Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 4 [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Манга, Манхуа, Манхва, Миро, М-комикс ... а в България?
МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 12:24 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Трябва да си направя списък с "най-спорените" теми из аниме средите на всички времена...
Това е една от тях. Думата МАНГА използвана от Българи за БЪЛГАРСКИ комикси, драфтове, фенартове, боклуци....
ПП:... слагам си го в началото, че мн сърцераздирателно май го направих към края xD Не е като да се умира от това ^, но дано темата ви вкара в малко мисъл и фенбойщина, че вече малко по малко започва да се губи :] Приятно четене
Изображение

ИзображениеИ тъй като съм развалил настроението на доста АРТисти и издатели и тем подобни, реших най-сетне да направя отделна тема, в която да си изведа аргументите и просто да я линквам, като пак се стигне до там...... ... защото винаги ще се стига до там. Или поне докато в България има АНИМЕ и МАНГА фенове, които биха купили нещо, само защото е назовано с последните думички.

Какво е манга, мисля, че всички знаем...
ИзображениеКакво е manhua - махуа, повечето се досещат - това е китайският комикс
ИзображениеКакво е manhwa - манхва, повечето знаят - това е корейски комикс
ИзображениеБлизко нали? Но думите са три. Като кажеш манхуа имаш предвид китайски комикс, като Изображениекажеш махуа(ама у-то по-като въ, тоест "w") имаш предвид корейски комикс, като кажеш манга - - - имаш предвид ЯПОНСКИ комикс, като кажеш Миро, имаш предвид аукохоукайнда.
ИзображениеКато кажеш КОМИКС, се има предвид графичен медиум, съдържащ поредица от свързани изображения. Думата comic/Κωμικός/комедия/хаос/история в картинки, има по-международно значение, тъй като е адаптирана от много от западните народи. Не е грешка, мангата(и съответно останалите) да бъдат наричани (съответно) японски комикси. Грешка е, да се използва думата манга, за описване на комикси, които не са японски! Защо - виж долу.

ИзображениеДа, обаче в България, по аниме средите, доста честно се намират хора, с желанието да "рисуват манга", да "издават манга" и т.н.. С други думи, тези хора се опитват да станат японци?? Ако не, то тогава какво - опитват се да рисуват "японски комикс". Тоест българско направено японско. MAKES PERFECT SENSE o_O Да, наясно съм, че повечето такива са невинни и неволни - тях не ги виня. Но проблема е в хората, които отстояват позицията, че искат да правят нещо японско.

ИзображениеХората, които печелят от правенето на манга, независимо била тя "българска манга" или "германска манга" или нещо такова - смърдят на "припечелване от феновете". Не искам да обиждам никой, разбира се ^^. Но: 1. Защо, след като сме аниме и манга фенове, ще желаем нашето изкуство да бъде наричано "японски комикс"? Едно е наивност/недоумение, друго е фенбойщина, трето е глупост. Защо глупост - защото си нямаме собствена дума, дайте да вкараме "манга" и в нашия речник! Адаптирали сме "комикс", защо да не адаптираме и "манга"?? Ами какви манга фенове ще сме тогава?? Опитвайки се да прецакаме със собственото си припечелване/воля за изкуство/фенбойщина така почитаното от нас изкуство?? Нямаме си дума - ми измислете! Жена ми ме пита, добре - за да е българско трябва да е "Булга/манбул или какво?" и знаете ли- звучи ми страхотно. Дума, която е инспирирана от манга изкуството - ТОЧНО както въпросните хора, използващи МАНГА наляво и надясно за собствените си творения, са инспирирани от манга изкуството. ЗАЩО НЕ?! - защото е по-лесно да използваме познатата на всички дума или защото тя ще се продава повече?

ИзображениеАнимето и мангата в България започват да се популизират все повече и повече... ще дойде ден, в който аниме = картуун, манга = комикс. Всеки ще знае какво е, но на никой няма да му пука! Преди бяхме 100-200 фенчета, ама върли, сега сме 1000+, ама кой от къде - що за общество ще сме? Що за бъдеще ни очаква? Поредния форум за тийнове гледащи детски? Тогава вече това определение ще започне да пасва, което е много жалко. Ако се продължава с тези темпове, но с това качество на "просвещаване", до 10 години ще има ли човек, който да знае, че манга = японски комикс. И въобще, ще значи ли манга "японски комикс" или ще е просто поредната дума за "комерсиален комикс"? И не, не ми обяснявайте какво мислят японците по въпроса и прочее.. - защото ние НЕ СМЕ японци, нито някога ще бъдем, че да създаваме "манга".

ИзображениеВ нашата страна колко комикса са излезли за последните години? А защо? Нашите истории не са достойни, не струват, няма кой да ги направи, няма кой да ги издаде, няма кой да ги излъчи? Да, ест. - от всичко по много... Но това, че по българската телевизия предпочитат да пуснат новини за убити и сгазени, вместо детско рано сутрин на децата... това, че няма как един достоен художник да пробие със собственото си изкуство, защото на никой не му дреме... това не е оправдание, че да крадем и унищожаваме чуждото!

ИзображениеИма и такива, които предпочитат да използват прослоутото "манга-стил", инспирирано от напредналите в аниме/манга КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА и търговия страни понятие. Но нъцки - аз заклеймявам и него като ГРЕШКА. Какво е манга стил? Не, какво е стил? Стил означава начин на дизайн, на създаване на нещо, мода, формат, жанр, типични привички, характерни черти за нещо и т.н.. Тогава какво е манга стил? Нима може, някой от вас, да ми определи какво е манга стил? Ако си мислите, че можете - моля, заповядайте, ще съм искренно заинтересован, тъй като в краткия ми опит в четене на японско творчество, поне аз стигнах до извода, че нещо като стил НЯМА. Говориме за цяла СТРАНА, с ВЕКОВНА традиция на рисуване и изобразително изкуство. Нима ВСИЧКО това може да се сложи под една черта и да се нарече стил? Та дори от една година, комерсиална, каквито са последните, се изреже и игнорира останалото - пак не може цялото това творчество да се сложи под една черта. Нека поясня все пак - стил, ИНСПИРИРАН от манга е нещо СЪВСЕМ различно, от манга-стил!

ИзображениеСъщите неща важат и за аниме индустрията разбира се... Унизително е в една категория да сложиш Финална Фантазия и Ледена Епоха. Унизително е да сложиш пре-идиотските нескопосани анимации редом с епични истории като... дори (боза като) Наруто(говоря за масовите продукции, разбира се)! Кимба със СИмба. По същата логика, но с комиксите - ТЪПО Е, да сравняваш Доналд Дък с Астробой... или Марвел с Кламп. Тук казвам тъпо, защото старите анимации и комикси са си доста добри! Просто не са за сравнение - тотално различни са!! Както и сегашните са. Не казвам, че запада не предлага нищо добро - напротив, със сигурност има какво да предложи, но то няма нищо общо с това, което ни предлага мангата/анимето. Защо трябва да ги слагаме в една кошара, особено, след като се водиме аниме фенове?? Друг да е- здраве му кажи, но защо сами копаеме гроба на индустрията?
ИзображениеНека не се принижаваме - защото принижавайки това, за което ни е грижа и което обичаме, така принижаваме и себе си! А да използваш чуждо име на изкуство за собствено е принизително. По-добре да се стегне човек и да направи нещо свое, индивидуално, ново! За съжаление този проблем не е само на България, а на всяка страна, където японското(най-вече) и корейското изкуство започват да заливат пазара или вече са. Все пак се надявам да не се дадем така лесно на комерсиализацията и да запазим 'такувщината си за възможно най-дълго! Ние сме първото сериозно аниме комюнити в България(не говоря за анимес, а за всичко от манга клуба в дир.бг, #manga и т.н. до днес и всички сайтове по нета, създадени и поддържани от аниме фенове ... както ми седи и до ден днешен в подписите тук-там... we all are some kind of Family!), нека не бъдем последното!!!

Профил  

Заглавие: Re: Манга, Манхуа, Манхва, Миро, М-комикс ... а в България?
МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 12:52 pm 
Аватар

Напълно съм съгласен , и напоследък мога да ти кажа , че срещам често хора дето не са аниме фенове и не знаят за какво става въпрос , дори не се опитват да разберат ... игнорират го и го причисляват към картууните или така наречените "детски" от нас...
Страшно много се дразня на такива хора , дори да се опитваш да им отвориш очите , няма никакъв шанс това да стане...
Като излезе Шогун двама приятеля си говореха и го нарекоха манга и аз им поясних , че е френски комикс нарисуван в стил подобен на мангата , но не е истинска манга , те разбраха и не го наричат манга , но има доста хора които продължават да си го правят и не престават просто заради причините които ти изброи - по-удобно и лесно е все пак ...
Този спор се зароди и в манга.бг и го има почти в всяка тема ...
И Сафир доста обяснява , ама много хора си праиха оглушки , ама к'во да се прави такива сме си , просто всеки гледа както му е по-лесно и повечето не чувстват "гордост" от това , че са фенове на тези прекрасни японски изкуства !!!
Просто се надявам повечето да се научат , защото да си фен само на приказки за мене е глупаво ...
На мене ми е интересно да науча вскякаква нова информация за анимето и мангата и япония като цяло :peace:

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 6:28 pm 

Браво за темата, напълно съм съгласен. Попринцип и аз правя опити за обяснения чат-пат, но хората не искат да чуят ... е повечетп не са аниме фенове, та им е простено до известна степен. Дано повечко хора видят темата и да се заинтересоват по въпроса

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 7:09 pm 
Аватар

Съгласен съм с автора. Но мисля, че няма нищо лощо (ако някой има мерак) да се опитва да рисува като японците... какво като няма да се нарича манга?
И аз мразя да се използват думите не по предназначение но...

Стига да създава красиви и стойностни неща.. аз одобрявам.

Точно за това, това е изкуство, а не наука.. правиш нещата както ти харесват и както ги чувстваш. Не както някой или нещо ти каже. :)
Но иначе си прав да.. ако не си японец не можеш да създадеш манга. :D

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 7:20 pm 
Аватар

Дъъъъъъ...;/

Тука няма съгласни, несъгласни нещата са си така. Колкото и якУ и стойностно да е тва, което Пенчо е нарисувал и написал, то не е манга ^^ Що? Щото не е японско....Сума ти теми и обяснения и хората пордължават да си знаят своята песен, щотот е по-лесно си щраус и главата у песъко, а гъза да стърчи нагоре xDDD

Все двеста, няма лошо в рисуването, даже аз си драскам няквио неща, но те не са манга, аниме, мануа, манхуа или квото се сетинм стил...Щото, както каза Саян. Нека сравним двама японски автори...Каори Юки и Хиро Машима...Е, ако от работите на тея двамата ми изкарате определение за манга стил аз лично ше си принтирам някоя манга и ше я изям, but still...We are not japanese, ' cause we r pretty <3

Аз освен да бия по един задвратник на всеки,който ми каже нещо такоа кво мога да напрая по тоя въпрос обаче не знам ;>

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 7:23 pm 
Аватар
Модератор

bmine написа:
да се опитва да рисува като японците...

Как се рисува като японците ? Нали това приказва и Саянски за манга стил, няма такова неща. Няма рисуваш като китаец, американец или тем подобни.

И не, не е задължително да си японец да направиш манга. Достатъчно е да ти я сериализират в японско списание предназначено за японския пазар. Има не един или два японеца които ги сериализират в разни френски, немски и какви ли не още списания, но тяхното си е съответно френски комикс, немски комикс.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 8:04 pm 
Аватар

Което значи ли, че ако сериализират българин в японско списание ще е направил манга?

П.С. И булга/манбул звучат ужасТно! Не може ли да е просто манба?

My anime and manga list
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 8:15 pm 
Аватар

Добре повечето като чуят за манга се ограничават до изчетено Наруто,Блеач и Оне пиисс. :lol:
Евала за темата :thumb:
И аз съм съгласен как може да има манга стил. Сравнение разгледаите арта на one piece и вагабонд. Всеки си има индивидуален стил а всичко изхожда от реалният живот анатомия, традиции и т.н интерпретиран чрез дадена мангака пропорции и етс.

Има 1 интересно нещо дето sayan не спомена поредицата How to draw manga :lol: rofl

Моето мнение си е че колкото повече се образоват феновете толкова по добре. Всички сме били newbieта още си спомням какво беше положението преди 5-> години. Хората, които спорят и се правят на разбирачи от newbietata трябва да покажат малко респект към хората, които с години се занимават с това и работят за благото на аниме/манга обществото. Иначе могат да ходят и да провъзгласяват мангата за американски стил на правене на комикси ако искат няма да им преча =))

Имаме много добри художници и хора с идеи и истории за създаване на българси комикс но просто няма пазар и с мощната чуждестранна конкуренция няма как. Въпреки,че аз лично съм готов и до 15 лева да давам за качествено бг издание. Когато повечето хора стигнат до това може и да има бг комикси :peace:

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 10:27 pm 

Е иманно парите, парите ни пречат ... ако имаха (и съответно ние - потребителите имахме) нещата щяха да бъда по-лесни за реализация, но уви -> България

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 11:03 pm 
Аватар

CaBa написа:
bmine написа:
да се опитва да рисува като японците...

Как се рисува като японците ? Нали това приказва и Саянски за манга стил, няма такова неща. Няма рисуваш като китаец, американец или тем подобни.

И не, не е задължително да си японец да направиш манга. Достатъчно е да ти я сериализират в японско списание предназначено за японския пазар. Има не един или два японеца които ги сериализират в разни френски, немски и какви ли не още списания, но тяхното си е съответно френски комикс, немски комикс.

Добре.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 22, 2009 11:50 pm 
Аватар

Не мога да си обясня , защо слагате така "хората" под общ знаменател. Ами разбирам ги - виждам някакви драсканици там и за мен е манга или комикс, поне допреди няколко месеца единствената разлика която съществуваше за мен беше че като кажа комикс се сещам за Мики Маус и тн. (западните магийки) , като кажа списание и се сещам за Дъга , а като кажа манга - нещо от дръпнатите (не японци ,а всички дръпнати) . Дори ако не беше краткото разяснение в темата пак щях да си мисля че мангата си е на всички дръпнати.
Та хората като не ги интересува просто не обръщат особенно внимание и ползват названието което са чули най-много с презумция че е правилното.

Съгласен съм че е досадно , но това е поради незнанието на хората оставете разликата между манга и комикс и различните имена при дръпнатите -за повечето (поне за момента) това са си детски работи и анимации или нещо от сорта . Според мен когато хората масово разберат че от азиатските култури не всичко което е анимирано и нарисувано е за деца , ще може да се предявяват претенции за точните наименования.
Лично аз не знам почти нищо за Японската култура(примерно) и традиции , прочетено от тук там , видяно някъде и това е горе долу .

Примерно ако пусна на някой познат 1 аниме и 1 хентай едва ли ще направи разлика , поне докато няма действие при хентая :) Може би и сред това което съм написал има неточности и грешки в названията - моля не се обиждайте , нямам за цел да дразня никого - незнанието е вероятната причина за тях :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Юни 23, 2009 12:49 am 
Аватар

И все пак драги Pinko, точно затова трябва хората да се научат. Затова е нужно наистина да се измисли някаква дума за българските издания.

Браво Саяне, че си се сетил! :thumb:

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 11:19 am 
Аватар

E, ако човек иска да каже комикс, но с арт различен от американския тоест:

Изображение

и клонящ по-скоро към :

Изображение

по-вероятно е да каже манга/манхуа етц.

Иначе как ще го нарече? Комикс, което също важи и за
Изображение
????

Иначе темата е хубава :>
най-накрая се направи една, браво

*Слънце мое*
Thx to Harada Risa~
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 26, 2009 1:18 pm 
Аватар

аз не съм съгласен, ма кво да се прави, няма да обяснявам щото накрая всеки ще си знае своето и никой няма да си промени мнението, а само дълъг спор ще стане

и за да не се дразнят хората евентуално ако аз зема да направа нещо, няма да му викам манга или комикс а рисунки с текст, или по-добре тексторисунки! така всички ще са доволни, и не няма да му викам комикс щото българите тва не са го измислили и ще е против вашите правила..
за тва ще е тексторисунки

обаче са искам да си разкарате всички заглавия от манга-аниме листата с гледани неща, които не са правени от японци, щото знам че има такива и знам че дори не ви е минало през ум че това не е манга-аниме и в бъдеще да не слагате такива продукции в списъка си, а да - трябва и да настояваме да се махнат въпросните заглавия от anidb.net и всички подобни датабази! щото очевидно според вашите правила те не трябва да седят в датабаза за аниме/манга, а и още нещо - да кажем да японските издатели да престанат да издават дадените заглавия под името аниме/манга, дори и тези които са на японски но са правени от гайджини научили японския език, а да и ако има някоя мангака със смесена кръв, да му се забрани правенето на манга под това име, и да му се забрани участието в екипи за правене на аниме, и докато сме на тая вълна да разкараме всички не-японци от аниме индустрията... о забравих че то в много студиота има доста китайци, корейци че може би и други, не пропускаме и узвучителите, те всички трябва да са японци, иначе ще трябва да цепим думата "anime" и съответната дума на родния език на тоя член от екипа който не е японец, и да смесиме буквите от думите за анимация на двата езика, така че да са в равно съотношение с броя на не-японци участващи в екипа, и от сега на татък трябва да се измисли софтуер който забранява публикуването на графични файлове в нета под името аниме/манга от автор чийто лична информация ЕГН и тн. и съответно на неговите родители и на техните родители (щото може те да имат африканска кръв) не са японски
а ама то забравих че по на долу в родословното дърво на човечеството повечето от хората имат 1 или повече прародители така че.... забравете всико

МнениеПубликувано на: Пет Юни 26, 2009 1:50 pm 
Аватар

Всъщност, ако човек има японско гражданство, владее японския на нивото на японец, и е прекарал достатъчно време в Япония, пак може да рисува манга...

Аз нямам нито една манга или аниме в листите си, които да не са от японци. Имам манхуа и мануа, но те са си отбелязани като такива:V. Подозирам, че с повечето хора е така. Например, не съм си сложил Уоркрафт мануо-комикса в листата, щото не му е там мястото, ако и да съм го чел.

Ако не се лъжа почти няма сею, които да не са японци. Има сею чужденци, но те играят чужденци.... (примерно вм Кланнад Афтърстори - имаше един гайджин сред работниците в елком-а).

Населението на Япония е адски хомогенно и е много малко вероятно който и да е от нас да има нещо общо с който и да е японец.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 4 [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]