The Hollow Shrine
Цитат:
Много първични, груби, неумели и незрели са в чувствата си.
Не че съм говорил с японец през живота си, но дори всичките да са (позволи ми известно съмнение), аниме клишетата ги изкарват абсолютни карикатури. Човек с изброените проблеми би се държал малко по-различно.
Затова смятам, че психоанализата (при това любителската) на литературни/комикс/анимационни герои за малко безпредметна. Просто повод за чесане на езици.
Цитат:
Ние спрямо тях сме виртуози в умението си да се изразяваме и те затова имат огромен комплекс спрямо всичко западно
Не мисля, че е заради изразяването. Просто обичат да взаимстват от чужди култури, не само европейската.
Понякога пък е хубаво да не си винаги в светлината на прожекторите и да се налага постоянно да си изявяваш индивидуалността. Ако човек има постоянната нуждата, това е душевен ексхибиционизъм (или просто индивидът е attention whore).
Цитат:
Лана дел Рей, Джанис Джоплин или Лили Иванова
Нещо не разбрах тук.
Те не са ли пример за поведение на примадона (вътрешни съмнения, емоционални сривове и всичко)?
Японски идолки от този тип с лопата да ги ринеш.
Цитат:
Ние с нашите емоции да не сме мега сложните случайно?
Това за комплектността е твое твърдение.
Аз винаги съм смятал, че хората са много по-просто устроени и повечето висшизми са театър породен от под внушението, че в конкретни случаи трябва да се държиш по определен начин. В противен случай хората почват да говорят "Хич не му пука! Какъв безчувствен изрод! Как не го е жал?" и пр. Никой не предполага, че може да си в шок и затова да са ти притъпени реакциите. Най-честото е, че за дреболии трябва да се вдига голям шум, а за истински дълбоки проблеми да си траеш, като гъз.
Не знам за Европа, но нашата народопсихология ми е по-скоро народопсихопатия.
Цитат:
Моногатари е страхотно аниме за целта да опознаеш мисловния процес и спектъра от емоции, които един японец може да изпита.
Не останах с такова впечатление, ама щом виждаш такава дълбочина в него - хубаво.