Дата и час: Чет Яну 30, 2025 10:36 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 3 [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Най-добрите манга светове/замисли
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 30, 2009 10:56 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Manga World
Изображение
Image: One Piece chapter 523,pg 15, Sky-Island Weatheria

Кои са най-добре изградените манга светове за вас. Тук не говорим за сюжета, макар, че нещата са тясно свързани, а за света в мангата. Като се започне от обитатели, писменост, езици, структура, карти та се стигне до създания, връзки с други светове и т.н. и не маловажно при това е и ясността, с която са описани и могат да бъдат възприети от читателите. Не става въпрос за класации, но ако искате да си правите някакви - ваша си фенщина... мен все пак обаче ме интересуват аргументираните мнения, било то и с по изречение на свят. Като посочвате някой свят, освен да кажете защо го имате за добре изграден, може да слагате и примери и кадри и т.н., които не пречи да са от аниме, защото мисля да пусна същата тема и във Фенскусии Аниме пък и цветното си е цветно.

Нека започна аз...И какво чудо - ще започна с ONE PIECE :mock:
One Piece има от най-добре изградените светове, които съм виждал изобщо. Причината да е номер едно е не просто добре изградения свят, а и продължителността на мангата, която обикновенно разваля малко или много един свят. Аргументи:
В OP може да видите връзка в сюжета от 50ти чап към 400тния например, замислена още тогава, преди ГОДИНИ. Мангата вече на 12! Света няма карта и въпреки това всеки един остров си има точна навигация и точна карта на самия остров. Ако човек се напъне би могъл да изкара картата до тук сам и то картата на целия свят.
Освен това, света не е просто свят, а е разделен на 3 нива - морско равнище/суша; подморско равнище; облачно равнище. И всеки от тези светове съществува във връзка с другите 2, без да се разваля баланса на самия свят...
Освен логика в сюжетната линия и света, в ОП се намират и най-разнообразни герои, със сили, които могат смело да се каже, че са от най-небалансираните из аниме световете. Макар и липса на god-like персонажи, набора от 'имби' в ОП компенсира. Освен персонажи, следващи логика на своята сила и добро разпределение(или казано на човешки - не е като някво RPG, в което колкото напред се движи историята, толкова по-трудни опоненти има. В OP през ЦЯЛОТО време се вясват разни имби и героите се оттървават на чиста проба късмет или незаинтересованост към тях...), в света на ОП съществуват и невъобразимо много животински видове, способни да пият и да се бият =D А благодарение на дяволските плодове - няма невъзможни неща.
Дали авторът на ОП го е мислил предварително или когато му е потръгнала работата е започнал големите проекти - нз, но въпросът е, че си е изградил стратегия как да си развие света без това да изглежда по никакъв начин нещо повече от естествено и отдавна замислено. В момента света на ОП е разкрит на 1/2.
Света притежава собствена валута - бери, със стойност близка до йените, с демонстрирани банкноти и монети. Има изградено правителство и управлявана от него полицейска и военноморска сила, с разпределение по целия свят. Света има собствен timeline и си го следва - в момента сме във Великата Ера на Пиратството. Не е известно да има връзки с паралелни светове, но е известен живот на луната, минал и настоящ, което отваря вратите на ОП към вселената и евентуално към godlike характеристиките, към които по принцип тази шоонен манга няма цели. Защо ви обяснявам толкова подобно само нз....

BLAME - e добър пример за тази тема, тъй като там самият свят е и замисъл на мангата. Въпреки, че няма никаква структура, поради хаотичността си, се добива представа за размерите и идеите на този свят, като развитието на приключения и абсолютно безкрайно, както е всъщност развитието на града/света. Известно е, че има времеви-изкривявания, виртуални реалности и други аномалии.

Kekkaishi - свят с голям потенциал. Не е ясно, дали не ползва за основа нашия, но едно е ясно - на 260+ глава, все още действието се развива само в квартала на квартално ниво сили и landlord-ове. Ясно е, че съществуват МНОЖЕСТВО връзки с паралелни измерения, както и наличието на демони, ексорсисти, йокай, богове, наследствени кланове със специални способности и т.н.. Силите, които се достигат в Кеккаиши са неограничени, и след приключване на основната арка, най-вероятно ще преминат в godlike както ги наричам в тази тема(създатели/унищожители на светове и т.н.). Създаването на пространствени дупки и царства/територии на земни лордове/богове направи с един мизерен квартал 300 чаптъра приключенско действие!! Горе посочените създания от по-висше ниво само преминават през различни етапи от мангата, демонстрирайки огромния сюжетен бюджет. Искрено се надявам да бъде развит и искрено съжалявам, че тази манга има по-малко фенове и от ОП из нашите среди... =/ Разнообразие на съществата - безкрайно.

Провалени светове, но все пак добре замислени

xxxHolic Reservoir Chronicles - не стаа :confused: Too much to use, too much to loose. Потенциал - абсолютен, светове - безкрайни, сюжети - безкрайни, менкане - безкрайно. Това последното прецаква първите 3, колкото и добри манги да са =/ Животинско разнообразие - бедно.

Hunter x Hunter - no such manga. Иначе преди като я имаше, беше страхотен свят, базиран на нашия, но за съжаление - недоразвит и закучил в средата на нищото. Имаше реализации на паралелни физически светове създавани само със Нен. Което ще рече, че в мангата би трябвало да да има godlike персонажи... за съжаление не сме видели нищо от тях. Животинско разнообразие - oh fuck it...

Berserk - e страхотен приказен свят, messed up for good. Или поне беше де... сега вече е НОВ свят. Неограничени създания, godlike същества през път и над път, паралелни светове и изкривяване на времевите линии, структуриран свят, от който малко сме видели, прераждане и сливане на светове, паралелно съществуващи реалности една в друга и т.н.. До колко това може да се нарече добре обаче, на фона на излизащата 3 чапа годишно история?

===========================================================
Ннннннннн.... мн я проточих и тая тема :С
Не е лошо, ако ви се занимава, да пишете за тези светове и да ги описвате. Аз малко на тагадък изкарах няколко, колкото да ви покажа идеята. Не пречи да се повтаряме, всеки да си казва впечатленията от даден свят, дори те да повтарят предния. А най-добре ще е ако се занимаете с по един свят на пост, за може да му обърнете повече внимание и с малко хъс, може и да предоставите карти или снимки от дадения свят, които може да служат за зарибявка на нови фенове. Избягвайте критични спойлери и сюжетни такива - тук се говори само за замисъл на мангата и за света в този замисъл.

Профил  

Заглавие: Re: Най-добрите манга светове/замисли
МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2009 11:23 am 
Аватар

Тъй като вече се изказа за Kekkaishi...с изключение, че всичко е тясно обвързано с японската митология.
Завършени светове
Shin Angyo Onshi - feel t3h 3picness~ness! Един от най-оригиналните, реалистичните и завършени светове!Съществата, поведението им, поведението на героите, дори дисбалансът - перфектно балансирани на везните на творческото съвършенство!

Island - груб, реален в свръхестествеността си. Невероятно мрачен и злокобен свят, който те впримчва в мрежата си на фентъзи и окултизъм.

Светове в развитие
Fairy Tail - невероятен фентъзи свят! Изключително разнообразни видове магия, невероятни събития и персонажи. Както аз обичам, правила има и героите са принудени да ги спазват ^^. Освен това разделението на добри/лоши е пределно ясно, но балансът е запазен. Колкото и да описвам света на Fairy tail няма да е добре, тъй като мангата все още не е толкова напред с мат'риала.

Psyren - за сега единствената манга с пътуване във времето на която не съм й изпуснал нишката и смисъла в един момент. Не един, а цели 2 свята! Все още се развива, като един от световете го чакат големи промени. Кой все още не е ясно, но ще има екшън!

Berserk - принципно не съм голям фен на заглавието. Един от най-добре замислените, интригуващи, а и добре нарисувани светове. От последните 2 глави насам ще има драстични промени, но до сега знам само, че фентъзито е на ниво. Кръвта, червата и количеството бой, които Гътс отнаса/дава са обаче леееко нереалистични за човешко същество.

My anime and manga list
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2009 3:10 pm 
Аватар

Fairy Tail-Много добър замиъл,още по-добро изпълнение!Напомня на Уан пийс,само че няма толкова анахронистични изобретение(нищо против ОП,Sayan :ok: ).Много магии и разнообазие на градовете и континетите.

И другото естествено ОП!Мисля че няма нужда да казвам защо. :wink:
П.П.Честит нов аватар,Sayan!Нико 4ever!

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 6:43 am 
Аватар

Така
Vinland saga, Vagabond- История свързана до някъде с исторически данни. Светът е копие на нашия. Сравнителен реализъм. Няма какво толкова да се обяснява.
Ubel blatt- В момента ми е още трудно да го свържа целия свят там. Но като цяло от това, което съм видял е добре замислен и тепърва очаквам да видя в продължение на чаптърите да ни се разкрива още от него.
Liar game- Свят близък до нашия намесен с игри и измами. Горе долу наподобяващ игра на пирамида.
Лично мен ми харесват повече реалистичните светове без godlike powers и незнам си какво.
А за фаилнати такива има доста, които всичко останало е само за фон.

Последна промяна kidamy на Нед Окт 04, 2009 7:33 pm, променена общо 1 път

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 12:39 pm 
Аватар

За най-добър не знам, ама знам за най-лош...Блийч.

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 1:47 pm 

Е що по принцип не е лош самият свят ама битките между героите са много зле. Тази последната продължава вече 2 месеца и общо взето почти нищо друго не се случва, няма паралелност. Ако след като свърши тази битка почнат да показват какво става с другите герои по време на битката ще минат още 2 месеца и като крайно не знам кой ще продължи да я чете тая манга... Нищо чудно и да я дропят от издателите.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 4:37 pm 
Аватар

Кое не му е лошото ве? Как ше ми обясниш тва, че Земята е само Каракура таун, а СС е един сейретей и 80 руконгая за цялото съществуване на света? Или па, че безкрайното ХМ е една Сахара и нищо повече...И тия безкрайни гори...

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 6:06 pm 

Е тя земята не само Каракура таун просто само там се развива действието, а колкото до Секирей все пак не забравяй, че само източните народи вярват в шинигамитата :lol: Сега ако трябва всичко да е на 100% обяснено нали се сещаш, че по закона за запазване на енергията няма нито 1 манга свят който да е добре изграден :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 6:36 pm 
Аватар

hikuk, при цялото ми уважение говориш глупости!
Първо, че темата е точно за най-добре изградените манга светове и...
Второ действието в Блийч се развива само на три места от три светове - потенциалът, който се губи е огромен. Или ще ми кажеш, че на други места по света хората не умират и не вярват в задгробния живот и жътвари~ Или пък зли духове и добри такива, които да пазят хората...
Трето - да си чувал за жанр Slice of life или Daily life - там е представен нормалния човешки свят - не е задължително да има енергии или каквито и да е фантастични елементи, за да е добре издържан светът - напротив те са по-добри в това, че са обобщаващи и се занимават с общочовешки проблеми - там една извадка от съсловието е достатъчна да обобщи, но при фантастичните светове с огромни размери нещата не стоят така.

ПП. След малко ще ви опиша един такъв свят, само да го оформя...

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 7:02 pm 

Ама аз май не съм разбрал темата е за къде се развива действието :roll: или за потенциала на манга света :?: Самият свят според мен си е изграден добре пък вече автора, че прави глупости напоследък е друг въпрос. Иначе хората по света вярват вярвали са и т.н. в много неща включително, но не само: извънземни, прераждане, валхала, хадес,олимп, корана, на мохамед брадата и т.н. Въпросът е, че само в религиите/митологиите на източните народи съществуват "шинигамитата" - множенствено число. Във вярванията на народите от европа присъства "Смъртта", но при тях тя е само една макар и да има зенпакто :lol: . И като сте модератори не ми се защитавайте един друг щото почвате да си противоречите без да го осъзнавате и ставате смешни (или поне първо отворете един скайп и се разберете кво точно ще пише единя и кво другия :lol: ). В случая за енергиите дадох пример относно въпроса къде са побрани душите на хората които са умрели, защото мястото което е дадено в СС е много малко. По този начин спокойно можем да поставим на въпрос с какво се хранят Гигантите в света на ОП, при положение, че територията на островите им е доста ограничена за да може да им поддържа съществуването. Да приемем, че се хранят с Sea Kings, а те на свой ред с какво се хранят? С планктон като китовете ли? При положение че са месоядни...По измислена хранителна верига от тая няма. Та исках да кажа че може би СС не приема всички човешки души, а само тези на хората които вярват в тях нещо от сорта на вярващите в бог отиват в рая и т.н. простотии, че много надълбоко задълбах. Иначе спор няма на Блийч мангата е много зле и все пак все още не са показали измерението което Айзен се опитва да отключи. Та тва последното го кажи на колегата ти дето спорим с него не на мен. Тва е засега ако се сетя още нещо ще допълвам. Съжелявам, че стана толкова хаотично, но след малко ми почва мача и няма време да си подреждам разсъжденията в момента.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 7:21 pm 
Аватар

Дали съм модератор или не - няма значение~ Моето мнение си е мое, твоето -твое и на бай Драгой- негово си :roll: Аз не съм защитника на онеправданите, а Зенит не е по-малко устата та да се нуждае от моята "помощ" :lol:

Потенциалът на Блийч е напълно опропастен - имаш три града (буквално) и само в тях имаш действие :roll: А дейстивето реално ти се развива в три свята - колко по-неиздържана в отношение на измислени светове може да е една манга~ И авторът няма никакво намерение да го развива - виж ТRС примерно пак имат много светове - мешаницата там е пълна ама поне поне ти е ясно че целта на героите е да пътуват от едно измерение в друго. И да дори и да приемем че е само Япония - ми в Япония няма само един град егати xDDDD Светът на Блийч е меко казано разочароващ - това е истината~

Месоядните ядът и риба. От биологична гледна точка най-големите животни живеят в океаните заради изобилието на храна :confused:

ПП Аз съм съгласна да задълбаем в друг свят, че Блийч е една от най-ламаво направените манги евър, та за да не го обърнем на хейт че си има тема за манга Флеймз :hat:

Последна промяна crazy_little_crow на Съб Окт 03, 2009 7:30 pm, променена общо 3 пъти

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 7:24 pm 
Аватар

BLAME! Друго мнение НЕПРИЗНАВАМ!

МнениеПубликувано на: Съб Окт 03, 2009 9:48 pm 

Както и да е и пак не разбрах не, че съм някакъв върл фен на Блийч ма как точно определи, че е най-лошия при положение, че има още десетки манги на които действието им се развива в още по-малка част от света им. Ако говориш за на-лошият от тези по които са направени сериали с по над 50 серии съм съгласен ама иначе има още доста. Относно колко града има в Япония, там има много градове ама Ичиго живее само в един от тях за това само там се развива действието щото колко и да ходи в СС и ХМ все пак си е ученик ффс. Не може някав, колкото и да е силен, простосмъртен да покрива целия свят. То не, че не може ама явно тва е идеята в тая манга, до толкова до колкото, е останала някаква идея изобщо.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Окт 04, 2009 9:47 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Мехз...
Shin Angyo Onshi съм съгласен, въпреки, че не съм го изчел и нз точно как е с ориентацията, замисъла си личи.
Fairy Tail има още 150 чаптъра да минат, че да може ИЗОБЩО да стъпи в тая тема. Но като цяло автора е видял дръпването на мангата заради гл. герой и оттам вероятно си е написал и домашното за света.
Psyren има също от 150 чаптъра, за да стъпи в тая тема. До тук сме видели какво? Само една къща, няколко апартамента, 3 близки едно до друго места в Токио, остров на отдалечено разстояние без карта, тъй като света е базиран на нашия. Има къде къде да се показва от новия свят, преди да го призная за добре развит.

Изброените от kidamy... =/ Ми предполагам въпрос на вкус, ама.. нека кажа това:
Свят, базиран на нашия = автоматично минус 5 точки. Това значи, че автора не се е потрудил да ни вкара във фиктивна вселена, а си ползва нашия свят и му е чиста работата. Естестветно, ако сюжета му не го позволява, не може да му се сърдим, но въпреки това има как да се покаже и нашия свят. Има как да се докаже, че замисълът му стига доста по-далеч, отколкото квартала! Как може да кажете, че един от най-добрите светове е някакъв добре развит сюжет в квартала?! Ми не е- това е добре развит сюжет, добре замислен сюжет, но не и добре развит свят и добре замислен свят!!! Нормално е, при по-развитите и по-големите да има силно отдалечаване от реализма - и неговото поддържане вече е баш демострацията на добрия замисъл!
Свят, в който действието е реално = авто минус 3 точки.

Vell... Briichi sux, да, но е по-скоро яко провален, отколкото най-лош.
hikuk, нз защо продължаваш да говориш, а уж беше схванал темата... =/ Щи обясня подробно, щот няя се сърдиш, ама верно ги дрънкьотиш наизуст...
Прочети ми горния абзац. И сега ще ти кажа защо Блийч е провален:
Оригиналната история и замисъл е ДО СоулСъсайъти и спасяването на Рукия, съответно назначаването на Бричиго за шитигами. ТОЧКА. Това и автора си го е признавал мисля... но ако не си го е - провал. След това обаче Блийч се оказва супер-поп мангата и какво правиме когато Шонен Джъмп ни плаща - произвеждаме разбира се !! - още и още! И в един момент имаш няква имба-агитка, чиито потенциали си развил, имаш един сбит и приятен замисъл, който трябва да продължиш със същите тези и какво правиш - ми в случая - осираш се. Хуеко Мундо и еспада-арката се появи от зор в кенефа и там си и остана. Вместо да бъде 20-30 чапа, тя стана 200+ . Абсолютно изнасилена манга. Битките между героите не са зле. Те са си чудесни. Проблема е, че 200+ чапа битки за какво говорят? За липса на сюжет за развитие, съответно оставаме само на боя. А това са ГОДИНИ наред! Без замисъл. В един момент, от хубавата мангичка със сбито сюжетче за 100 чапа, получаваме манга с 370 чапа, 270 от които БИТКА в ЕДНА арка! Това е ПРОВАЛ. Ако Бриич беше до СС щеше да е СУПЕР, но не е. И как се преминава от манга със сюжет, до манга с лай№а - със сума чаптъри битки и 0,5% развитие на сюжет. Как може да определиш този свят, като добре замислен, след като ЛИПСВА сюжет. И не - не говориме за сюжет тук, така е, говориме за свят. Но от манга с 300 чаптъра ти да си видял само едното СС(км на км), едното ХМ(3км на 3км) и единия роден град на Блийчиго, който дори не можеш да се ориентираш като хората - това е провален свят. Свят БЕЗ замисъл за развитие.
hikuk написа:
Е тя земята не само Каракура таун просто само там се развива действието

Не е вярно. Действието се развива и в СС и в ХМ. Оп, поправка -действие не се развива. Виждаме само безброй битки, в близък кадър. В момента къде се намираме знаеш ли? Защото всички летят и не мога НИЩО да видя от тъпия град, над който се бият. Що за свят е това...? Бекграунда е НУЛА.
hikuk написа:
Самият свят според мен си е изграден добре пък вече автора, че прави глупости напоследък е друг въпрос

Бива ли да кажеш това, и пак да говориш в тема за ЗАМИСЪЛ / СВЯТ. Ми нали щом прави глупости, значи замисъла го създава СЕГА. Тоест = минус 89 точки.
К'во обясняваш кой народ в кой вярва бре човек?!?!? Ми нека идат при другите соул иитъри?!?! Защо не отиват? Защото няма НИКАКЪВ ТАКЪВ ЗАМИСЪЛ. Тоест света е провален. А потенциалът му е ОГРОМЕН!!! Представи си, ако последните 200 чапа не те бяха занимавали с ЕДНА АРКА а бяха направили контакт с друг вид шитигамита или "смърт"??!
hikuk написа:
По този начин спокойно можем да поставим на въпрос с какво се хранят Гигантите в света на ОП, при положение, че територията на островите им е доста ограничена за да може да им поддържа съществуването. Да приемем, че се хранят с Sea Kings, а те на свой ред с какво се хранят?
Мии питай ме бре =D Великаните не се хранят със морски крале, те са твърде големи дори и за тях, но по принцип - може и с тях, ако са на парти. Какво значи ограничена територия? Никой не е казал, че те не могат да плуват, нито, че живеят на острови 4х4км... когато сме виждали гиганти, те винаги са били на ограничени територии, но по собствено желание. Елбаф едва ли е някво малко островче(/бил). Морските Крале се хранят с по-малки гигантски видове. В CalmBelt, който 2хGrandLine е ФРАШКАНО С ЖИВОТ. Но дори не е нужно за там да обяснявам - нека ти илюстрирам какво става ПОД морското равнище на ГЛ http://www.onemanga.com/One_Piece/191/01/ Отдавна е ясно, че в близост до RedLine дъното на морето е далеч под 500 метра дълбочина! Това означава, че по-навътре е сума повече. Това е.

Като Айзен отключи найш кво ше стане - ше се появят нови еспади, ма с италиански или германски имена. Щот света е провал. Защо е провал? Защото за 3-400 чапа ние не сме видели НИЩИЧКО от света. Нито града като хората, нито ОКОЛНОСТИТЕ на СС, нито ХМ цялостно... Една манга с 50 чапа и действие в квартала и КРАЙ е МНОГО по-добре замислена и изпълнена като СВЯТ от Бриич.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Окт 04, 2009 11:02 am 

Ok успя да ме убедиш ама цялата тая работа си беше един огромен офтопик.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 3 [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]