Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 7:56 pm
Мнения: 1620
Местоположение: София
Когато го видя ще го повярвам до тогава ще си живея в XIX век :)


Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  

cron