|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:43 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: OLD: Определяне на аниме сезоните в AnimeS Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 10:08 am |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Екипът на AnimeS-bg.com се нуждае от мнението на всички, за да се реши една важна бримка относно разделянето на аниме сезоните на такива. В поста по-долу ще изложа 2те позиции по въпроса, искам да гласувате безпристрасно и с трезв разсъдък защо и как. Ако може и да се обосновете, защото все пак е доста важно нещо. Спорът тръгна от това, че препоръката за пускане на година И сезон в заглавията ще стане задължителна ( viewtopic.php?t=28623 ). По-долу са казани накратко 2та варианта. Помислете преди да гласувате!! И аргументирайте или поне поствайте позицията си, иначе вот в анкета е малко като глас в пустиня....Тъъй като сигурно ви е бъркоч в главата, ще дам кратък вариант...2009та я ползвам като примерна година, но се отнася за всички. v1 - световният вариант, общоприетият такъв, който движи аниме сезоните с годишните сезони. декември(2008)-януари(2009)-февруари(2009) (зима 2009) март-април-май (пролет) юни-юли-август (лято) септември-октомври-ноември (есен)v2 - мойте разбирания - аниме сезон не е годишен сезон. Определя се от силните месеци, в които аниметата се сменят И е в рамките на една и съща година! Януари, Февруари, Март - зима 2009 Април Май Юни - пролет 2009 Юли Август Септември - лято 2009 Окт Ное Дек - есен 2009Morridin написа: Астрономическата зима почва от 22ри декември, логично е аниме сезон - зима да почне януари и да свърши март. Ако зимата като аниме сезон почва от декември сме 22дена в грешка, ако почва от януари сме само 9 дена изместили реалния сезон. Ако ще се ориентираме по времето и астрономическите сезони - очевидно вариантът на Саянски е по-добър, btw... SayanMk написа: CaBa написа: lzpreslav написа: да, наистина, такива, които почват "по никое време" за кой сезон трябва да се броят? декември-януари-февруари (зима) март-април-май (пролет) юни-юли-август (лято) септември-октомври-ноември (есен) ммм не не, това са сезоните при нас... тези дето са свързани с въртенето на земята .... Сезоните при аниме излъчването са Януари, Февруари, Март - зима хххх Април Май Юни - пролет хххх Юли Август Септември - лято хххх Окт Ное Дек - есен хххх Където хххх е годината... Note: Февруари, принципно излизат мн малко, действителния зимен сезон е Януари, но зимния като цяло е просто да застъпи до пролетния и нищо повече... Но няма как да се преплитат сезоните и годините, защото ще имаш 2 зими за 1 година, което опропастява разделението на 4... CaBa написа: Всъщност SayanMk греши http://www.fansubwiki.com/Who_Subs_What:_WINTER_2007http://www.mahou.org/Showtime/Complete/#2008_WinterИ на тези 2 места са сложини както ги казах аз, а не Sayan. Като погледнеш Summer им започва от 6ти до 8ти месец Spring: 3-5 Fall: 9-11 Winter: 12-02 Годините им са декември 2008 до февруари 2009 се води Winter 2008, а не Winter 2009 макар, че активният сезон е януари 2009 SayanMk написа: E добре бе дуде, как ше наречеш аниме от 2008ма - "зима 2009"... Бати messed-up системите ползват по света Morridin написа: Когато започва анимето - този сезон е. Блийч продължава с години, но началото му бележи и от кой сезон е почнало. Да не искате да кажете, че когато свърши, ще гледаме крайната дата и въз основа на нея ще определим сезона? CaBa написа: зима 2008 покрива декеври 2008 до февруари 2009, и как в този случай ще кажиш, че когато е активният сезон януари е сезон 2008, а не 2009
Затова и виках, че те така са го направили, а според мен по правилно макар, че започва декември 2008 да се от зима 2009, а не зима 2008, понеже активният сезон е януари 2009, не декември 2008
edit: Като гледам така е и в mahou декември 2008 до февруари 2009 е зима 2009 - което и аз смятам за по-правилно а в fansubwiki същият период е зима 2008 SayanMk написа: Май тряя дам една дефиниция и тук и после в аниме термините, ма ся само ше я скеччи-буккна.... >Аниме сезон - бива индивидуален и глобален. Индивидуалния - това е период от време(седмици), в които дадено аниме бива излъчвано. Той се дели на стандартен брой седмици, в които се излъчва по един епизод от даденото аниме. Аниметата се излъчват по телевизията(main-stream), тоест телевизиите определят аниме сезоните. Когато един сезон свърши, друг сезон започва. Тоест в телевизиите се сменят излъчваните анимета. Когато това е масово - значи е настъпил нов (глобален!) "аниме сезон". Индивидуално са свършили голям брой анимета, предназначени да свършат по това време и да бъдат заменени от други. Глобалните аниме сезони се сменят в 4 определени месеца: Януари(начало на зимен сезон yyyy), Април(начало на пролетен сезон годината), Юли(начало на летния сезон за годината), Октомври(начало на есенния, последен сезон за годината). Не се изключва продължение на едно аниме през всички сезони, през следваща година и прочее, но за негов старт се води дата му на излъчване през годината и прилежащият й сезон. А колко време/сезона ще продължи дадено аниме се определя от мн и различни неща, но най-общо и крайно казано - телевизията. SayanMk написа: За тва не ме кефят световните форуми и ARC и сички - позват баааааати прее**ните системи ..... по-отаку от японците >_> so i say we vote :> Няма как да приема, че аниме излязло Дек. 2008, е в зима 2009, ако ще да е излязло на 31ви.Дек ;] CaBa написа: Същото е все едно да отричаш, че Issue 01 за 2009 на WSJ като излиза декември и ти да викаш, че за 2008 е броя :> http://www.animeph.com/anime-season-lis ... -2008.htmlНавсякъде е така декември до февруари е зимният сезон. SayanMk написа: WSJ и всички други списания са също толкова зле объркани, но те излизат със задна дата и при тях нещата стоят различно. Там има предпечатна подготовка и работи + списанието важи за 2009та, не 2008ма. Докато като си пуснеш телевизора и гледаш OneP ще си е 2008ма по всички параграфи - и на телевизора ти ще го пише ;] И после ще гледаш как печели награда за 2009 xD nah...
Това, че системата е сбъркана навсякъде, не значи, че аз/при нас/ тряя я приема ;] CaBa написа: Основните месеци на сезона са ясни и както са и времевите сезони, не започват изведнаж, а плавно преминават, така и аниметата с един месец предварително те подготвя преди началото на основният месец от сезона и затова и те са от него сезон. Ако кратките варианти не са ви достатъчни - вижте аргументите по-горе. Ако дългите аргументи не са ви достатъчни - вижте кратките варианти И питайте, ако има НЕЩО неясно. Ако всичко ви е неясно, нз ко са занимаате Ест. има и v3 в което имаме 2 зими за 1 година, но той е още по-налудничав.... ПП: на въпроси аз ще мога чак довечера да откликвам...=/
Последна промяна SayanMk на Пон Ное 03, 2008 7:14 pm, променена общо 5 пъти
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 10:26 am |
Beleg Kutalion |
|
|
|
Голяма каша е забъркана. Ако правилно съм разбрал СаВа предлага Декември (2008), Януари и Февруари (2009) да се водят като Зима 2009.
Според мен месеците трябва да си останат така, но да си бъдат Зима 2008.
По този начин Март, Април + Май = Пролет (2009 примерно)
Юни, Юли + Август = Лято (2009)
Септември, Октомври + Ноември = Есен (2009)
Декември, Януари + Февруари = Зима (2009)
Едит: А другата версия ми е абсурдна. Декември да е "Есен"...
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 10:30 am |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Beleg Kutalion написа: По този начин Март, Април + Май = Пролет (2009 примерно) Юни, Юли + Август = Лято (2009) Септември, Октомври + Ноември = Есен (2009) Декември, Януари + Февруари = Зима (2009)
Едит: А другата версия ми е абсурдна. Декември да е "Есен"... = Цитат: Ест. има и v3 в което имаме 2 зими за 1 година, но той е още по-налудничав....
В тоя вариант имаш ДВЕ зими за ЕДНА година бе човек @__@ блабла (зима 2009) Влизаш - ян/фев 2009 балала (зима 2009) влизаш - дек 2009 o_O Кога е зимния сезон сега? ДВА зимни сезона за 1 година <__> Stop looking at the damn weather >__>'
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 10:39 am |
Beleg Kutalion |
|
|
|
Как ще имаш две зими?
Декември
(2008) + Януари
(2009) + Февруари
(2009) = Зима (2008)
Декември
(2009) + Януари
(2010) + Февруари
(2010) = Зима (2009)
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 11:52 am |
|
Pres |
|
|
|
и аз съм на мнението на Beleg Kutalion, декември 2008, януари и февруари 2009 да се броят за "зима 2008"
зимата на практика започва именно в 2008, затова няма как логически да се каже, че всъщност е зима 2009
и това съм го писал там в темата, ама мен не си ме цитирал ~
но все пак гласувам за 1), защото е общоприето => на много места ползват именно такова разграничение на месеците, следователно няма да има други обърквания, породени от това, например, едно аниме от март 2008 да е зима тук, а на други места - пролет
edit2: и все пак подкрепям CaBa
Последна промяна Pres на Чет Окт 30, 2008 12:21 pm, променена общо 2 пъти
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 11:55 am |
|
PA3YM |
|
|
|
хмм, ми вариант 1
SayanMk написа: При v1 ще имаш аниме, излязло Декември 2008ма година, и в заглвието на темата му ще пише "зима 2009" x___X ама тая година накрая по принцип не цели да те информира кога е пуснат първия еп на анимето - ако е така, по-добре да се пише точна дата тогаз >.< годината е там за да говори на потребителско ниво - сега примерно в края на 2008 виждаш 'зима 2009' и това ти крещи от един поглед "НО-ВО"... защото потребителското настроение е такова, че в края на годината всички неща от 2008 остаряват по магически начин и какво е лошото декември 2008 да се води сезон зима 2009 - ми то през декември да излязат най-много 3-4 епизода от анимето, още повече че може и изобщо да не бъдат субнати до края на годината (което нас ни касае повече) според известността/познатостта/хайпа на заглавието Morridin написа: ...Блийч продължава с години, но началото му бележи и от кой сезон е почнало.
дам, затова и анимета като блийч се разделят на сезони по различни критерии (стори/филър аркове; OP/ED комбота; сортировки за DVD изданията и т.н.) - началото му бележи, че е почнало есен 2004 - там се приспада сезон 1 на анимето, сезон 2 вече не е есен 2004; а в момента излизащите епизоди се водят сезон 10 за блийч - естествено че не е есен 2004, ама признай че си дал лош пример щото не са чак толкоз много дългогодишните заглавия че да съдим по тях
принципно вариант 2 не е лош, ама силните месеци при излизане на анимета (които аз съм забелязал) са: януари, април, юли и октомври. вар.2 ги реже прекалено рязко, докато при вар.1 е по-плавно защото сезоните обхващат малко преди и малко след силните месеци, т.е. тия месеци се падат в средата на сезона и така ми се струва по-нормално
_________________ GIDA owns U!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 12:37 pm |
|
victor_1988 |
|
|
Регистриран на: Вто Май 02, 2006 9:57 pm Мнения: 3161 Местоположение: Sofia
|
Това делене на сезони винаги ме е дразнело.
Иначе, общо взето и двата варианта дразнят. Не ме кефи да викам на Декември 2008 - Зима 2009. Също така и на Март 2009 - Зима 2009. Знам, че не искаш "аниме сезоните" да се свързват с реалните сезони, но докато им викаш пролет, лято, есен, зима ще е така.
Ако трябва да избирам бих избрал:
Beleg Kutalion написа: Декември (2008) + Януари (2009) + Февруари (2009) = Зима (2008)
Декември (2009) + Януари (2010) + Февруари (2010) = Зима (2009)
@РАЗУМ
С последния си абзац ти направо подкрепяш Sayan. По неговия календар точно когато започва нов сезон започва и някое силно аниме. А това според мен е по-логично отколкото да го пускаш в средата на сезона.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 1:46 pm |
|
Card_master |
|
|
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 2:15 am Мнения: 70 Местоположение: Hinata Apartments ^^
|
Аз съм за вариант 2, защото
1) По-разбираемо е, т.е. примерно като се каже зима 2006 няма да има обърквания от вида това зимата между 2005-06 или 2006-07 е?
2) Съществена разлика между годишните и аниме сезоните няма. Все пак не забравяйте, че астрономическата зима официално започва на 21-22 декември, и според модела на Саян при аниме сезоните всеки сезон ще започне горе-долу около 10 дена по-късно в сравнение с годишните сезони.
Сега друг е въпросът, че с това глобално затопляне дойде ли например 15 ноември си викаме "Брей зимата, дойде", защото свързваме сезоните повече с температурата навън отколкото с движението на Земята около Слънцето. Но пък замислете се, че температурите плавно се променят и не може да поставим граница между два сезона от гледна точка температури.
3)
SayanMK написа: >Аниме сезон - бива индивидуален и глобален. Индивидуалния - това е период от време(седмици), в които дадено аниме бива излъчвано. Той се дели на стандартен брой седмици, в които се излъчва по един епизод от даденото аниме. Аниметата се излъчват по телевизията(main-stream), тоест телевизиите определят аниме сезоните. Когато един сезон свърши, друг сезон започва. Тоест в телевизиите се сменят излъчваните анимета. Когато това е масово - значи е настъпил нов (глобален!) "аниме сезон". Индивидуално са свършили голям брой анимета, предназначени да свършат по това време и да бъдат заменени от други. Глобалните аниме сезони се сменят в 4 определени месеца: Януари(начало на зимен сезон yyyy), Април(начало на пролетен сезон годината), Юли(начало на летния сезон за годината), Октомври(начало на есенния, последен сезон за годината). Не се изключва продължение на едно аниме през всички сезони, през следваща година и прочее, но за негов старт се води дата му на излъчване през годината и прилежащият й сезон. А колко време/сезона ще продължи дадено аниме се определя от мн и различни неща, но най-общо и крайно казано - телевизията.
Напълно съгласен
Та накрая всичко е въпрос на гледна точка, но според мен вариант 2 е по-логичен. Това, че на пръв поглед ни изглежда странен не значи, че трябва моментално да го отхвърлим - все пак точно това е характерно и за аниметата, че те са различни от всичко останало и затова ги гледаме
_________________ You always act so tough and cold, scared that if you showed your true self you would be hurt...
But I've seen through your lies and have come to realize that the one you hide is the one I love.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 3:10 pm |
|
CaBa |
Модератор |
Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 12:17 am Мнения: 14913 Местоположение: Сливен
|
Beleg Kutalion написа: Декември (2008) + Януари (2009) + Февруари (2009) = Зима (2008)
И това е вярно. Но активният сезон е през януари, и заради 4-5 анимета, аниметата от 2009 да са за сезон 2008, ми се вижда глуповато. Все пак аз гледам кога точно е най-активният месец. А и с това стават много обърквания, много потребители като видят Зима 2008 и ще си кажат "аах това от миналата година". И в действителност съм го виждал само на едно място да ползват тази система. Навсякъде другаде е от декември 2008 до февруари 2009 = зима 2009 victor_1988 написа: @РАЗУМ
С последния си абзац ти направо подкрепяш Sayan. По неговия календар точно когато започва нов сезон започва и някое силно аниме. А това според мен е по-логично отколкото да го пускаш в средата на сезона.
Защо? Да не би пика/основата на сезона да е в началото ? Точно в средата си е, не е нито в началото, нито в края.
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 3:59 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
|
Beleg Kutalion написа: По този начин Март, Април + Май = Пролет (2009 примерно) Юни, Юли + Август = Лято (2009) Септември, Октомври + Ноември = Есен (2009) Декември, Януари + Февруари = Зима (2009) ТУК! Имаш две зими! Може неволно да си го направил, но тука Дек 09, Ян 09 + Фев 09. Първата зима ти е Ян и Фев Втората ти е Дек >> Вече във втория ти пост тоя вариант е серсем различен и е v4, която СаВа е опровергал достатъчно и е HYPER-MESSED UP, изобщо нз как ше се ориентираш... PA3YM написа: вар.2 ги реже прекалено рязко, докато при вар.1 е по-плавно защото сезоните обхващат малко преди и малко след силните месеци, т.е. тия месеци се падат в средата на сезона и така ми се струва по-нормално THE FUCK o_O Виж и кратките примери, ако си се объркал от толкова мн мешани приказки. Точно v1 ги РЕЖЕ грубо!! victor_1988 написа: ТЗнам, че не искаш "аниме сезоните" да се свързват с реалните сезони, но докато им викаш пролет, лято, есен, зима ще е така. Благодаря, че си ме разбрал човече, но не ме обричай Дори НАЙ-големия сезономан, да е човек - баси >>>> [Според Астрономическият Календар - САК] > ЗИМАТА Започва на 22ри ДЕКЕМВРИ Дадена година и свършва на 22ри МАРТ Следващата година > Пролетта 22.03 ->22.06 > Лятото 22.06 -> 22.09 > ЕСЕНТА 22.09 -> 22.12 Такаааааааааа, сега, сезономании такива, ще ми кажете - ми това е ТОЧНО v1. Да ама чушки с грънци... тук не говориме с точни дати. Става въпрос за заглавия на теми... НЕ МОЖЕ да имаме ЕДИН декември в ДВЕ години!!! v1 е абсурдистан!! И престанете да гледате световния пример, да не сме овце, та щом всички правят така - аре и ние >< РЕАЛНО, АНИМЕ СЕЗОНИТЕ, започват - Ян, Апр, Юли, Окт. !! Те бележат НАЧАЛОТО, защото така са решили ТЕЛЕВИЗИИТЕ. Разликата от началото на САК и АНИМЕ СЕЗОНЪТ е ОСЕМ ДНИ подяволите!!! И за тия 8 дни, вие ми пращате един ЦЯЛ месец(Дек.) в Нова година o__O, с което ми обърквате сякви представи за излизане на аниме и прецаквате реалното разлположение на сезоните дори !!! Card_master написа: ... Да не споменавам, че се правят Аниме Обзори и прочее... И аниме обзор - зима 2009, ще ми включва анимета от Дек. 2008..... е ай сиктир бе хора >< Мислете преди да гласувате. Вече се чудя дали с анкета е удачно, повечето като видят, че "световния" стандарт е така и клякат х((( CaBa написа: Защо? Да не би пика/основата на сезона да е в началото ? Точно в средата си е, не е нито в началото, нито в края.
Е и ше отркиеш новия сезон в средата му?? Баш началото си е - първите дни от новия месец, новия сезон са най-натоварени...
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Чет Окт 30, 2008 4:14 pm |
|
CaBa |
Модератор |
Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 12:17 am Мнения: 14913 Местоположение: Сливен
|
SayanMk написа: РЕАЛНО, АНИМЕ СЕЗОНИТЕ, започват - Ян, Апр, Юли, Окт. !! Те бележат НАЧАЛОТО, защото така са решили ТЕЛЕВИЗИИТЕ. Не ОСНОВАТА Докато се използва думата "сезон" си е така. Един сезон не е силен в началото и после само да оттихва, до изведнъж началото на другият. Точно най-силният момент от сезона е средата. Ако v2 се приеме за правилна, то тогава не трябва да са "аниме сезони", а нещо друго Като се добави и това което: victor_1988 написа: Знам, че не искаш "аниме сезоните" да се свързват с реалните сезони, но докато им викаш пролет, лято, есен, зима ще е така. Нито сезон, нито лято/есен/зима/пролет трябва да е SayanMk написа: Е и ше отркиеш новия сезон в средата му?? Баш началото си е - първите дни от новия месец, новия сезон са най-натоварени...
Аз не го отривам в средата. Нима лятото е най-топло в началото ? Или изведнъж както е лято и на другият ден вече листата окапали, ветрове, дъждове ?
Постепенно се преминава, и затова и има няколко анимета от предният месец които те подготвят за пика на сезона.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|