|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:31 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: 3D кино: Imax vs Dolby 3D Публикувано на: Пон Фев 01, 2010 11:43 am |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Та, както казах, и вече надявам се всички забелязвате, след невероятния и заслужен успех на Аватар, поставящ началото на поредица стерео филми и бъдещето на киното, от сега нататък вече няма да гледаме само ТЪПИ АНИМАЦИИ по 3Д кината (и науч.поп филми, на които не познавам някой освем себе си да е ходил), а и игрални филми. Но след като започва тази техника на снимане да навлиза и да се експлоатира, а надявам се и развива покрай това, защото в момента е доста зле, не е лошо да видим масата от форума на какво предпочита да гледа. Така ще е и по-лесно на неориентирани хора да решат на коя от възможните прожекции да идат. По-долу излагам абсолютно личното си мнение, не се водя професионалист, не съм и работил лично с тези технологии, не съм и сядал да чета вики за тях. Надявам се и вие да изложите мнение, освен пустия вот в анкетата и да си помогнем в избора на кинозала и място за седене всъщност. МОЛЯ В АНКЕТАТА ДА ГЛАСУВАТ САМО ХОРА, КОИТО СА ГЛЕДАЛИ ПОНЕ 30 МИНУТНА ПРОЖЕКЦИЯ НА ВСЯКА ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ. Препоръчително да е една и съща, за да има и сравнение, но не задължително. И така, тук ще си плясна личното мнение, след гледани 2-3 прожекции на Imax и една на Д3Д, като ползвам Аватар за основа, гледан и на 2те технологии. Imax: тази технология се използва повече, за да видиш нещата ИЗВЪН екрана ПРЕД теб. Тоест, ако гледате стерео рибки на дъното на океана, по-добре е да посетите Аймакс, защото така рибките ще могат да ви минат през ушите. Фокусира зрението преди екрана... + огромен екран, на който и ред да си виждаш нещата ВЪВ филма; + огромни очила, които ти орязват повече периферното зрение; +/- субтитри, които не се виждат и четат (е това ЗА МЕН е +, щото като седна в киносалона изобщо не ме грее българския превод...); - ужасно децентроване на очите, яко размазани и дефокусирани моменти, в които ти иде да хвърлиш очилата нанякъде; - доста скапано размазване на самия екран, дори със очила, при силно фокусирани кадри, на заден план е КОЧИНА; - главоболие в следствие на горните, възможни и болки в очите; - яко убити цветове, тъмни очила; - неподходящо за по-дълги прожекции, очилата страшно много натоварват; Dolby D3D: е стереокино, което се използва не толкова, за да те ухапе нещо от екрана, колкото да придаде дълбочина на картината и усещане за пространство. Това не значи, че нищо не може да те ухапе де... - по-малък екран, но зависи къде седне човек. Трябва да сте по-напред според мен, за да сте по-вътре във филма, иначе гледаш през 3Д прозорец. Ако вие сте от тези хора, които си мислят, че като седнеш на 2ри ред и ще трябва да гледаш екрана въртейки си главата на 4те световни посоки, ами ЛЪЖЕТЕ СЕ, не лъжете и останалите моля, след като никога не сте и пробвали; - ОГРОМНИ субтитри, които ти скриват 1/5 от картината на моменти, подемоните х(( и то отляво ту отдясно, по едно време бяха в средата на картината и ми идеше да се разпсувам... Куцо субтитриране, но за това са по-скоро виновни в Бояна, отколкото в киното. Възможно е да било само за този филм така прецакано, нямам достатъчно опит още да кажа, но субовете бяха за кьорави; - малки очила, които не скриват добре периферното зрение (макар, че това си е до човек де, на мен си ми пречи) и искат концентрация, за да игнорираш околността и да гледаш през 2те малки лупички... особено ако има от неприятните ставащи по време на прожекцията хора; + перфектно фокусиране, мн по-добра /нова технология на очилата; + никакво главоболие/децентроване/натоварване на очите; + супер контраст и цветове; + стига филмът да е достатъчно увлекателен, се забравя за наличието на очила, въпреки, че в началото усещането е, че са зацапани и криви МИНУС и на двете технологии са очилата. Те струват бая пари, но въпреки това са направени ДЪРВЕНИ(не буквално ест.), не знам защо. Има точно два размера очила, ако някой склони да ти преценява размера изобщо. Лупите им са направени така, че да се компенсира разстоянието между зениците на хората, но това е доста неудобно. Трябва да има регулация не само на това разстояние, а и на дръжките! Освен това и двата модела очила са твърде читателски. В смисъл такъв, че зрението не е една орязана кутия, през което се вижда. Периферното зрение улавя всички движения и се изисква концентрация, за да се откъсне от него човек. Това се получава, когато човек чете текст да речем, с едни очила, които може да си ги сложи на носа и да си чете нормално, гледайки през тях, които са на бая разстояние от очите му, но не и за филм, при който човек може да иска да си завърти главата или погледа, да разгледа картината на екрана... На Долби очилата биват в този смисъл, защото на Аймакс ако си размести погледа човек и всичко се размазва и ойде.... Това от мен за сега. Не съм чул да имаме друга 3Д технология предлагана у нас. Искрено се надявам да подобрят значително вече съществуващите в близките години, особено предвид колко филми ще започнат да ламтят за стерео...
|
|
|
|
Заглавие: Re: 3D кино: Imax vs Dolby 3D Публикувано на: Пон Фев 01, 2010 12:40 pm |
|
Pinko |
|
|
|
Dolby 3D по-простата причина че IMAX има само в София за момента. Пък и поради изброените от теб причини , главно за очилата и главоболието. На Имакс скоро не съм бил , а като гледах ми беше първото 3д кино , та може би сега ако отида ще е малко по-добре. Аа във Варна имаме 1 4д така наречено с 8 места - и там ме дразнят очилата , но не мисля че се ползва нещо кой знае колко различно. Като съм почнал за Варна , дразнят ме залите на Арена , не помня в София да съм се разсейвал от оранжевите диодчета/лампи покрай стълбите докато гледам филм - е тук е прекалено лесно. Някой каза че екраните са по-малки , но те и залите са по-малки така че не се учудвам. Дразня се че ще има 2ра Арена на няма и 100м от сегашната , което за мен е глупост , надявах се на алтернатива и някаква конкуренция ама уви. За очилата в Арена поне тези във Варна винаги ми стягат, на по-малкия от 2та размера ли попадам (който спомена) или просто нямаме 2 размера тук нямам идея , но това ме дразни. Самите очила няма да откажа да са малко по меки или поне не толкова твърди
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: 3D кино: Imax vs Dolby 3D Публикувано на: Пон Фев 01, 2010 6:40 pm |
|
Ghostbuster |
Sky King |
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 12:36 pm Мнения: 2676 Местоположение: The Sky King Throne
|
Аз на IMAX в мола нямах никакви проблеми, докато гледах Аватар... нито главоболие, нито сълзене - чак се учудих... малко бях замаян де, ама 3 часа беше тоя филм все пак. Гледах го отново на Dolby в City Center, но ми беше адски дървено, не само заради очилата, а и заради цялатa обстановка - зала, екран, субтитри, озвучаване... В същото време като гледах третата част на Ледена епоха в молa ме заболя малко главата, така че нз... предполагам си има някви разлики в самите филми, не мога да си го обясня по друг начин как слeд тричасов филм не ме болеше глава, докато след час и половина на друг филма в същото кино ме заболя...
нооооо както и да е де, гледал съм по няколко филма и на двете технологии и смятам imax-a за по-добра.. готов съм да рискувам леко главоболие, ако това ще ми осигури яко вживяване във филма и го предпочитам пред малко по-дървеното гледане при dolby
_________________ My Favourite Anime Songs *click the pic for direct download*
Anime Song of the Week: Haikyuu - Above Black Lagoon AMV // Air Gear MMV // The Cockpit AMV
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: 3D кино: Imax vs Dolby 3D Публикувано на: Пон Фев 01, 2010 7:15 pm |
|
Pres |
|
|
|
оо нее Dolby 3D-то е най-новата технология, не всичко останало 3D е Dolby Avatar примерно го има по кината Арена на Dolby 3D, то си личи и по поларизираните очила, на които пише Долби повечето "3д филми" са с червено-сини очила и това си е старата технология, която ... е много зле накратко - Долби-то представя различни слоеве и до някаква степен трето измерение на обектите, докато в IMAX всичко е триизмерно затова някой, който е гледал Аватар и на IMAX, и на Dolby 3D, да се изкаже кое му харесва повече аз залагам на IMAX, след няколко седмици ще ходя и да потвърдя убеждението си
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: 3D кино: Imax vs Dolby 3D Публикувано на: Пон Фев 01, 2010 10:51 pm |
|
Naruto |
AnimeGod |
|
Не видях отговор "На никаква". Гласувам за "Частна".
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: 3D кино: Imax vs Dolby 3D Публикувано на: Вто Фев 02, 2010 4:12 pm |
|
Zenith |
|
|
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 10:14 pm Мнения: 3686 Местоположение: Къде ми е портфейлът?
|
Both of them sux. Ако искам рибки да ми минават през ушите ше ходя на гости на Валери и Рени. IMAX съм видяла некво истинско преживяване само на Галапагос като бях, тогава истински се кефех, но оттам нататък секо нещо, което съм гледала на 3D само ми вади душата. Отвратните очила (добре, че беха зелени), ужасното архитектура на залите, което се тушира при нормалното кино,защото не се напрягаш допълнително, главоболието нема го коментирам, просто засилва обичайната болка, овтратните субтитри и на двете(имам проблем със слуховото възприятие и на моменти просто ми се налага да чета), непрекъснатите проблеми със самата техника. Гадно е, не си струва и да си призная ми се губи идеята на киното. А да, СКЪПО е. Аз ако имах 10 кинта за секи филм дет гледам щех да се оженя ве...
_________________ ...всичко се свежда до секс и насилие,обикновено в комбинация...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|