Дата и час: Пет Сеп 29, 2023 12:30 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: + Квантова физика -
МнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2008 6:33 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
    Изображение
   Физиката е една необятна наука, но някои нейни дъщери, като Квантовата физика в днешно време все повече нашумяват както между учени, така и между обикновенни хора, нямащи и представа за физиката днес.
   И така тук ще обърна внимание на така нашумялата квантова физика, накратко за какво се бори и защо още не се е преборила.

На първо време, преди да четете по-долното, мое обяснение, не е лошо сами да пробвате да разберете какво е квантовата физика, тъй като това не е нещо толкова просто и лесно за обяснение и вероятно ще допусна доста неясноти..
Най-добрите творби, направени за простолюдието, за популяризиране на тази наука, са следните:
*кванта - е неразделима частица енергия. Фотон - светлнинна кванта.
Моля не искайте линкове, търсете си сами нещата, в тюб има..

___________________________________________
Квантовата физика, Квантовата механика или Квантовата теория, среща се различно, е относителна теория разглеждаща поведението на материята и енергията на суб-атомно ниво. Теорията би могла да обясни освен взамоотношенията в съществуването ни, самото ни съществуване изобщо, както и едни от най-мъчещите въпроси - за бог, световете и връзката между всичко. Всъщност теорията е обеднинение от доста браншове, като нанотехнологии, химия, теология, физика, енергетика и т.н., тъй че не е много лесно да се схване.. но все пак във филмчетата по-горе е повече от ясно обяснено.

Разчитам, че сте гледали филмчетата горе, в подредбата която съм дал(!), и за това ще стрелям през бронираната жилетка направо..
Според квантовата физика:
- реалност не същестува, съществуват наредени суб-атомни частици във форма, която ние създаваме със своята мисъл. Тези частици са колкото материя, толкова и енергия. Светът не същестува, всичко е едно голямо наредено пъзелче, което ние можем да променяме. Взаимодействие между частиците няма, има енергийно отблъскване/привличане. Телепортиране и пътуване във времето са не по-сложни неща от създаването на ежедневният ни свят, който така лесно изграждаме с мислите си, просто съзнанието ни не е стигнало до там, че да можем да изкривяваме линията. Светът не е кръгъл, нито плосък, светът е просто един подреден пъзел от огромният хаос от материя/енергия. Връзката между хората, представена като роднинска е наше разграничение, връзката на хората, от гледна точка на квантовата физика, е че ние сме ЕДНО. Бог не същестува в идеалистичният смисъл, Бог сме всички ние и нашата мисъл, вяра, воля, знание - и ние можем да имаме силата на Бог. Връзка, между сегашното и миналото, сегашното и алтернативните бъдеща, може да бъде осъществена без да се налага пътуване във времето, тъй като всичко е свързано и всичко е едно, с един корен. Разделянето е просто една космическа илюзия.

Мисля, че тази теория доказва достатъчно, че "няма невъзможни неща". А сега да преминем на въпросите по темата, защото примери за по-горните твърдения са дадени в още по-горните клипчета, от хора доста по-компетентни от мен.
Ако не сте гледали горният филм и клипове, хич не си и правте труда да пишете в тази тема. Никакъв спам няма да се толерира. Въпросите ги приемете за задължителни! От последните можете да добавяте и давате идеи за други(да ги сложа в първия пост).
  #Разбрахте ли какво е квантова физика? srsly?
  #Доверявате ли се на квантовата теория и до колко %?
  #Кои от горните ми извадки за теорията смятате, че са реалност и кои смятате, че съм объркал в разбирането на теорията?
  #Можете ли с нещо да контрирате квантовата механика? Все пак, с просто око на субатомно ниво не може да се процедира, за разлика от повечето от другите науки.
  #Мислите ли, че това е науката на бъдещето или просто поредната теория на вероятностите?
  #Смятате ли, че ще можем да се отделим от 3тото измерение сами, или ще ни трябва помощ, както в клипчето Dr.Q помогна на кръгчето на стане сферичен обект?
  #А смятате ли, че някога сме били обекти с 2 или по-малко измерения?
  #Как ще коментирате теорията, че материята би могла да притежава знание и воля [Интересна дискусия за време-пространство-знание, от която може да почерпите идеи(pg 2,3)]_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2008 7:03 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Юни 21, 2007 9:24 pm
Мнения: 570
Местоположение: Пловдив
Само искам да направя един цитат... за съжаление не помня кой учен го беше направил: " Който тварди, че разбира квантовата механика напълно, всъщност изобщо не я разбира". Помня, че и Айнщайн се е провалил в квантовия хаос...

А относно това необятно знание... още не сме дорасли за него. Трябва да минат още няколко десетки хиляди години за да намерим ключа за бараката_________________
Изображение
I'm dying I hope you're dying too...
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2008 7:38 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Мар 19, 2006 2:54 pm
Мнения: 2004
Местоположение: MARS
Тая тема да не е подтикната от онова за 10-тото измерение, пътуването във времето и другия Bull SHit през последните дни.
На 3-тия въпрос веднага мога да ти отговоря - THe 10th dimension - Пълен BS. С 3 измерно мислене и знание ще ми обясняват те за 4,5,6-то измерения. Все едно аз да говоря на Хинди без даже да знам на кой народ е тоя език.
Тва от своя страна дава отговор на 6-ти и 7-ми въпрос.
6-ти невъзможно - трябва ти друго мислене, съзнание и всичко което е там е неразбираемо и несмилаемо за нас.
7-ми - не.
За 1-вия KoRNeRd се изказа вече.
2-ри, 4-ти, 5-ти и последния:
riiiiiiight
suuuuuure
there IS no reality
we create it all with our MINDS
that's why I can kill a yack from 200 yards away with MIND BULLETS !!!!!!!!!!!!!!11one
I mean, honestly, there's a lot of weird stuff to quantum theory, but there's quantum theory and then there's BS, k.
Wiki is OK, but I wouldn't trust anything else these sites say

Тука говорим за НАЙ-БЛИСКО ВЕРОЯТНО ВЯРНО(щото те си предполагат), ако не е доказано е в период.
За 4-тото измерение са се фанали, "единствения начин за нас да мислим за 4-то, е ако приемем времето за такова. Но тогава говорим за timespace, а не за пространствено" - както казва един много добър приятел._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2008 8:35 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 1:34 pm
Мнения: 204
Местоположение: Варна
Albert Einstein написа:
Quantum mechanics is certainly imposing. But an inner voice tells me that it is not yet the real thing. The theory says a lot, but does not really bring us any closer to the secret of the Old One. I, at any rate, am convinced that He does not throw dice.

моя вътрешен глас ми нашепва същото :wink:


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2008 9:28 pm 
 
 

Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 11:32 am
Мнения: 3837
Albert Einstein написа:
Quantum mechanics is certainly imposing. But an inner voice tells me that it is not yet the real thing. The theory says a lot, but does not really bring us any closer to the secret of the Old One. I, at any rate, am convinced that He does not throw dice.


Ооо, това ми харесва :) И аз имам такова чувство. Още от първия път, когато някой ми спомена за квантовата физика. Все едно сме тръгнали по правилния път, към киното, но сме завили вдясно 3 пресечки преди мястото където сме трябва да завием и сме се озовали пред порно шоп, място, до което не сме искали да стигнем, но ни харесва. Ok, примера е абсурден, but so what? ;) Мисля че ме разбрахте.

Относно квантовата физика - Мдам, схванах накъде бият тея от клипчетата, но някак си не ме убедиха, че това е абсолютната истина, всякаш нещо (ГОЛЯМО) й липсва на теорията. Може би проблема идва от мен, може да е от самата теория. не знам. Когато гледам страниците на вики за квантовата механика имам чуството, че на места чета чужд език, напълно различен от английски... прекалено опростено е това от клипчетата, всякаш ни спестяват част от информацията/ те самите я нямат или по- просто казано - опитват се да ни "спестят" най- важната част от теорията или те самите все още не са я открили. But, again, maybe that's just me :roll:

#2 - По- скоро клоня към не, по причините посочени горе. Бих и дал ~30%

#3 - Напълно съм съгласен, че целия принцип на света е изграден в/у отблъскването/привличането на частиците. Ние, фактически, никога не се докосваме до нищо. Интересното е от къде идва усещането, че се докосваме от нещо, при положение, че то е фактически на някакви микрометра/whateverminitinymeters от нашето тяло. Може би просто нямаме достатъчно прецизно усещане. Може би е нещо, което еволюцията ще покрие с времето. Може би е нещо, което може да бъде наблъскано в умовете ни ако се случи нещо много значително (от някой друг, естествено). Телепортирането и пътуването във времето наистина може да не са толкова сложни, колкото ние си ги представяме, но докато ние ограничаваме мисленето си те ще ни изглеждат невъзможни. Това е все едно да накараш един човек да направи corkskrew(това ) без да е преминал през нужната тренировка и промяна на мисленето. Той или ще се размаже на пода, защото го е страх от въртенето, или няма да може да скочи достатъчно високо, за да го завърти и пак ще се размаже на пода. По този начин аз си обяснявам и двете неща горе, колкото и елементарно да звучи. Всичко е въпрос на нагласа. НО! Не каква да е нагласа, трябва всяка твоя клетка да вярва, че можеш да се телепортираш/пътуваш във времето, за да може да стане възможно. Нещо, което ние, сравнително обикновените хора и тези които са над средното не можем да постигнем по смъртно. А може би някои мастъри успяват да го постигнат без дори да осъзнаем. Просто няма никаква възможност клиповете им да се появят на youtube/телевизията и затова ние няма как да разберем, че са постигнали нещо такова...

#4 За да мога да я контрирам както трябва, трябва да съм запознат на едно прилично ниво с нея. А аз не съм. Всички мои знания идват от филми като тези, които си дал, които може дори да не обясняват квантовата механика както трябва.

#5 Просто и ясно - да.

#6 Вече казах, че според мен ще ни е нужна помощ или ще са ни нужни още 10 милиона години еволюция, докато стигнем до нещо повече или де да знам. А като махнем всички ебавки за край на света, някои(като маите) твърдят, че 2012 година е годината, в която съзнанието ни ще еволюира(макар това по- скоро трябва да бъде наречено революция) на следващото ниво.

#7 Напълно е възможно. Просто защото ние можем да си представим 2-рото измерение перфектно, само погледнете всички анимета, тоталния 2-д свят... За да можем да си го представим, то дълбоко в паметта на самите клетки, които ни изграждат се е запечатало, че сме били двуизмерни преди мнооого време. .... ъъъ.... по- общо Ние сме в по-горното измерение и затова можем да си представим долното, през което вече сме минали.

#8 ОооооооооОООоооо, това е съвсем отделна тема, хич не ми се пишат още 10-20 реда за това :o

ДъъъъЪЪълъг пост.... дано някой да го прочете. И дано някой го разбере :roll: Защото аз може би не бих :lol:


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2008 10:12 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Юли 24, 2005 11:10 pm
Мнения: 4907
Местоположение: Rome-Berlin-Tokyo
ами всичко е вярно
всеки живее във своя собствена реалност, създадена от нашите решения и не можем да я обвързваме със матерялната вселена на 100%

тва с водата е вярно :Р
аз съм се лекувал от грип със светена вода :3


така не исках да пиша дълъг пост ама

#Разбрахте ли какво е квантова физика? srsly?

да! а кой уби костенурката? >_>


#Доверявате ли се на квантовата теория и до колко %?

78%
не я приемам за религия, всеки трябва да вярва първо в себе си после в създателя и после в квото си иска :Р

#Кои от горните ми извадки за теорията смятате, че са реалност и кои смятате, че съм объркал в разбирането на теорията?

така няколко пъти споменаваш пъзел. в пъзела има части с картинка на тях и трябва да ги наредиш, квантовата визика е пъзел без картинка на него :Р и всяка частица си пасва с другата
за тва е трудно да го наредим :/ те всичките си пасват една с друга ама така ли са подредени искаме да им сложим номерация а те просто си нямат :Р
(знам че не разбираш от намеци за тва реших да те попържа :3)

#Можете ли с нещо да контрирате квантовата механика? Все пак, с просто око на субатомно ниво не може да се процедира, за разлика от повечето от другите науки.

Ами миже да.
Квантовата теория е купчина с лайна
готово
ааа ти търсиш научино оборване на теорията. хммммммм ако се приеме че всичко е атоми, защо по демоните тия атоми са свързани във молекули молекулите в частици частиците в материя различните видове материя в предмети. АКО квантовата физика е всичко защо има толкова сложност :/
според мен това е еволюция на съществуването.
преди големия взрив не е имало нищо (предполага се)
след него се е появила материята на суб суб суб атомни ниво, почнали са да се създават атоми и пр и пр и пр. тва е градивната стълбица на всичко и стигаме до момент в нейната еволюция като тя създава същества които могат да я оцентя, разберат, проментя по свой собствен избор.

#Мислите ли, че това е науката на бъдещето или просто поредната теория на вероятностите?

бъдеще няма, или нямаше настояще :/
мисля че се полагат основите на нещо по голямо, но за сега квантовата физика са само пръснати мисли теорий, желания и пориви на сърцето =:3
дай да изчакаме до първите пътешествия във времето и със скоростта на светлината и ще ти кажа ;)

#Смятате ли, че ще можем да се отделим от 3тото измерение сами, или ще ни трябва помощ, както в клипчето Dr.Q помогна на кръгчето на стане сферичен обект?

ние съществуваме във всички измерения наведнъж
просто съзнателно сме в 3 тото, нашите суб суб суб суб суб атомни частици съществуват в по горно измерение на материята
кадето е и нашата душа
а и мисля че във 7 мото измерение няма аниме и манга та ще е доста скучно там :3

#А смятате ли, че някога сме били обекти с 2 или по-малко измерения?

ами по скоро сме били обекти със 10 измерения, смисъл ние сме били сперма, а преди това днк, а преди това ....... :Р
можем да проследим нашите атоми дори до звездите
моби какво пееше- ние всички сме направени от звезди ;)

#Как ще коментирате теорията, че материята би могла да притежава знание и воля

ами ние самите сме свидетелсто за това
ние сме материя с мисъл
цялата вселена е жива, пулсираща със движещи се атоми умиращи раждащи се звезди, цивилизаций на други светове, телетъбис и азис_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 13, 2008 2:13 am 
Аватар
Мародераторче

Регистриран на: Чет Май 10, 2007 5:27 am
Мнения: 15576
Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
http://www.superstringtheory.com/
това е сайта за официалната теория за струните,която всъщност е много свързана с проблема :)

#Разбрахте ли какво е квантова физика? srsly? Да,разбрах какво е квантова физика,но не и самите кванти ;>
#Доверявате ли се на квантовата теория и до колко %? Докато не бъде доказана:0%
#Кои от горните ми извадки за теорията смятате, че са реалност и кои смятате, че съм объркал в разбирането на теорията? Не съм сигурен за това което каза за пътуването в 4-тото измерение...все още нямам достатъчно материали за да ти покажа защо се съмнявам...
#Можете ли с нещо да контрирате квантовата механика? Все пак, с просто око на субатомно ниво не може да се процедира, за разлика от повечето от другите науки. ....хахаха не
#Мислите ли, че това е науката на бъдещето или просто поредната теория на вероятностите? Честно...незнам,но се надявам проблемите които тя поставя да се разрешат в скоро време...
#Смятате ли, че ще можем да се отделим от 3тото измерение сами, или ще ни трябва помощ, както в клипчето Dr.Q помогна на кръгчето на стане сферичен обект? Смятам че първо трябва да се изчисти теорията,предположенията и вс. друго...да се превърне в наука с доказателства под нея и тогава да видим дали ще стане...т.е. вероятно ще можем ако е възможно!
#А смятате ли, че някога сме били обекти с 2 или по-малко измерения? НЕ! ;/
#Как ще коментирате теорията, че материята би могла да притежава знание и воля Не мисля че имаше това предвид клипчето и добрия доктор...но ако се заинтересува някой тогава ще обяснявам защо.


Последна промяна Vego на Чет Фев 14, 2008 12:52 am, променена общо 1 път


_________________
ИзображениеИзображение
Loading consciousness Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 13, 2008 10:33 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
>_<
Са може да ви понахраня, но не се обиждайте, въпрос на гледни точки... Преди това, нека отбележа - разбирам квантовата теория само на теория, не в дълбочина + не съм й фанатичен фен... но...

KoRNeRd, VEGGETTO, yavor - congrats пичове, вие завинаги ще си останете просто едно триизмерно топче <_< Защото дори и Dr.Q да дойде от 4тото измерение и да пробва да ви измъкне, вие просто ще го отречете. Едно двумерно кръче е по-смело от вас, тз тз тз <_<
Е, не че има някаква гаранция, че някой ше фане да ме дърпа мен или който и да е друг към 4тото измерение, просто говоря теоритично...

Трябва да отбележа, че бях доооста изненадан, като установих, че една от най-готините науки днес, е създадена преди 100тина години и вероятно създателите й са били много по- наясно с нея, от който и да е - днес. Тъжно ми е T__T
Но въпреки това въобще не ме кефи цитата на Щайн. Ако "the Old One", "He", е олицетворение на Бог, въпреки готино-звучащата първа част, втората просто я обезмисля в мойте очи. Моя глас ми нашепва, че освен да стимулира разрабочиците на теорията, друго с този цитат въобще не се цели...

Шейп #3, усещането идва от предаването на сигнала/енергията, като при звука. Бам, казала една пиратка, тръгнала вълната механична и се донабутала до към ухото ни, от там то ни го навряло в мозъка, от там мозъка ни разбрал, какво е казала пиратката. Така е със всичко и всички кванти. Другото дам...

Гат, точно тоя отговор исках да чуя всъщност, не научния :Р Научната контра е никаква, защото няма какво да й се контрира, точно тва е якото, на терията, че е теория ^^

И ся да си отговоря на въпросите и аз...
#Разбрахте ли какво е квантова физика? srsly?
-- На теория, може би да, на практика едва ли някога ще я разбера, не мисля, че ми е и нужно на тоя етап. Теоритично предполагам какво е, тъй че - да, разбрах я ;D

#Доверявате ли се на квантовата теория и до колко %?
--Доверявам й се на 100%, bummer. На принципа "защо пък не" съм, като не стане, просто ще си сменя погледа. Но това е първата механика, опитала се да обясни света и живота AS IS, за разлика от всички други тъпи пойнтващи ограничени науки, затварящи себе си в кутията. Тоест, това е края на физиката... края на насочването. Естествено, като всяка минала истина*, благодарен съм на физиката, но тя стига до тук. От тук нататък е неактуална и няма място с показалеца си...
минала истина = истина, която е била истина само за времето си. Пример: земята е била плоска и доста време наистина Е била плоска(2Д бтв!!!!). Сега земята е кръгла и всички го знаем(3Д) и сме убедени. След нз-колко време, а дори и днес, земята може да се окаже, че е в съвсем друга форма(4Д) ;] Всичко това е истина обаче, за своето време.

#Кои от горните ми извадки за теорията смятате, че са реалност и кои смятате, че съм объркал в разбирането на теорията?
--Ми смятам, че има доста преплитащи се и самоотричащи се елементи, като - няма такова нещо като докосване и в същото време няма такова нещо като разделение, защото всичко е едно, но нп, тва са подробности. Просто се опитват да изкарат Квантовата механика теория за всичко, а тя не е.

#Можете ли с нещо да контрирате квантовата механика? Все пак, с просто око на субатомно ниво не може да се процедира, за разлика от повечето от другите науки.
--Да. Sux. Тва е, повече не ми трябва, за да я оборя напълно. Но кел файда да си слагам катинара на кутията, като така и така не моа я отворя...

#Мислите ли, че това е науката на бъдещето или просто поредната теория на вероятностите?
--Мисля, че това е науката на съвремието. В интерес на истината - науката на миналото!! Тя не е създадена вчера. Просто дори и да я осъзнаваме, разумът ни не е дорасъл, за да я приложим! За това и всички учени казват, че всъщност не може да се разбере. Напротив- разбира се, проблемът е, че съществуването ни в 3тото измерение ни ограничава да я приложим, и за това няма как някога да сме сигурни, че това е вярно... докъто някой не ни издърпа.

#Смятате ли, че ще можем да се отделим от 3тото измерение сами, или ще ни трябва помощ, както в клипчето Dr.Q помогна на кръгчето на стане сферичен обект?
--Ми определено ще ни трябва помощ. Интересното тук... квантовата физика, казва, че няма Богове, и наистина няма. НО, създание от 4тото измерение, би било като Dr.Q за 2 измерното кръгче. За 2 измерното кръче, той бе Бог, и дух, и призрак и кво ли не... Така създание преминало 3тото измерение, ще се явява по-горното за нас. Тоесто "богове" има, ма teh muda fukaz не искат да ни издърпат за добро или за лошо....

#А смятате ли, че някога сме били обекти с 2 или по-малко измерения?
--Ми тук определено е така. Естествено - ние ВИНАГИ съществуваме във ВСИЧКИ измерения. Проблемът е с възприятията, за тях говориме. Преди може да сме възприемали само 2Д, от къде да знаете? Сега възприемаме 3Д и няма как и да си представиш, че си имал толкова ограничен поглед, както не можеш да си предсатвиш, че можеш да имаш по-широк поглед от този, защото не знаеш на къде ще е ;]

#Как ще коментирате теорията, че материята би могла да притежава знание и воля?
--Eст. материята е жива и космическото знание е носено именно от нея. Сега обаче идват въпросите "кой я е създал" "от къде идва" "защо" и т.н., които не са в сферата на темата ;]

vegetosayajin, Елегантната теория за обеднинението, или теорията на струнната енергия са хептем отделна тема, обединяваща цялата работа на Айнщайн с проблемите на Квантовата физика. Т.е. - най-добрата представа за космоса, до която е стигнала физиката. Нека да е в отделна тема, заслужава си вниманието. Свързана е с проблема само до толкова, до колкото се базира на квантовата механика. Но тук говорим за последната, не за нейните следствия и производни ;]_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 13, 2008 3:49 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Мар 19, 2006 2:54 pm
Мнения: 2004
Местоположение: MARS
All the great mysteryes are discovered when you break, blow, or hit stuff.
Btw
За ограничените 3-то измерни балночета - не че съм против идеята да сме многоизмерни и че се осъзнаваме в 3-тия свят(щото и аз я подкрепям тая идея). Интересно ми е КОЙ ще ни помогне - извънземните ли? Те имат навика да ни наблюдават и да ни се кефят как се гърчим, а ако случайно хванем някой от тях NASA си го слага в буркан и си го гледкат.
А една гвардия учени зад тях се мъчат да Revers-engineer четките им за уши._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 13, 2008 5:24 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Юли 18, 2005 7:34 pm
Мнения: 897
Местоположение: nadejda 5
игледах филма и омг презтаваш ли си верно о_О баси лудницата. филма наистина те кара се замислиш за някой неща. Незнам за квантовата физика ама на филма се доверявам на 80%._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 13, 2008 7:27 pm 
 
 

Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 11:32 am
Мнения: 3837
Между другото аз забравих да коментирам филмите...

VEGGETTO написа:
Има си quantum theory but there's quantum theory and then there's BS


Напълно съм съгласен с това. Просто този филм е най- големият боклук, който съм гледал някога. Вярно казва 2-3 неща за квантовата физика, но всичко друго е Bullshit, както ти много правилно го нарече в случая... или нещо, което няма абсолютно нищо общо с квантовата физика. Като онова за водата и чувствата. А да не говорим за последните 20 минути на онова малоумно парти :?

Клипчетата на Dr.Q. ми изглеждат доста интересни и долу- горе достоверни, особено 2-рото. Проблемът е че никога няма да се доверя на 100% на това което казва докторчето, докато аз самия не видя как този опит(във второто клипче) се извършва пред мен :roll:

wikipedia - епа спокойно мога да кажа, че разбрах сравнително малко, макар и да не съм се зачитал кой знае колко много :roll:


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 9:25 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Авг 02, 2006 3:40 pm
Мнения: 7585
Аз попринцип си знам какво е квантовата физика, интересувал съм се от такива неща, защото наистина са интересни, а до колко вярвам ... е, не напълно, но все пак това си е една сравнително добре издържана теория и до някъде мисля, че е възможно да има истина в нея.


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 11:58 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 6:07 pm
Мнения: 1071
#Разбрахте ли какво е квантова физика?
дам дам :nod:
#srsly?
аа сериозно ли.. миии Не :lol: а пробвах

#Доверявате ли се на квантовата теория и до колко %?
има си дума за това да се довериш на нещо безрезервно и без да си сигурен - наивност, понякога не пречи, понякога боли от нея - тъй че 0% след като не можах да я разбера :lol: мога обаче да теоретизирам, все едно че я приемам ;)

#Кои от горните ми извадки за теорията смятате, че са реалност и кои смятате, че съм объркал в разбирането на теорията? - няма да коментирам твоите, а ще си пиша моите пътуване във времето ли, че не го ли умеем това :P ама не това от фантастичните филми... времето тече, нали. тръгнало е от голямата Нула, което е точката на Големия Взрив. оттам тръгват и пространството и времето. Развитието е производна на движение в пространството и време. Ако се приближаваме към точката на големия взрив косвено се връщаме назад във времето, щото частиците, които са се отделили при взрива са в по-ранен стадий на развитие. Ако се движим надалеч от Нулата пък може да намерим нови "елементи от бъдещето", които са се образували в резултат на по-бурното развитие (движение Х време). сега да се върнем на квантите - получили са се условия - я някой е наблюдавал, я самото присъствие на нещо неживо, е накарало някакви частици на Земята да реагират по начин неприсъщ за същите по другите планети и е възникнал живота. живота както го знаем е подчинен на времето и на пространството - трябва му място, където да съществува, трябва му и време - което е необратимо от живота до смъртта. Това да пътуваш във времето според фантастичните филми означава да си върнеш живота в момент, когато си бил на 5 да речем - ми сорка, невъзможно е. Едно е време, съвсем друго е живот...

#Смятате ли, че ще можем да се отделим от 3тото измерение сами, или ще ни трябва помощ, както в клипчето Dr.Q помогна на кръгчето на стане сферичен обект?
едва ли може да се надяваме на помощ - защото сме доста различни от кръгчето, където всичко беше много лесно. Да вземем за пример призраците, които са се отделили от ограниченията на време и пространство (защото нямат живот, а вече само воля може би). Дори и да се опитат да ни обяснят как да отидем при тях - няма да можем да ги разберем, защото не могат да ни го кажат на разбираем език -воплите и стоновете иначе може и да са опит за обяснение :lol: обаче за да чуе нещо човек трябва да е близко (разстояние) и има нужда от време за да стигнат вълните до ушите му (време). тъй че да не чакаме помощ от тях - май трябва сами да си стигнем, а като гледам колко време е трябвало за да се разбере, проумее и приеме че земята не е плоскост (двуизмерна), а сфера (триизмерна) и си мисля, че едва ли ще е in our lifetime, може да си фантазираме обаче ^^

#А смятате ли, че някога сме били обекти с 2 или по-малко измерения?
аЗ не помня да съм бил двуизмерен, предполагам че и първия човек не е бил... квантите, които са ни образували може и да са били двуизмерни някога - поне от наша гледна точка (толкова миниатюрни, че могат да се определят само с нещо двуизмерно като точка), а може и да са многоизмерни във всеки един момент или според нуждите и условията, who knows...

#Как ще коментирате теорията, че материята би могла да притежава знание и воля
ами щом квантите потенциално притежават знание и воля, и ако не са лимитирани като нас от измеренията, при необходимите условия -наблюдение, както беше в случая с едното филмче (или нещо друго -едва ли е само това) материята, която съставляват също може да знае и да има воля

ей голям късмет изкарахте - поста ми беше три пъти по-дълъг ами ми заби компера секунди преди да го пратя >.> та сега се върнах назад във времето (за да си спомня идеите от него) за да го поренапиша - естествено резултата беше различен :lol:_________________
GIDA owns U! Изображение
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 17, 2008 9:30 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Юли 31, 2006 5:00 pm
Мнения: 223
#Разбрахте ли какво е квантова физика? srsly?
Квантовата физика е подраздел на физиката, изучаващ най-малките частици, които изграждат всичко около нас. Отделните теми, въпроси и дискусии, които могат да изникнат от тях вече са друг въпрос. :)

#Доверявате ли се на квантовата теория и до колко %?
Определено се доверявам до 100%. Ама никой да не разбира нищо погрешно. Вярвам, че цялата жива, нежива природа, цялата материя и антиматерия е образувана от тези частици. Вярвам и че поведението им и всички мистерии за тях надхвърлят многократно човешкото разбиране. С това обаче не отричам и съществуването на Бог. За вярващите казвам - извинявайте ама дори и Бог да е създателя ни, той все пак ни е съставил от някакви частици, нали? Не сме се пръкнали ей така.

#Кои от горните ми извадки за теорията смятате, че са реалност и кои смятате, че съм объркал в разбирането на теорията?
Щях да кажа някои от тях, ама сега като се замислих, намирам известна логика и даже мисля, че са някак интересни заключения. Това, с което не мога да се съглася само е, че всички суб-атомни частици са колкото материя, толкова и енергия. Не е така. Поне в училище съм учила, че единствените частици с двойнствен характер, които имат свойства и на частица и на вълна са електроните и фотоните (частиците, изграждащи светлината).

#Можете ли с нещо да контрирате квантовата механика? Все пак, с просто око на субатомно ниво не може да се процедира, за разлика от повечето от другите науки.
Така, първо за да се контрира трябва да си много умен, че да знаеш за какво говориш. :lol: От това, което разбирам за квантовата теория, не съм в контра на нищо, затова даже ще дам мъничък аргумент в нейна полза. Давам само един пример. Да кажем един тебешир тежи около 2 грама. Ако счупим тебешира на две, двете части заедно отново ще дават 2 грама. Обаче... Доказан е т.нар. "масов дефект" в ядрото на който и да е атом. Той се състои в това, че протоните и неутроните в атомното ядро, когато то е в своята цялост са по-леки от същите протони и неутрони разделени. Щом такова явление съществува, защо и да не съгласим и с останалите теории?

#Мислите ли, че това е науката на бъдещето или просто поредната теория на вероятностите?
Ами, ако дотогава не сме се самоунищожили, може и да бъде науката на бъдещето. :lol: Но докато не я разгадаем напълно си остава теория на вероятностите. Чесно, аз не вярвам че някога ще я разгадаем - просто защото не мисля, че ще ни стигне времето.

#Смятате ли, че ще можем да се отделим от 3тото измерение сами, или ще ни трябва помощ, както в клипчето Dr.Q помогна на кръгчето на стане сферичен обект?
Тук вече незнам. Може би с малко помощ "отвън" :roll: ще го направим, макар че без да знаем това може пък и да се окаже в границите на човешките възможности. :P Съгласна съм с идеята, че човек всичко може да направи, само мерак да има. :wink:

#А смятате ли, че някога сме били обекти с 2 или по-малко измерения?
Не. За да сме били двуизмерни, значи квантовата теория е претърпявала и все още претърпява известен прогрес. Не мисля, че тя се е зараждала някога, тя просто я има. Има я просто защото не може да съществува нещо, което да го няма (дано не звуча като откачалка :blush: ).

#Как ще коментирате теорията, че материята би могла да притежава знание и воля [Интересна дискусия за време-пространство-знание, от която може да почерпите идеи(pg 2,3)]
Еми... незнам, може пък да има. Нашите представи, знания, сънища, мисловната ни дейност се осъществяват от еди какви си мозъчни центрове. Тези мозъчни центрове са изградени от нервни клетки, а тези нервни клетки от подобни частици. Накрая ще се окаже, че тайните на най-сложния човешки орган се крият в неговата елементарна структура. :lol: И защо не? :wink:

Сега да кажа нещо допълнително. :D
Опитът, който професорът показа с топчетата, светлината и електроните е известен като "Опит на Юнг", а явлението - интерференция на светлината. Както поясних в отговора на третия въпрос, светлината е съставена от фотони и същото явление може да се наблюдава и с електрони, тъй като това са двете известни частици, които имат свойства и на частици и на вълни. Когато след процепите започват да се наслагват две и повече вълни, на някои места се получава интерференчен максимум (или вълните взаимно се усилват), а на други интерференчен минимум (или вълните взаимно се гасят), затова се получава решетка от светли и тъмни ивици. Това пък се нарича "принцип на Хюгенс" за вторични вълнови фронтове.
И нещо, което не беше пояснено във филмчето. Всичко в осъществяването на този опит зависи от големината на процепа. Ако процепите са широки от порядъка на сантиметър да кажем и повече, зад тях ще се наблюдават две нормални светли ивици. Решетка ще се получи само ако процепите са с ширина под 0,1мм.


Така, да свалим зубърските очила! :lol:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 18, 2008 12:48 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am
Мнения: 7852
Местоположение: Deep inside within my head.
Умните си траят...

Затова ще си трая и ще гледам от високо вашите заключения :lol: :lol: :lol:_________________
Изображение
Bastor написа:
Силно под нивото си ми момче
Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на: