|
Дата и час: Пон Фев 10, 2025 10:19 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Сря Апр 03, 2013 4:17 pm |
|
lovelyangel666 |
|
|
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 5:01 pm Мнения: 5243 Местоположение: Outer Heaven
|
>mfw I can actually read hiragana and katakana thanks to animu. Does that make me a genius then?
Иначе английският го научих от CN >:3 Но пък анимето ми задълбочи познанията. Тря'а го пробвам това с други езици.
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Сря Апр 03, 2013 4:18 pm |
|
Dark Ranger |
|
|
|
Цитат: Гледането на преведено аниме (или четенето на преведена манга) опредено помага на процеса.
Ако така се учеха езиците, досега да знам над 10. Да, може и да помага, но все пак ти трябва някаква основа. Не можеш ей така без да знаеш нищо от този език, да претендираш, че като си изгледал някое аниме, което е с дублаж или субтитри на съответния език, вече разбираш езика или си го научил. Вярно е, че помага да слушаш например някое аниме с английско аудио или да четеш субтитрите, но в същото време, ти трябва да знаеш и правилата на този език, като правопис, словоред и тн., а иначе ще ти помогне само да разбереш какво ти говорят. Истината е, че най-добре можеш да научиш езика от лична практика, чрез говорене с други хора, а не като слушаш анимета или филми (все едно, нали и в двете говорят на някакъв език) Цитат: английски, немски, полски...все европейски езици, които са близки по корен и лексика с нашия. Егати близките езици И какво им е близкото с българския? Първо, българският въобще не спада към тази група езици, а е част от групата на славянските езици.
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Сря Апр 03, 2013 4:30 pm |
|
velush |
|
|
|
Викаш полския не спада към славянските... Не казвам, че са идентични, а че са много по-близки...в сравнение с корейския, да кажем. Цитат: Да, може и да помага, но все пак ти трябва някаква основа. И аз какво казвам срещу това? Цитат: най-добре можеш да научиш езика от лична практика, чрез говорене с други хора А срещу това? Цитат: да претендираш, че като си изгледал някое аниме Да...някое...но като изглеждаш тонове чуждоезични неща за кеф...това определено ще ти бъде приятно помагало в усвояването им. Голяма част от общуването с хора е да знаеш предварително моделът им на мислене. Ако си минал курсове, според мен общуването чрез бизнес писма (шаблонни формулировки и т.н.) с някой австриец, няма да ти помогне толкова добре с немския, примерно колкото да изгледаш всички сезони на "Комисар Рекс" с оригинален дублаж. ПП Аре да не се обидите, че пиша прекалено детински пример - "Четири жени и едно погребение" ПППП à propos, аз български не владея, пък говоря за френски, английски, полски и немски.
_________________ Mama, don't whoop little Buford Mama, don't pound on his head Mama, don't woop little Buford I think you should shoot him instead
BANG!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Сря Апр 03, 2013 11:43 pm |
|
svenxxx |
TokiSubs |
Регистриран на: Съб Мар 13, 2010 5:36 pm Мнения: 5003 Местоположение: Нейде из родопското село Пловдив
|
Анимето е полезно с това, че можеш да научиш английски и японски, а ако превеждаш на български някое аниме, пак ще научиш английски и заедно с това български. Само ако на някой му се занимава да ти преглежда преводите и после да те критикува и псува (на ум).
Другата полза е, че малко или много, очите ти се отварят към азиатската култура, което зависи от това какви анимета си изгледал. Също така можеш да се запознаеш с хора, с които да имате сходни интереси, но това зависи и от самите нас.
Хората често приемат традициите на техните предци, без да се съмняват, защото е по-лесно, отколкото да поемеш контрол над собствения си живот. Никой няма да дойде и да ни спаси, ако ние самите не искаме да се спасим.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Пон Апр 08, 2013 1:53 am |
|
uzee |
|
|
|
Цитат: Тва за езиците, че помагат, е леко неуместно. Все едно да кажеш, че като гледаш анимета, вече знаеш японски. Да, може и да прихванеш някой и друг израз, но нищо повече. Напълно уместно си е. Аз от картуунчетата по Cartoon Network научих английския. Когато във втори клас май почнахме и в училище да го учим, вече бях доста по-напред с материала от другите (но все пак създаваше и някои проблеми - примерно помня, че една-две думи спрямо филмчетата ги бях асоциирал че означават определени неща, те после се оказаха, че означавали нещо съвсем друго ) Но като цяло с чиста съвест мога да кажа, че някъде до 5ти клас напредъка ми в английския идваше от анимираните филмчета, отколкото от даскало (все пак като ги гледаш и слушаш постоянно те как се държат, усещаш и кога в изреченията да сменяш интонацията + кое е граматически правилно, а не е просто сбор от думи). Така че е напълно възможно някой да научи език от гледането на телевизия. А по самата тема - с какво спомагат аниметата, мисля че основното са емоционалните съпреживявания, които изпитваме с главните герои - така хем ти помагат да се развиеш самият ти като човек, хем ти дават представа за различните психики на хората, все пак повечето автори правят изследвания или описват лични преживявания, за да придадат реалистичност на персонажите си (при смислените анимета, а не на простотиите като ечитата и сейнените (те служат само за ) ). И освен това някои анимета като Detective Conan са образователни - научаваш множество начини да убиваш хората без да те хванат (защото в множество от случаите убиецът е заловен, защото е направил някоя дребна грешка, която ако ти го имитираш ще знаеш да не правиш ) или пък важни факти свързани с литературата, историята, химията и т.н. Също и постепенно научаваш все повече за японската култура. Примерно ако не гледах анимета, нямаше да знам, че в Япония на Свети Валентин само момичетата подаряват неща на момчетата, и то не какво да е, ами ръчно направен шоколад (та принципно момчетата получават шоколади от няколко момичета). А един месец след това момчето подарява нещо на момичето ако отвръща на чувствата ѝ. За момента за тези три неща се сещам, дано стигат на автора на темата
_________________ Me
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Апр 08, 2013 2:02 am |
|
dadaadda |
The No-Goodnick |
Регистриран на: Пет Май 04, 2007 5:05 pm Мнения: 9846 Местоположение: PervTown
|
С какво е полезно анимето ли? Налага хубави ценности. Желанието всички около теб да са щастливи, търсенето на истинската любов/същинското щастие, приемането на хомосексуални връзки, приемането на полигамия, приемането на инцест, разбирането че възрастта не е от значение.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Публикувано на: Пон Апр 08, 2013 8:38 am |
|
lovelyangel666 |
|
|
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 5:01 pm Мнения: 5243 Местоположение: Outer Heaven
|
dadaadda написа: приемането на хомосексуални връзки, приемането на полигамия, приемането на инцест Are you drunk or stoned? Also dadaadda написа: разбирането че възрастта не е от значение. Това ако чак от анимуто си го разбрал, не говори добре Въпреки че по-добре късно отколкото никога. Този пост е много добър пример за какво те учат аниметата и то е, че нищо в реалния свят не е такова Например никоя малка сестра няма да започне да ви нарича мило "Onii-chan" и да иска да й станете съпруг.
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Пон Апр 08, 2013 12:04 pm |
|
velush |
|
|
|
Мисля, че цялото изказване на dadaadda беше иронично. uzee Цитат: анимета като Detective Conan са образователни - научаваш множество начини да убиваш хората без да те хванат (защото в множество от случаите убиецът е заловен, защото е направил някоя дребна грешка, която ако ти го имитираш ще знаеш да не правиш Аре ся, точно DC е доста лишено от реализъм - голяма част от престъпленията се решават на място, без да се остави време на CSI-ърите да разкрият точно нещата, които Конан намира само с досещане...предимството му е в бързината. Част от полицаите са изкарани тъпаци, които си вършат немарливо работата - примерно Такаги (е, напоследък го redeam-наха малко, пък и го уредиха с готино гадже). За мен силата на DC е другаде. Ако има нещо реалистично това е, че голяма част от убийците всъщност са аматьори и са жертва на хората които са убили. Един професионален престъпник, рядко стига до такова крайно действие, като убийство. Главната полза от DC е, че ни разхождат из всички японски префектури и ни показват доста туристически забележителности, както и множество реалистични детайли от ежедневния японски бит. Цитат: мисля че основното са емоционалните съпреживявания, които изпитваме с главните герои - така хем ти помагат да се развиеш самият ти като човек, хем ти дават представа за различните психики на хората Ъ? Някаква карикатура да ме учи как да се развивам и какво да виждам в другите хора? uzee, вземи се стегни малко ! Наистина с хумор и гротеска може да се демонстрират множество човешки черти и недостатъци, но никой няма да ги вземе, като директен модел на поведение. Дори и авторите им не се си го мислят това. ПП The_Pretender Цитат: научих много за икономиката от Maoyuu Maou Yuusha Явно си дремал в часовете по история, когато сте учили за последствията от кръстоносните походи и великите географски открития...щом сега научаваш нещо ново от Maoyuu.
_________________ Mama, don't whoop little Buford Mama, don't pound on his head Mama, don't woop little Buford I think you should shoot him instead
BANG!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Пон Апр 08, 2013 5:57 pm |
|
faye |
|
|
|
Според мен, ако има някаква по-обособена полза, то е че развива въображението. Няма нищо невъзможно!От това произлиза и развитие на мисленето в определена посока, но дали тя е полезна или не всеки да си преценява Сега, че си прихванал малко Японски или че си научил как се прави суши например са вторични ефекти, които доста често са строго индивидуални. Мога да дам стотици примери за неща, които съм разбрала от аниме или аниме ме е подтикнало да потърся допълнителна информация за тях. Определено за мен си имам някакъв плюс в общата култура, но не мисля, че това го има при всеки гледащ. Все пак преди всичко, анимето е форма на забавление. Всякакви дивиденти от гледането му са непредумишлени.
_________________ <3
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пон Апр 08, 2013 8:13 pm |
|
dadaadda |
The No-Goodnick |
Регистриран на: Пет Май 04, 2007 5:05 pm Мнения: 9846 Местоположение: PervTown
|
lovelyangel666 написа: Are you drunk or stoned? Yes. lovelyangel666 написа: Това ако чак от анимуто си го разбрал, не говори добре Въпреки че по-добре късно отколкото никога. Не казвам, че от анимутата съм го разбрал, а че го застъпват добре(или не толкова добре, колкото да се опитват да ти го повтарят де могат) в анимутата velush написа: Мисля, че цялото изказване на dadaadda беше иронично. Не, не бях изцяло ироничен. Наистина си смятам, че от някои анимета могат да се вземат някой хубави ценности. Както и че от нещата дето съм споменал има много хубави.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво полезно? Публикувано на: Вто Апр 09, 2013 4:59 pm |
|
lovelyangel666 |
|
|
|
velush написа: Мисля, че цялото изказване на dadaadda беше иронично. Шегуваш се...
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Анимето с какво е полезно? Публикувано на: Вто Апр 09, 2013 5:58 pm |
|
lovelyangel666 |
|
|
|
По-скоро сам ще си теглиш ножа, когато разбереш dadaadda защо гледа аниме. И какви анимета по-точно гледа Колкото до моралните му ценности.. той по-горе си ги изброи ако не се лъжа. Виж, за полигамията не съм много сигурна.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|