Имам няколко подхода, кой от тях ще сработи е въпрос на случайност.
- "Сканиране за нови заглавия."
Това е просто - отивам в календарната функция на anidb и разглеждам аниметата излизащи през новия сезон. В този метод се ориентирам по постери/жанрове (внимавам както за обичани, така и за игнор на омразни
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
)/студио/автори. Правя си списък от любопитните заглавия и изглеждам около 3 серии от всяко...ако са ми противни или не могат да ми задържат интереса - дроп.
- "Сканиране за стари заглавия."
Като горното, но отивам в стари дати на календарната функция на anidb.
Задействам го в моменти, когато се чудя какво да гледам, а и ме гризе подозрението, че съм изтървал нещо интересно примерно от 2008-ма.
- "За какво е целият този шум?" (т.е. популярните анимета)
Ако някое заглавие вдига много пушилка по форумите (любов, омраза, walls of text) и е било пропуснато от предния метод или пък е старо, отново му преглеждам инфото...и ако е с омразна тематика пак се игнорва.
Случвало се е да изгледам такива анимета само, за да мога да ги плюя и одумвам (Code Geass
).
- "Доброто старо време"
Понякога попадам на нечии сенилно-носталгични спомени при rewatch на старо заглавие. Това може да предизвика любопитство ми.
- "Какво друго от същите автори"
Случва се да попадна на нещо интересно и да искам още от същото...и ако не намеря евентуално до търся връзки към заглавия от същите автори.
- "Какво друго от същото студио"
Като горното...но съм по-критичен и сработва много по-рядко.
Всички тези методи са само за избор на заглавието.
Дали ще продължа да го гледам зависи от това дали поне един от следните елементи ще са ми интересни: графика, анимации, сюжет, герои и игра на сеютата, а и дали останалите елементи няма да ме дразнят прекалено. Доброто качество на компонентите, както хубавата музика и адекватните звукови ефекти, може да компенсират част от негативите.
Друг основен принцип е, да подбирам подходящи заглавия за настроението ми...евентуално да заделям заглавия за бъдещи настроения
.
Какво не използвам за ориентир при изборът на заглавие:
- Името.
Много често името не означава нищо и/или е лош превод адаптация на оригинала (Ninja Scroll anyone?). Да не говорим, че японците обичат да ползват чуждици по странен начин или понякога в абсолютно неразбираем контекст. Примерно как можех да позная, че Baccano ("суматоха" на италиански) ще ми хареса, без дори да знам, че не е на японски?
- Ревюта
Обикновено чета ревюта и статии за заглавия, които
вече съм гледал, защото не обичам да ме спойлят или пък да ми създават грешни предварителни представи.
Обичам да започна нещо само с обща идея за какво става дума, а не с предварителен анализ какъв загубеняк е главният герой и колко як ще стане (а пък той на всичкото отгоре, да си остане looser до края
![=))](./images/smilies/=)).gif)
).