Дата и час: Пет Фев 21, 2025 10:46 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 4 [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Морал/етика и значението им сега?!
МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 8:44 am 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Възнамерявам да бъда максимално кратък, не поради липса на мисли и мнение, а защото бих желал наистина да прочета(и по възможност - разбера) мнението ви.

За морала и етиката има две малки статии в българската wikipedia, както и в английския ѝ вариант.
Според мен те са крайно незадоволителни като информация/обяснение на тези понятия, но пък този факт е свързан с въпроса ми.

Един цитат към етиката:
Цитат:
Първоначално смисълът на думата етос е съвместно жилище и правила, породение от това съжителстване, норми, сплотяващи обществото и преодоляващи индивидулизма и агресивността. Към това трябва да се добави и изучаване на съвестта, състраданието, приятелството, дружбата и т.н.

Та въпроса ми е- налични ли са в днешно време тези ценности? Дали индивидуализма, който властва над всеки един човек, ги е опорочил до такава степен, че тълкуването им е станало почти противоположно на *"оригиналните" им значения.
Аз не виждам сплотяване на обществото, не виждам преодоляване на агресията.Съвестта, състраданието, приятелството, дружбата и прочее, в повечето случаи се преодоляват и забравят доста лесно/удобно от съвременния човек.Материализма властва, егоцентризма вече не е ограничен само до детското самосъзнание...
И не казвам, че това никога не го е имало, чудя се дали степента му не е нарастнала прекалено много.

• Оригиналните е в кавички, защото аз съм роден и израстнал в това време, нямам база за сравнение, освен разказите, книгите и филмите от миналото.От тях съм придобил представа за това, което вероятно е било.

Свързана тема.

Профил  

Заглавие: Re: Морал/етика и значението им сега?!
МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 9:13 am 
Аватар
Пантсу Мастър

Vego написа:
чудя се дали степента му не е нарастнала прекалено много.

Не е. Ако беше нямаше да има общество. Докато продължаваме да живеем сред други хора индивидуализма ще остане на заден план.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 9:42 am 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Обществото не се крепи само на етиката или бъркам?Не ми се струва оправдано твърдението ти.
Safiir написа:
Докато продължаваме да живеем сред други хора индивидуализма ще остане на заден план.

Ясно е, че е на заден план...как да го поставя- дали не е на втори план, това е идеята?

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 9:47 am 
Аватар
Пантсу Мастър

Говоря за индивидуализма. Конкретното значение на думата "етика" така или иначе е различно във всяко общество и епоха.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 1:05 pm 
Аватар

В темата за Бог съм пуствал едно клипче за морала (разбира се насочеността на клипа е религиозна, но пак може да се извядят изводи и само за морала). Интересното е че тук говорите за морала по-скоро за нещо в някаква степен противоречащо на индивидуализма (пренебрегвайки го за доброто на групата като цяло/оставащо на заден план), но в клипа бяха дадени премери за обратното, че моралът също води до индовидуалистични действия, и според гледната точка, против обществото.

Що се отнася до:
Жего написа:
.Съвестта, състраданието, приятелството, дружбата и прочее

Не е само че се "забравят доста лесно/удобно от съвременния човек", поне не винаги. Те са едната страна на монетата която е човешката природа, и тук от морал и етика се минава на duality of human nature, което е съвсем друга тема, която е по-скоро за осъзнаване и приемане отколкото дискутиране.

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 2:24 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Wind_Falcon написа:
Интересното е че тук говорите за морала по-скоро за нещо в някаква степен противоречащо на индивидуализма (пренебрегвайки го за доброто на групата като цяло/оставащо на заден план)

Не, напротив. Не съм искал да прозвучи така. Сега като си чета постовете наистина малко неразбираемо съм ги написал. По-скоро исках да кажа, че индивидуализма не е ръководещ човешките действия в сегашното общество, а нормите (правила ако искате) за етика се сменят непрекъснато. Но нямам предвид, че индивидуализма е в противоречие с етиката или морала. Напротив - етиката и морала в западните общества традиционно стимулират индивидуалността докато източните общества я подтискат. Много общо казано, разбира се.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 3:46 pm 
Аватар
Мародераторче

@Wind_Falcon сигурен ли си, че не бъркаш индивидуализма с индивидуалността?Ако е така, нямам против.
Не ти разбрах второто изречение, заради формулирането.Моралът се занимава точно с тази дуалистичност.
Но тук не исках да става въпрос за линкчета и определения, а по-скоро за това дали нещо от тези писани и неписани правила и норми отговаря на действителността.
А за осъзнаване и приемане, предполагам имаш предвид неписаните-неформулирани правила?
Точно за нещо подобно говоря-как дори те, които сме възприели от времето и обществото, в което живеем, много бързо и лесно се пренебрегват и загърбват, когато на някой индивид не са му удобни.И не е като това да е единичен случай.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 4:38 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Щом индивида може да ги пренебрегне значи обществото му е дало възможността да ги пренебрегва. Отиди в някоя мюсюлманска държава и пробвай да накараш една жена да се разхожда с къса поличка в града/селото си.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 6:11 pm 
Аватар
Мародераторче

Навсякъде, във всички мюсюлмански държави ли е така? Това е извън същността на темата, между другото.Говориш за етикет, а не за етика. :lol:
Както и да е, ако някой има градивна критика, да продъжава.
Ще повторя главните въпроси, защото настойчиво се опитвате да избягате от тях:

Vego написа:
Цитат:
съвестта, състраданието, приятелството, дружбата и т.н.

Та въпроса ми е- налични ли са в днешно време тези ценности?

Vego написа:
Safiir написа:
Докато продължаваме да живеем сред други хора индивидуализма ще остане на заден план.

дали не е на втори план, това е идеята?

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 6:23 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Има ли значение дали е във всички? Въпросът е, че в тези, в които не е прието да ходят така - не ходят така. И няма нищо общо с етикет. Смята се за неморално жена да си покаже лицето. И този морал е налаган от обществото. А посмееш да се опълчиш, а са те убили с камъни. В обществата където е позволено жените да ходят като курви през центъра на града да не би всички да смятат, че е много хубаво нещо? Но не предприемат нищо защото моралните и етични закони на съответното общество забраняват намесата в личния живот на някой друг.

Едит: Относно ценностите - отново ли не съм ясен? Зависи най-вече от конкретното общество и в по-малка степен от конкретния индивид.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 6:36 pm 
Аватар
Мародераторче

Понеже не съм живял и отрастнал в подобно общество, не искам да си водя изводи за него по малкото и изкривена информация с която разполагам.Ако ти си отрастнал в подобна обстановка и си наясно с всеки един аспект от нея бих се съгласил с мнението ти.Но както каза:
Цитат:
Зависи най-вече от конкретното общество и в по-малка степен от конкретния индивид.

Можеш ли да знаеш всичко за тези общества, дори да си завършил 5 висши в тази област?Можеш ли да знаеш дали и те не се променят с всеки изминал ден и да се приближават към проблема, за който говоря?
Та аз говоря за обстановката, в която съм и малко или много съм запознат с нея.

Не си ясен, защото от всичко това пак излиза, че тези ценности всъщност ги няма и по-точно се спазват само докато не препречват целите на индивида.Което пак стига до моето твърдение, което е твърдение и нищо повече.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 6:36 pm 
Аватар

Точно за това говоря Safiir. Смисъл ти най-добре предполагам си запознат как в изтока се гледа на хора които не спадат под обществено/социалните норми, и затова изтъкнах тази черта на морала, че в зависимост от гледната точка (или общество/каквото ви харесва да го наречем) той може да придобива дори противоречиви дефиниции. И от там и специфичната връзка с индивидуализма (която е различна не само от общество до общество, но и в самите тях).

Мисля че не ги бъркам Vego, но приемам че може и да не съм разбрал точно. Морала е по скоро "blueprint за поведение/възприемане" на хората. Дуалистичността е нещо в човешкото "ядро" което не подлежи на такъв "blueprint" или промяна. За осъзнаването имах предвид точно твоята "дилема" заради която пускаш темата и въпросте си. "Пренебрегването и загърбването" според мен е донякъде заради "човешкото ядро", което вече казах не подлежи не налагане на поведение. И от там че трябва всеки сам да се научи да ги приема, като прост факт. Въпроси от рода за "добрите" ценности (какво е това животно?) и кой как ги приема/отхвърля си ми леко глупави/не мисля че са същността на проблема, и затова се отклоних от темата.

Edit: Поста го написах преди последното мнение на Safiir, което е подобно на мойто и съм съгласен.

Edit 2: И едно пояснение за личните ми разбирания само да вметна, за мен добрина, състрадание etc. не следват само и единствено от морал/етика, същото се отнася и за антиподите им и липсата на морал/етика.

Последна промяна Wind_Falcon на Нед Авг 19, 2012 6:48 pm, променена общо 2 пъти

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 6:42 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Vego написа:
Не си ясен, защото от всичко това пак излиза, че тези ценности всъщност ги няма и по-точно се спазват само докато не препречват целите на индивида.

Ок нека го кажа така - това дали съвестта, състраданието, приятелството, дружбата са "ценности" си зависи от обществото и човека, който питаш. За теб са ценности за други са излишни и проблемни понятия, трети пък изобщо не биха могли да ги разберат.

Цитат:
и затова изтъкнах тази черта на морала, че в зависимост от гледната точка (или общество/каквото ви харесва да го наречем) той може да придобива дори противоречиви дефиниции.

Абсолютно.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 6:53 pm 
Аватар
Мародераторче

Грешка, всички ги разбират-под "разбират" имам предвид,че минимум знаят най-общите им определения.
Тези думи и значенията им не са измислени току-така и са част от всяка една култура(поне познатите ми култури и раси).
Това, за което и двамата не грешите е причината, заради която направих тази тема.
Доказателствата са и във вашите отговори и в ежедневния ни живот.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 7:00 pm 
Аватар

Пак се връщам на duality of human nature. И ще дам пример с филм:

Каква ми е идеята? Че човек за да обича, трябва и да мрази (и нека под обич и омраза събереме "положителните" ценостти и тези обратни на тях). Едното не може без другото. Това е въпросото за мен, "човешко ядро".

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 4 [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]