Дата и час: Пет Фев 21, 2025 5:12 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




 Страница 4 от 6 [ 79 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 20, 2008 12:27 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am
Мнения: 7852
Местоположение: Deep inside within my head.
IIpu3pa4k0 написа:
=)) Ама вие изкарахте кренвиршите вкусни бе! Ако бяха от соя ок! Майката на мой приятел работи в САЧИ и като ни каза как са правели веднъж кренвиршите .... :shock: Представете си ЦЯЛА кокошка, със пера, крака всичко! Бам в мелачката и готово... :shock:

Че тя соята ако ти е по-вкусно от кокошката... :o

Да бе да, кренвиршите с тоалента хартия :lol: :lol: Тва че пълнят месата със всичко, не значи че буквално "всичко" за което се сетите е там... И аз мога да ви кажа, че пълнят кренвиршите с лайна и ще ми повярвате... :lol: :lol:



_________________
Изображение
Bastor написа:
Силно под нивото си ми момче
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 03, 2008 8:32 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Май 24, 2007 11:58 pm
Мнения: 183
snookie написа:
Да бе да, кренвиршите с тоалента хартия :lol: :lol:


И аз съм го чувал това за тоалетната хартия... все пак доста добре са смляни нещата... :wink:



_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 03, 2008 10:09 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Яну 04, 2007 8:06 pm
Мнения: 2174
Местоположение: ^_^
Ама и аз съм чувала, че в кренвиршите има доста пера. хД
А пък да не споменавам изкуствените домати и креставици. Ужас са. Днес ядох и ягоди ииииии познайте какво, нямаха никакъв вкус...



_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 03, 2008 11:45 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Май 16, 2007 2:02 pm
Мнения: 977
Местоположение: The seven hills (already six)
Вчера чичо ми беше на гости и сподели,че докато се е хранил с пилешки кренвирш е фокусирал на повърхността на въпросния обект стърчащи косми Изображение
Направо... Изображение



_________________
Ashita no imagor niwa wasureteru you na
sono bashinogi no kotoba nante iranai
itsumo yori sukoshi nagabikase gita no
daijoubu
GEEMU nara mata sagasebaii
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 04, 2008 12:04 am 
Аватар
Spamoza Vulgaris

Регистриран на: Пон Май 21, 2007 12:27 pm
Мнения: 8529
Местоположение: On the highway to hell
Ами затова е на далавера човек, който си има къща с двор някъде из селата....отглеждаш си, поливаш си, сам си готвиш и си ядеш....Аз като малка - все на село! Вярно бая трудоемко беше, но поне знаех, че не е поредния боклук от магазина....пример: Като малка на село имахме една ябълка, до която аз висях от сутрин до вечер и гризях ябълки...сега отивам да си купя ябълка от пазара и на първата хапка получавам алергична реакция....просто не искам и да си помислям с какво ги тъпчат...или пък номера с конската пикня в динята >.> Вече такива боклуци продават, че мен ме е страх да си купя каквото и да е било :?



_________________
Изображение
Where does the good go~
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 04, 2008 12:15 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Сеп 10, 2006 4:44 pm
Мнения: 808
Местоположение: Between the cells of history
Belgarion написа:
В крайна сметка всяко нещо което не ни убива ни прави по силни 8)


Тъкмо това да кажа...



_________________
Изображение
Hinata_Foxy ; )
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 04, 2008 12:31 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am
Мнения: 7852
Местоположение: Deep inside within my head.
Всъщност напоследък по пазарите в почти всички градове могат да се видят ужасни смески от мандарини и портокали... Понеже там нещо правят по мандарината така че да стане по-голяма и по-"вкусна" кората й се втърдява, плода става супер кисел и все едно не ядеш мандарина, а миниатюрен портокал... Шибано... Ама като не сте умрели кво се оплаквате...



_________________
Изображение
Bastor написа:
Силно под нивото си ми момче
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 4:02 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 3:33 pm
Мнения: 123
Местоположение: пред компютъра
Ако се замислях кво ядях,гладен щях да седя :roll: Ко ми дреме кво има в яденето,щом не е гадно и се преглъща става :D Ако всички се замисляхме какво ядем нали нямаше да ги има такива,щяхме още да живеем на село и да си пасем кравите.За някои това е по-добре отколкото да дъвчат тоалетна хартия на салам,но на това се вика Ци-Ли-Ви-Ли-За-Ци-Я :lol: Обобщение: Въобще не се замислям какво ям,ако почн да мисля кой знае какво ще измисля и кво ще тръгна да ям (най-много маруля в саксия да си отглеждам за вечеря ) :mrgreen:



_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 4:19 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пет Сеп 28, 2007 7:45 pm
Мнения: 4155
Местоположение: Пловдивь
Хайде да направам масово умиране от глад след като ядем боклуци!


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 27, 2008 11:44 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Мар 27, 2008 6:26 pm
Мнения: 133
боклуци ама са вкусни :D


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 28, 2008 1:01 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Нед Май 13, 2007 9:44 pm
Мнения: 4953
Местоположение: Mad tea party
_Pino_ написа:
боклуци ама са вкусни :D

Не мога да не се съглася =)) *нагъва пица,пие кола и се усмихва доволно* Пък и все пак веднъж се живее :P



_________________
Изображение
And are you scared?
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 23, 2008 12:44 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пет Юни 01, 2007 8:28 pm
Мнения: 1842
ех начи ....... :? :? :? :x

Е-та- Съдържание:
Модифицирано нишесте
Аспартам- най- опасната добавка към храните
подсладители
Маргарин
транс мазнини
за растителните мазнини
натриев глутамат (MSG)
умерено и с прясното мляко
Обобщение за Е-тата
Е-тата в нашите храни- страховито

Модифицирано нишесте

„Ако нишестето е променено по химичен път, се нарича „модифицирано нишесте” и спада към подобрителите. Химично модифицираните нишестета имат Е- номера от Е1404 до Е- 1451.
В съдържанието на продуктите за тях е достатъчно обозначението „модифицирано нишесте”.”

Ако нишестето е обработено с физични методи, напр. пара, киселини или ензими, се смята за хранителен продукт и не е необходимо да се декларира.
http://www.gesundheit.com/gc_detail_4_gc14030415.html


(По принцип не са известни интоксикации, но за една част от тези Е- та няма достатъчно информация.
http://www.gifte.de/Lebensmittel/e_1105_-_1518.htm)



„Модифицираното нишесте се получава от нишесте. Суровина за нишесте за растения като царевица, картофи или пшеница.

- Царевицата или царевичното нишесте може да съдържа части от генно манипулирани растения, особено когато суровината е внесена от САЩ или Аржентина. Вероятността ще се увеличи, ако , ако се стигне до увеличаване на на посевите на генно- манипулирана царевица в ЕС.

- При картофите и пшеницата засега не се отглеждат генно- манипулирани сортове. В бъдеще това обаче може да се промени.

Забележка: Подобрителите на базата на нишесте трябва да бъдат обозначени(става дума за немския закон- бел. прев.), ако са директно произведени от генно- манипулирани растения (напр. царевица)
Не е изяснено еднозначно обаче, дали същото се отнася и за модифицираните нишестета.”
18. Januar 2006

http://www.transgen.de/datenbank/zusatz ... .doku.html

„ Основен материал за производството на модифицирано нишесте е естественото нишесте. Естествено нишесте се добива в Европа предимно от царевица, пшеница и картофи. Съществува тенденцията, нишесте, получено от генно- манипулирани растения, да се използва за основна материал за производство на модифицирано нишесте”
http://de.wikipedia.org/wiki/Modifizierte_St%C3%A4rke

Нишестето трябва да се модифицира за да стане лесно разтворимо, а от друга страна така става по-лесно усвоимо за организма. Иначе кашите би трябвало да ги приготвяме чрез варене ако нишестето не е модифицирано, както се приготвят нишестени кремове. Това на прост език означава, че ако нормалното нишесте е направено от нишки с голяма дължина, които трудно се разтварят (всъщност нишестето не се разтваря, а набъбва по химическата терминология, ама ние си му викаме разтваряне ). Та като се накъсат тези нишки на по-къси участъци тогава продуктите с такова модифицирано нишесте хем по-лесно се разтварят, хем се усвояват по-лесно от организма, понеже не се затруднява стомаха да "накъсва" дългите нишки на нормалното нишесте.
Не знам дали го обясних много добре, но на същия принцип за и адаптираните млека - там белтъчната съставка е "накъсана" на по-малки части за да може да се усвоява от бебето.

Аспартам

Долу описания продукт "Аспартам" се съдържа най-много в диетичните продукти като: Кола лайт, Пепси лайт, дъвки Орбит, както и в повечето продукти, на които пише че са без захар или с подсладители.
Аспартам е бил открит случайно през 1965 г. от химика Джеймс
Шлатер, работещ за фармацевтичната компания G.D.Searle, докато търсел нов медикамент за язва. Един ден, разливайки, без да иска, от веществото извън контейнера и лизвайки след това пръстите, той усеща сладкия му вкус. Впоследствие се установява, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Откритието било направено публично достояние през 1970 г.
Аспартамът е съставен от фенилаланин /50%/, аспергинова киселина /40% и метанол /10%/. СМЯТАН Е ОТ МНОГО УЧЕНИ ЗА ХИМИЧНА ОТРОВА И ИЗОБЩО ЗА НАЙ-ОПАСНАТА ДОБАВКА КЪМ ХРАНИТЕ. ТОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ОКОЛО 75% ОТ СТРАНИЧНИТЕ РЕАКЦИИ, ПРЕДИЗВИКВАНИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, СПОРЕД ДОКЛАДИТЕ ДО СИСТЕМАТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ КЪМ FDA И ОТ 1985 Г. ДО СЕГА ИМА ОФИЦИАЛЕН РЕГИСТЪР НА 92 СИМПТОМА ОТ НАД 10 000 ОФИЦИАЛНО ПОДАДЕНИ ОПЛАКВАНИЯ.
Някои от болестните прояви са по-леки, а други - сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта /често срещано/, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия /особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия/, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като ДОРИ ИМА СЪОБЩЕНИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ.
Посоените симптоми са толкава често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнение - от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания.
Според лекари и учени следните заболявания или състояния могат да се усложнят или да бъдат отключени от консумацията на храни или медикаменти, съдържащи аспартам: мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хроничната умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм - списъкът НЕ Е изчерпателен.
Свободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя, е причина за възникването на различни остри и хронични неврологични прояви, защото и тя, и нейното съединение аспартат спадат към групата на т.нар. екситоксини. Това са вещества, обикновено аминокиселини, които реагират със специфични рецептори в мозъка. Все повече учени и клиницисти са на мнение, че екситоксините играят много важна роля за появата на някои ендокринни и особено дегенеративни заболявания като амиотрофична латерална склероза, Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер и някои други, и за дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременността.
Аспартамът нарушава сериозно мозъчната биохимия. Д-р Ръсел Блейлок, професор по неврохирургия към медицинския университет в Мисисипи, в книгата си "Екситоксините: вкусът, който убива" Excitoxins& The taste that kills, пише подробно за вредата, която се причинява от поглъщането на големи количества аспергинова киселина, и причината, и начина, по който става увреждането на нервната система. Доказано е, че аспергиновата киселина разрушава структурата на мозъка на мишки!
Комбинацията от хипогликемия и аспартам е още по-опасна, а такава се получава, когато човек реши например да замени едно нормално ядене с "диетична" храна или напитка, съдържаща аспартам.
В САЩ има 5 официално документирани смъртни случая сред пилоти, пристрастени към консумацията на продукти, съдържащи нутрасуит.
Връзката между екситоксините и внезапната смърт не е само хипотетична.
Фенилаланинът е аминокиселина, която нормално се среща в мозъка. Приемът на аспартам обаче повишава в нежелани стойности присъствието й там, особено яако е съчетано и с консумация на много въглехидрати. Хора с фенилкетонурия не могат добре да метаболизират фенилаланин и за тях храните, съдържащи нутрасуит, са още по-опасни!
Метанолът е много силна отрова, която уврежда зрителния нерв и води до слепота дори и в малки дози. Пределното допустимо количество метанол дневно е 7.8 мг. А един литър безалкохолна напитка, подсладена с нутрасуит, съдържа 56 мг метанол, а някои повече!
Метанолът преминава през плацентата и е изключително токсичен за плода в утробата.
Той навлиза много бързо в кръвообращението, като допълнително се разпада до ФОРМАЛДЕХИД, който се окислява от своя страна до мравчена киселина. Последният е силно нервнотоксично съединение, алерген, мутаген, тератоген и карциноген. Формалинът,в който се консервират биологични тъкани и трупове, представлява 30-40% разтвор на формалдехид.
Производителят на аспартам МОНСАНТО си служи с различни тактики, за да "докаже безвредността" на подсладителя. Единият от доводите е, че в някои плодове и зеленчуци също има фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. НО ФИРМАТА ПРОПУСКА ДА СПОМЕНЕ, ЧЕ ТЕЗИ СЪЕДИНЕНИЯ НЕ СЕ СРЕЩАТ В СВОБОДНА ФОРМА, КАКТО СА В АСПАРТАМА, А СА С В Ъ Р З А Н И С БАЛАНСИРАЩИ И АНТИДОТИРАЩИ ГИ АМИНОКИСЕЛИНИ. ФЕЛИЛАЛАНИНЪТ В АСПАРТАМА Е В СВОБОДЕН ВИД, ЗАТОВА ТОЙ СЕ АБСОРБИРА МНОГО БЪРЗО, НИВОТО МУ В ПЛАЗМАТА СЕ ПОВИШАВА ВЕДНАГА И ЛЕСНО МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ КРЪВНО-МОЗЪЧНАТА БАРИЕРА.
През 1987 г д-р Морган Рейфорд, офталмолог и експерт по ефектите на метанола върху окото свидетелства пред Конгреса на САЩ във връзка с лично диагностицирани от него 65 случая на загуба на зрение поради НЕВЪЗВРАТИМА ЧАСТИЧНА ИЛИ ПЪЛНА АТРОФИЯ НА ОЧНИЯ НЕРВ В РЕЗУЛТАТ НА УПОТРЕБА НА ХРАНИ И НАПИТКИ, СЪДЪРЖАЩИ НУТРАСУИТ. А ТОВА Е БИЛО ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА НАВЛИЗАНЕТО НА ПОДСЛАДИТЕЛЯ В УПОТРЕБА.

подсладители

Всички подсладители могат да бъдат условно разделени на две групи: натурални и синтетични. Първите (фруктоза, сорбит, ксилит) се усвояват от организма изцяло и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Те са безопасни, но за съжаление, калорични.
Повечето от синтетичните заменители на захарта (захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит) нямат енергийна стойност и не се усвояват. Но спомнете си, какъв апетит ви се появява всеки път, когато изпиете чаша нискокалорична кола или след 2-те калории на едно бонбонче "tic-tac"!
След като усети сладкия вкус, нашият стомашно-чревен тракт наивно се готви да получи въглехидрати. Той дори не предполага, че вместо това ние загрижено сме му изпратили нула калории. Организмът ни обаче е на пост и в продължение на денонощие след тази пратка, въглехидратите, които поемаме, предизвикват небивало чувство на глад.
Не всички заменители на захарта са безобидни и безопасни за фигурата ни.

ОНЕЗИ, КОИТО ОРГАНИЗМЪТ НИ УСВОЯВА
ФРУКТОЗА. Тази натурална плодова захар в свободно състояние се намира в плодовете, цветния нектар, в семената на растенията и в пчелния мед. Тя е по-сладка от захарозата 1,7 пъти. Използва се обогатена с витамин С (4 лъжици от такава смес изцяло покриват дневната необходимост от този витамин).
Плюсовете: Фруктозата е с 30 % по-малко калорична от захарозата. Освен това, тя в по-малка степен влияе на нивото на захарта в кръвта, затова е разрешена и за някои болни от диабет. Ако обикновената захар се замени с фруктоза, козуначените кифли и закуски остават по-дълго меки и пухкави. При това фруктозата е един от малкото подсладители, които имат консервиращо свойство и затова се използва за приготвяне на диабетични конфитюри и сладка. Още едно безспорно качество на фруктозата: ускорява разграждането на алкохола в кръвта.
Минусите: В по-големи количества (над 20 % от дневната дажба) може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
Безопасна доза: не повече от 30–40 г на ден.
--------------------------------------------------------------------------------

СОРБИТ {Е420}. Съдържа се в ябълките, кайсиите и други плодове. Обикновената захар е 3 пъти по-сладка от него. Този природен подсладител има приятен сладък вкус. Тъй като той не е въглеводород, може да се използва от диабетично болни без никакъв риск.
Добавят го в соковете и газираните напитки като консервант. Неотдавна европейските експерти по хранителни добавки му присъдиха статус на хранителен продукт. Което означава, че неговото използване всячески се поощрява и приветства.
Плюсовете: Сорбитът (сорбитол) е добро жлъчногонно средство. Последните изследвания показват, че той помага на организма да снижи разхода на витамините В1, В6 и биотин, а така също спомага за подобряване на стомашната микрофлора, синтезираща тези витамини. И понеже този сладък спирт е в състояние да поема влагата от въздуха, храните, произведени на негова основа, дълто време остават пресни.
Минусите: С 53 % е по-калоричен от захарта, затова не е подходящ за онези, които спазват диета. В по-големи количества може да предизвика странични ефекти: подуване на корема, гадене, стомашни проблеми. Все още влиянието му не е достатъчно изследвано. При болни от диабет натрупването му се свързва с някои от страничните ефекти на диабета, засягащи нервната система.
Безопасна доза: не повече от 30–40 г на ден.
--------------------------------------------------------------------------------

КСИЛИТ {Е967}. Получават го от царевичните кочани и от шлюпките на памученото семе. Калоричен и сладък е почти като обикновената захар, но за разлика от нея подобрява състоянието на зъбите и затова влиза в състава на някои пасти за зъби и дъвки.
Плюсовете: Предотвратява развитието на кариеса, а така също повишава секрецията на стомашен сок и притежава жлъчногонно действие. Ксилитът бавно прониква в тъканите и при това не влияе на нивото на захарта в кръвта.
Минусите: В по-големи дози това вещество има слабително действие.
Безопасна доза: не повече от 40–50 г на ден.

И КОИТО НЕ УСВОЯВА...
Няколко проучвания през 70-те години свързват захарина с рак в лабораторни животни. Върху опаковките на сладкиши и диетични напитки в САЩ има предупреждение: “Употребата на този продукт може да бъде опасна за вашето здраве, тъй като съдържа захарин...”
Въпреки това, захаринът може да бъде открит в голямо разнообразие от продукти: детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др.

ЗАХАРИН {Е954}. Търговско наименование — Sweet'n'Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Изобщо не се усвоява от организма и при това е 300-350 пъти по-сладък от захарозата. Основното му качество е устойчивост в кисела среда и на високи температури. Това синтетично вещество влиза в състава на почти всички таблетирани захарозаменители (най-популярният у нас е HUXOL)
Плюсовете: Няма
Минусите: Метален привкус. Някои учени и досега са убедени, че в захарина се съдържат канцерогенни вещества, и затова не препоръчват да се пият напитки, в чийто състав той присъства, на гладен стомах и без да се приема едновременно с него въглехидратна храна (хляб, макарони, сухари и др.) И до днес остава подозрението, че захаринът предизвиква жлъчни кризи. В Канада той е забранен.
Безопасна доза: не повече от 0,2 г на ден.
Няколко проучвания през 70-те години свързват захарина с рак в лабораторни животни. Върху опаковките на сладкиши и диетични напитки в САЩ има предупреждение: “Употребата на този продукт може да бъде опасна за вашето здраве, тъй като съдържа захарин...”
Въпреки това, захаринът може да бъде открит в голямо разнообразие от продукти: детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др.
--------------------------------------------------------------------------------

През 50-те години диетичните напитки включваха смес от захарин и цикламат.
През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.
През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Въпреки това, обаче, днес повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.
ЦИКЛАМАТ {Е952}. Синтезиран е през 1937 година. 30–50 пъти по-сладък от захарозата. Този подсладител обикновено влиза в състава на комплексните заместители на захарта в таблетки. По-често се използва натриев цикламат, но има и калциев, а така също и цикламатна киселина. Всички те, за разлика от захарина нямат неговия метален привкус.
Плюсовете: Подсладители, съдържащи цикламат, не съдържат калории. Лесно се разтварят във вода и издържат много високи температури, затова с тях удобно се подслажда храната в процеса на приготвянето й.
Минусите: Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено окончателно. Вероятно поради това той е забранен в САЩ и страните на ЕС. Поради ниската си цена обаче този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа.
Безопасна доза: не повече от 0,8 г на ден.
През 50-те години диетичните напитки включваха смес от захарин и цикламат.
През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.
През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Въпреки това, обаче, днес повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.
--------------------------------------------------------------------------------

АЦЕСУЛФАМ К {Е950, или още Sweet One}. 200 пъти по-сладък от захарта. Също като захарина, цикламата и аспартама не се усвоява от организма и бързо се извежда от него. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам.
Плюсовете: Дълъг срок на съхранение, не предизвиква алергични реакции и не е калоричен.
Минусите: Съдържат метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Тестовете показват, че при животните тази добавка причинява рак. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.
Безопасна доза: не повече от 1 г на ден.
--------------------------------------------------------------------------------

СУКРАЗИТ. Производно на захарозата. Не влияе на нивото на кръвната захар и не участва във въглехидратния обмен. Освен сукразит в таблетките се добавя и сода бикарбонат и фумарова киселина (регулатор на киселинността).
Плюсовете: Опаковка от 1200 таблетки замества 6 кг захар — и нула калории!
Минусите: Фумаровата киселина в известна степен е токсична, но въпреки това е разрешена в Европа.
Безопасна доза: не повече от 0,7 г на ден.

http://margaritta.dir.bg/2003/uni/01zahar.htm

Маргарин

Намазваш филийка с маргарин, изяждаш я и хоп, поздравления: ти си поел нужната доза от фибри и "можеш да забравиш за диетите!" Това се опитват да ни убедят проиводителите на един не безизвестен маргарин.

Наистина ли той е полезен и по-добър от маслото? Допринася ли той за нашето здраве? Това са отговори на които сами трябва да си отговорим. Нека първо проследим производствения процес наречен хидрогениране (всъщност създаден от откривателя с цел производство на сапуни).

Първо, олиото или другата използвана зеленчукова мазнина е течна. За да се превърне в твърда маса продукта се загрява до много висока температура под налягане. След това се вкарва водород (hydrogen) в сместа при наличието на никел /и алуминий, като катализатори. Водородните молекули се свързват с въглеродните и ТАДАМ! вече имаме твърда маслена маса наречена маргарин...Или по скоро ако тъмната, лошо миришеща маслена смес е това което наричаме маргарин. За да се стигне до маргарина, който познаваме се преминава през процес на избелване (много подобен на избелването на прането), оцветяване, прибавяне на консерванти, парфюмиране и понякога добавяне на витамини. Така вече имаме познатия продукт който мажем на филийки на децата.

Какъв е проблема? Всъщност има четири главни проблема.

Първо, жестокото загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали, променя състава на протеините.

Второ, жизненоважните мастни киселини (Essential Fatty Acids)са променени а понякога дори превърнати в антагонистични съставки, т.е. вместо полезни са станали вредни. Д-р Hugh Sinclair, завеждащ лабораторията за хранене на човека в Университета Оксфорд, е открил че липсата на тези мастни киселини: "допринася за нервни заболявания, сърдечни заболявания, артеросклероза, кожни заболявания...артрит и рак" (Drug Trade News).

Трето, получената субстанция е неразпозната от тялото, следователно се третира като чужд обект и количеството което не се изхвърли се отделя в мастните клетки. Единствения ефект от тази мазнина, настрана от лошото здраве, е увеличаването на мастната маса.

Четвъртият, според мен най-голям проблем, е наличието на никел в процеса на проиводството. За съжаление, никела остава в маргарина. Според авторите на учебника "Индустриална Химия:" "никела не може да бъде филтруван изцяло, независимо от използвания метод...Процедурата е да се впръска раздробен на много малки частици никел...никела се използва от 0.5 до 1процента." Още по-лош е факта, че най-разпространения (евтин) метод е да се използва равна смес от никел и алуминий, при която обаче за да има ефект, използваното количеството се увеличава от един до десет процента от теглото на продукта.
Най-добре е обяснено влиянието на никела върху човешкото тяло от д-р Henry A Schroeder: "Този елемент дори и в минимални дози е канцерогенен. Още повече, че метали неприсъщи за човешкото тяло, като никела, са изследвани като причинители на артеросклерозата... Един метал може да замести друг и да го измести от биологичната система, така че има голяма вероятност никела да се състезава с друг, всъщност жиззненоважен, метал от ензимната система на тялото и да допринася за недостатъчност на витамин B6..." (Журнал на хроничните болести).

Следват разбира се по-малките проблеми с добавените оцветители, подобрители, консерванти и други химикали.

На тези които са започнали "диета с маргарин:" "Да ви е сладко!

транс мазнини

Какво правят транс мазнините, попаднали в човешкото тяло (не предизвикват транс) и как можеш да опиташ да освободиш храната си от тях, макар все още да е трудно.
Изглежда все още има хора, които вярват, че маргаринът е здравословен или поне не се срамуват да го повтарят на всеки петнайсет минути в реклами по телевизията. Естествено, знаем, че едва ли ще им се вържеш, но все пак прочети до края – има още някои храни, за които може да не си се замислял че съдържат коварните транс мазнини.

И така, ако уважаваш добрата храна, сигурно вече знаеш, че не е достатъчно една мазнина да е от растителен произход – тоест без холестерол и наситени мастни киселини. В момента като че ли най-важното, което трябва да се запиташ за всяка растителна мазнина в храната си, е хидрогенирана ли е. Ако е така, това означава, че е втвърдена чрез химическа реакция с участието на водород и че съдържа транс мазнини (или транс изомери на мастните киселини), което никак не е добра новина.

Растителните мазнини в естествения си течен вид са по-скоро полезни.
Те понижават лошия холестерол и повишават добрия – този, който прочиства кръвоносните съдове от отлагания.
Животинските мазнини пък временно повишават и лошия, и добрия холестерол. След това нивата им лесно се нормализират, особено ако си физически активен и не ги употребяваш в прекалено големи количества.
При приемане на хидрогенирани растителни мазнини обаче, които са промишлено създадени и пълни с транс изомери, лошият холестерол се повишава, добрият спада и това положение се задържа доста дълго време, докато организмът търси начин да се справи с несвойствената храна. Този двоен отрицателен ефект върху съотношението между добрия и лошия холестерол е два пъти по-силен от ефекта на животинските мазнини.

Транс мазнините толкова натоварват сърдечно-съдовата система, че според учени от Харвардския институт за обществено здраве замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила по 30 000 смъртни случая годишно в Съединените щати.
В прословутия си план за действие “Храни и хранене 2005 – 2010” българското здравно министерство също посочва прекалената употреба на транс мазнини сред факторите за големия брой сърдечно-съдови заболявания.

В България обаче избягването на транс мазнините все още е доста по-трудно отколкото в САЩ, където обявяването им върху опаковката на хранителните продукти е задължително.
Поради ниската им цена и висока трайност те се използват едва ли не навсякъде.
Освен това няма изискване за споменаване на съдържанието им върху опаковката на стоките.
Така че ако пише само “растителни мазнини” ще трябва да се ориентираш сам дали са хидрогенирани или не.
Или просто предпочети продукт с подробна информация за съдържанието, поне докато и в България се въведат по-строги правила в тази област.

Ето някои храни, които съдържат транс мазнините:

* общо взето всички продукти в заведенията за бързо хранене – това едва ли те изненадва, особено ако си гледал филма на Морган Спърлок Super Size Me и си видял ефекта от редовното ядене в Макдоналдс.

* всички готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия с много малки изключения (като белгийски бисквити с краве масло например – всичко е въпрос на взиране в дребните букви).

* солети, чипс, царевични пръчици (почти всяка българска майка ги носи неотлъчно в количката на детенцето, а над детските площадки се носи тежък дъх на промишлен маргарин.)

* шоколад – точно така, там където пише “растителни мазнини”. Не бързай да страдаш обаче – все пак има някои шоколади, които съдържат само краве масло, чети внимателно.

* така наречената “растителна сметана”, в която май единствен растителен елемент е хидрогенирана мазнина. И разбира се всички ястия приготвени с такава сметана в ресторантите.

* пуканки за микровълнова печка – но винаги можеш да си направиш истински и много по-вкусни. Царевица за пукане се продава в Халите и по пазарите.

* зърнени закуски от типа на корнфлейкс и разновидностите му.

* и да не забравим маргарина. Вкусът му хич не го бива, особено в сравнение с други вредни за здравето неща. Маслото е къде-къде по-вкусно и прави магии с вкусовете и ароматите на храните, когато готвиш с него.
Има и производители на маргарин, които се опитват да избегнат транс мазнините.
Засега не са се утвърдили на българския пазар, но ако се интересуваш хвърляй по едно око на етикетите – тепърва ще има новости в тази област.

за растителните мазнини

Най-добри са мазнините които са от растения приспособени да растат на топъл климат с температура подобна на температурата на човешкия организъм. Това допринася мазнините да запазват качествата си дори и гогато вече са в храносмилателната система. Пример за такива мазнини са зехтина (най-препоръчителен е студено пресования) и кокосовото масло (което за съжаление е невероятна рядкост по нашите магазини L). След това може да преминем на други студено пресовани и минимално филтрувани масла (като шафран (студенопресовано олио) сусамово, орехово). Следват олиото и обикновения зехтин, като все пак обикновения зехтин е за предпочитане! Една голяма забележка относно растителните масла: COTTONSEED OIL или така нареченото ленено масло, ленено олио и памучно олио са канцерогенни и неподходящи за човешкия организъм!!! Това е голяма тема в момента в САЩ и особено в Калифорния, защото в много пакетирани храни са започнали да ползват този маслен извлек придобит чрез процеса хидрогенизиране или частично хидрогенизиране (разликата е в консистенцията колкото по-твърдо толкова повече атоми водород (hydrogen) са били добавени към основната молекула). За съжаление и двата вида мазнина, частично или напълно хидрогенизирани, са вредни за здравето и са известни като trans fat или транс мазнини. Влиянието на тези trans fat е изследвано от много учени и ако ги намерих най-добре обобщени от Dr. Mary Enig, Enig and Associates, from Planck, Nina, "Real Food" p. 201-2:
1. Понижава добрия холестерол
2. Повишава лошия
3. Повишава Липопротеин – а (този който образува плака по артериите и в последствие запушване)
4. Намалява функцията на кръвоносните съдове
5. Свързана е със затлъстяването диабета и високо кръвно налягане
6. Променя размера и броя на мастните клетки
7. Намалява маслеността на млякото на кърмачките
8. Свързана е с намаляване на плодовитостта и по-малко тегло на новородените
9. Увеличава риска от астма
10. Намалява функциите на имунната система
11. Влияе на усвояването на важни мастни киселини които играят важна роля в общото добро състояние на тялото и мозъка
12. Пречи на ензимите които метаболизират карциногенни вещества и лекарства
13. Нанася вреди на клетъчните мембрани
14. Създава свободни радикали (които ускоряват стареенето на тялото и допринасят за сърдечните и раковите заболявания
Само за сведение според Американската Национална Академия на Науките ,Медицински Институт: „няма известни положителни за здравето ефекти на trans fats.”

Отначало и там са ги заблуждавали, че маргаринчетата и разните му други мазнини пълни с trans fats са добри за здравето, обаче след като обществото разкрива цялата тази негативна информация започва да притиска производителите и агенциите една по една. Един пример е чипса на Lays, който отначало е правен с cottonseeds oil, през 90-те под натиска на потребителите преминават на слънчогледово оилио. Навсякъде по света са основани групировки които се опитват да се забрани употребата на trans fats, например www.tfx.org.uk (Британската версия).

Как да разберем дали има trans fats ако не са отбелязани на етикета?

На някои опаковки е отбелязан процента на тези мазнини, ако има, но естествено на повечето няма такова означение. В такъв случай можем да разберем по съставките. Ако има:
• Хидрогенизирана мазнина
• Частично хидрогенизирана мазнина
• Маргарин
Със сигурност крайният продукт също съдържа trans fats.

Имайте в пред вид, че досега учените са единодушни: Няма безопасно количество на trans fats.

А дали българските производители наистина пишат истината или не естествено не можем да знаем със сигурност

натриев глутамат (MSG)

Това представлява вкусов подобрител - кара организма да приема дори некачествената храна като вкусна и потиска рецепторите които ни казват кога сме си заситили глада. Някои от по-страшните ефекти са: затлъстяване, диабет, проблеми с очите, раздразнителност и трудно съсредоточаване особено при децата и мозъчни увреждания.

Д-р John W. Olney, изследовател на нерви в Washington University, St. Louis, Missouri провел експеримент с мишки хранени с храни съдържащи MSG. Резултата бил шокиращ: мишките затлъстяли в чудовищна степен. Той смятал че затлъстяване в такава степен може да се дължи на увреждане на мозъка и установил че натриевия глутамат причинявал лезии в хипоталамуса и други отклонения от нормите. Много именити неврохирурзи са съгласни със становището му и го обясняват с факта, че натриевия глутамат възбужда нервните оконщания до смърт.

Друг съвсем прост факт от американското минало и натриев глутамат е свързан с китайските ресторанти. Те първи са започнали да употребяват тази съставка в готвенето на тяхните ястия. След известно време общността започва да забелязва връзката между главоболие, подуване на стомаха, припадъци и други оплаквания с китайските ресторанти. Нарекли явлението Китайски синдром. В последствие се оказало, че не става дума за китайски а за MSG (натриев глутамат) синдром. Ресторантите спрели употребата му и до сега могат да се видят големи табели на входа на почти всеки китайски ресторант в САЩ "NO MSG".

Мога да говоря много за учени изследвания, факти и мишки, но не това ми е идеята. Тази съставка я намерих в метро и в пикадили в секцията с подправки, повечето кубчета булъони я има а също така и в chio chips (с изключение на този само със сол). Ако не можете да избягвате тези продукти, поне избявайте да ги давате на децата, защото като повечето вредни неща, те оказват най-пагубен ефект именно на тях.

умерено и с прясното мляко

Ензимите необходими за разграждането и смилането на млякото и млечните продукти се наричат ренин и лактаза. При повечето хора те изчезват с навършване на 3-тата година. Във всички млечни видове се съдържа съставката казеин. Кравето мляко съдържа 300 пъти повече казеин от човешкото. Казеина е потребен за изграждането на едри кости. Той коагулира в стомаха и образува големи, жилави, плътни и трудносмилаеми съсиреци, които са пригодени за четири стомашната храносмилателна система на кравата. Ако тази гъста маса се озове в човешкия храносмилателен тракт, тялото употребява големи усилия за да я изхвърли. За нещастие част от тази маса се втвърдява, напластява по вътрешните стени на червата и възпрепятства абсорбирането на хранителни в-ва от организма. Резултата е лениви черва. Освен това вторичните продукти, получени при смилането на млякото, отделят много отровна слуз в тялото. Тя е силно киселинна и част от нея се складира в тялото, докато по-късно ще бъде преработена.
......
Най-сериозната опасност при потреблението на млякото е образуването на слуз в организма. Тя покрива плътно лигавиците, така че пропускателната им способност силно намалява. Поради това се разпилява жизненоважна енергия. Когато организма е задръстен със слуз, отслабването става 2-3 пъти по-трудно.
А срещали ли сте човек, който след десетина изречени думи издава особен хъркорещ звук, сякаш иска да прочисти гърлото си от храчка? Попитайте го, какво количество млечни продукти приема. Едва ли ще получите отговор "малко" или "никакво".
....
Из "Сила за живот"
Харви и Мерилин Даймънд

Обобщение за Е-тата:

Една и съща фирма-производител обаче може да произвежда един същ продукт в три различни варианта:
• за вътрешно потребление (в индустриално развита страна);
• за износ в други страни (също от категорията на така наречените развити страни);
• за износ в развиващи се страни.
Към последната категория се отнасят около 80% от хранителните продукти, цигари, напитки, а така също и почти 90% от медикаментите, експортирани от Северна Америка и Западна Европа в страните от Източна Европа и Русия.
Някои западни фирми разширяват производството и износа не само на екологично опасни, но и на забранени в развитите страни селскостопански стоки. Производството на такава продукция е развито в Израел, Турция, Холандия, Австралия, Германия, Швейцария, ЮАР, Кипър, Филипините, Малта, Пуерто-Рико, Мароко.
Върху такива продукти се поставя съответната маркировка. Става дума именно за този тайнствен знак "Е". Той посочва, че стоката е произведена с използване на опасни за здравето консерванти например.
Така например маргарините, произведени в Холандия и Германия, и внасяни в страните от Източна Европа, все по-често са консервирани с ракообразуващ емулгатор, означен на опаковката със символа Е 330. С други думи, поставяйки маркировка, производителят "честно" предупреждава потребителя: "Вие имате право да решите дали ще купите тази стока, която струва по-евтино, или ще предпочетете по-качествената, но и по-скъпа стока."
Символите носят информация.Първата цифра посочва групата на добавката, другите две са за различните по химически състав добавки от същата група.>

Абсолютно забранени
В момента три добавки са признати от контролните организации за вредни и са абсолютно забранени. Това са:
• Е121 - цитрусов червен оцветител;
• Е123 - оцветител амарант;
• Е240 - консервант формалдехид.
Интересно е, че само преди няколко години забранените добавки се използваха напълно легално. Можеха да се открият дори върху опаковката на "MARS". При това не може да бъде обвинена фирмата-производител, която е действала според закона.
С какво вредят хранителните добавки?*
ГРУПА ДОБАВКИ
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153;Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330;Е447;Е924a, Е924b; Канцерогенни. Могат да доведат до образуване на злокачествени тумори.
Е171-173;Е320, Е322;Е407, Е447, Е450;Могат да доведат до заболявания на черния дроб и бъбреците.
Е221-226;Е311-313, Е320-322, Е338-341;Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466;Нарушават храносмилането.
Могат да доведат до заболявания на стомашно-чревния тракт.
Е230-232, Е239;E311-313; Могат да предизвикат алергични реакции.
Е220; Разрушават витамин В1.
Е230, Е231, Е232, Е233; Нарушават функциите на кожата.
Е250, Е251, Е252;Противопоказани при хипертония.
* По данни на Международната организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция (FAO).

E-102 E-110 E-120 E-124 E-1237 E-129 E-155 E-220 E-222 E-223 E-224 E-228
E-233 E-242 E-400 E-401 E-402 E-403 E-404 E-405 E-501 E-502 E-506 E-620 E-636nbsp; E-637 E-907-ОПАСЕН
Е-153 Е-210 Е-211 Е-212 Е-213 Е-214 Е-215 Е-216 Е-219 Е-230 Е-252 Е-280 Е-281 Е-282 Е-283 Е-330 Е-954-РАКООБРАЗУВАЩ
Е-103 Е-105 Е-111 Е-121 Е-125 Е-126 Е-130 Е-152> Е-952-ЗАБРАНЕНО
Е-104 Е-122 Е-141 Е-150 Е-171 Е-173 Е-241 -ПОДОЗРИТЕЛЕН
Е-123-ОСОБЕНО ОПАСЕН+ЗАБРАНЕНО
Е-270 ОПАСЕН ЗА ДЕЦА
Е-510 Е-513 Е-527 -ОСОБЕНО ОПАСЕН
Е-160 Е-221 Е-223 Е-239 Е-1105 -ВРЕДЕН ЗА КОЖАТА
Е-250 Е-251 -АРТЕРИАЛНОЕ ДАВЛЕНИЕ
Е-330 Е-338 Е-339 Е-340 Е-341 Е-343 Е-450 Е-451 Е-452 Е-453 Е-454 Е-461 Е-462 Е-463 Е-465 Е-466 -ВРЕДЕН ЗА ЖЛЪ4КАТА
Е-626 Е-627 Е-628 Е-629 Е-630 Е-631 E-632 Е-633 Е-634 Е-635 -КИШЕЧНЪЕ РАССТРОИСТВА
Е-154 -КИШЕЧНЪЕ Р.+АРТЕРИАЛНОЕ ДАВЛЕНИЕ

Е-тата в нашите храни:

Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях.
По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера. www.lactose.co.uk


1. Оцветители (E100-E181)
2. Консерванти (E200-E290)
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
5. Минерални соли (Е500-Е585)
6. Овкусители и ароматизатори(Е620-Е640)
7. РАЗНИ (E900-E1520)

(Група добавки, Вид, Качества, Приложение)
E100 - E182 Оцветители Оцветяват продуктите. Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.
E200 - E299 Консерванти Удължават срока на съхранение на продуктите. Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка).
E300 - E399Антиокислители Предпазват продуктите от разлагане на въздуха Млечно-кисели продукти — подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
E400 - E499 Стабилизатори. Сгъстители. Запазват консистенцията на продукта Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.
E500 - E599 Емулгатори Запазват формата на продукта.
E600 - E699 Ароматизатори и подобрители Засилват вкуса и аромата на продукта.
E900 - E999 Пенорегулатори Използват се в газираните напитки. Газирани напитки
Съвсем неотдавна се появиха добавки с индекс "Е" и 4 цифри след нея — от 1000 до 1199. Тази група добавки се грижи брашното, захарта и други подобни продукти да не попиват влагата и да остават пръхкави.

Оцветители (E100-E181)
(Номер Наименование Коментар)
E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101 Riboflavin, Riboflavin -5'-phosphate 'Витамин B 2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E 102 Tartrazine FD &C Yellow No .5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA ** - не), ортикария при деца (по US FDA ** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods , консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
E 104 Quinoline Yellow FD &C Жълто No .10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E 107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG * препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks ; забранен в Австралия, САЩ
E 110 Sunset Yellow FCF , Orange Yellow S FD &C Жълто No .6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca , Polaramine , Ventolin syrup ; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
E 120 Cochineal , Carminic acid , Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG * препоръчва да се избягва
E 122 Azorubine , Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E 123 Amaranth FD &C Червено No .2; извлича се от растението herbaceous ; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E 124 Ponceau 4R , Cochineal Red A FD &C Червено No .4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
E 127 Erythrosine FD &C Червено No .3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия
E 128 Red 2G Забранен в Авсралия и много други страни, освен Великобритания.
E 129 Allura red AC FD &C Червено No .40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth ; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E 131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E 132 Indigotine , Indigo carmine FD & C Син No .2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E 133 Brilliant blue FCF FD & C Blue Dye No .1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E 140 Chlorophylis , Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E 141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E 142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E 150( a ) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG * препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E 150( b ) Caustic sulphite caramel виж E 150( a )
E 150( c ) Ammonia caramel виж E 150( a )
E 150( d ) Sulphite ammonia caramel виж E 150( a )
E 151 Brilliant Black BN , Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E 153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E 154 Brown FK кафяв, забранен в САЩ
E 155 Brown HT ( Chocolate ) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E 160( a ) Carotene , alpha -, beta -, gamma - жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във ' Vitamin A ' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E 160( b ) Annatto ( Arnatto , Annato ), bixin , norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana ;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария ( nettle rash )
E 160( c ) Paprika extract , capsanthin , capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
E 160( d ) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
E 160( e ) Beta - apo -8'- carotenal ( C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E 160( f ) Ethyl ester of beta - apo -8'- carotenic acid ( C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E 161( b ) Xanthophylls - Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E 161( g ) Xanthophylls - Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E 162 Beetroot Red , Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E 163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
E 170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E 171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
E 172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173 Aluminium
E174 Silver
E175 Gold
E180 Latolrubine BK да се избягва.
E 181 Tannic acid , tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.

Консерванти (E 200- E290)
Номер Наименование Коментар
E 200 Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E 201 Sodium sorbate не са известни вредни ефекти
E 202 Potassium sorbate не са известни вредни ефекти
E 203 Calcium sorbate не са известни вредни ефекти
E 210 Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E 211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25 mg на 250 ml ; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E 212 Potassium benzoate при хора с алергични реакции. в.ж 210
E 213 Calcium benzoate виж 212
E 214 Ethyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 215 Sodium ethyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 216 Propyl p - hydroxybenzoate възможен алерген
E 217 Sodium propyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 218 Methyl p - hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E 219 Sodium methyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 220 Sulphur dioxide серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B 1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E 221 Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220
E 222 Sodium hydrogen sulphite виж 220
E 223 Sodium metabisulphite третиращ агент, виж 220
E 224 Potassium metabisulphite виж 220
E 225 Potassium sulphite виж 220
E 226 Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E 227 Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E 228 Potassium hydrogen sulphite виж 220
E 230 Biphenyl , Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E 231 Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears , carrots , peaches , plums , prunes , sweet potatoe , citrus fruit , pineapples , tomatoes , peppers , cherries , nectarines
E 232 Sodium orthophenyl phenol виж 231
E 233 Thiabendazole виж 231
E 234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
E 235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене
E 236 Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
E 237 Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E 238 Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E 239 Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
E 249 Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E 250 Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни m , може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E 251 Sodium nitrate виж 250
E 252 Potassium nitrate виж see 249 и 250
E 260 Acetic acid основен компонент на оцета
E 261 Potassium acetate в сосове и марини виж 261
E 262 Sodium acetate , Sodium diacetate виж 260
E 263 Calcium acetate виж 260
E 264 Ammonium acetate като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E 270 Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор;
E 280 Propionic acid използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E 281 Sodium propionate виж 281
E 282 Calcium propionate виж 281
E 283 Potassium propionate виж 281
E 290 Carbon dioxide въглероден двуокис

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
E 296 Malic acid ябълчна киселина;
E 297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp . F . officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
E 300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, ' vitamin C '; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E 301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300
E 302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300
E 303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C
E 304 Ascorbyl palmitate , Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E 306,
E 307,
E 308,
E 309 Tocopherols , alpha -, gamma -, delta - ' vitamin E '; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E 310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E 311 Octyl gallate виж 310
E 312 Dodecyl gallate виж 310
E 315 Erythorbic acid получава се от sucrose
E 316 Sodium erythorbate получава се от E 317
E 319 Tert - ButylHydroQuinone ( TBHQ ) HACSG * препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5 g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E 320 Butylated hydroxy - anisole ( BHA ) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E 321 Butylated hydroxy - toluene ( BHT ) виж E 320
E 322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E 325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E 326 Potassium lactate виж 325
E 327 Calcium lactate виж 325
E 328 Ammonium lactate виж 325
E 329 Magnesium lactate виж 325
E 330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E 331 Sodium citrates Натриева сол на Е300
E 332 Potassium citrates Калиева сол на Е300
E 333 Calcium citrates Калциева сол на Е300
E 334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти
E 335 Sodium tartrates виж Е334
E 336 Potassium tartrates виж Е334
E 337 Sodium potassium tartrate виж Е334
E 338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти
E 339 Sodium phosphates mineral salt , used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing ; high intakes may upset the calcium / phosphorus equilibrium
E 340 Potassium phosphates see 339
E 341 Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E 343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E 350 Sodium malates без странични ефекти
E 351 Potassium malate без странични ефекти
E 352 Calcium malates без странични ефекти
E 353 Metatartaric acid без странични ефекти
E 354 Calcium tartrate без странични ефекти
E 355 Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E 357 Potassium adipate без странични ефекти
E 363 Succinic acid забранена в някои държави
E 365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp . F . officianalis )
E 366 Potassium fumarate без странични ефекти
E 367 Calcium fumarate без странични ефекти
E 370 1,4- Heptonolactone забранена в някои държави
E 375 Niacin vitamin B 3;
E 380 Tri - ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E 381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E 385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Номер Наименование Коментар
E 400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E 401 Sodium alginate виж 400
E 402 Potassium alginate виж 400
E 403 Ammonium alginate виж 400
E 404 Calcium alginate виж 400
E 405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
E 406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E 407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E 410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua ; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E 412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
E 413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer ; използува се в храните, свързващо в козметиката
E 414 Acacia извлича се от Acacia Sengal ;
E 415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E 416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens ; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E 417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa , намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E 420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E 421 Mannitol изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни
E 422 Glycerol подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
E 431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен(стеарат
E 432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E 433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E 434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E 435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E 436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E 440( a ) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E 440( b ) Amidated pectin амидопектин
E 441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E 442 Ammonium phosphatides без странични ефекти
E 450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви
E 460 Cellulose без странични ефекти
E 461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми
E 463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E 464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза
E 465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза
E 466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти
E469 Sodium caseinate без странични ефекти
E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини ; забранени в някои страни
E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти
E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти
E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини
E474 Sucroglycerides захароглицериди
E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти
E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти
E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти
E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol
няма данни
E479(b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids Термически окисленно соевое и бобово масло с моно - и диглицериди на мастните к - ни
E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни
E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти
E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни
E494 Sorbitan mono-oleate забранен в някои страни
E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни

Минерални соли ( Е 500- Е585)
Номер Наименование Коментар
E500 Sodium carbonates Натриев к арбонати, без странични ефекти в малки количества
E501 Potassium carbonates без странични ефекти
E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата
E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид
E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества
E508 Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва
E509 Calcium chloride калциев хлорид
E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)
E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави
E514 Sodium sulphates натриев сулфат - може да наруши водния баланс
E515 Potassium sulphates без странични ефекти
E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик
E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект
E519 Copper sulphate
E524 Sodium hydroxide натриева осноова
E525 Potassium hydroxide калиева основа
E526 Calcium hydroxide без странични ефекти
E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид
E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид
E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества
E530 Magnesium oxide магнезиев оксид
E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти
E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти
E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат
E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат
E542 Bone phosphate костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544 Calcium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E545 Ammonium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E551 Silicon dioxide без странични ефекти
E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит - антиацид
E553(a) Magnesium silicates магнезиев силикат
E553(b) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556 Calcium aluminium silicate използува се в млечни прахове; виж Е554
E558 Bentonite без странични ефекти
E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти
E570 Stearic acid без странични ефекти
E572 Magnesium stearate без странични ефекти
E575 Glucono delta-lactone без странични ефекти
E576 Sodium gluconate забранен в някои страни
E577 Potassium gluconate без странични ефекти
E578 Calcium gluconate без странични ефекти
E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
E585 Ferrous lactate няма данни

Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
Номер Наименование Коментар
E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра
E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626
E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626
E631 Disodium inosinate виж 626
E633 Calcium inosinate виж 631
E635 Disodium 5'-ribonucleotide както 626
E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637 Ethyl maltol виж Е636
E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол

РАЗНИ
E900 Dimethyl polysiloxane базирано на силикон
E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни
E913 Lanolin добива се от овча вълна
E920 L-Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921 L-Cystin вж E920
E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925 Chlorine в обработка на брашната
E926 Chlorine dioxide виж 925
E927 Azodicarbonamide забранен в някои страни
E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210
E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване
E932 Nitrous oxide безвреден в малки количества
E950 Acesulphane potassium
E951 Aspartame изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957 Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967 Xylitol овлажнител
E999 Quillaia extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200 Polydextrose безопасен в малки дози
E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202 Polyvinylpolypyrrolidone колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400-E1450 Starches Скорбяла - няма странични ефекти
E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510 Ethanol алкохол
E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол
E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент

* Hyperactive Children Support Group (HACSG)

тва ми го даде една приятелка , ДА ВИ Е СЛАДКО Mr. Green Mr. Green Mr. Green



_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 23, 2008 2:06 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 4:41 pm
Мнения: 602
Местоположение: Търговище/София
абе не ме ебе, днес се наядох в Лападунди и тва е! като ми е вкусно ше го ям!



_________________
Boku No Shiri Ni Kisu Siro
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 23, 2008 2:14 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Мар 22, 2007 3:38 pm
Мнения: 1663
Местоположение: Зад Теб
квото е..храна е..наяжда ли ма..наяжда ма..тогава не питам от какво е^^



_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 23, 2008 7:48 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Авг 05, 2006 7:23 pm
Мнения: 2837
Местоположение: Shamballa
България е все пак... :?


Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 4 от 6 [ 79 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на: