Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:37 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Какво очаквате да се постигне с LHC?
 Успех/потвърждаване или откриване на теорията за всичко  25%  25%  [ 14 ]
 Нищо  24%  24%  [ 13 ]
 Отваряне на черна дупка  13%  13%  [ 7 ]
 Създаване на условия да си иде цяла Женева  20%  20%  [ 11 ]
 Отваряне на суб-портал към друго измерение  9%  9%  [ 5 ]
 Друго/посочете/  9%  9%  [ 5 ]
Общо гласове : 55

Автор Съобщение
 Заглавие: The LHC. Задънената улица или пряката до магистралата?
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 3:48 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Изображение
Големият Адронов* Сблъсквател //което звучи лейм, или Large Hadron Collider е ускорител на частици, намиращ се в ЦЕРН, близост до Женева(Швейцария). В момента е в конструкция и се очаква да заработи тази година(Май, но тъй като е 'май', просто 'тази година'). Проектът е накрая LHC да стане най-огромният и високо-енергичен ускорител на частици в целият свят.
Проектът се разработва от общо над 2 000 физици и 34 страни, както и стотици лаборатории и университети. Когато се активира, целта му ще бъде да обясни(проследи тоест) взаимоотношенията на частиците на суб-атомно ниво(~на квантите). Действието му трябва да симулира Големият Взрив, и потвържди за съществуването на механизмът на Хигс*, което би ни довело много по-близо до потвърждаване на квантовата теория.

Ето ви и мнението на учените и клипче показващо подробно масивността на машината и подробности за предстоящият експеримент, обяснени като за хора:
http://youtube.com/watch?v=_fJ6PMfnz2E
http://www.youtube.com/watch?v=MQNPpeVvZ9w&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=_XbKZwXK-3c&NR=1

Технически данни:
27 километричен кръгов тунел, на 100 метра под земята, пълен с 2000 супер-проводникови магнита, най-комплексната камера построявана камера някога, и всичко това на скромната стойност от над $6 билиона. Строежите започват преди 20 години, макар, че действително някои неща си се използват от старата база на ЦЕРН. Конструцкията на самото LHC се удобрява през 1995 на стойност 2,6 билиона швейцарски франка, но разходите надминават очакваното, а и с намаляване на бюджета за ЦЕРН, дата за крайно изготвяне се премества от 2005та на 2007ма. Преди около 6 години започват проектите за свръх-наблюдателните камери и детектори, засичащи до 40 милиона случки в секунда(минимум 100МБ/с данни).
При пускането, LHC ще достигне енергия от 10 GJ*, а в лъча - 725MJ. Изпускането на 725MJ енергия е еквивалент на детонационната енергия на 157 килограма TNT, на 10GJ - 2,5 тона тротил.
* - GigaJaul(Gigna N/m). Пример: един джаул е енергията, нужна за да повдигне една ябълка на един метър.
- Адрон - частица която взаимодейства силно, като- протон, неутрон...
- Механизъм на Хигс се обяснява в клипчетата, що още не сте ги гледали,мм ;]

Подобни проекти:
http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... r_Collider -все още не се знае, къде смятат да го строят..
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercondu ... r_Collider -проект "83, избран и удобрен "87, започнал строеж "91 и прекратен "93та, поради потъването и затрупването на 23,5 км от прокопаният до тогава тунел.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tevatron - в момента най-големият ускорител на частици в света. Работи от 1987 до днес.
http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider

Равносметката...
Желанието на учените е, да пресъздадат състоянието моменти след Големят Взрив, с цел да установят как е било Тогава, за да могат да направят изводи за еволюцията на частиците и силите/взаимодействията им, тъй като на нивото на което са сега, би било твърде сложно. За това се създава и LHC.
Но какво означава, да създадеш условие на Големият Взрив?! На базата на вашите знания(надявам се, поне натрупани от тази нищожна темичка), бихте могли да дадете своят личен отговор на следните въпроси.
    (и подяволите, като слагам въпроси в тема, отговорете им поне на тях х((, спам не се толерира в никаква форма!)
  1. Смятате ли, че ще има някакъв успех в начинанието?
  2. Дали машината ще издъжи на собствените си напъни?
  3. Струва ли си парите според вас?
  4. Ще се сцепи ли квантата?
  5. Страх ли ви е от евентуално разработване на квантова бомба(което може да се окаже доста по-лошо от атомна)?
  6. Възможно ли е да се появи нова материя (непознати ни частици, от други измерения)?
  7. Страх ли ви е, че може да се стигне до отварянето на черна дупка?

ПП: за пишещите и сериозните. Моля не бъркайте темите roll... Тема за LHC е само за LHC, тема за измеренията е само за измеренията, тема за квантите е само за квантите, колкото и да са свързани нещата, те са различни отрасли и с тях се занимават съвсем различни експерти. Да, ние не сме експерти, но не пречи да си изкаваме мнението разделно и насочено, нали?
Очаквайте скоро: Знаем ли действително какво е G; Имало ли е "Голям Взрив" или само учените така се надяват; Струнната теория; Виртуалното измерение; Силите в нашият свят на суб-ниво и други...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 5:07 pm 
Аватар

Създаване на условия да си иде цяла Женева :lol:
отговора го дадох не за друго ами щото наистина се надявам на нещо подобно, че да се опарят учените да се е*ават с природата. Има един древен текст дето се казва в него, че "мъдреца знае какво става навън, без да поглежда през прозореца".
ето ти и още нещичко за размисъл
http://www.youtube.com/watch?v=Ozwl4SsdCus
Orbital - You Lot написа:
You are becoming gods.
There's a new master of creation, and it's you!
You've unraveled DNA,
And at the same time you're cultivating bacteria strong enough to kill every living thing.
You think you're ready for that much power?
You Lot,
You Lot!
Cheeky bastards.
You're running around science like kids with guns, creating a new world, while the world you've got is stinking poor,
But,
Hands up,
Hands up, anyone who thinks you've got it right.
Yeah, there's always one.
I can see you.
If you want the position of God, then take the responsibility!

Edit: да ги накараме да почакат до 2012, а :wink:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 6:51 pm 
Аватар

Sayane ти да не би да учиш някаква физика, че напоследък се скъса от такива теми...
1-да
2-да
3-да
4-WTF :о
5-не-има по-лоша от атомната (а.к.а. верижно разрушаване на атоми) -водородната (а.к.а. термоядрен синтез)
6-не
7-не (хората си го казаха- такава дупка изчезва веднага)

Btw това с "механизма на Хигс" много ми прилича на "етер"-а, но не съм много запознат... все пак етер се е оказало, че няма та... така май ще се окаже и с Хигса

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 6:52 pm 
Аватар

Смятам,че машината ще се ползва с успех при извършването на опите.А що се отнася до оправдава ли средствата, не можем да очакваме големи резултати без да сме вложили усилия и от наша страна :) БТВ Някои от компонентите се правят от български учени :D

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 7:02 pm 
Аватар

And now man thinks he can be GOD.
50-50 - we live or we die , as always :? :?

Тия сериозно се занимават с нещо, което незнаят какво ще направи и по какви начини може да се обърка. Абе 'бем ли го на мамата - квото ще става ще става. Дано упсеят че иначее.......

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 7:11 pm 
Аватар

Нищо няма да стане, щото ще даде на късо :P

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 8:16 pm 
Аватар

Това ми изглежда адски познато от някъде...хммм...Шестото Клеймо ениуон? :lol:

Отговор на въпросите що годе адекватен ще ми е трудно да дам тъй като съм доста зле с физиката.Надявам се само да не е построено преди 2012. :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 8:34 pm 
Аватар

Безинтересна ми е темата

Нищо

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 8:47 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Не ми дочитате темата, не ми отговаряте на въпросите.. чеее ви се невидело.... :( Темата е за ХОРА бе, искам ВАШЕТО мнение, кво ми се стеснявате. Ако изчетете темата и изгледате клипчетата ви стига, за да можете да отговорите!!! Да не мислите, че аз нещо фащам от физика? (@Kornnerd) Ми не, не разбирам/не уча. Само учителките ми по физика си мислеха на времето, че аз тряя кандидатствам във физическия факултет, не ги знам що, хич не мисля, че се имам с физиката.
Имам 3 причини за пускане на темите...
1. Просто ми е супер интересно
2. Както пише по-горе, машината може скоро да заработи..
3. Тайна, ше видите като минеме на phpbb3

@yavor, бе човек хуу ми давай теми да мисля, ма не така :? Формулирай го като въпрос, който да се разбере от всички, а не просто намек от песничка и го пусни като отделна тема...

@nuclearwinter - тва, че ти е безинтересна кво ме грее бе човек =/ Нищо лично, не се обиждай, ма никой не те кара да я четеш, нали? Ако просто ми спамиш - имаш си спам тема, не тука моля. Аз питам хората, на които им е интересно =/
________ & now ontopic..
--Някакъв - определено. Дано размерът Е от значение в този случай, но дали ще доживеят да видят резултата ...

--Съмнявам се, да е от първият път/първите тестове, но до края на годината тряя да може вече, или поне до края на другата...

--Ще разберем след рекламите по Нова телевизия... но ВСИЧКО което е вложено с цел НАУКА >си< струва парите!! В толкова по-безмислени неща се инвестира, че направо ми се реве...

Коя кванта бе? xD А дано да не се, нз дали може, но предпочитам само да видят какво има вътре, вместо да намерят начин да я разделят.. която и да е кванта...

5. Страх ли ви е от евентуално разработване на квантова бомба(което може да се окаже доста по-лошо от атомна)?
Да, но ще ми е кеф да се случи, до известна сепен...

6. Възможно ли е да се появи нова материя (непознати ни частици, от други измерения)?
Да, защото е възможно да се отвори порталче към друго измерение, или ако не се отвори, то поне да се ****** мамата на нащо :>

Мии малко. Физиците твърдят, че дори да се отвори, тя веднага ще се разсее, но... ако действително се отвори черна дупка, не виждам как би могла да се затвори/разсее >_< + ако се отвори, няма да се види нищо май май, въпреки яките камери ... >_<

@тхе анкета - Създаване на условия да си иде цяла Женева :nod:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 9:12 pm 
Аватар

SayanMk написа:

Мии малко. Физиците твърдят, че дори да се отвори, тя веднага ще се разсее, но... ако действително се отвори черна дупка, не виждам как би могла да се затвори/разсее >_< + ако се отвори, няма да се види нищо май май, въпреки яките камери ... >_<

@тхе анкета - Създаване на условия да си иде цяла Женева :nod:

Тва е за да нахранят медията и незапознатите с темата. Демек да си измислят оправдание и после ако стане нещо да си измият ръцете. Мене от тва много ме страхх :? :?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 9:24 pm 

... Значи...

Ще започна отзад напред.

Да, страх ме е и то много. Защо? Сега ще ви кажа. При отварянето на черна дупка учените разчитат на така наречената Радиация на Хоукинг, която е просто теория. Тоест има повече от 50% шанс тази теория да не е вярна и черната дупка да не изчезва достатъчно бързо, а да се натрупва сравнително бързо и да излезе извън техен контрол. => Поглъща Женева, а ако се разрастне достатъчно цялата земя, и то само за закуска, преди да продължи нататък... но на нас от там нататък няма да ни пука :lol: Не е за смях ама карай :lol:

6. 6. Възможно ли е да се появи нова материя (непознати ни частици, от други измерения)
Естествено, че е възможно... nothing is impossible ~ днешни дни...

5. Страх ли ви е от евентуално разработване на квантова бомба(което може да се окаже доста по-лошо от атомна)? ....
Не ме е страх, но е възможно, може би. Не съм учен, че да кажа дали може, но LHC ще даде представа за това дали е възможно или не :roll:

Тук ми задаваш едни невъзможни въпроси... :mm:

Оооо, определено :)

Би трябвало... все пак не са я правили ей така на шега, че да се провали още първата година... но винаги може до 3-4 години да пропадне нещо и да стане издънка, която може да ни струва една Женева или ако нямаме късмет цяла Европа. Bye bye life, helllo emptyness :lol:

Че ще има - ще има :) Няма начин да няма. Въпросът е дали е това, което учените искат или нещо по- голяма/по- незначително. Или пък нещо прекалено Голямо за нашата уста...

LHC ще заработи през май тази година. Няма шанс да бъде отложен, просто защото вече ремонтите и тестовете завършват :)

Едит: На анкетата гласувах с Друго, просто защото всяко едно от нещата, които си споменал + условия да си отиде цялата слънчева система, са напълно възможни... защото всичко е теория все още :D

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 10:07 pm 
Аватар

Аз на всички въпроси не отговарям - щото и без това съвпадат с на другите мнения.
Единствено около 6 и 7-ми имам колебания. Едно че черната дупка не се оправлява, друго че тия използват "предполагаеми" резултати.
За 6-ти имаше едно шоу по Discovery където се говореше за 10-различни начина, по които може да настъпи края на света. Единия от тях бече точно създаването на нова материя и предствате си пак от ускорител на частици в Женева. Нарекоха тази материя нещо със 4 в името. Проблема с тая материя е че тя е прекалено тежка, дори 1 милиграм от нея беше достатъчен за да създаде огромно гравитационно поле(поради факта че е прекалено тежко), което от своя страна си действаше като черна дупка въпреки че не е.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 16, 2008 12:51 am 
Аватар
Silent Assassin

SayanMk не закъсняваш ли малко с тази тема :?
все пак по новините даваха преди нова година за експеримента.
казваха че ще се проведе на връх нова година. е не сме чули за катастрофа, ни за нищо по новините от тогава.
вярно че обработката на данните отнема месеци 8)

единственото което можем да правим сега по въпроса е да чакаме да публикуват нещо. иначе тука е само чесане на езици (или по-точно на пръсти)
и "билиона" можеше да го преведеш правилно на милярда :)

Сезон 4, епизод 2
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 16, 2008 1:59 am 
Аватар

не мога да се изкажа,тъй като в тая сфера (физика) съм много бос :roll: което обезсмисля поста ми :lol:
ама все пак - предполагам че резултата ще е полезен за науката :) дано и да го публикуват,
а да не си го пазят за тех си,мама им швейцарска :x

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 16, 2008 2:16 pm 
Аватар

Местоположение: Still exploring the vast universe of dreams and fantasy
Цитат:
При пускането, LHC ще достигне енергия от 10 GJ*, а в лъча - 725MJ. Изпускането на 725MJ енергия е еквивалент на детонационната енергия на 157 килограма TNT, на 10GJ - 2,5 тона тротил.

Да не стане да грамнем ние само ....

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]