vega бро кфо ти стаа :D:D: мн хейтваш :D:D смисъл кеф ми е да гледам как ги здухваш :D ама се успокой вредно е за здравето :D:D on: Всичко си зависи от човека .. аз лично нямам проблеми докато чета манга .... Ям мн моркови морковите предпазват зрението и даваха некви витамини .. усилват зрението :D:D:
Публикувано на: Нед Дек 27, 2009 7:45 pm
ExcHyper2
Регистриран на: Вто Мар 11, 2008 7:48 pm Мнения: 4585 Местоположение: By The Wall
предпочитам да изчета огромно количество манга и след години да си разваля очите, от колкото да се пазя на младини и след тва кат си стар и трябва да се умира да си с добро зрение за кво ще го ползваш, а то така или иначе се разваля и със седене на компа и без, тъй че още една причина да го ползваме на макс от рано докато има за кога ....
от всички работи най-много вредят CRT мониторите, ТFТ-тата нямат облъчване, но и при тях се развалят очите, както и ако четеш обикновена книга, макар и по-малко де ето няколко tips: силната и концентрирана светлина напряга очите - намалете яркостта на монитора колкото се може повече преди да започнат да се губят някои от най-тъмните нива на сивото, има си едни диаграми потърсете ги, и гледайте да го настройте вечер на загасена лампа, така че някъде 95% черно едвам да се различава от 100% черно, ама едвам а за концентрираната светлина - не е хубаво само монитора да свети, сложете слаба лампа зад него да прави атмосферна светлина, също през деня слагайте пердетата или увеличавайте яркостта на монитора, защото през деня е светло и се напрягате да гледате в тъмен монитор, който е бил перфектен през ноща, но вечер не забравяйте пак да намалите яркостта ако не използвате метода с пердетата
не трябва да свети лампа директно в очите ви, нито в периферното зрение - трябва или да е зад гърба ви или зад монитора
мигайте често - когато се концентрираш в нещо и не мигаш ти изсъхват очите - лошо
фокусирайте от време на време в далечна точка, защото късогледството се причинява като фокусирате само на близко и очите ви се отпускат щото няма нужда да си стягат мусколите да гледат на далече, ирисите имат мускол за да се свиват и като всеки мускол освен от състаряване може да отслабне и от неползване местете се на разстояние от монитора когато гледате филм например и се приближавайте ако правите финна работа, за някои неща не е нужно да седиш близко за други е
повечето от тея проблеми увеличават напрежението в окото за това го разтривайте с пръсти от всички страни да се разпредели равномерно, нямате идея колко помага това
гледайте перпендикулярно на монитора, центъра му да е точно на хоризонта на погледа ви, и да не е наклонен на горе или долу, също и носът ви да сочи напред а не да гледате странично
и естествено най-трудното нешо за спазване, което и аз не го права - давайте си 5 мин почивка на всеки час-2
_________________ skype: zenscape
Заглавие: Re: Reading manga on PC~Проблеми с очите?
Публикувано на: Вто Дек 29, 2009 9:26 pm
The Dark Knight
Регистриран на: Чет Окт 25, 2007 2:30 pm Мнения: 4385 Местоположение: Gotham City
Освен гледането в една точка, друго упражнение, което на мен ми помага доста е въртенето на очите. Понеже доста време са били в почти статично положение е хубаво да се повъртят 1-2 мин. кръгово все едно следите стрелките на часовник, които обаче се движат много бързо.
Публикувано на: Вто Дек 29, 2009 10:26 pm
The Dark Knight
Регистриран на: Чет Окт 25, 2007 2:30 pm Мнения: 4385 Местоположение: Gotham City
Когато дълго време съм се взирал в една точка без да си мърдам очите,след въртенето имам чувството че са студени...странно чувство,но това упражнение е много ефикасно,особено с тренажора за очите,
_________________ If you make yourself more than just a man... [/center]
Публикувано на: Чет Дек 31, 2009 10:16 am
Wind_Falcon
Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 2:32 am Мнения: 8640 Местоположение: The Megastructure
Логрусе Фростбърн обясни защо. Очите ни се развалят не толкова от самия монитор, а от това че гледаме с много време на близко растояние. Като го правим това "лещите" в очите ни си губат еластичността (с остаряването също се губи еластичността, затова по-старите хора не виждат на близо). И понеже наще "лещи" седат нон стоп в положение което ни позволява да гледаме наблизо, после неможе да се разтегне до положение до което ни позволява да гледаме на далеч. И това е причината. Ако четеш за контролно/изпит или просто някакакъв ромин и пр. много време си преебаваш толкова очите колкото и като седиш пред компа.
Най-доброто което можете да правите е на 45 мин пред комп/книга 15 минути си правете почивка и гледайте нещо в далечината. Така си раздвижвате лещите в очите.
Вечер не трябва на загасена лампа да се гледа телевизор/монитор също. Макар че съм чувал че седенето пред изкуствени светлини (било то монитор или лампата като е нощ) попринцип си е вредно. Трябва максиламно да използваме слънчевата светлина, а не изкуствени.
Всъщност откак чета манга на LCD/откакто имам такъв, вече имам чувството, че очите ми се и подобряват Samsung ftw... Преди 2-3 години на метър от монитора не виждах, сега чета от два.. ест., не виждам перфектно, но не, нямам проблем с късогледството, принципно бях малко късоглед...
И аз съм на принципа около час-два четене и после 10-15 минути почивка. Също така е важно винаги да има външен източник на светлина, а не да се седи на тъмно, докато се зяпа монитора(до колкото си спомянм това важи и за телевизортите). Иначе, когато не съм пред компютъра чат пат си правя гимнастика на очите(колкото и смешно да звучи):
Спойлера:
Гимнастика за очните мускули
За да съхраните добре зрението си, трябва да тренирате очите с упражнения, които не само укрепват очните мускули, но и засилват способността за бързо фокусиране. Упражненията се изпълняват в седнало положение, с изправени гръб и глава. Движат се само очите и трябва всеки път да са фокусирани върху избраната точка, а не да се насочват разсеяно към нея. Това ще подобри способността за фокусиране. 1. Движете очните ябълки нагоре, надолу, нагоре, надолу. Затворете очите. Повторете същото 3 пъти. 2. Гледайте нагоре, напред, надолу. напред. Повторете 3 пъти. Затворете очите. 3. Поглеждайте наляво, надясно. Повторете 3 пъти. Затворете очи. 4. Гледайте наляво, напред, надясно, напред. Повторете 3 пъти. Затворете очите. 5. Поглеждайте с очите в диагонална посока нагоре, след това надолу: първо в десния горен ъгъл, после в левия долен ъгъл. Повторете 3 пъти. Затворете очите. Сменете посоката: ляв горен ъгъл, десен долен ъгъл. Повторете 3 пъти и затворете очите. 6. Бавно направете 3 кръгови движения на очните ябълки вдясно. Затворете очите. След това изпълнете същото вляво и отново затворете очите. 7. Погледнете върха на носа си, а след това някаква точка в далечината. Повторете 5 пъти и затворете очите. 8. Погледнете върха на някой от пръстите, поставен на 30 сантиметра от очите, а след това някаква точка в далечината. Повторете 5 Пъти и затворете очите. 9. Упражнявайте се да гледате някакъв предмет продължително време и без да мигате. Не се втренчвайте, а просто се постарайте да видите предмета по-ясно. 10. Замижете и силно притиснете клепачите ,след което мигайте бързо известно време. Повторете 3 пъти и затворете очите.
Публикувано на: Чет Яну 14, 2010 1:06 am
C0ld_Shad0w
Еми аз като се зачета много дълго,почват да ме болят очите,и за това един път като се изнервих че немога да си прочета мангата без да ме заболят,ми дойде идея да си принтирам мангата(и естесвено нямам принтер)
Чета по 8-9 часа на ден с малки почивки -> нищо особено По скоро се притеснявам,че мозъка ми става на каша. А вие прекалявате с предпазливостта от как се помня висна по мин 2 часа и то преди време на най-ужасните CRT. Чукам на дърво за сега 7-8 год. няма особени поражения върху очите ми.
_________________ Buy manga support your favorite authors and artists ONE PIECE BATTLE GROUND COMING SOON
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения