Изключително полезен разказ от първо лице, отскоро, за спешен случай и разходки из софийските болници, на Димитър от Варна: оригинален линк: http://lastargument.wordpress.com/2012/04/10/eдна-кървава-приказка-за-софийските-бо/ (копи-пасте на целия линк)
Спойлера:
В неделя викаха линейка за мен. Последва операция и две нощи в софийска градска болница. Жив съм. И смятам това за чудо. Но не защото животът ми е висял на косъм, нито защото раната ми е била кой знае колко сериозна или смъртносна. Не. Просто защото много са умирали в нашите болници за по-малко. И вече знам защо.
(И така, читателю. Предупреждавам, че това ще бъде един много мрачен, кървав и супер субективен разказ. По-долу ще има снимка на истинска кръв. Така че ако си слаби нерви – по-бобре не продължавай да четеш това)
Напълно съм наясно, че почти всеки човек е преживявал нещо подобно. Обаче между мен и средностатистическия гражданин има две разлики – първо – аз разполагам с поле за изява (блогът си) и второ – претендирам, че един ден искам да се наричам „журналист”. Не ви разказвам историята си, за да се правя на голям герой или защото си мисля, че моят случай е уникален. Всички знаем на какво ниво е здравната система в България. Но повярвайте ми, когато изпиташ нещо, за което досега само си чувал, е съвсем, съвсем различно. Добре разбирам, че моят разказ няма да промени нищичко в гореспоменатата система и няма кой да му обърне внимание. Но въпреки това изпитвам потребност да споделя с вас личните си „приключения” и наблюдения за поредната пародия на развитите нации в нашата мила държавица – здравеопазването.
На 8.04, неделя, с мен се случи нелеп инцидент. Приятелката ми, без да иска, ми беше поставила коварен капан под формата на забравена от вечерта чаша с вода на пода. Разбира се, като най-спънатият човек, ставайки от леглото, стъпих с цялата си тежест, върху чашата. Сами може да се досетите какво се случи. Голямо парче стъкло ме прободе и проникна надълбоко в ходилото ми. Tочно по средата. За около пет секунди на пода се беше образувала локва от кръв. Знаете какво се случва в тези моменти. Aдреналина се вдига, човек не усеща никаква болка и действа инстинктивно. За около 15-20 секунди успях да докуцукам до кухнята, да грабна няколко кърпи, да събуда съквартиранта си и да отида до банята, където да се стоваря на тоалетната чиния. Естествено, оставяйки след себе си реки от кръв. Ясно беше, че съм си скъсал артерия. По-късно, по думи на лекарите, докато отида в болницата съм загубил поне 1 литър кръв. И то като се има предвид, че оставих раната да шурти не повече от минута.
И така, седнал на тоалетната чиния и вдигнал крака си на другия, си направих импровизирана превръзка, затиснах с всичка сила раната с кърпа и донякъде спрях теченето. И сега започва най-ФАМОЗНАТА ситуация, която ми се е случвала. Важно е за историята да спомена, че живея точно срещу СМГ и на няколко минути от Сточна гара, на една пряка на бул. Васил Левски. Точно на 3 минути пеша от мястото, където тръгва „Бърза помощ” за района. Линейката дойде след 25 минути и то след много псувни от страна на съквартиранта. Пак повтарям. Разстоянието се взима за 3 минути пеша, а линейката дойде за 25 минути. Можете ли ВЪОБЩЕ да си представите и обясните това!? Сериозо. Питам . Добре че съм едър човек, добре че за няколко минути успях да не се паникьосам и добре че съм карал курсове на „Червения кръст” за шофьорска книжка. Иначе сега нямаше да ви пиша този коментар. С прерязана артерия на ходилото, което се води резервоар на кръв за човешкото тяло, без сам да спра кръвта си, щях да си отида за много по-малко от 25 минути.
Но чак сега започвам. Станало, станало. Линейката дойде, а с нея и т.нар. „доктори”. Казано честно, очаквах няколко души, които идват с носилка, бързо ме натоварват и носят до линейката. Нищо подобно, драги ми смехурко. На вместо това получих една докторка, на не повече от 27 (нищо против младите лекари, но си личеше, че е неопитна, а тя дойде сама) години и тежаща не повече от 50 килограма (едва ли може да носи сама 100 килограмов мъж, а?). След като момичето влезе при мен, много спокойно, ме помоли да стана от тоалетната чиния и да се преместя по-напред, за да й е по-удобно да ме превърже. Тук вече, признавам, всякаква смелост и НЕпаника отдавна ме бяха напуснали и й се разкрещях, че не е нормална и, че трябва да дойде тя до мен, а не аз, с прерязаната артерия да се мъкна извън банята. Милата докторка обаче още не си даваше сметка каква е ситуацията, въпреки че цялата баня беше в кръв, и ми каза, че едва ли имам скъсана артерия и да дойда до нея. Супер бесен станах на един крак, с помощта на съквартиранта си, при което на няколко пъти щях да падна, заради хлъзгавия под. Да не говоря колко ми беше причерняло вече. В момента, в който станах, разбира се, цялата кръв, която досега притисках с кърпа, изтече за около 3 секунди, образувайки локва. Е, в този момент, докторката буквално прибледня и разбра, че нещата са по-сериозни от колкото си е мислела. Накара ме да седна на пода (смислено, нали?), за ме превърже. Няколко минути се опитва да направи превръзка, докато от третия опит успя. И сега идва най-интересното. Накараха ме сам, с прерязана артерия и току-що нескопосано направена превръзка, да си сляза като пич на един крак, от втория етаж до линейката, и сам да се кача на колата. На мен по-скоро ми се припадаше, но някак си успях да го направя, най-вече заради енергията, която ме обхваната, когато разбрах, че май няма да умирам. Качих се аз с 300 зора на линейката със съквартиранта си и приятелката ми (без тях нямаше да се справя с всичко, благодаря ви), която вече беше пристигнала и потеглихме на някъде.
И така, след има-няма 5 минути линейката ме закара в райоанната болница – Исул. От там обаче казаха, че не могат да ме зашият, защото нямали хирурзи и ме пратиха към 3-та градска. Пътувахме ние около 15 минути до 3-та градска, а аз междувременно бях загубил още няколко десетки милилитра кръв, но какво толкова. Линейката влиза в спешния център на болницата, качват ме в количка и влизам в отделението. Там някаква сестра започна да ме разпитва за личните данни. Казвам й аз ЕГН-то и в един момент стигам до там, че съм от Варна. След като чу откъде съм, милата медицинска сестра ми се скара (на мен и докторката, която ме беше докарала с линейката), че не могат да ме приемат в това отделение, защото не съм от София. А тука било само са столичани. За нас от провинцията нямало място. Е, признавам, тука нервите ми не издържаха и й казах „Добре, госпожице, извинете за притеснението. Ей сега ставам, със скъсана артерия и отивам пешачката до някоя частна болница. Където може и да се отнесат добре с мен. : )”. Мисля, че й стана тъпо. Дано. И така, от спешното отделение на 3-та градска ме преместиха до ортопедията на болницата, която е на другият край на сградата. Повисях малко там и след известно време дойде един млад доктор. Очевидно в момента в отделението нямаха работа и очевидно почти всички стаи бяха празни. Но ВЪПРЕКИ това, след като чу какво ми има, дори без да махне превръзката и да погледне раната каза „О, това не е достатъчно сериозно за тук. Няма какво да ни занимавате с такива леки случаи. Ние в това отделение не се занимаваме с такива леки рани. То два-три шевчета и ще му мине”. В последствие се оказа, че имам скъсана артерия, скъсано сухожилие и скъсни други 20, по-малки, кръвоносни съда, които ми шиха в продължение на 2 часа операция. Заклевам се, че в този момент ми се искаше да му разпльокам мозъка в стената и да му кажа, че ще се оправи с 2-3 шевчета. И така, от 3-та градска ме пратиха отново в Исул. Припомням какво се случи до сега. Чаках 25 минути линейката, която ме отведе до болница Исул, после до 3-та градска, после до друго отделение на 3-та градска и после пак до Исул. Напрактика ме разкарваха с линейката. Четири пъти. Час и половина, без времето на чакане. С разкъсана артерия.
В Исул ме приеха в спешното отделение, където ми смениха превръзката. Всичко това стана за поне половин час и бях свидетел на работата на лекарите. Повече от 10 пъти чух „Майка му да еба”, изкрещяно от устата на някой от медицинските работници в стаята. Държаха се с мен подигравателно и с презрение. Държаха се с мен сякаш нарочно съм си прерязал артерията. Сякаш нарочно някой е оставил чаша на пода. И ме обвиниха, че съм се напил и затова съм се наранил така. Не ми повярваха и като им казах, че не съм се наранил нарочно и, че не съм изпил и една чаша бира предната вечер. Междувременно в отделението влезе една жена, която сама беше вървяла от тях до болницата. Със счупена ръка. Накараха я да си чака отвън,щото ръката така и така била счупена. Освен жената, в отделението докараха и един пияница, когото бяха спукали от бой. Човека беше с извадено рамо, а лицето му беше смляно. Не мога да ви опиша как се държаха с него. Сигурен съм, че ако им бяха докарали пребито куче, отношението щеше да е по-добре. По едно време директно му казаха „Ти какво правиш тука? Напиваш се и после идваш ние да те шием. Що не си седиш вкъщи, а?”. В същото време обсъждаха колко са малоумни тия от другите болници, че не взимат пациентите, а ги водят при тях. Напрактика ни бяха сърдити, че ги занимаваме в неделя вечер с нашите проблеми. Бях потресен. Наистина потресен. И тук абсурдите не свършват.
След като ме превързаха ме накараха да седна в коридора, за да си чакам операцията. В момент в който седнах, след 20 секунди на пода се образува локвичка от кръв. Като видяха това, докторите, моментално ме закараха в операционната и ме оставиха на 2 сестри да ме подготвят. Подготвиха ме за 10 минути. Чакахме лекарите да дойдат 40 минути. Намествали рамото на пияницата. Между другото, докато чакахме хирурзите, една от сестрите, възрастна и простовата жена, ме попита откъде съм. Щом разбра, че съм от Варна, взе един лист и ми написа на него адреса си. Помоли ме да й набера, когато се прибера във Варна, джинджифилов лист и да й го пратя по Еконт на този адрес. Тук вече просто НЕ ЗНАЕХ какво да кажа. Не знаех и какво да си мисля. Затова я попитах „Ъъъъ, сигурно за болницата нещо ви трябва?” Тя ми отговори „О, не, не, за кюфтенца и бобец като готвим у нас си!”. И това от думите на жена, която асиститра на докторите, които ще бъркат да ме шият. В момент, в който се чудих и паникьосвах дали въобще ще изляза от тази зала с крака си. Драги ми читатели, понякога думите и на най-добрите писатели на стигат да опишат дадена ситуация. А аз не съм от най-добрите писатели.
И така, до тук спирам с подробното описание, че и без това този текст стана безкрайно голям. Операцията мина успешно, 2 часа се мъчих, крещях като говедо, щото цялата ми смелост беше привършила, но накрая ме зашиха и оправиха. Лекарите си свършиха перфектно работата, за което съм им благодарен. След това идваха да ме виждат по 3 пъти на ден и отношението им наистина беше добро. Като изключим това, че единия се разкрещя на приятелката ми и каза, че щял да е бие, защото видиш ли, тя е виновна, че е сложила чашата с вода така, че аз да се раня (което е абсурдно), нямам никакви забележки към тях. Те не са виновни, че цялата система е разядена, прогнила, пропаднала. Дори ги уважавам, че въпреки това търпят всички тези абсурди. Тези хора са достойни за респект, заради това, че учат 10 години, за да спасяват човешки живота, а накрая се сблъскват с отвратителната ни, мизерна и неуредена здравна система. Благодаря им, заради отношението и професионализма. Защото те бяха единственото добро нещо, което видях тези няколко дена.
Както и да е. След операцията последваха двете най-гадни нощи в живота ми. Бях настанен в пропаднала, депресираща, неремонтирана стая от 80-те, заедно с още двама душа. Тук няма кой знае какво да казвам, освен че мизерията е толкова голяма, че през цялото време се чувствам като в хорър филм и ми идва да плача като малко дете. По-депресиран не си спомням да съм се чувствал. И, повярвайте ми, не заради раната на крака ми. Разбира се, за това помогнаха гадните, дебели, мустакати (не е метафора) и злобни сестри (пак изключвам двете мили жени, които се грижеха за мен през първата вечер, явно са изключение от правилото), които за мен вече са най-злобните жени в света. И да, по-злобни дори от контрольорките. През цялото време се отнасяха с мен и с всички пациенти като с малки деца. Но нямам предвид грижовно, а пренебрежително, покровителски, сякаш сме бавноразвиващи олигофрени, които не могат да разсъждават. Повярвайте ми, отвратително е. По едно време една от тях дойде да ми вземе кръв, при което ми навряха игла във вената. Нормалната ми човешка реакция беше, че неволно изтенах. Съвсем леко. Сестрата ме погледна и ми изкрещя „Какво ми ревеш, ве лигльо!? Това ти е болница, тука не се плашим от малко кръвчица!”.
Мога да ви говоря още толкова, защото това, което ви разказах е само част от всичко, което приживях и видях в софийските ни болници. Вече съм изтискан и изморен. Потресен и разочарован. Винаги съм чувал, че здравеопазването ни е под всякаква критика. Но не очаквах това. Наистина. Нищо не може да те подготви да очакваш ТОВА. Нищо не може да те подготви за уникалното преживяване да чакаш 30 минути в локви кръв да дойде линейката, после да те мотат 2 часа из 4 болнични отделения, а накрая да се държат с теб като с бавноразвиващ се идиот, или в най-добрия случай – като с животно. В един момент си дадох равносметка, че самата ми рана беше един от най-малко неприятните неща, които ми се случиха последните три дена. Следващият път ако ми се случи подобно нещо, просто ще си легна на леглото и ще си изкачам да ми изтече кръвта…
За това ще си позволя да перифразирам в ироничен аспект казаното от един голям българин преди стотици години. За днешните времена би звучала само по един начин - "За бога братя, емигрирайте!"
Наложи се преди няколко седмици да ми направят малка операция, няколко шева, на ръката в полунощ в Пирогов, не дори някаква квартална поликлиника или нещо.
Пристигам 22:30 в Спешното отделение в Пирогов и по същото време дойдоха брат и сестра, като момичето имаш някаква травма на ръката, та заедно с другите хора, бяхме поне 5-6 души пред кабинета, който разбира се е само един за цялото отделение. Влизат си, излизат си, връщат се с напитки и храни и прочее разни медицински лица, но няма никакво раздвижване по пациентите. Само се знае, че вътре "имало хора". Това нещо поне 45мин. - 1час. Най-накрая аз и брата на момичето трябваше да се поразвикаме и да почнем да спираме хората, които влизат/излизат от кабинета, за да се случи нещо. Не е и като да сме някакви незабележими, на мен ръката ми беше в кръв и ако разтворя раната се виждаше кокал дори, как и да е.
Разбира се, нищо не се получи веднага, та чакахме още едни 30-45мин., докато най-накрая приеха някого - мен. Влизам аз и какво да видя? Двоен кабинет и частта, в която съм аз, има двама лекари, араби(това не е без значение), които си седят на компютъра и си гледат клипчета, от които се разнасят някакви ориенталски ритми и напеви, кикотейки се. Главно ме обслужваше една мила мед. сестра на средна възраст, доктора/ите ми хвърлиха само един поглед, преди да си се върнат към важната работа на компютъра. Почват да ме разпитват и споменавам, че не съм осигурен. Тогава как се насочиха всички глави в кабинета, с едва ли не погнуса и омраза, към мене...какъв съм бил аз и защо съм нямал осигуровка. Както и да е, оправяме документацията, правят ми превръзка и ми искат 25лв. за прегледа + евентуалната операция, но и още 20лв. за снимка. Добре, каква е тази снимка на порезна рана, при която лесно се вижда дали има вътре нещо или не. Нямаше много какво да правя в случая и си платих, естествено, искам да ме оправят колкото се може по-бързо.
Отивам да чакам за снимка пред кабинета, за когото ме насочиха. 5, 10, 15, 20мин., ни звук, ни стон. За това време съм почукал поне 3-4 пъти на вратата, нулева реакция. Само някаква сестра обикаляше коридора и отиде да си сипе чаша вода, така между другото, и си отиде в кабинета зад нас, този срещу рентгена. След около 30мин. чакане, тази същата сестра изведнъж излиза и се обръща към нас, пратиха и онова момиче с брата за снимка, и ни пита за какво сме. Много объркан казвам, че сме за отсрещната стая за снимка. Тя ми взима направлението от ръцете и ни казва, че сме били за тука, защото рентгена, пред когото чакахме половин час, не работел. Тази същата дама ни гледаше поне 20мин. как чакаме, докато си подпийва от водата, без дума да обели. Просто...
Правят ми снимка, нямаше разбира се останали парчета в раната, което можеше да се види и с просто око, и е време за операция. Влизам аз и лягам, докато ме приготвят за шиене. Оказва се, че трябва да ми обръснат ръката, където беше раната. Ок, няма проблем, каквото трябва. Една от сестрите взе една бръсначка, стерилизира я и мина директно през раната с нея. От чакането, вече над 2 часа, откакто дойдох в спешното, се беше получила коричка и благодарение на това "нежно" обръсване, раната се отвори и почна да тече кръв, не много де, няколко секунди само, но все пак. Та обаждат се на доктора, че съм готов за операция и идва пичагата, almighty and shit, оправят се и почва процедурата. Разбира се, след като дадох 20лв. за снимка и раната ми е отворена, т.е. с просто око се вижда дали има нещо или не, се оказа, че просто може и докторът да опипа с пинсети или каквото е там. Така и стана разбира се, отново нищо, само чувството, че съвсем са ме обрали с този рентгет, се потвърди. Та, не знам защо сметна за нужно, докато оперира, да разказва брутално глупави мръсни вицове, на които разбира се се смяха много и двете сестри. С това вече карикатурата стана пълна. Зашиха ме, инструктираха ме какво да не правя и си тръгнах. Това преживяване ме накара и сам да си сменям превръзките, както и сам да си сваля конците, което се оказа учудващо лесно. Трябваше да дам поне още едни 20-30лв. за всички тези процедури, да не говорим за изгубеното време, ако бях отишъл в болница.
ТЛ;ДР Не ме приеха за над час и половина в празен кабинет, хем бях с очевидна порезна рана. "Обслужиха" ме двама араби, които през цялото време си гледаха някакви ориенталски клипчета на компютъра и не ми обърнаха никакво вниманието, 99% от работата я свърши сестрата. Ши ме лекар, който си играеше пасианс, преди да влезна, и разказваше мръсни вицове, докато ме оперираше. Платих 20лв. за снимка, самата операция ми беше 25лв., от която нямаше абсолютно никаква нужда. Пред рентгена ме моташе някаква гламава сестра или лекарка. И някои детайли като грубо приготвяне за операция, грубо отношение, хирургът казваше на перпаратите "онова кафявото", "онова пенливото", "онова <едикаквоси>" и др.
Също така, тъй и като съм си прострелвал ръката и бях в почти същото положение като автора на статията, мога само да потвъря, че всичко си е точно така. С тази разлика, че на мен ми казаха, че нямало как да се извика линейка, въпреки че това се случи на 15 метра от болница, даже можех да ги видя линейките от прозореца. Трябваше да викам нашите, за да ме закарат до Пирогов, където вече продължиха глупостите. Бях се прострелял по доста необичаен начин, та лекарите и сестрите предпочетоха да вярват, че съм бил "пироман" и "момчето с пиратките" и се държаха пренебрежително и обидно до свалянето на конците. Да не говорим за стаите и отношението на персонала, докато бях настанен. Вярно, че операцията беше направена много добре, но ако беше нещо по-малко, хич не си струва да се минава през целия този ужас.
Публикувано на: Чет Апр 12, 2012 5:06 pm
xPsychOx
Регистриран на: Пон Юли 06, 2009 1:08 am Мнения: 1786 Местоположение: The Fap Cave
Аз пък, преди като си "счупих" лакатя (щот то не беше и счупване, по-скоро си бях разместил някаква час, която свързва двете кости), единственото лошо нещо беше, че чаках много време. Тъй като наще ми бяха казали, че не е трябвало да ям 2 часа преди операцията, аз разбира се не ядох. Обаче там, тъй като бях адски много гладен, даже имах чувството, че ще припадна от глад, висях сигурно 2 часа. Може и по-малко да са били, но в предвид глада, толкова ми се сториха. После лекарите доста добре си се държаха с мен. Лекарката която ми донесе бобец ( ) на следващия ден беше мила. Човекът, който ми маха конците, май ми беше и доктора, който ме заши. И казали на майка ми (което в последствие ми го каза тя), че след като съм паднал и ми се е размърдало "това нещо, което свързва двете кости", съм си го наместил аз и че съм ставал за "някакъв вид доктор" (не си спомням какво точно каза). Истината е, че аз дори и не съм усетил какво съм направил. Просто станах и си се хванах за китката и придържах ръката си сгъната, защото иначе ако я пуснех малко на долу и започваше да ме боли. Докторите е трябвало само да сложат един пирон за да може това да си се закрепи, както е трябвало и това е. Тоест аз съм бил свършил цялата работа без дори и да се осъзная. Но както и да е, стига съм ви отегчавал с моята история. Тази на автора на темата е доста по зле.
П.П. Не ме разбирайте погрешно. Под "зле" имам предвид по начина, по който са се отнесли с човека. Направо си е недопустимо. П.П.2. Не знам, но може би с мен са се отнесли по-добре просто защото съм бил дете. Who knows? П.П.3. Извинявам се за правописните грешки.
еми то да беше само здравеопазването ама то човек не си избира в коя държава да се роди тъй, че тея дето са тука и не могат да излезнат.. еми много лошо за нас аз друго не мога да направя освен да игнорирам положението
_________________ skype: zenscape
Заглавие: Re: Еб@м ти здравеопазването!
Публикувано на: Нед Апр 22, 2012 12:45 am
Logrus
Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am Мнения: 8529 Местоположение: Hotel Moscow
Аз съм жив благодарение на кадърните ни доктори и доброто ни здравеопазване. Освен искрените ми благодарности към докторите, друго няма какво да добавя.
Така, че някои могат да "ебат" нашето здравеопазване, но аз съм щастлив, че съм жив и здрав и при условие, че сам съм си виновен за раните, както е 99% от случаите, не приемам за даденост лекарската помощ, а за пожелателна.
_________________ グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time Erza Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
Публикувано на: Вто Апр 24, 2012 8:35 am
Eien Ryuu
Регистриран на: Сря Юли 18, 2007 1:06 am Мнения: 9939 Местоположение: In the unreal reality of Rousse.
Както има и добри лекари, има и доста фрапантни случаи като тези горе. Абе всичко може да се случи. Затова - късмет трябва, ако се нуждае човек от болница.
Виктор Якимов е капитан от армията. На 29 март той се превърна в герой, след като спаси момиченце, блъснато от кола на пешеходна пътека в София. Около 17 ч малката Марина пуска ръката на дядо си и хуква да пресича през зебрата столичния бул. "Г.М. Димитров". Още на първата си крачка обаче тя е пометена от засилил се автомобил, чийто шофьор по-късно се оправда, че нямал видимост заради колата пред него. Докато дойде линейката, Виктор Якимов се опитва да спаси детето под погледите на останалите свидетели. Никой не се опитва да помогне. Разказът на героя, помогнал на момиченцето, е покъртителен. Предупреждаваме, че не е за хора със слаби нерви.
- Как се случи всичко? - Видях в далечината, че детето лежи на пешеходната пътека и тръгнах към него. Отстрани всички крещяха: “Детето е убито, детето е убито!”, но никой не се приближаваше до него. Те седяха на тротоара, от другата страна на колите, но около момиченцето нямаше никой. Отидох и видях, че детето е живо. То се гърчи, агонизира, опитва се да вдиша въздух. Устата му беше пълна с кръв, то я поглъща, вдишва я и тя излиза през носа с пяна. Видях, че това са буквално последните глътки, с които се бори да поеме въздух. Повдигнах го, сложих си ръката отзад, за да видя как му е гърба, гръбнака, врата, главата... нямаше нищо. Нито по главата травма, по черепа – нищо не се виждаше. И нали ги знаете сеирджиите, като видят, че някой се хваща на работа, започват отстрани да говорят и да дават акъл. Почнаха да ми крещят: “Не го пипай!” Казвам им: “Няма да го пипам, нотова дете няма да умре там или поне няма да умре по този начин.”
То имаше една минута живот максимум. Опитах се да го обърна, за да видя къде е травмата и да му почистя устата от кръвта, за да диша. Но не можех, то се гърчи детето, върти се. Виждам един човек, който приближава отпред и гледа, сеирджия. Казвам му: “Ела тук, помогни ми, хвани главата на детето, не мога сам!” Вече като му се разкрещях, дойде, помогна, наклонихме телцето на една страна, изчистихме носа, устата, цялата кръв да изтича и детенцето се успокои.
- Беше ли в съзнание? - Мисля, че е получило много сериозен удар в главата, защото детето беше като с отклонения – ръката сгърчена, едното око се поду буквално пред очите ми, явно ударът е бил в областта на слепоочието, но беше в съзнание.
- Дядото на детето не се ли опита да помогне? - Не, той не се появи. Аз дори чак след това разбрах, че е придружавал момиченцето. И това ми беше най-странното после – може ли всички да стоят отстрани и да не помогнат и ти с тях и дори да не изтичаш да погледнеш какво е станало. Детето ме стискаше за ръката през цялото време, не искаше да ме пусне. Така се беше вкопчило, че като се прибрах вкъщи, видях, че пръстите на момиченцето се бяха отбелязали на ръката ми.
- Вие видяхте ли всъщност как е станал сблъсъкът? - Забелязах само, че не е натисната спирачката. Мисля че шофьорът просто не е могъл да реагира. Детето е минало, според мен го е забърсал с бронята, завъртял го е и оттам с огледалото го е ударил в слепоочието и го е тряснал в земята.
- Лекарите, които дойдоха, бързо ли реагираха? - Знаете ли, че лекарката от Бърза помощ, която дойде, като видя детето, се уплаши и не искаше да го пипне с пръст?! Не може детето вече десет минути да лежи на земята, опикано, цялото в кръв, замръзнало от шока, тресе се и никой да не обърне внимание. Казвам на полицая: нямате ли нещо, с което да го завия, да го стопля, той ме гледа като малоумен. Викам им на хората – дайте нещо, трябва да се стопли това дете, а те се обръщат на другата страна, все едно не говоря на тях. Накрая си свалих шубата, за да го завия. И когато се появи лекарката, идва, стига до детето и после дава назад. И понеже момиченцето ме е стиснало за ръката, аз не мога да се изправя, вдигам глава и питам лекарката:
“Какво правим?!” И тя ми се крие зад гърба.
Казвам си – тази жена сигурно си мисли, че момиченцето е умряло и махнах шубата, за да види, че е живо. Дойде шофьорът с носилката. Аз я попитах: “Как ще го качим това дете?” Тя казва на шофьора: “Донеси шина за кръста!” Тръгнаха да го слагат на носилката, поставят шината под гърба, а счупеният крак виси като парцал. В момента, в който си го дигне и детето почва да крещи. Шината под кръста не държи, не ми дадоха бинт, нищо, за да прикрепя детето към носилката. Накрая шофьорът казва: “Вдигаме го вътре”. Нито му сложиха яка, за да го обездвижат, нито го вързаха към носилката, нито счупеното краче прикрепиха с шина. Това дете те го метнаха на една пластмасова носилка, на която то не можеше да се закрепи изобщо. През цялото време съм подскачал и съм се опитвал да го придържам да не изпадне на пода на линейката. По пътя раната на крака се отвори и започна да шурти кръв навсякъде. Казвам на лекарката: “Дайде да сложим турникет, ще му изтече кръвта на това дете!” Тя ми казва: “Аз не съм специалист, аз съм кардиолог!”
Взе да се оправдава, че от 112 се объркали и казали, че има счупен крак, а не толкова сериозна травма, не била подготвена. Обадиха се на друга линейка, която ни пресрещна на Семинарията, за да го прехвърлим. Понеже детето не беше вързано по никакъв начин за носилката, трябваше с глава да му подпирам корема да не изпадне, с едната ръка държах крака, за да не се отваря раната и в същото време пазех равновесие по между подскачанията на линейката. Чак във втората кола вече травматологът се опитваше да обдишва момиченцето, а аз притисках раната, защото кръвта ми изтичаше в ръцете. В “Пирогов” всички наобиколиха детето, сложиха го на монитор, чух сърчицето му как бие страшно бързо и донякъде се успокоих. Ще се моля за това дете да оцелее!
Публикувано на: Пет Май 11, 2012 10:15 am
xPsychOx
Регистриран на: Пон Юли 06, 2009 1:08 am Мнения: 1786 Местоположение: The Fap Cave
Виктор Якимов е капитан от армията. На 29 март той се превърна в герой, след като спаси момиченце, блъснато от кола на пешеходна пътека в София. Около 17 ч малката Марина пуска ръката на дядо си и хуква да пресича през зебрата столичния бул. "Г.М. Димитров". Още на първата си крачка обаче тя е пометена от засилил се автомобил, чийто шофьор по-късно се оправда, че нямал видимост заради колата пред него. Докато дойде линейката, Виктор Якимов се опитва да спаси детето под погледите на останалите свидетели. Никой не се опитва да помогне. Разказът на героя, помогнал на момиченцето, е покъртителен. Предупреждаваме, че не е за хора със слаби нерви.
- Как се случи всичко? - Видях в далечината, че детето лежи на пешеходната пътека и тръгнах към него. Отстрани всички крещяха: “Детето е убито, детето е убито!”, но никой не се приближаваше до него. Те седяха на тротоара, от другата страна на колите, но около момиченцето нямаше никой. Отидох и видях, че детето е живо. То се гърчи, агонизира, опитва се да вдиша въздух. Устата му беше пълна с кръв, то я поглъща, вдишва я и тя излиза през носа с пяна. Видях, че това са буквално последните глътки, с които се бори да поеме въздух. Повдигнах го, сложих си ръката отзад, за да видя как му е гърба, гръбнака, врата, главата... нямаше нищо. Нито по главата травма, по черепа – нищо не се виждаше. И нали ги знаете сеирджиите, като видят, че някой се хваща на работа, започват отстрани да говорят и да дават акъл. Почнаха да ми крещят: “Не го пипай!” Казвам им: “Няма да го пипам, нотова дете няма да умре там или поне няма да умре по този начин.”
То имаше една минута живот максимум. Опитах се да го обърна, за да видя къде е травмата и да му почистя устата от кръвта, за да диша. Но не можех, то се гърчи детето, върти се. Виждам един човек, който приближава отпред и гледа, сеирджия. Казвам му: “Ела тук, помогни ми, хвани главата на детето, не мога сам!” Вече като му се разкрещях, дойде, помогна, наклонихме телцето на една страна, изчистихме носа, устата, цялата кръв да изтича и детенцето се успокои.
- Беше ли в съзнание? - Мисля, че е получило много сериозен удар в главата, защото детето беше като с отклонения – ръката сгърчена, едното око се поду буквално пред очите ми, явно ударът е бил в областта на слепоочието, но беше в съзнание.
- Дядото на детето не се ли опита да помогне? - Не, той не се появи. Аз дори чак след това разбрах, че е придружавал момиченцето. И това ми беше най-странното после – може ли всички да стоят отстрани и да не помогнат и ти с тях и дори да не изтичаш да погледнеш какво е станало. Детето ме стискаше за ръката през цялото време, не искаше да ме пусне. Така се беше вкопчило, че като се прибрах вкъщи, видях, че пръстите на момиченцето се бяха отбелязали на ръката ми.
- Вие видяхте ли всъщност как е станал сблъсъкът? - Забелязах само, че не е натисната спирачката. Мисля че шофьорът просто не е могъл да реагира. Детето е минало, според мен го е забърсал с бронята, завъртял го е и оттам с огледалото го е ударил в слепоочието и го е тряснал в земята.
- Лекарите, които дойдоха, бързо ли реагираха? - Знаете ли, че лекарката от Бърза помощ, която дойде, като видя детето, се уплаши и не искаше да го пипне с пръст?! Не може детето вече десет минути да лежи на земята, опикано, цялото в кръв, замръзнало от шока, тресе се и никой да не обърне внимание. Казвам на полицая: нямате ли нещо, с което да го завия, да го стопля, той ме гледа като малоумен. Викам им на хората – дайте нещо, трябва да се стопли това дете, а те се обръщат на другата страна, все едно не говоря на тях. Накрая си свалих шубата, за да го завия. И когато се появи лекарката, идва, стига до детето и после дава назад. И понеже момиченцето ме е стиснало за ръката, аз не мога да се изправя, вдигам глава и питам лекарката:
“Какво правим?!” И тя ми се крие зад гърба.
Казвам си – тази жена сигурно си мисли, че момиченцето е умряло и махнах шубата, за да види, че е живо. Дойде шофьорът с носилката. Аз я попитах: “Как ще го качим това дете?” Тя казва на шофьора: “Донеси шина за кръста!” Тръгнаха да го слагат на носилката, поставят шината под гърба, а счупеният крак виси като парцал. В момента, в който си го дигне и детето почва да крещи. Шината под кръста не държи, не ми дадоха бинт, нищо, за да прикрепя детето към носилката. Накрая шофьорът казва: “Вдигаме го вътре”. Нито му сложиха яка, за да го обездвижат, нито го вързаха към носилката, нито счупеното краче прикрепиха с шина. Това дете те го метнаха на една пластмасова носилка, на която то не можеше да се закрепи изобщо. През цялото време съм подскачал и съм се опитвал да го придържам да не изпадне на пода на линейката. По пътя раната на крака се отвори и започна да шурти кръв навсякъде. Казвам на лекарката: “Дайде да сложим турникет, ще му изтече кръвта на това дете!” Тя ми казва: “Аз не съм специалист, аз съм кардиолог!”
Взе да се оправдава, че от 112 се объркали и казали, че има счупен крак, а не толкова сериозна травма, не била подготвена. Обадиха се на друга линейка, която ни пресрещна на Семинарията, за да го прехвърлим. Понеже детето не беше вързано по никакъв начин за носилката, трябваше с глава да му подпирам корема да не изпадне, с едната ръка държах крака, за да не се отваря раната и в същото време пазех равновесие по между подскачанията на линейката. Чак във втората кола вече травматологът се опитваше да обдишва момиченцето, а аз притисках раната, защото кръвта ми изтичаше в ръцете. В “Пирогов” всички наобиколиха детето, сложиха го на монитор, чух сърчицето му как бие страшно бързо и донякъде се успокоих. Ще се моля за това дете да оцелее!
Потресаващо, направо ми е писнало от наща държава ей!
Не говоря за псевдо частниците, като ВИВА примерно ... Говоря ти за частна клиника, която не е чувала за НЗОК и каквото и да било държавно финансиране, като например Hill Clinic примерно..
Публикувано на: Чет Дек 20, 2012 10:49 pm
символа
Регистриран на: Съб Юни 19, 2010 11:09 am Мнения: 276 Местоположение: Mount Olympus
Колкото по-малко се занимаваш с доктори, толкова по-добре. Имаме страхотни специалисти, но мизерните условия на медицинската техника и смешните заплати не мотивират по никакъв начин работещите в здравната система. Личен пример - с висока температура съм, 3-4 дена ме е нямало в училище, трябва да се ходи до лекар за бележки и подобни простотии. Вече пооздравял, излизам зимата, мръзна 2 часа пред лекарския кабинет до още 10+ болни от неща, описани в две медицински енциклопедии, и както предполагах, състоянието ми се влоши. Просто има нещо фундаментално сбъркано, но да чукна на дърво, здрав съм и не ми се налага да се разправям.
_________________ Съжалявам приятелю .. дано се видим пак някой ден. А дотогава ти оставям това, да си спомняш за мен с добро
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения