|
Дата и час: Пет Фев 14, 2025 4:44 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Юли 05, 2011 7:15 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=24649_1425302594.jpg) |
Hardstep |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 10:13 pm Мнения: 920 Местоположение: hiDDeN~ mushroom villagE
|
Logrus написа: Към всички живи същества, трябва да се отнасяме по един и същ начин (включая и хората ест) - като към боклуци вдъхновено от Ричард ака Дик Марчинко ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) а чувал ли си за приказката "отнасяй се към другите така както би искал да се отнасят с теб" Mantzikert написа: Да не говорим , че още човечеството не си е оправило търканията между представителите на своя вид, а е тръгнало да оправя взаимоотношенията си с други биологични видове. Едното води до другото, и обратното Манц от къде я измисли тая тема ; мн се дразна като някви по-принцип умни хора говорат глупости ;
_________________ why no podpis, brah ? ;?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Юли 05, 2011 9:41 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4866_1296932566.jpg) |
dream_dragon |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
SharkyDog написа: Горска Богиньо, екологичната ниша е най-голямата пропаганда, която можеш да бъде изтъкната като факт. Каквото и да сочи за съществуването и, човечеството в момента е дотолкова напреднало, че да зависим от популацията на скакалците или шараните е нелепо. Тревожен е факта, че белоглавия скален орел и кафявата мечка изчезват. Ми да изчезват, на кой му трябват. След 50 години, само на картинки ще ги гледат, както и хиляди други видове. След 200 години може и човек на картинка да го гледат делфините. Тая земя ще бъде и ще пребъдне. Повярвай ми всичко, което не е част от природата рано или късно изчезва или бива асимилирано. Може просто природата вече да няма нужда от белоглавен скален орел и да го замести с друго. Но той е доста по свързан със Земята от човека. Все тая за екологията. Земята ще се оправи. Примера е Чернобил. Хората да му мислят, така както си мислят, че животните са нищо, така и за Земята хората са нищо. Ще си отидат. (справка темата за Джордж Карлин и мнението му за околната среда). Mantzikert написа: Тези естествени права произлизат от разумността на хората като биологически вид и от това че са Зоон Политикон. Сиреч- животните от друга страна като създания неразумни нямат права. Абе някой животни са доста по-разумни на моменти от хората. Все пак това си е обсъждана тема, защото пак ще засегнем кои видове се избиват помежду си (кой всъщност - само хората).
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Юли 05, 2011 10:29 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4904_1381222709.jpg) |
Sharky |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 12:05 am Мнения: 1168 Местоположение: Сливен
|
Това не е вярно. Много видове прибягват до канибализъм или умъртвяване на себеподобните си поради най-различни причини. Земята ще бъде и пребъде още има няма 5 милиарда години, колкото долу горе гориво има звездата ни, ама кой е казал, че Земята е граница.
Все още донякъде е граница, но от години се говори за колонизиране на светове. Учени от цял свят издирват вода и живот във вселената. Скоро и Земята няма да ни задържи... И докато това може да изглежда свръх самоуверено и самозабравено, ми намери един друг вид във Вселената, който има език, литература, наука, изкуство и същевременно с това е способен на геноцид, завист, ненаситност.
Вярвам, че живот на други планети съществува, ама на точно тази планета, ние сме доминиращата форма на живот и всичко под нас е ... под нас.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Юли 06, 2011 12:23 am |
dream_dragon |
|
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
SharkyDog написа: Това не е вярно. Много видове прибягват до канибализъм или умъртвяване на себеподобните си поради най-различни причини. Земята ще бъде и пребъде още има няма 5 милиарда години, колкото долу горе гориво има звездата ни, ама кой е казал, че Земята е граница. "Най-различни причини"..., но нито една от тях не е "защото можем" или пък "защото е забавно". Всъщност има само два примера за нещото кето се случва при хората - червените мравки и пчелите (но всъщност не съм сигурен за вторите). И всъщност бъркаш природно с не природно. Кое точно от хората е природно съобразно? Асфалта? Градовете? Бомбите? Химикалите? Канализацията, която се излива в реките и моретата? SharkyDog написа: Вярвам, че живот на други планети съществува, ама на точно тази планета, ние сме доминиращата форма на живот и всичко под нас е ... под нас. Това е като твърдението "Кучето е най-добрият приятел на човека", но никой не пита кучето. Истината е, че другите организми на тази планета общуват по много по-сложен начин от хората (примерно делфините). А и под доминираща ако разбираш материалният свят, в който живеем, то той не е границата. Има и духовен. Хората почти ежедневно се изтощават да постигнат това, което другите видове са постигнали - хармония. Естесвено на моменти тяхната е съсипана от хората.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Юли 06, 2011 1:03 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2287_1364479654.png) |
faranar |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
dream_dragon написа: Истината е, че другите организми на тази планета общуват по много по-сложен начин от хората (примерно делфините). Истината е че приказваш глупости. Делфините може и да са на същото еволюционно ниво като приматите, но това не ги прави по-малко животни. Колкото до общуването и сложността му, искаш да ми кажеш че няколко нечленоразделни звука са по-сложна форма на размяна на информация(общуване) от да речем интернет ли? Ако е така само кажи и повече няма да споря Цитат: А и под доминираща ако разбираш материалният свят, в който живеем, то той не е границата. Има и духовен. Хората почти ежедневно се изтощават да постигнат това, което другите видове са постигнали - хармония. Естесвено на моменти тяхната е съсипана от хората.
Дефинирай хармония. После се замисли върху това което си написал/а... Колкото до духовният свят - животните нямат душа..., всъщност дефинирай и душа!
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Юли 06, 2011 10:55 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8113_1384858638.jpg) |
Logrus |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am Мнения: 8529 Местоположение: Hotel Moscow
|
^ символе, едно време хората са считали Природата и Животните за по-висши от тях Според мен не са грешили. Колкото до цитата от Р.Марчинко, в него има една много хубава ирония, която не ми се обяснява. Който както иска да я разбира.
_________________ グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time
![Изображение](http://prikachi.com/images/58/8099058X.png) Erza Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Юли 06, 2011 6:48 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=24649_1425302594.jpg) |
Hardstep |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 10:13 pm Мнения: 920 Местоположение: hiDDeN~ mushroom villagE
|
Logrus написа: ^ символе, едно време хората са считали Природата и Животните за по-висши от тях Според мен не са грешили. Колкото до цитата от Р.Марчинко, в него има една много хубава ирония, която не ми се обяснява. Който както иска да я разбира. моя грешка, не съм запознат с този и не съм схванал иронията (:
_________________ why no podpis, brah ? ;?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Юли 06, 2011 8:32 pm |
dream_dragon |
|
|
faranar написа: Делфините може и да са на същото еволюционно ниво като приматите, но това не ги прави по-малко животни. Точно тук опираме в цялата дискусия животно не означава по-малко, по-тъпо от човека. Еволюция? Дефинирай я? Защото ако не бъркам и хората и динозаврите са еволюирали сумати години, ама вторите нито са оцелели нито, според днешните изследвания, са били умни. Дали това не ни чака и нас? faranar написа: Колкото до общуването и сложността му, искаш да ми кажеш че няколко нечленоразделни звука са по-сложна форма на размяна на информация (общуване) от да речем интернет ли? Ако е така само кажи и повече няма да споря Първо не са няколко нечленоразделни звука. Най-малкото животинското царство има доста повече представетели от един вид. И въпреки различния си език, "няколко нечленоразделни звука" видовете се разбират помежду си. А хората от различни езикови групи не успяват... Дори животните се разбират по-добре с човек, отколкото човека с друг човек или човек с животно. Второ - Интернет?! Какво по-дяволите има той общо той в цялата работа? Как ще сравняваш издаването на звук, било то лай или човешки говор с... както там се предава информацията по интернет (нули, единици?) Ако искаш дай да сравняваме кръг с цилиндър. faranar написа: Дефинирай хармония. После се замисли върху това което си написал/а... Колкото до духовният свят - животните нямат душа..., всъщност дефинирай и душа! Извади си тълковният речник от тъмният кът в къщата, в който го държиш и го отвори? Или уикипедия? Ако нямаш — под хармония се разбира най-вече съгласие, единодушие, разбирателство на индивида сам със себе си или с другите. Има друга тема за това. И мъжко съм, ако ника ми не го подсказва или просто нямаш какво да напишеш. Относно душата - ж. 1. Вътрешен, психически живот на човека, неговото съзнание, мисли чувства, усещания. 2. Съвкупност от основните вътрешни качества, черти, свойства на човека. 3. Дъх, дихание. 4. прен. Вдъхновител, ръководител. 5. В религиозните представи - безмъртно нематериално, безплътно начало, което обитава човешкото тяло и го напуска при неговата смърт, дух. 6. Живот. По никое правило това не значи, че душата е притежание единствено и само на човека, нали така? Най-малкото хората и животните имат твърде общи неща или ще отречеш, че имат и чувства? Преди години се смяташе, че и хората нямат душа, но разрови се (първи резултат в уикипедия, или сам си отвори някоя дебела енциклопедия или сравнявай с "Илиадата") и ще видиш, че тя съществува вече определена от хилядолетия, а и вече доказано, е че теглото на човек се променя след смъртта. Нещата си имат доказателство, това че едно нещо според някого е по-нишо, не значи, че в един момент истината няма да се окаже друга. Не ме разбирай погрешно. Не твърдя, че животните са по-виши от хората. Но може би са. Но със сигурност са на същото ниво като нас.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Имат ли права животните? ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Юли 06, 2011 10:05 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8113_1384858638.jpg) |
Logrus |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am Мнения: 8529 Местоположение: Hotel Moscow
|
Hardstep написа: Logrus написа: ^ символе, едно време хората са считали Природата и Животните за по-висши от тях Според мен не са грешили. Колкото до цитата от Р.Марчинко, в него има една много хубава ирония, която не ми се обяснява. Който както иска да я разбира. моя грешка, не съм запознат с този и не съм схванал иронията (: Не исках да звуча като гъз, но не разбрах че го правя докато не прочетох думите ти. Марчино е един шити автор на лайняни псевдо-военни книжки, които си имат своя чар и определено ми харесаха първите три. Препоръчвам ти ги, поне първата - Свирепият. идеята е твърде сложна за да мога аз да я обясня с няколко думи, но ако трябва да се пробвам - иронията е близка до тази заложена във филма Боен клуб "ние не сме уникалните снежинки..." и когато Марчинко казва тази фраза и начина по който аз я разбирам е "не трябва да си въобгъзяваш, че си нещо повече от другите, всички сте боклуци" а тази специално дума е просто част от чара му, от вулгарния му речник, който хапе ... речник който няма да ти каже, че "си специален и неповторим" ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) . Хората, които си мислят, че са нещо повече от животните ... мога да се хвана на бас, че рядко напускат измислената сигурност на бетонния град. Че рядко, или никога не са убивали друго живо същество, и че нямат страх от Дивото ... просто защото не ходят там. Останете сами, в мрака, в гората, без готова храна, с мъка запален огън, който да ви дава тази малка топлина и илюзорна сигурност, че вие сте тук, а всичко останало е ТАМ и няма да дойде при вас ... и после ми кажете, че животните са нисши и ние сме върха на сладоледа на планетата Но ... нали сме тук в града, между четири стени и с покрив на главата си. Имаме топлина в домовете си, храна в магазините, няма диви животни и почти няма растения. О, да определено можем да кажем, че сме толкова повече НАД животните ![:hat:](./images/smilies/hat.gif) п.п. искам да допълня за душата и животните. Не било далеч времето, когато хората са смятали, че други хора не са хора, а са животни. Всяка арогантна и шитава цивилизация може да се "гордее" с подобни мислители и разсъждения. Има писмени доказателства (справка книгата "Завладяването на америка" на Цветан Тодоров - справка гугъл), че европейците са смятали, че индианците в Южна америка не са хора и нямат душа. И съответно могат да бъдат убивани без съд и присъда, като животните (което е леееко погрешно, защото на някои места са убивали/съдели хората, убиващи определени животни и по това време). Също така, всяка стара култура, е почивала върху твърденията, че има Животински Дух, който е над човека и който е негов закрилник/враг/съперник/просто по-висше същество. Хората са се молили на животните и ако сега някои човек ми каже "животното е нисша форма на живот" по-скоро мяза на някакъв сложен, предаващ се по културата на човешките общества, комплекс ![:dontknow:](./images/smilies/icon_dontknow.gif) Реално никога не ме е застрашавало диво животно, макар че съм бил на лов, глиган не ми е излизал ... но съм прекарал не малко време по планини и гори и знам че когато излезеш очи в очи с нещо страшно, няма да му кажеш "абе ти знаеш ли че аз съм специален"
_________________ グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time
![Изображение](http://prikachi.com/images/58/8099058X.png) Erza Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|