Дата и час: Пет Яну 31, 2025 3:27 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 4 [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Най-добрите аниме светове/замисли
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 30, 2009 11:13 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Аниме Свят
Изображение
Image: One Piece chapter епизод 418, Sky-Island Weatheria

Кои са най-добре изградените аниме светове за вас. Тук не говорим за сюжета, макар, че нещата са тясно свързани, а за света в анимето. Като се започне от обитатели, писменост, езици, структура, карти та се стигне до създания, връзки с други светове и т.н. и не маловажно при това е и ясността, с която са описани и могат да бъдат възприети от читателите. Не става въпрос за класации, но ако искате да си правите някакви - ваша си фенщина... мен все пак обаче ме интересуват аргументираните мнения, било то и с по изречение на свят. Като посочвате някой свят, освен да кажете защо го имате за добре изграден, може да слагате и примери и кадри и т.н., които не пречи да са от манга, ако там са по-добри, защото мисля да пусна същата тема и във Фенскусии Манга пък и цветното си е цветно. Ако са спойлващи обаче - маркирайте задължително!

Нека започна аз...И какво чудо - ще започна с ONE PIECE :mock:
One Piece има от най-добре изградените светове, които съм виждал изобщо. Причината да е номер едно е не просто добре изградения свят, а и продължителността на анимето, която обикновенно разваля малко или много един свят. Аргументи:
В OP може да видите връзка в сюжета от 50ти еп към 400тния например, замислена още тогава, преди ГОДИНИ. Анимето е вече на 10! Света няма карта и въпреки това всеки един остров си има точна навигация и точна карта на самия остров. Ако човек се напъне би могъл да изкара картата до тук сам и то картата на целия свят.
Освен това, света не е просто свят, а е разделен на 3 нива - морско равнище/суша; подморско равнище; облачно равнище. И всеки от тези светове съществува във връзка с другите 2, без да се разваля баланса на самия свят...
Освен логика в сюжетната линия и света, в ОП се намират и най-разнообразни герои, със сили, които могат смело да се каже, че са от най-небалансираните из аниме световете. Макар и липса на god-like персонажи, набора от 'имби' в ОП компенсира. Освен персонажи, следващи логика на своята сила и добро разпределение(или казано на човешки - не е като някво RPG, в което колкото напред се движи историята, толкова по-трудни опоненти има. В OP през ЦЯЛОТО време се вясват разни имби и героите се оттървават на чиста проба късмет или незаинтересованост към тях...), в света на ОП съществуват и невъобразимо много животински видове, способни да пият и да се бият =D А благодарение на дяволските плодове - няма невъзможни неща.
Дали авторът на ОП го е мислил предварително или когато му е потръгнала работата е започнал големите проекти - нз, но въпросът е, че си е изградил стратегия как да си развие света без това да изглежда по никакъв начин нещо повече от естествено и отдавна замислено. В момента света на ОП е разкрит на 1/2.
Света притежава собствена валута - бери, със стойност близка до йените, с демонстрирани банкноти и монети. Има изградено правителство и управлявана от него полицейска и военноморска сила, с разпределение по целия свят. Света има собствен timeline и си го следва - в момента сме във Великата Ера на Пиратството. Не е известно да има връзки с паралелни светове, но е известен живот на луната, минал и настоящ, което отваря вратите на ОП към вселената и евентуално към godlike характеристиките, към които по принцип тази шоонен аниме няма цели. Защо ви обяснявам толкова подобно само нз....

Kekkaishi - свят с голям потенциал. Не е ясно, дали не ползва за основа нашия, но едно е ясно - на 50ти епизод, все още действието се развива само в квартала на квартално ниво сили и landlord-ове. Ясно е, че съществуват МНОЖЕСТВО връзки с паралелни измерения, както и наличието на демони, ексорсисти, йокай, богове, наследствени кланове със специални способности и т.н.. Силите, които се достигат в Кеккаиши са неограничени, и след приключване на основната арка, най-вероятно ще преминат в godlike както ги наричам в тази тема(създатели/унищожители на светове и т.н.). Създаването на пространствени дупки и царства/територии на земни лордове/богове направи с един мизерен квартал приключенско действие!! Горе посочените създания от по-висше ниво само преминават през различни етапи от анимето, демонстрирайки огромния сюжетен бюджет. Искрено се надявам да бъде развит и искрено съжалявам, че тази история има по-малко фенове и от ОП из нашите среди... анимето всъщност не е особено впечатляващо - трябва да се чете мангата !!! =/ Разнообразие на съществата - безкрайно.

Провалени светове, но все пак добре замислени

xxxHolic, Reservoir Chronicles - не стаа :confused: Too much to use, too much to loose. Потенциал - абсолютен, светове - безкрайни, сюжети - безкрайни, менкане - безкрайно. Това последното прецаква първите 3, колкото и добри анимета да са =/ Животинско разнообразие - бедно.

Hunter x Hunter - супер свят, със собствена писменност, базиран на нашия, но за съжаление твърде малко от него виждаме. Явно е наличието на паралелни реални светове създавани само със Нен. Което ще рече, че в историята би трябвало да да има godlike персонажи... за съжаление не сме видели нищо от тях. Създания има бая, тип Dragon Ball...

===========================================================
Ннннннннн.... мн я проточих и тая тема :С
Не е лошо, ако ви се занимава, да пишете за тези светове и да ги описвате. Аз малко на тагадък изкарах няколко, колкото да ви покажа идеята. Не пречи да се повтаряме, всеки да си казва впечатленията от даден свят, дори те да повтарят предния. А най-добре ще е ако се занимаете с по един свят на пост, за може да му обърнете повече внимание и с малко хъс, може и да предоставите карти или снимки от дадения свят, които може да служат за зарибявка на нови фенове. Избягвайте критични спойлери и сюжетни такива - тук се говори само за замисъл на анимето и за света в този замисъл. Иии не се сърдете ако някъде говоря за манга, темата е копипаста от оригиналната ми тема =D

Профил  

Заглавие: Re: Най-добрите аниме светове/замисли
МнениеПубликувано на: Чет Окт 01, 2009 12:28 am 

Саяне, както винаги пускаш супер темички.
Такам, нека да се разпиша.
ОП въпреки че не съм все още голям фен го признавам като имба в това отношение. CLAMPverse също ми е слабост.
Въпреки че едно половината светове които са представени хич не ме кефят
Естествено колкото един аниме свят е по не-базиран на реалния толкова по пипкава става работата. Много анимета може дори да ги сметнем че "нямат светове", защото или са прекалено много базирани на реалния или буквално се състоят там.
Аз си признавам че повечето комплекси аниме светове са ми минали покрай ушите само, за това ще работя с наличната база. При мен е нещо като страх от сериозна връзка това обикновено да избягвам комплексни и дълги заглавия.

Имам ужасна слабост към светове представящи възможното близко бъдеще, хем имат голяма връзка с реалния свят, хем подлогата не е същата. Умирам си ако има космическа колонизация - ествествено в начален стадии, иначе сай-фай-то ми става прекалено сладко и ми се завива свят.
Gundam UC + CE, Macross Universe и NASUverse са моите фаворити за добри светове. Въпреки че леко го обърнах на "Любими аниме светове" смятам че един добър аниме свят не е задължително да е чак толкова обемен. Големите светове ествествено имат повече фенове, нали за всеки влак си има пътници и в случая му правят на влака просто повечко вагони - за всеки да има по нещо.
Тук идва личното ми предпчитание един свят да има своите огранчения.Трябва да има начала и краища и човек поне на собствена глава да може да си изброи неща, които няма шанс някога да се случат в този свят. Общо взето на мен ми харесват ограничените светове.
Стига да харесам шепата хубави идеи всичко останало за мен вече е ок. като се спуснат завесите просто си ставам.

Мен например страшно ме кефи света в Spice and Wolf, въпреки че е базиран напълно на някакво късно средновековие. Стават някакви нормални неща в минало с щипка фентъзи. Пейзажите са винаги готино нарисувани и като яздят с каруцата ти става някакво яко. Има някаква комплексна система от валути, гилдии и изглежда всеки втори търгува с нещо. Това е наистина супер тъп пример за "Най-добър аниме свят" но ако извадим Хоро и еректиралата и опашка, да не ни разсейва, света е много симпатичен.

Хмм не знам... като стане въпрос за свят съм доста пас, имам някакви представи какво за мен трябва да има един добър свят. По скоро съм на мнение, че готини персонажи и интересна интрига са по големи движещи сили света. Естествено те и по лесно се докарват добре, свят се прави трудно и човек трябва да знае къде да спре ако не може повече.

Бах.. нещо ми е яко сънено, препрочетох си всичко и даже не мога да преценя дали не съм изцяло в офтопик :lol:

МнениеПубликувано на: Пет Окт 02, 2009 3:26 pm 
Аватар

За аниме-Ерго Прокси и Ghost in the Shell.В първото,много добре изграден полутоталитален режим(все пак живеят в купол,трябва да има по-такива закони)и консуматорско общество.Ония табели:"Do your part,citizens.Make waste!"или нешо такова е много добър пример.Също Прокситата и андроидите-супер.

Ghost in the Shell-синоним на сайбър пънк.Целият сват като един огромен интернет където никой не го интересува дали има душа или не,след като могат да си прехвърлят съзнанието в други тела.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Окт 04, 2009 5:47 pm 
Аватар

Kino no Tabi света е много як - всеки отделен град е отделна държава с различен технологичен напредък и със свой собствен сетинг.

МнениеПубликувано на: Нед Окт 04, 2009 8:07 pm 
Аватар
Masaka?!

Denno Coil :!: Най-най-лудият свят. Защо - защото след 20 години може и да е реалност. И какво по-гъзарско има от битка с виртуални мечове, снаряди и т.н. и ловене на виртуални котки из уличките за истински кеш?

Цялата гоненица със Сатчитата в стил Стражари и апаши е брутално замислена... хакването, митологията...

Просто не искам да опиша колко магически е светът, 'No one can be told what Denno Coil is. You just have to see it for yourself.'

Една от най-страхотните детски приказки в стил Джибли, уникално кибер-пънк заглавие, но смея да твърдя по-добро от Serial Experiments Lain (макар и не толкова тежко), и психологизъм, който не съм виждал от Евата насам (всъщност идеята е същата, само че без ангста и омагош тежката драма: 'иде края на света')...

Като стана дума за Джибли - винаги развиват страхотни светове в аниметата си. Може би най-най-си харесвам Sen to Chihiro no Kamikakushi (или Спиритед Авей), видели сме от света 1 баня, 1 влакова композиция и 1 къщичка, но смачква с мащаба си. Но си остава усещането, че някак всичко виси във въздуха и е окачено магия - буквално при това. :lol:

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Окт 05, 2009 8:51 pm 
Аватар

Незнам как сте го пропуснали, но още щом прочетох заглавието на темата и първата ми асоциация беше Juuni Kokki :о Невероятно пълен и жив свят със собствена карта, традиции и куп странни същества със също толкова странни наименования, които, признавам си, запомних със зор "xD И като че ли изпъква още повече на фона на поредното японско училище, което показаха в началото на анимето :О Със сигурност бих желала да видя още от него, стига да имах възможност ^^

МнениеПубликувано на: Пон Окт 05, 2009 11:07 pm 
Аватар

hmmm аз пък се сещам за Howl's Moving Castle доста приказен и красив свят mhm :nod:

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 06, 2009 1:39 am 
Аватар

Munto например ми хареса замисала

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Окт 10, 2009 4:44 pm 
Аватар

One Piece е много, ама много богато на светове. Много са, различни са xD. Ето само в последните няколко епизода се показват, ако не се лъжа 6 свята...Tsubasa Chronicles също има голямо разнообразие.
В Cassher sins също е добре измислено, но е някак си подтискащо.
Харесват ми също световете в Jyu Oh Sei, Munto, TTGL, Howl's moving castle, Koukaki no Regios, Spirited away и др. :ok:

Unkown to Death
Nor known to Life
Have withstood pain to create many wepons.
Yet,those hands will never hold anything.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Апр 22, 2010 6:13 pm 
Аватар

Защо е западнала таз тема? Помня, че още тогава щях да пиша и даже си мислех дано докато ми се занимае малко повече, никой да не ме изпревари, но явно и на другите не им се е пишело. А има толкова много и много материал, толкова много светове и толкова много идеи, но както и да е.

Айде и аз до добавя един

Наруто FTW! :mock:
Колкото и да го плюете като аниме и на всички (поне на повечето) да ни е ясно що за стока е, то светът му е един от първите големи, с които се запознах и един от най-богатите и добре замислените. Не съм гледал много от по-новите серии и като търсих карта открих някаква нова... но без спойлери и се придържаме към основното.

Свят на шинобита (нинджи), владеещи най-различни и невероятни техники - от огромна физическа сила и ловкост (да чупят дървета и стени на две, да скачат от дърво на дърво и от покрив на покрив като че ли е детска игра, и тя е точно такава за тях, като се има предвид, че главните герои са 11-12 годишни) до призоваване на огромни същества и разрушителни техники изравняващи планини и изпаряващи морета.
Изображение
Така... да се запознаем с картата - петте велики шиноби нации - страната на огъня, на вятъра, на водата, на светкавицата и на земята, управлявани от феодални лордове. Във всяка от тези страни има по едно скрито село (съответно - скритото село на листото, на пясъка, на мъглата, на облака и на камъка) (макар че не ми е ясно защо са "скрити", след като всеки май-май знае къде са) Начело на всяко от тези села стои един Каге (буквално означава сянка) и се грижи нещата да са си наред. Тези села играят голяма роля в икономическата и военна сила на страната, защото именно там се тренират нинджи, които от малки са наемани за различни мисии и се усъвършенстват до степен да бъдат one man army някой ден.
Нинджа ранкове и организация

Изображение
...Първо се започва от академията, където учат основите - физическа подготовка, ръкопашен бой, бой с оръжия (главно кунаи и шурикени), елементарни техники (като клониране и трансформиране), дисциплина, ум и най-основното, което може да се научи от едно начално училище. Завиршилите (които са някъде около 30-50% от учещите там) се разпределят в отбори по трима за максимална ефективност с отделен учител Джоунин. След различни тренировки и тестове се решава дали да продължат обучението си за нинджи или да се върнат в академията за още една година.
Взелите изпитите с успех стават генини (най-ниският ранк нинджи). Раздават им се.. ъъ...ленти със знака на селото, което е символ, че вече са завършили и започват упражнения и мисии за работа в екип, трупане на опит и спомагат за икономиката на селото. Обикновено след всяка мисия им дават някакво парично възнаграждение. И под мисия може да се разбира както и косенето на ливадата или чистенето на улиците, така и ескорт на всеки, който си плати или ликвидирането на крадци и убийци...
За да се издигне в ранка и да стане Чоунин, два пъти в годината се провеждат Чоунински изпити, където целият отбор от 3ма се записва и преминава през серия изпитания (от писмен тест до живото-заплашващи двубои). Чоунините са лидери на отбора в мисии, изпълняват все по-опасни мисии, стават учители в академията и т.н.
Джоунин е много опитна нинджа, с широк отбсег от способности. Отива на най-опасните мисии, като е напълно способен да ги изпълни сам. Джоунините стават военни капитани, специализират се в дадена област, кандидати за Каге, когато се налага да се избере нов.
Кагето е ръководителя на скритото село в някоя от петте велики шиноби нации. Избира се от един съвет одъртели старейшини на селото или от предишния Каге (не съм бил там, не знам как точно става :lol: ) Той би трябвало да е най-силния нинджа в селото и да съблюдава за реда в държавата, макар че не я управлява той, е на едно равнище с феодалния лорд (все пак управлява нинджите). Съответно за различните села в различните страни, Кагетата си имат различни названия - Хокаге, Казекаге, Мизукаге, Райкаге и Тсучикаге (в превод - Сянката на огъня, на вятъра, на водата, на светкавицата и на земята)

Мисиите също си имат разпределение, взависимост от опасността и трудността на изпълнение...
Изображение

Стана прекалено дълго и ме домързя, но после ще нахвърля още нещо за чакрата, опашатите зверове, кланове и от всичко по малко. Може би трябваше да я го напиша тва всичко в манга темата...

Като цяло:
Масаши Кишимото (Masashi Kishimoto) базира Коноха по родния си град в област Окиама, Япония.
Свят в който съществуват телевизори, камери, филми, магазини и други модерни елементи, но липсват съвремени оръжия, превозни средства и пожарникари например :lol:
Но дълбочината на този свят се вижда най-добре във всички легенди, митологичните истории и обяснения свързани и с най-малките подробности, както и самия замисъл на случващите се събития. В първия пост тука може да прочете малко за какво точно говоря - viewtopic.php?f=4&t=23734

МнениеПубликувано на: Чет Апр 22, 2010 6:36 pm 
Аватар

на Наруто и Блийч световете най ме кефат:)

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Апр 22, 2010 9:00 pm 
Аватар

Reigi•Maigo написа:
Munto например ми хареса замисала

Да...много добро,много ми хареса дори да е кратко,ако беше продължило,рулз :)

МнениеПубликувано на: Пет Апр 23, 2010 4:06 pm 
Аватар

dragon ball света рулира отвсякъде :rocknroll: Супер-високи технологии съчетани с динозаври.Бъдещето съчетано с миналото.А и все пак главнокомандващия войските е куче =)) =)) =))

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 8:08 pm 
Аватар

Fairy Tail светът има много добър замисъл и много добра почва за развитие. Както и паралелните му светове.

itachiuchiha88 написа:
Бог прощава, Ибачи - не.
velush написа:
Къв е смисълът да трупаш уийб точки, щом в магазина не продават тигани или чаршафи с намаление за тях?
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2012 9:44 pm 
Аватар

три са според мен:

Kino no Tabi #1
Spice and Wolf #2
dot hack вселената #3

Светът на Кино е най-красив и интересен

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 4 [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща