Дата и час: Пет Фев 14, 2025 2:08 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 2 от 3 [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Reading manga on PC~Проблеми с очите?
МнениеПубликувано на: Нед Дек 27, 2009 2:41 pm 
Аватар

vega бро кфо ти стаа :D:D:D: мн хейтваш :D:D:D смисъл кеф ми е да гледам как ги здухваш :D:D ама се успокой вредно е за здравето :D:D:D
on: Всичко си зависи от човека .. аз лично нямам проблеми докато чета манга ....
Ям мн моркови :D морковите предпазват зрението и даваха некви витамини .. усилват зрението :D:D:D:

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Дек 27, 2009 7:45 pm 

The Dark Knight написа:
Нима 5 минути са достатъчни?След като си стоял да речем 5 часа на комппа?Особено Геймърите не ги виждам :?

5-10 минути попринцип се почива на всеки един час, а не да седиш 5 часа и чак тогава.

/off: komara ... не ми се коментира.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Дек 27, 2009 10:30 pm 
Аватар

The Dark Knight написа:
Особено Геймърите не ги виждам :?

=))

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 28, 2009 6:07 am 
Аватар

Геймърите сме късогледи :lol:

И някой е спал в часовете по физика и е изпуснал защо наистина ставаме късогледи като четем гниги/седим пред компа/телевизора.

МнениеПубликувано на: Пон Дек 28, 2009 6:19 am 
Аватар

*вдигам ръка*
аз съм спал :lol:
защо наистина ?

Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2009 5:18 pm 
Аватар

nope... no problems at all :]

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2009 7:39 pm 
Аватар

предпочитам да изчета огромно количество манга и след години да си разваля очите, от колкото да се пазя на младини и след тва кат си стар и трябва да се умира да си с добро зрение :roll: за кво ще го ползваш, а то така или иначе се разваля и със седене на компа и без, тъй че още една причина да го ползваме на макс от рано докато има за кога
....

от всички работи най-много вредят CRT мониторите, ТFТ-тата нямат облъчване, но и при тях се развалят очите, както и ако четеш обикновена книга, макар и по-малко де
ето няколко tips:
силната и концентрирана светлина напряга очите - намалете яркостта на монитора колкото се може повече преди да започнат да се губят някои от най-тъмните нива на сивото, има си едни диаграми потърсете ги, и гледайте да го настройте вечер на загасена лампа, така че някъде 95% черно едвам да се различава от 100% черно, ама едвам
а за концентрираната светлина - не е хубаво само монитора да свети, сложете слаба лампа зад него да прави атмосферна светлина, също през деня слагайте пердетата или увеличавайте яркостта на монитора, защото през деня е светло и се напрягате да гледате в тъмен монитор, който е бил перфектен през ноща, но вечер не забравяйте пак да намалите яркостта ако не използвате метода с пердетата

не трябва да свети лампа директно в очите ви, нито в периферното зрение - трябва или да е зад гърба ви или зад монитора

мигайте често - когато се концентрираш в нещо и не мигаш ти изсъхват очите - лошо

фокусирайте от време на време в далечна точка, защото късогледството се причинява като фокусирате само на близко и очите ви се отпускат щото няма нужда да си стягат мусколите да гледат на далече, ирисите имат мускол за да се свиват и като всеки мускол освен от състаряване може да отслабне и от неползване
местете се на разстояние от монитора когато гледате филм например и се приближавайте ако правите финна работа, за някои неща не е нужно да седиш близко за други е

повечето от тея проблеми увеличават напрежението в окото за това го разтривайте с пръсти от всички страни да се разпредели равномерно, нямате идея колко помага това

гледайте перпендикулярно на монитора, центъра му да е точно на хоризонта на погледа ви, и да не е наклонен на горе или долу, също и носът ви да сочи напред а не да гледате странично

и естествено най-трудното нешо за спазване, което и аз не го права - давайте си 5 мин почивка на всеки час-2

МнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2009 9:26 pm 
Аватар

Мерси много полезно инфо :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2009 10:16 pm 

Освен гледането в една точка, друго упражнение, което на мен ми помага доста е въртенето на очите. Понеже доста време са били в почти статично положение е хубаво да се повъртят 1-2 мин. кръгово все едно следите стрелките на часовник, които обаче се движат много бързо.

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2009 10:26 pm 
Аватар

Когато дълго време съм се взирал в една точка без да си мърдам очите,след въртенето имам чувството че са студени...странно чувство,но това упражнение е много ефикасно,особено с тренажора за очите,

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 31, 2009 10:16 am 
Аватар

Логрусе Фростбърн обясни защо. Очите ни се развалят не толкова от самия монитор, а от това че гледаме с много време на близко растояние. Като го правим това "лещите" в очите ни си губат еластичността (с остаряването също се губи еластичността, затова по-старите хора не виждат на близо). И понеже наще "лещи" седат нон стоп в положение което ни позволява да гледаме наблизо, после неможе да се разтегне до положение до което ни позволява да гледаме на далеч. И това е причината. Ако четеш за контролно/изпит или просто някакакъв ромин и пр. много време си преебаваш толкова очите колкото и като седиш пред компа.

Най-доброто което можете да правите е на 45 мин пред комп/книга 15 минути си правете почивка и гледайте нещо в далечината. Така си раздвижвате лещите в очите.

Вечер не трябва на загасена лампа да се гледа телевизор/монитор също. Макар че съм чувал че седенето пред изкуствени светлини (било то монитор или лампата като е нощ) попринцип си е вредно. Трябва максиламно да използваме слънчевата светлина, а не изкуствени.

МнениеПубликувано на: Чет Дек 31, 2009 11:48 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Всъщност откак чета манга на LCD/откакто имам такъв, вече имам чувството, че очите ми се и подобряват :roll:
Samsung ftw...
Преди 2-3 години на метър от монитора не виждах, сега чета от два.. ест., не виждам перфектно, но не, нямам проблем с късогледството, принципно бях малко късоглед...

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 05, 2010 10:40 pm 
Аватар

И аз съм на принципа около час-два четене и после 10-15 минути почивка. Също така е важно винаги да има външен източник на светлина, а не да се седи на тъмно, докато се зяпа монитора(до колкото си спомянм това важи и за телевизортите). Иначе, когато не съм пред компютъра чат пат си правя гимнастика на очите(колкото и смешно да звучи):

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 1:06 am 
Аватар

Еми аз като се зачета много дълго,почват да ме болят очите,и за това един път като се изнервих че немога да си прочета мангата без да ме заболят,ми дойде идея да си принтирам мангата(и естесвено нямам принтер) =))

МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 6:31 am 
Аватар

Чета по 8-9 часа на ден с малки почивки -> нищо особено
По скоро се притеснявам,че мозъка ми става на каша. А вие прекалявате с предпазливостта от как се помня висна по мин 2 часа и то преди време на най-ужасните CRT. Чукам на дърво за сега 7-8 год. няма особени поражения върху очите ми.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 2 от 3 [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]