Дата и час: Вто Окт 03, 2023 2:26 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 3 [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Науката като новата религия на 21ви век
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 9:50 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
    Изображение
    image: google


Та 21ви век сме, готини сме, екологични сме, икономични сме, бориме се с бракониерства, пазиме животни и гори и въобще - 21ви век сме. Вдига ни се изкуствено самочусвтвието все по-нагоре и забравяме леко от къде сме тръгнали.. но НЕ това обсъждаме тук, това го обсъждаме ->там<. ..и в това си възкачване(на технологии и знания), вече в 21ви век няма място за религията, такава - каквато я познаваме. Манипулираща, базирана на страховете на хората, използваща, опитваща се да ги вкара в правя път по мръсни начини...

Оообачееее... имаме наука. Науката представлява знания, а знания вече има страшно много.. повечето от паранормалните явления, които са плашели дядовците ни са обяснени по егати елементарния начин, всичко се подчинява на физиката и нейните догми, никой не я оспорва, всички я имаме за даденост, на всички ни е ясно, че сме пределно прави! Ма така ли е?

Реално мислещите хора, се опитват да излязат от кутията на съвремието си и да помилят за алтернативи. Така дооста професори са създали квантовата физика, но тя е отрасъл на науката, който няма да се развие в близките 40++ години... впрочем не е точно отрасъл на науката. Защото науката, такава, каквато е в '21ви век'(< това винаги го четете с голяма доза ирония), е поредица от синтактично свързани правила, които не можем да успорим.

По този начин, не се ли превръща науката - във вид религия?!
Ако сте нови и ви се чете, или сте дърти и не помните - вижте примерно темата и кво прайме в тоя живот.. - в нея има момент, в който твърдя, че не ми е проблем да приема, че на Венера или Меркурии да речем - има живот. Живот много по-различен от това, което ние приемаме за живот. Винаги ми е било абсурдно смешно, че като дадени учени тръгнат да търсят живот извън нашата планета, те гледат да открият нещо от 90%+ съвпадение с техните условия за живот. Що за логика е това? Търсим други хора или други форми на живот в крайна сметка...но НЕ за това говорим тук! И отсреща се появява опозиция, която твърди, че е невъзможно.

Ето ви го примера - доверявайки се на науката на 21ви век, която е толкова виша, че нз, ние си поставяме ограничения не по-малки от тези на религията. Да- няма правила написани на камък преди 2000 лета, но след 1000 лета може в историята някой учен* да запише, че е имало ;]

Науката ни поставя в ограничение, изяжда ни фантазиите и ни слага в кутийката на времето си. Както казваха в един нашумял филм за квантовата физика - едно време като са си мислели, че светът е плосък са си били прави! И това са си го вярвали МНОГО години!! А сега не е ли същото? Светът е кръгъл и всички си го вярваме, и никой не го успорва... ми след 5-600 години може да се окаже, че не е и кръгъл, кво прайме тогава?

По същият начин по който религията е ограничава хората хиляди години, науката може да ни вплете супер интелигентно, нас - интелигенцията на 21ви век, за много повече време ;] Новата религия - науката....
Така ли е, или се бъркам нейде? Е ли науката нов вид религия?
И ако е, нека пак се попитаме - какво място има религията в нашия готин 21ви век ;]]


пп: темата е по идея на Logrus, от дискусия, която зачекнахме в друга философска тема :]_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 10:58 am 
Аватар
RyuKo FanSubs

Регистриран на: Нед Яну 21, 2007 12:32 am
Мнения: 1539
"Самият Бог не може да съществува без мъдри хора" - Лутер
Може би този цитат донякъде дава отговор... Единственият проблем е, че всеки може да го трактова по свой начин - съответно какъв е отговора?
Личното ми мнение е, че човек не може да бъде "обвързан" и фанатизиран, освен ако сам не го иска. Но нека направим едно уточнение - що е то религия? Аз лично смятам, че това е философско виждане за света. Съвременната наука отговаря ли на този критерии? Явно да - тя (науката като цяло) представя свое виждане за света - дали ще го приемем или не си е наша работа.
Но нека бъдем реалисти - във всяко общество, във всеки социален строй съществуват фанатици. И честно казано не религията е проблема, проблема са хората... Защото религията е феномен, който се появява навсякъде и по всяко време тласкайки някои към стремеж за развитие и служейки като оправдание на други за тяхното бездействие. Прост пример - църквата по време на инквизицията... Къде, моля ви се, пише в Библията, че хората трябва да бъдат горени на клада?! Не пише ли там, че убийството е смъртен грях? Не е ли истина, че просто на някой не му е изнасяло да има интилигенция и се е възползвал от религията, за да има изгода? Честно казано се опасявам, че същото може да се получи и с науката в наши дни...
Аз съм вярващ, но не съм фанатик.
Смятам, че науката може да бъде както криле, така и окови - и не, тя все още не е религия._________________
My Music - OverSoul A.K.A Plamen Tsvetanov
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 11:46 am 
 
 

Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 11:32 am
Мнения: 3837
Ами не знам за другите, но на мен все по-често ми се случва да се замислям върху това което казва SayanMK :)

И най-вече в/у това

Цитат:

Оообачееее... имаме наука. Науката представлява знания, а знания вече има страшно много.. повечето от паранормалните явления, които са плашели дядовците ни са обяснени по егати елементарния начин, всичко се подчинява на физиката и нейните догми, никой не я оспорва, всички я имаме за даденост, на всички ни е ясно, че сме пределно прави!


и след това стигаме до момента

Цитат:
едно време като са си мислели, че светът е плосък са си били прави! И това са си го вярвали МНОГО години!! А сега не е ли същото? Светът е кръгъл и всички си го вярваме, и никой не го успорва... ми след 5-600 години може да се окаже, че не е и кръгъл, кво прайме тогава?


Аз го приемам така: Ние в момента си поставяме ограничения. Мозъкът на човек може да възприеме толкова много, че изобщо това което ние имаме като потенциал ние дори не можем да си го представим. Но ние се лимитираме. Използваме само 3-4% от това, което сме способни. Не заради друго ами защото сме си повярвали, че е невъзможно да имаме повече, повярвали сме си че не можем да направим нищо по въпроса, втълпили са ни го невероятно дълбоко в съзнанието за последните 2000 години. 1-вата грешка на съвременните хора. Има и други неща които приемаме за даденост. Сега, че земята е кръгла, кръгла е. Но постоянно се повтаря, че няма друг живот във вселената, че ние сме единствените по рода си и най-вече - че вселената е безкрайна и че друга вселена отвъд няма. Последното беше така до скоро, когато откриха, че въсщност нашата вселена има край, има форма, кръгла. А отвъд нея какво има? Нищо? Още една вселена, където хора като нас си говорят за същото за което ние пишем тук? Или може би още стотици вселени, "светове"? Но просто докато всички не разчупят мисленето си и не започнат да гледат всичко от повече от една страна ние ще си останем във века на науката, века на науката-бог, създадена за да ни лимитира по същия начин, по който до скоро(100-200 години) се е ползвало християнството.


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 11:52 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am
Мнения: 7852
Местоположение: Deep inside within my head.
Ха добро утро, Шейпшифтър откри че сме ограничени :lol: Ми ограничени сме... Хетфилд ли беше казал, че "freedom no longer frees you"... :lol:

Сега не е голяма свобода, сега сме сравнително по-"свободни"... Преди сме били турски роби, сега сме американски роби... Просто сегашното робство е робство, щото вие сте си го избрали... Да му еба майката, сега е срамно да се слуша народна музика... :shock: Хората ти се смеят... :shock:

П.П. Земята не е кръгла, нито е сферична... Има формата на... "геоид"... Но не се безпокой и тва ще го оспорят... Накрая толкова ще си преебем Земята, че ако не е изглеждала плоска, ще настане и това време... :lol:_________________
Изображение
Bastor написа:
Силно под нивото си ми момче
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 12:09 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Окт 09, 2005 11:42 pm
Мнения: 139
Местоположение: sicred city of gods
Ехххх, саяне, не си много прав, аз уча физика, занимавам, се и с някои раздели от математиката и смао едно мога да ти кажа, че модерната физика, не тази която еима в учебниците до 11- 12 клас която от доста години доказаха, че практически не върши кой знае каква работа и може да доказва неща които са дижатс определена скорост и вопределно разстояние, ала модерната физика е физика наа вероянртостта, още не се знае как планетите работят, не се знае как точно сме създадени, не се знае как времето работи, защо рпостранството е такова и вс се държат за "доказателства" от матматичен вид които както повечето физици знаят, товаТака е , че те са вярни не гарантират и реалното доказателство, че ще е такова.
Така е това е новата религия, но физиците вярват в бог, все още нямъме наука на земята и вс го осъзнваме, всички открития са за технологични неща, но тези технологии немогад да ни дадът отговори, а са само инструменти. Аз лично мисля, че всеки трябва да вярва в нещо за да е по полезен както на себе си така и на останалите._________________
www.animesub.hit.bg
Naruto is back!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 12:56 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am
Мнения: 8529
Местоположение: Hotel Moscow
oversoul написа:
"Самият Бог не може да съществува без мъдри хора" - Лутер

Ще използвам този прекрасен цитат, за начало на моята лекция :P Не я взимайте на сериозно, за бога аз себе си не взимам насериозно :roll:

Имаме религия и християнска религия. Това разграничение е много важно, но не мога да се спирам в тази тема подробно на него.
Първо за мъдрите хора - религиите или религиозните книги са създадени от мъдрите хора и техния опит и опита на хората преди тях и тн. Библията, Корана, Ведите, Книгите на мъртвите в Египет и Тибет, всички знайни и не знайни писани и предавани устно мъдрости са човешко дело. И дело на много и много мъдри хора. Тяхните мъдрости са помагали на хората да живеят по-добре и най-важното да живеят с мисъл за бъдещето :!: Това е което ни е направило това , което сме днес :D вярвам аз (щото естествено сетете се нямам необходимото образование да го докажа :roll: ) - мисълта за бъдещето. Фол (Бог да го прости) оцени изпитната ми работа при него с отличен, а тя беше на тема "Книга на мъртвите на древните египтяни" и там застъпих тази теория -> че религията е катализатор на човешкото мислене да се разпростира във времето, да не гледа само днескашния и утрешния ден, а да се гледа напред. И от това следва хората да обръщат внимание как да живеят, как да умрат, да следват определени правила, за да отидат в "рая" и така да се изгражда едно общество от хора , които имат сходни идеали, начин на живот, интереси и тн. На повечето места, за които съм чел - азиатските държави, Близкия Изток, Африка - няма такава омраза и съперничество както при християнската религия и християнската наука. Аз си го обяснявам, защото християнстовото е най-разпространената човекомразеща религия. Не случайно това е религията на политиката , тя може да накара масата да слуша това, което й се заповядва под страх , обърнете внимание, внедрен от самата нея, че ще гориш в ада, ако се съпротивляваш и бунтуваш. Добре че в самото христинянство има вътрешни противоречия, които водят до вътрешни борби и малко отпускат края , иначе не ми се мисли в какво можехме да се превърнем - народ обсебен от страх да не сгреши в нещо, че иначе - право в АДА :lol: И моето лично мнение за католицизма и повечето християнски свещеници :thefinger:

И сега стигаме до науката, която се развива в тази доста враждебна среда. От една страна религията иска сила, а тя може да бъде постигната или чрез наука или чрез магия :) , а магия както са ни учили и както аз знам - няма... значи остава науката. Значи трябва да се развива науката, да става по-силно обществото (здраве, оръжие - иска се образование - как да живееш, как да боравиш с новите технологии, не може вече всеки да е "само прост" ), но от друга тя , науката, не трябва да се репчи много и да противоречи на нейната мащеха Католицизма (тук вече има сериозно разделение в хр. и от католицизъм до православие и протестанство има твърде големи разлики, че да минават с общото - християнсвто).
Да, но хората на науката от онова време произхождат от средите на Изкуството, а както знаем то е доста свободолюбиво (и нищо бунтарско и скандално не му е чуждо). Неминуемият конфликт между религията и науката води до това, което обсъждаме в тази тема.
Науката се провали, защото твърде рано се възгордя и реши че е велика и достатъчна на масите и може да замести мъдростта на религията (не тази религия в църковните служби, а тази в дома - където ти се казва, че трябва да уважаваш и почитам родителите, където се казва, че трябва да си добър човек и тн. ) . И науката естествено се провали - тя НЕ УСПЯ да докаже, че Бог не съществува. Самият факт, че се опита доказва на какъв грешен път са тръгнали учените, но това са се следствия от средата, в която западната наука се развива. Интелекта не може да замести мъдростта, когато въпроса опре как да живеем живота си като "добри хора". Интелекта може да ни каже как да живеем добре, да имаме кенефи, покрив над главите си и топли дрехи, но не и кое е редно и кое не. До ден днешен се налага да слушам от религиозни хора, как науката не можела да докаже, че Бог не съществува и вече взе да ми писва. Но това е друга тема.
Какво направи Науката след този си провал - ами навлезе в сферата на нейния формален победител. Самият начин на мислене между един учен и един свещеник би трябвало да е различен, да търсят различни истини. Ама в един момент свещениците се юрнаха да доказват, че Христос е бил действителна личност, да вадят доказателства за съдебни процеси, за плащеници носени от него, за евангелиета писани по негово време и тн.
А учените пък откриха Армагедона. Може всеки учен да се буди всяка сутрин облян в пот, дали днес не е деня , в които всичките му теории ще бъдат отречени, ще бъде осмян и изпратен в девета глуха, НО всички са твърдо убедени, че ще има край на света и той ще бъде след ... там някакви си милярди години :x Кажете ми как може да имате доверие на човек, който е казал, че Слънцето ще избухне/смали/каквото там след няколко милярда години, а до вчера същия този човек се кълнеше, че атома е най-малката частица във Вселната ? Това са същите тези хора, които вчера се кълняха, че скоростта на светлината е най-бързото нещо, а днес говорят за "черни дупки, който поглъщат светлината и после я изтрелват с по-голяма скорот в неизвестна посока - Stephen Hawking, ако не се лъжа).
Така Учените измислиха Армагедона и казаха - покайте се, елате в нашето папство и Ние ще ви спасим. Защото измислихме ракети , които ще спрат астероидите(ако това не е правилната дума, сори :D) от това да се блъскат в Земята. Науката измисли Армагедона и каза, че тя може и да спаси човечеството.
Брей ... колко познато... само дето едните ще спасяват душата ми, а другите ще спасяват тялото ми. БРАВО :clap: Междувременно искат да им се даде това , което всички искаме - ВЛАСТ И Ресурси.

Науката измисли романтиката. Доскоро беше преоритента задача свещените текстове да ни занимават с морално натоварени бастни, съчинение, предания и бля бля бля . Но ето, че вече е ред и на науката да заеме тази длъжност. Но нали е Наука, тя всъщност може да разказва и за неща, които още не са се случили. Така е защото хората започнаха да се оповават на нея за бъдещето... и спряха да се оповават толкова на религията. Още една прилика. Науката започна да разказва за роботът-злодей, роботът който се вдигнал срещу своя Бог човека и напуснал/разрушил Райската градина. Науката взе религиозните митове и ги облече в стомана, в жици, в космически кораби и нови планети. Повика на помощ различни извънземни видове, който да всеят адски страх и да занимават обществото (както демони и ангели). Най-вече на тематика - "ние бяхме лоши, не обръщахме внимание на милите учени, подритвахме ги, тогава ТЕ (извънземните/катастрофата) дойдоха, всичко беше загубено, но НАуката , да се свети името й , ни се притече на помощ и ни спаси бля бля бля .

Науката се провъзгласи за БОГ и тръгна да заема неговото място в съзнанието на хората.
-почитай Науката, защото в нея е спасението на твоето тяло (и душата като бонус)
-почитай и се грижи за вещите ти , защото те са сътворени от Нея, те са по-важни от хората и по-важни от природата

Това са двата примера, които най-ярко са ми се набили в главата. И двата могат да се сведат до това , колко жизнено важна е науката за нас. Като това "жизнено важна" излиза извън телата ни и се отнася повече за умовете ни. От роби на християнската религия, се превърнахме в роби на християнската наука.
Тук не се опитвам да демонизирам науката и религията, а да представя една гледна точка, в която и на двете трябва да се гледа с трезв ум :!: Страстите и всичко останало са за общуването между хората и изкуството, във всичките му сфери. Не съм съгласен на религията и на науката да се гледа с замъглене от емоции преценка/ум/съзнание. Трябва, ооо ДА ТРЯБВА , да надскочим тяхното досадно подпечителство и да им покажем къде им е мястото (ДОЛУ момче, седни, дай лапа, браво!).

Понеже вече се олях от писане, оставам на вас с надеждата, че някой ще го прочете от-до, защото иначе мисълта ми се разкъсва и отива по дяволите. Току виж някой я хараса, дано да има и критика, която е различна от "не си прав, щото по телевизията казаха друго :? "
Извинавам се за правописните и пунктуационните грешки, непосилно е да ги открия всичките сам ... трябва ми редактор :D

иии ммм дааа ... приятно четене :watermelon:_________________
グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time
Изображение
Erza
Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 1:58 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
oversoul - казваш все още не е, но все пак имаш наум, че може да стане... е въпроса го повдигам именно, защото може вече да е станало, но да не го осъзнаваме. Както в средновековието тъпите селяни не са осъзнавали каква глупост е горенето на клада на невинни, така и сега - ние, учените и модерни, 21ви век дудета, не осъзнаваме какво всъщност ни висне над главите...

Hei - това е възможно най-песимистичната теория за кутиите. Щом ти се вижда елементарна, значи си вътре в кутията. Самата мисъл, че като изкочиш от тази, отиваш в по-голяма кутия, облепя със скоч твоята още повече. Идеята "знам, че нищо не знам, защото колкото повече узнавам, толкова повече се оказва, че не знам" е просто един идеологичен песимизъм, налагащ окови над мисленето! А както всички знаем, идеологиите са дясната ръка на религиите ;]

Shape - това за поставянето на ограниченията, се опитват да го докажат и приятелите ни, фенове на квантовата физика =) Определено е грешка и ако не най-основната, то тя е поне причината да не можем да стигнем до основната :]

pito - ясно ми е, че има физика на вероятностите, квантовата физика е такава, но това не променя факта, че ние пак си почитаме обикновенната физика като аксиома, а такива правила има само на 2 места - във религията и в науката ;] Виж мнението на Логрус...

Logrus Супер добро мнение :clap: Но мога само да го подкрепя. При всички тези прилики налице, с какво око човек да гледа над неуспоримите догми на физиката...


Религията, като цяло едно време е била чиста, била е религия в смисъла на думата, който погрешно използваме днес. Но с времето, хората са осъзнали цаката и са създали не-политическата форма на управление на народа - съвременната религия. Просто средство за управление, адаптирано по най-лесният начин от науката - отричане на старото. След като хората са осъзнали, че старото просто ги е използвало, ест -търчат при новото, което също ще ги използва, но по друг начин - точно като в политиката, но разликата е, че едното продължава столетия, другото хилядолетия++...

Въпреки, че изглежда, все едно сами управляваме живота си и политиката е властта на държавата, в действителност тя също е добре обученото куче на религията по това време... Кофтито е, че може би науката няма да бъде толкова добра религия, колкото миналата(тая с боговете), тъй като науката ни вдига самочуствието. Не случайно маса пъти споменавах 21ви век, модерните и готини хора и прочее. Всичко това е в сходност с науката. Ние сме боговете- от нас зависи, ние сме важните, ние ние ние.... и с това Егото заема челни позиции.
Теологията хиляди ходини поддържа разбирателството между хората и ги държи ограничени, възпитава ги, до момента в който "златният век" на развитие, не я обезмисля, заемайки нейното място.

Но дали науката ще може да се оправи толкова добре с юздите на човечеството?

...
И в крайна сметка не е ли грубо да отритваме религията най-непокистки, като неосъзнателно преминаваме в друга подобна... ше земат да ни се смеят след 2-3 хил. год., казвам ви ;Р_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 4:02 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am
Мнения: 3381
Местоположение: cyber-sekai
много хубави неща сте писали, препоръчвам на хората да ги прочетат :wink:

обаче едно нещо да посоча, и това е че понеже сте израстли в свят който се върти около християнството и християнската наука, вие колкото и малко(за по-осъзнатите) все пак сте били подвластни на техните идеали и виждания за света още от раждането си и вече подсъзнанието ви се е промило до такава степен за тези 20 години(незнам на колко сте) че дори и най-малката мисъл която може да изкарате е по някакъв начин свързана с християнската идеология и/или науката,

е естествено виждам хора които вече са на такова ниво, че това започва да не важи, но искам да кажа просто да не бързате да вярвате на всичко което сега сте измислили и ви се струва толкова по-висше от всепризнатото

замисляли ли сте се как по дяволите аз не мога да се отърва от невероятната нужда да казвам "о боже" или "по дяволите" без да имам нищо предвид с това, просто по навик дори да не вярвам в бог и дяволи и ада?
ей такива подобни навици(но по замъглени и скрити) ви съпътстват като чеда на християнски родители и за туй като малки сте се смели на китайския език да речем понеже ви се струва като пусната тенджера по стълбите- заради омразата и още куп неща които ви са вродени от християнството или науката,

задгробен живот, хах
самата идея да си мислиш какво ли имало след смърта е глупава, не съм склонен да вярвам че има задгробен живот(по религиозно), нито съм склонен да вярвам че няма нищо или просто като си умреш заспиваш завинаги (по научно)
както казва един зен мастър като са го попитали какво мисли че има след смърта той отговорил - все още не съм умирал че да ти кажа ;)

ето една скрита идеология която науката и християнството са ви втълпили, идеологията за развитието и напредъка, прогреса
може да си мислите е колко ли било тъпо да си останем както сме били преди 5 века.. еми не е тъпо нито ограничено защото някой хора от преди 5 века за знаели десет пъти повече неща от колкото днешните с всичките си научни джунджурии, идеологията за прогреса се върти около желанието за ЗАВЛАДЯВАНЕ(господство (вижте корена на думата)) което е типично за християнските общности, мюсюлманските и темподобните


науката промива мозъка също толкова успешно колкото и религията, така че заключението е да, науката Е религия, но тука не вярваме в бог а в законите на физиката или биологията или каквито са там отраслите на науката_________________
skype: zenscape
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 12, 2008 6:34 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 10:43 pm
Мнения: 2496
Местоположение: In the world oф bullshits
Warhammer 40k anyone? :lol:_________________
Fuck this shit...
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 13, 2008 2:10 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Юли 18, 2005 2:10 am
Мнения: 2011
Местоположение: ...помня, че снощи пих, но после ми е мътно... Къде съм ???
Хора = овце
Бог = овчар

Докато хората не осъзнаят това простичко нещо и вземат та се поучат от него религиите ще продължат да си съществуват вечно...
За мен религията не трябва да се приема по начин, по който се приема в момента... Религията трябва да се приема като вид философия (пример Будизма, въпреки че и тука има големи кусури, но за мен тя е най-изчистена от глупости). Та това, което имам предвид, е че например да не крадеш, да не лъжеш, да правиш добро, да не правиш зло, са си черти на здравия разум :!: не на това, че БОГ ГО Е КАЗАЛ :shock: Лошота е, че нещата не стоят така... Затова религията ще и трябва да продължава да съществува, защото на хората им трябва нещо такова да ги води (овчар - овце момента) :!: Но всички простотии съпътстващи религията също ще си останат за жалост, като например "Дайте да се убием, че така казва Източно-Западно-Северно-Южното Чочо Мучочовото учение" дъъъъ Уот дъ Фак (или с другите думи дееба у сектите дееба)...

To sum up : Религията си е била/е/ще бъде неразделна част от човечеството, по простата причина, че не е измислена по-добра алтернатива...

Logrus написа:
И моето лично мнение за католицизма и повечето християнски свещеници :thefinger:


евалата :) Подкрепям те напълно :mrgreen:

Logrus - още едно евала за тва дето го написа :) Най-важното, което трябва според мен да се извлече от написаното от теб е, че просто хората не трябва да се изхвърлят много много :!:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 13, 2008 2:00 pm 
Аватар
RyuKo FanSubs

Регистриран на: Нед Яну 21, 2007 12:32 am
Мнения: 1539
@Logrus,
Поразително четиво :) Браво! Останах много приятно изненадан :) Честно казано донякъде споделям мнението ти, но смятам, че си малко краен. Принципно аз много обичам историята и т.нар. "исторически загадки". Съответно като съм чел и търсил по въпроса съм си правил разни заключения по разни въпроси, включително и за науката. И ми прави впечетление, че тя се проявява по един и същ начин през всички векове. И през нито един век тя не е била религия, макар и много да се е доближавала до това (дал си много хубави примери). Но това, което забелязвам също е, че когато хората забравят, когато науката се превърне в мистицизъм - тогава вече се появява една извратена версия, която има за цел да управлява хората на базата на тяхното невежество и започва да се нарича "религия" (виж "Рамаяна" и "Махабхарата" - индийски епоси, в които явно личи описание на технологии, без на автора да бъде ясен принципа им).

@SayanMk
За това все още смятъм, че имаме време :)_________________
My Music - OverSoul A.K.A Plamen Tsvetanov
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 13, 2008 4:57 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am
Мнения: 7852
Местоположение: Deep inside within my head.
Само забележка към следващото, което ще напиша:
Тва че мнението ми съвпада с Др. Хаус, не значи че съм нямал лично мнение преди да излезе Хаус, просто съвпадение...

Нямам нищо против идеята за религия. Имам против грешната представа за религия... Всякакви глупости от сорта на "Дайте пари на попа, за да може да си опростите греховете"... Там десетте на плочите и другите неписани правила трябва да се спазват... Постите, глупостите... Тех не моа ги понасям... Но сега религията се използва както всичко друго предимно заради пари. Влезте в църква в неделя да видите как някви тийнейджърчета-китаристчета свирят Български "Church Rock" :lol: Как Господ е светлина, Господ е пътеводната звезда, следвайте го ще намерите пътя към вечната свобода и към любовта =)) =))
С тва се изкарват пари... Веднъж ходих на църква и са променили доста неща... Уж сме православни християни, па църквата на която ходих беше "православна" и вътре единственото, което липсваше за обстановката бяха негрите... :shock: И науката си противоречи със всякакви християнски вярвания, затва и в средновековието са им забранявали да режат трупове...

Тъй като почнахте да говорите за религията, исках да ви кажа един цитат от една приятелка на майка ми, дето наскоро се прибра от Бенин... Тя ходила на църква и там попът казал... "Искате ли да се прочистите? - ДААА (в екстаз казват всички)... - Искате ли Господ да ви опрости греховете? - ДААА! - Искате ли отчето да си купи нова кола? - ДАА!"
И всичките го казват са такъв кеф и излизат от църква преизпълнени с радост, гледайки отчето в Мерцедеса си С класа... :lol:_________________
Изображение
Bastor написа:
Силно под нивото си ми момче
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 13, 2008 5:17 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 6:52 pm
Мнения: 1848
Местоположение: Paradise Lost /otoko-tachi ha ikutsu mono umi wo wadari!
Цитат:
Тъй като почнахте да говорите за религията, исках да ви кажа един цитат от една приятелка на майка ми, дето наскоро се прибра от Бенин... Тя ходила на църква и там попът казал... "Искате ли да се прочистите? - ДААА (в екстаз казват всички)... - Искате ли Господ да ви опрости греховете? - ДААА! - Искате ли отчето да си купи нова кола? - ДАА!"
И всичките го казват са такъв кеф и излизат от църква преизпълнени с радост, гледайки отчето в Мерцедеса си С класа...

This is going to kill me :watermelon: :watermelon: :watermelon:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2008 12:50 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am
Мнения: 3381
Местоположение: cyber-sekai
snookie написа:
И науката си противоречи със всякакви християнски вярвания, затва и в средновековието са им забранявали да режат трупове...

Тъй като почнахте да говорите за религията, исках да ви кажа един цитат от една приятелка на майка ми, дето наскоро се прибра от Бенин... Тя ходила на църква и там попът казал... "Искате ли да се прочистите? - ДААА (в екстаз казват всички)... - Искате ли Господ да ви опрости греховете? - ДААА! - Искате ли отчето да си купи нова кола? - ДАА!"
И всичките го казват са такъв кеф и излизат от църква преизпълнени с радост, гледайки отчето в Мерцедеса си С класа... :lol:


хаха, яко смешка и те малоумниците плащат :lol:

иначе нека си режат трупове, на тях(труповете) какво им дреме :lol:

като цяло религията съществува поради един основен дефект в мозъка на хората - неспособността им да мислят сами, става дума не за тва където мислят сами кога да ходят до кенефа, ами за способноста да развиват представата си за света в който живеят сами, от което следва че всеки взима някаква популярна идея и започва просто ей така да и вярва :lol: тъпо нали, да ама как да им го обясниш
да речем че някой ти е втълпил идеята че съществува науката и тая наука използва закони на които не може да не им се вярва щото са ... истински :? верни :? доказани :? :lol: с какво, май с нищо :roll:

та ти продължаваш да вярваш на тоя дето ти е втълпил че науката е точна и истинна и така мозъка ти се оплита като косата на мангалки след женски бой, и може да се оправи единствено ако я отрежеш :lol: демек ако отхвърлиш хипотезите в които си вярвал цял живот и почнеш да откриваш америка, ама да знаете че дори сам да го правиш това откриване пак резултата ще е по-смислен от някои бози като християнството и концепта за бог (където разбираме някакъв дядо с дълга брада или първоначалото на всички неща, което има ултимативна власт)


за завършак ще кажа че всичко може да се разглежда като религия, дори това да вярваш че няма религия пак е религия, за това въпреки че бих казал че не съм религиозен ако ме попитат всъщност това няма да е вярно, защото аз имам собствена религия която сам съм си изградил
а хората които казват че истината е просто да си караш кефа и да купонясваш цял живот и да пиеш на воля и да ме ну мислиш за нишо, просто бягат от проблема и си заравят главата в пясъка, което е ултимативно тъп вариант, дори по добре е да вярваш на нещо грешно от колкото да незнаеш къде се намираш понеже не си се сетил да се огледаш, а вървиш на сляпо, без мозък и безцелно_________________
skype: zenscape
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Науката като новата религия на 21ви век
МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2008 12:52 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Яну 14, 2006 12:05 am
Мнения: 1666
SayanMk написа:

Както казваха в един нашумял филм за квантовата физика - едно време като са си мислели, че светът е плосък са си били прави! И това са си го вярвали МНОГО години!! А сега не е ли същото? Светът е кръгъл и всички си го вярваме, и никой не го успорва... ми след 5-600 години може да се окаже, че не е и кръгъл, кво прайме тогава?


:arrow: http://www.zamunda.net/details.php?id=69887 много хубаво филмче. По много елеменатарен начин обяснява нещо толкова сожно като квантовата физика. Което освен религия е и просто изкуство.

Беше ми изключително приятно да чета постовете ви. С някой неща съм съгласна с други не, обаче като цяло изключително добре сте описали всичко.

Да обобщя на кратко: Всяко едно човешко изобретение (под изобретение разбирам както наука, така и религия, идиология и т.н...) си е потенциален уред за манипулация над масите. Докато има управляващи, ще има и такива, които се управляват. А най-лесно се управляват невежите маси, най-лесно се управлява със страх. Дали ще се кланиш на Господ или на Хитлер, дали ще се страхуваш от Ада, извънземни или Аушвиц е без никакво значение. Това е матрицата на нашето общество. Да, ще има и просветлени хора, но пък и те ако не си знаят мястото и не си пазят истината за себе си и за тях също е адовата порта.

ПП: Само с мненията на Фрост-а съм крайно несъгласна.


Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 3 [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на: