|
Дата и час: Пет Фев 14, 2025 9:49 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 1:30 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Че що да нямат съзнание. Но и така да е -не говорим за физическото тяло а за процеса на мислене и авторското право върху него. Ако казваш така просто, че хората делят едно съзнание, значи все едно процесорите на всички тия компютри са едно и също или едни и същи. А не са. Не те разбирам може би... Но аз мисля едно, ти друго... няма как да кажеш, че мислите ни са общи. Аз и ти можем да знаем едно и също нещо, но да знаеш нещо е доста различно от степента на осъзнаване на дадено нещо, което е фактически знанието, от там и мисълта е различна, от там и имаме право да наричаме своите мисли - свой!
Самовлюбен, нз, възможно... идиот... нз, възможно, но не виждам как ще го решиш от едно просто изречение... vatever.
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 2:04 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8980_1247924792.jpg) |
erfo |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
Цитат: Зависи, за мен има ОГРОМНО. Искрено мразя, когато хората си ограничават мисълта.. и мн мразя хора, които имат нещо против "откриването на топлата вода". Аз пък тая шитава топла вода ще си я откривам сам, докато съм жив и ще си държа, че съм я открил сам. И като някой ми каже, че аз не съм я открил, а съм просто нява шматка, дето е копирала, ше яде hate.... саяне хихи ограничаваш съзнанието си до хейтърство сега помни да се мразиш щот си си ограничил съзнанието до толкова че си му позволил ``хейт`` по добре приеми моята идея че мозъка е хард диск и просто си преминавал през надрасканата част колкото до общото съзнание вероятно са искали да кажат колективното несъзнавано или общите виждания за постоянни променливи
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 2:09 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6065_1299452367.jpg) |
baikonur |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
Регистриран на: Нед Дек 24, 2006 12:40 pm Мнения: 2476 Местоположение: София, СГ
|
SayanMk написа: ... Донякъде ми хареса разсъжденията ти. Но грубо казано, да ти си snookie написа: самовлюбен идиот... И на мен ми се иска да испъча гърди и да кажа " да прав си" но няма как. Не мисля че си осъзнал до коло ти самия на готово използваш мислите на другите. Както ходиш по павета от преди 100 години така и позваш стри мисли (само дето мислите са по трайни от паветата) neferet написа: ... Пък и се отнася и за теб саяне. Една мисъл не се ражда ето така, спонтанно, сред абсолутното нищо. Ти си стъпил и на други "неща" в главатати. Тези неща не са само нечии мисли а и език, вие повече знаете други езици освен българския, а незнам дали си давате слетка че всеки език педрасполага към съвсем различна архитекторина на мислене, и нямам предвид само езика с който си отрастнал, а и културата и куп други неща които изредих по рано. Сградата където живеете или стаята ви или това което е окачено зад монитора ви, всичко с една дума ( китайците даже си имат отделно учение за това). Незнам дали сте били в някоя старинна сграда, катедрала или, кралска градинина или каквото щете там. Аз лично усети как архитекта е влиял своята воля там за да "огъне" мислите на посетителя ( или служителя и т.н.). С други думи, аз ли пека курабийките или фурната ги пече? Иначе вядвам в уникалноста на моето битие... само дето то е като стъкло което съдбата е слепила от парчнца на от безброй други бития. п.п. А това как да си ги напаснеш по добре тези парченца са го мислили китайците
_________________ http://ask.fm/TheCannibalPretzel
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 3:13 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=13446_1254927421.png) |
snookie |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Мислите на другите допринасят за твои мисли. Все пак Айнщайн не е стигнал сам до теорията на относителността. Идеята на лафа "Ако следваш чужди стъпки, няма да отсавиш свои" не е да поемеш по път, по който никой не е поел. А да направиш път, по който други хора биха те последвали. Едит: опа, обърках обръщенията, но като цяло мнението ми има значение... ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) А нашите мисли са плод на нашата интерпретация на и нашите допълнения към чужди мисли. Един акъл може да роди една идея, но един акъл не може да я развие. Защото току виж някой някъде някога е стигнал до същите заключения, до които ти в момента стигаш... Това значи ли, че ти нямаш право да мислиш така и да наричаш тези разсъждения "свои"... Човешките същества сме по-еднакви отколкото си мислите. И НЕ - това не е недостатък. Поне в случаите, в които води до единство.
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 3:30 pm |
baikonur |
|
Регистриран на: Нед Дек 24, 2006 12:40 pm Мнения: 2476 Местоположение: София, СГ
|
snookie написа: А нашите мисли са плод на нашата интерпретация на и нашите допълнения към чужди мисли.
дори и начина по който интерпретираме и допълваме не е ли е плод на чужди мисли?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 3:54 pm |
snookie |
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Мне, начина, по който ги интерпретираме и нашите допълнения са различни влияния и различен ЛИЧЕН опит... когато разбереш, допълниш и докажеш нечия чужда мисъл излиза някакво доуточнение, което си е лично твоя мисъл...
Последна промяна solecito на Пет Сеп 18, 2009 5:09 pm, променена общо 1 път |
Reason: Не цитирай горното мнение ^^ |
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 4:17 pm |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
erfo написа: .. Мне хейтърството е пост-фактум и не мисля, че съм минал през лошите сектори А за колективното мислене, мерси, може би действително за това говори Хардстеп. Но аз не отричам връзката между хората(мисълта тоест) по никакъв начин, но отричам да е едно и общо... Ако аз съм самовлюбен идиот, то тогава вие сте безлични създания?! Не използвам абсолютно нищо на готово. Когато са ме извадили от майка ми, сам съм вдишал, никой не ме е учил да го правя. Това е генетично наследения инстинкт за оцеляване, без който живота какъвто го познаваме, нямаше да го има - това да ми кажеш, че го ползвам на готово, ок. Ама да ми кажеш, че използвам на готово всичко, което прадедите ми са блъскали? Всъщност блъскали ли са? Я помисли ти по тоя въпрос... ти в момента разработваш ли технологии за твойте деца? Не - хората са егоистични създания, те работят за своя изгода. Целия прогрес в следствие на човешката любопитност и егоизъм. Защо ми е на мен да се асоциирам с постиженията на прадедите ми, като те са правени просто в течението на живота им? Както ходя по павета от 100 години, така и използвам мисъл на 100 милисекунди. МОЯ МИСЪЛ> защото аз мисля ТУК, ДНЕС, СЕГА. Това, че някой е ходил по тези павета преди 100 години и е мислил 1:1 нещата, които АЗ мисля ДНЕС, мен какво ме грее? С какво това прави МОЯТА мисъл НЕГОВА? С нищо! Аз мисля по свой собствен начин, живея в свое собствено време. 1:1 не съществува в реалния свят, но дори и в идеалния е абсурд. Просто защото тая единица -> 1 и тая единица -> 1 са от 2те страни на " : " - тоест са различни. Това, че една единица е същата като другата не значи, че се е оформила благодарение на нея! Аз не съм продукт на живота ми. Може да съм бил, до момента, в който съм се родил. Но вече не. Аз мисля автономно и дори съзнанието ми да е свързано с другите, моя процесор си е мой и данните които изкарва са си негови. Това, че този процесор си има алгоритми изтренирани на базата на веднъж придобити знания, не значи, че мойте знания са придобити "на готово". Ми че ако беше така, ти защо не си гений физик(ако си, прощавай - замени с биолог)? В крайна сметка, всичко което се знае в днешно време за физиката го има на милиони томове книги... или тонове трябваше да напиша... Цялото това знание е било придобито в миналото и се обработва в настоящето и излизат трудове по физика(научни) и прочее и прочее - това знание го имаме на готово, според твойте дефиниции. Ако ти измислиш, че Ват може да се запише като ВолтАмпер, защото е произведение на Волт и Ампер, ти ще си мислил на готово? Ти ще си копипаста? Ти няма да имаш авторско право над тази мисъл? Ти няма да си го измислил, защото е продукт на твоето предварително знание за Волт и за Ампер и за Ват? А твоето предварително знание е продукт на предварително знание на друг човек??? ................................................. Нз кво да напиша... LOL, ай сиктир бе, cowshit.... Това ТИ СИ ГО ИЗМИСЛИЛ>>> с ТВОЯ мисъл. И това, че съществува и е усвоено - какво значение има бре? Знанието съществува от преди да има хора и ще съществува много след като няма хора!!! Това знание дали го осъзнаваш или не зависи САМО от теб! Защото ти не се раждаш с него! Когато се роди, ти разбираше ли бъкел от физика, при положение, че всичко това е усвоено и тези знания ти идват "на готово" ??? НЕ. Ти положи УСИЛИЯ, ти положи МИСЪЛ, твоя, собствена, за да УСВОИШ тези знания. След като си направил това, ти просто си осъзнал вече даденото. Знанието е даденост, която иска осъзнаване. Това, че дядо ти я е осъзнал преди теб, не значи, че ти като я осъзнаеш наново тя ти идва "на готово" нито значи, че дядо ти е оформил твоето мислене, учейки те на физика!! Мн завъртяно го направих, прощавайте, ма тряя ми следите мисълта. И бтв защо цитира Нефчето, та тя е на моята позиция @_@ Мисълта СЕ ражда - знанието НЕ. Всяко нещо в главата ти, освен инстинкта, може би(!), е лично ТВОЕ. ТИ си решил да печеш курабийките, те са резултат от ТВОЯТА умствена дейност, не от тази на човека, който ги е измислил, не от тази на човека създал печката, а от твоята мисъл, създала удобните фактори да опечеш тези курабийки. А ако ги нямаше тези 2мата, как щеше да ги опечеш? Тогава изобщо нямаше да тръгваш да ги печеш - тогава щеше да ти се наложи ТИ да измислиш рецептата и ТИ да измислиш фурната. Но това, че ти си ги измислил, не значи, че сина ти пече курабийки, защото ти наготово му предоставяш тази иначе толкова приятна възможност. Защото сина ти ще е осъзнал какво е курабийка, какво е фурна, какво е процес на печене, какво е печене, колко да пече - САМ. Мисленето не е като зидаромазачеството бе. Хванал баща ти и ти измазал половината стена, да ти покаже как става. След това ти измазваш другата и си измазал стената, ама половината от това е на готово. Мисленето не е така. Мисленето е - баща ти я ти каже я не какво е мистрия, какво е мазане. Обяснява ти как се прави. Ти може и да го разбереш - може и да не го!!! Ако го разбереш, ти си го разбрал САМ. Баща ти не ти го е измазал в мозъка... и след това цялата стена САМ си я минаваш. За другата част от поста ти съм ЯКО съгласен! snookie написа: Мислите на другите допринасят за твои мисли. Да, може би, ако четеш философия. Аз това не обичам да го правя... и не го правя. Аз копам от първата копка... защото не искам да оставям на някой друг да мисли вместо мен. Да, откритието на Айнщайн е в следствие на много други научни трудове, които ТОЙ Е ОСЪЗНАЛ и със СОБСТВЕНА мисъл е стигнал до ТнО.... Съответно откритието не е негово? Не е стигнал сам до там? Чушки. Абсолютно негово е и абсолютно сам е стигнал до там. Как може да преписвате процеса си на мислене на историята бе момци?! baikonur написа: snookie написа: А нашите мисли са плод на нашата интерпретация на и нашите допълнения към чужди мисли.
дори и начина по който интерпретираме и допълваме не е ли е плод на чужди мисли? Абе на дърво ли растете, че ви се невидело и плодовете @_@ Мислите ви не са плодове на каквото и да е било. За да имате мисли, вие САМИ сте осъзнали "нещата" в тоя свят... ох вече не ми се търсят и точни думи... Ако не сте ме разбрали до тук, не мога да го обясня =D Нека и други се изкажат...
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 4:52 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=269_1419871212.png) |
Ensenga |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
не забравяйте, че за да можете да мислите сами правилно, то първо трябва да научите как мислят другите (или поне само великите) надявам се тва да няма нужда от обяснение - никой не се ражда научен SayanMk написа: Ако аз съм самовлюбен идиот, то тогава вие сте безлични създания?! тъй тъй, истината се разкри ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) (без частта "идеот")
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 6:39 pm |
baikonur |
|
|
Omg Саяне не знам от къде да почна. Измислял си си неща които въбще не съм твърдял без да ми обясниш от къде, ама спориш еи така все едно съм ги казал. Да не говоря че си почна да обясняваш едно нещо ялово, без да казваш защо мислиш така или иначе ,само си разменил словореда еи така някоий все едно да си го втълпи в мозъка, белким да ти повярва(незнайно в каво). Моля те бъди по ясен за напред. Ама айде ще се напъна да ти отговоря, прости ми ако допусна същата грешка да търся под волателе. Така нека за сега забравим инстинктите.Макарче те са основата на доста неща. SayanMk написа: . Ама да ми кажеш, че използвам на готово всичко, което прадедите ми са блъскали? Всъщност блъскали ли са? Я помисли ти по тоя въпрос... ти в момента разработваш ли технологии за твойте деца? Не - хората са егоистични създания, те работят за своя изгода. Целия прогрес в следствие на човешката любопитност и егоизъм. Защо ми е на мен да се асоциирам с постиженията на прадедите ми, като те са правени просто в течението на живота им?
Да неби да искаш да кажеш че неживееш в многоетажен блок и не се возиш в рейс... защото ако не знаеш те са плод на около (поне) 100 000 технологично годишно развитие. Не ползваш ли благата които поколения мозъци са въплатили в реалност ? За да измисли един нов колянов вал, един инжинер знае какво е колянов вал, запознат се с това което други хора са измислили, ето че и той провеждайки опити и правейки исчисления го поддобрява, методологията на опитите и исчисленията също не са измислени от нетго. А ако му хрумне някоя революционно нова мисъл то тя също би била в следствие от куп фактори които с които той е имал допир посредством сетивата си. Или не е така? Какво като са егоестични създания? Данеби след смърта им всичко създадено от тях да исчезва? Цитат: Както ходя по павета от 100 години, така и използвам мисъл на 100 милисекунди. МОЯ МИСЪЛ> защото аз мисля ТУК, ДНЕС, СЕГА. Това, че някой е ходил по тези павета преди 100 години и е мислил 1:1 нещата, които АЗ мисля ДНЕС, мен какво ме грее? С какво това прави МОЯТА мисъл НЕГОВА? С нищо! Аз мисля по свой собствен начин, живея в свое собствено време. 1:1 не съществува в реалния свят, но дори и в идеалния е абсурд. Просто защото тая единица -> 1 и тая единица -> 1 са от 2те страни на " : " - тоест са различни. Това, че една единица е същата като другата не значи, че се е оформила благодарение на нея! Аз не съм продукт на живота ми. Може да съм бил, до момента, в който съм се родил. Но вече не. Аз мисля автономно и дори съзнанието ми да е свързано с другите, моя процесор си е мой и данните които изкарва са си негови. Това, че този процесор си има алгоритми изтренирани на базата на веднъж придобити знания, не значи, че мойте знания са придобити "на готово". Писането с големи букви никога не е било добър аргумент. А за единиците съм наясно и незнам от какв чеп си решил да ми ги разясняваш. Никога несъм твърдял че нечие(или каквото и да било) битие е абсолютно еднакво на нечие друго. Даже го бях написал по горе. Ама май някой неиска да чете. "Това, че този процесор си има алгоритми изтренирани на базата на веднъж придобити знания, не значи, че мойте знания са придобити "на готово"" а какво значи? Цитат: Ми че ако беше така, ти защо не си гений физик(ако си, прощавай - замени с биолог)? В крайна сметка, всичко което се знае в днешно време за физиката го има на милиони томове книги... или тонове трябваше да напиша... Цялото това знание е било придобито в миналото и се обработва в настоящето и излизат трудове по физика(научни) и прочее и прочее - това знание го имаме на готово, според твойте дефиниции. Ако ти измислиш, че Ват може да се запише като ВолтАмпер, защото е произведение на Волт и Ампер, ти ще си мислил на готово? Ти ще си копипаста? Ти няма да имаш авторско право над тази мисъл? Ти няма да си го измислил, защото е продукт на твоето предварително знание за Волт и за Ампер и за Ват? А твоето предварително знание е продукт на предварително знание на друг човек??? ................................................. Нз кво да напиша... LOL, ай сиктир бе, cowshit.... Това ТИ СИ ГО ИЗМИСЛИЛ>>> с ТВОЯ мисъл. И това, че съществува и е усвоено - какво значение има бре? Знанието съществува от преди да има хора и ще съществува много след като няма хора!!! Това знание дали го осъзнаваш или не зависи САМО от теб! Защото ти не се раждаш с него! Когато се роди, ти разбираше ли бъкел от физика, при положение, че всичко това е усвоено и тези знания ти идват "на готово" ??? НЕ. Ти положи УСИЛИЯ, ти положи МИСЪЛ, твоя, собствена, за да УСВОИШ тези знания. След като си направил това, ти просто си осъзнал вече даденото. Знанието е даденост, която иска осъзнаване. Това, че дядо ти я е осъзнал преди теб, не значи, че ти като я осъзнаеш наново тя ти идва "на готово" нито значи, че дядо ти е оформил твоето мислене, учейки те на физика!! Ами несъм гений по физика защото не съм учил много физика и нямам на какво да стъпя. бесъм повлян от факторите които в определена комбинация по опредеенно време по пределен начин са вляели на тях (и фена е един от тези фактори както споменна някой преди мен) А за по нататъка колкото и да се пъна неможах да те разбера, повярвай ми, искаше ми се, уви. Усещам че до известна степен, може би са ти убидни моите твърдения... ама айде дай на ново с малко по здържани емоции ![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif) А това което успях да зацепя на места вече го поясни по нагоре. Цитат: И бтв защо цитира Нефчето, та тя е на моята позиция @_@ Именно цитирах я защото именно срещу нея бяха моите разсъждения Цитат: ТИ си решил да печеш курабийките, те са резултат от ТВОЯТА умствена дейност, не от тази на човека, който ги е измислил, не от тази на човека създал печката, а от твоята мисъл, създала удобните фактори да опечеш тези курабийки. А ако ги нямаше тези 2мата, как щеше да ги опечеш? Тогава изобщо нямаше да тръгваш да ги печеш - тогава щеше да ти се наложи ТИ да измислиш рецептата и ТИ да измислиш фурната. Да прав си, решението само по себе си си е на пръв поглед е исцяло мое. Но щях ли да знам какво е курабийка ако някой(нещо) не ми я беше казъл/показъл, щях ли да я пожелая ако тя не ми беше известна? По същия начин и с печката, щях ли да искам да пека ако незнаех че нещо може да се пече, да неговорим да знам с какво се пече и как се ползва това нещо... Е мое ли е решението да ги направя тези курабиийки? Не ако незнам какво е курабийка и какво е пекане никога нямаше да стигна до това решение. Цитат: За другата част от поста ти съм ЯКО съгласен! коя по точно?
Последна промяна baikonur на Пет Сеп 18, 2009 6:42 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 6:42 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=24649_1425302594.jpg) |
Hardstep |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 10:13 pm Мнения: 920 Местоположение: hiDDeN~ mushroom villagE
|
SayanMk написа: А за колективното мислене, мерси, може би действително за това говори Хардстеп. Но аз не отричам връзката между хората(мисълта тоест) по никакъв начин, но отричам да е едно и общо...
За тва говорех да (: Колективното съзнание по-скоро, от нашата всекидневна гледна точка обаче, то си изглежда "авторско" и след като го чувстваме така, значи е така и има значение. Мисълта ми е, че то е едновременно и общо и отделно, без да се създава парадокс. Подобно на съдба vs свободен избор. sry другите неща в темата не ги четох...сториха ми се офф-
_________________ why no podpis, brah ? ;?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 7:22 pm |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
м ![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif) Е аз по-ясно не мога да го кажа Измислям си естествено, с цел обяснение... За първия и втория абзац... (тоест тия)-> baikonur написа: Да неби да искаш ...
Никога несъм твърдял че нечие(или каквото и да било) битие е абсолютно еднакво на нечие друго. Не не искам. Защото аз не говоря за битие. Аз говоря за мисъл и съзнание. Мислех, че и ти за това говориш =/ А мисълта МИ не е НЕЧИЯ. А писането с главни буква заместването на болд-тага, който ме мързи да ползвам. Това е моят начин да си акцентирам думите... забележката ти важи, ако изреченията ми бяга капснати... ама не са. Long story short- това което знаеш, си го НАУЧИЛ, тоест придобил. Не ти е вродено, не ти е "на готово", не ти е налято в главата. Това какво ползваш и как ти влияе средата няма отношение към това, което осъзнаваш, защото ти винаги можеш да отречеш дадено "нещо". Знанието не е просто печката и курабийките по ангелите. Нима това, че печеш курабийки в печка те прави по-знаещ от печащия сурово месо африканец? - не. Просто сте осъзнали различна част от света по различен начин, което прави начина ви на мислене различен и съответно прави вас уникални и мисълта ви "авторска". Ако беше учил физика можеше пък и да си гений. Сам си избираш кое знание да придобиеш. Значи не ти е на готово... Ся, не мога да си префасонирам целия абзац с обяснението... как да е па в крайна сметка, кой разбрал - разбрал. Няма смисъл да разтягам темата излишно, аз казах своята позиция, защитих я... не виждам място за спор в момента тъй че се оттеглям.
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 7:50 pm |
baikonur |
|
|
SayanMk написа: Ако беше учил физика можеше пък и да си гений. Сам си избираш кое знание да придобиеш. Значи не ти е на готово... Ся, не мога да си префасонирам целия абзац с обяснението... как да е па в крайна сметка, кой разбрал - разбрал. Няма смисъл да разтягам темата излишно, аз казах своята позиция, защитих я... не виждам място за спор в момента тъй че се оттеглям. E не се дърпай точно когато стана най-инересно ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) Ще отречеш ли че избора да стана или да не стана физик не се влияе постоянно от някакви външни обстоятелства които битието ми е наложило? Ако "не" то значим напразно спорим за два различни аспекта на един и същи въпрос, само дето или ти неможе да се аргументираш достатъчно или аз съм прекаленно тъп за да ти схвана тънката ти мисъл (дали и други имат същия проблем)
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 7:50 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8980_1247924792.jpg) |
erfo |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
ясно ни е за кво става на въпрос на сички идеята е че неможе да мислим за нещо без то да е материално (за свободното пространство ) примерно аз отивам в нова гвинея и се срещам с абориген и му говоря ме бритни има хубъв пиърсинг а той нито знае кво е пиърсинг нито кво е бритни и гледа тъпо и аз го мисла за тъп после тай сй пъха една клечка въ гъзъ казва няква мантра и намира корен на 2 метра под земята и аз го гледам тъпо и той ме мисли за тъп и темата се исчерпва значи може се заклучва за кво да пръщолевим
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 11:34 pm |
snookie |
|
|
SayanMk написа: snookie написа: Мислите на другите допринасят за твои мисли. Да, може би, ако четеш философия. Аз това не обичам да го правя... и не го правя. Аз копам от първата копка... защото не искам да оставям на някой друг да мисли вместо мен. Значи не приемаш съвети от някой опитен човек, за да можеш да изпиташ всичко на гърба си, само и само да имаш 100% твои мисли? Похвално... Тва звучи горе долу като "Майната ви на всички мъдри хора, няма да ми казвате кво да правя, ще пипна котлона"... П.П. И не чета философия, просто живея с баща ми... А баща ми случайно е доста запознат с някои неща... Пък и достатъчно го уважавам за да мога да се доверя на неговата преценка относно нещо, което разбира повече от мен... и досега не съм губил много...
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: "Авторството" на нашите мисли. ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Сеп 18, 2009 11:43 pm |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Напротив. Съвети ми дай БОЛ. ТИ обаче, не някоя книжка. Тези съвети обаче, аз няма да тръгна да ги приемам за карт ле бланш ли как се викаше... Тези съвети минават през моя мироглед, подлежат на МОЯ анализ, създават МОИ изводи и от осъзнатото от МЕН от тези съвети, ще излезе решение, което не е ПЛОД на ТВОЯ съвет, а плод на МОЯТА мисъл и съответно съвсем нова мисъл, която не се базира на твойте съвети, не се базира на твоето съществуване, нито на това на баща ти, който го е научил от дядо ти и т.н.. Извода си е ицяло мой. Аз си имам авторското право върху извода, както ти имаш - върху съвета.
Баща ти неслучайно е запознат с някои неща. Запознал се е с доста неща. И неговия мироглед е само НЕГОВ. А нещата които ти дава като съвети са просто знание, което ти можеш да достигнеш и сам. Дали той ти го дава или го достигаш сам, това не прави знанието по "готово", по "смляно" и т.н..
И се старая да имам само свой мисли. Но поставям на обсъждане и чужди такива. Размишлявам по тях, за да мога да изградя свои такива. Тези мой обаче, не са базирани на тези, върху които размишлявам, защото те са даденост по начало, а не са продукт на нечий труд. Изводите, до които аз стигам с труд и са 100% мой, са също свръх-достъпни и всеки би могъл да стигне до този извод без да минава през мой съвети за него. И тей...
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|